Sok hűhó semmiért?

Másfél hónapon belül kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - most a New York Knickset elemezzük.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics


A New York off-szezon lépéseiről is írtunk már július végén, ezen a linken átnézhetitek újra, mi történt velük a nyáron. Azóta elküldték a csapattól Rick Ledót, két tapasztaltabb játékost igazoltak, hiszen csatlakozott a kerethez Kevin Seraphin és Sasha Vujacic is, mellettük pedig két fiatalnak adnak még lehetőséget - egyrészt Thanasis Antetokounmpónak, Giannis testvérének, valamint Darion Atkinst hívták még meg edzőtáborba.


Jelenlegi keret:
Calderon - Afflalo - Anthony - Porzingis - Lopez
Galloway (nem garantált) - Vujacic - Early - Williams - Seraphin
Grant - Saunders (ng) - Thomas - Amundson (ng) - O'Quinn
Atkins (ng)

 

Egyáltalán nem zárt rossz nyarat a Knicks, sőt. Ezt már az off-szezonértékelőben is kiemeltem: Kristaps Porzingis tehetség szempontjából talán a legjobb választás volt 1/4-nél a drafton, Jerian Grantet szinte ingyen, Tim Hardaway Jr.-ért szerezték, Arron Afflalo olcsón írt alá hozzájuk, Robin Lopez és a védekezése pedig egyszerűen kellett ebbe a csapatba, hogy kicsit is komolyan vehetőek legyenek a következő idényben. Ez eddig szerintem rendben van, de Phil Jackson kezét erősen kötötte a sapka, amit New Yorkban sem lehet büntetlenül, szabályok nélkül átlépni, márpedig egy szinte teljesen "üres" együttesnél, ezek az erősítések még kevesek.

A kezdő már legalább NBA szintűnek néz ki, bár a Triangle szerintem alapvetően halott ötlet 2015-ben, egyszerűen nem ebbe az irányba megy a liga. Védekezésben komoly problémák vannak még mindig: Lopez nagy segítség lesz és Afflalo is, de Calderon fénykorában is egy átjáróház volt ilyen szempontból, Porzingis pedig első évére készül, ráadásul szerintem csak a magasságához képest gyors - ha a többi négyest nézzük a ligában, ezt a jelzőt már közel sem lehet rá használni. Ezen a két poszton óriási gondban lesz a gárda hátul, így csapatként, rendszerben olyat kellene teljesíteniük, amire szerintem nem képesek.

Támadásban azért jobban fest papíron ez a felállás, ha nem a folyamatos passzolásra helyezik a hangsúlyt, itt például szerintem a Triangle nem jelent majd előnyt. Melo, mint első számú opció, megfelelő megoldásnak tűnik - fél évet kihagyott, szerintem teljesen egészséges lesz a térde és a válla is, így egyénileg jó szezont várok tőle -, Afflalónak kifejezetten feküdt korábban a második opció szerepe, a betörések után ő és Calderon is képesek értékesíteni a triplákat - Afflalo a második hullámból érkező betöréseket is meg tudja oldani, főleg ha "egy Anthony" bont első szándékból -, Lopez az üresbe mozgás után a leosztott labdákból a ziccereket tudja értékesíteni, ezt már láttuk a Portlandnél - többet nem is vállal, de ez is az egyik előnye -, Porzingis pedig jó kezű játékos, spot up shooterként szerintem azonnal használható lesz.

Két dologgal van gond. Egyrészt ha nincs Melo vagy levédekezik, akkor B opció már nem nagyon van. Lopez nem éppen a legjobban passzoló center, és bár Calderon jól tudná mozgatni az együttest, ezt pont a Triangle nem nagyon használja. Másrészt, és ez a Knicks legnagyobb problémája jelenleg: senki nincs, aki a padról beállva új lendületet hozhatna vagy be tudna ugrani, ha Porzingis nem válna be és változtatni kellene a felálláson, arról az esetről nem is beszélve, mi van, ha jönnek a sérülések.

Langston Galloway egy elvárások nélküli és a liga egyik legrosszabb csapatának számító Knicksben hozta a tavalyi évét, Sasha Vujacic már 31 éves és legutóbb 2010/11-ben játszott utoljára teljes idényt a ligában, Cleanthony Early-ből semmit nem láttunk még, Kyle O'Quinn egy jó kis 5-6. számú magasember, de nem több, Derrick Williams pedig teljesen testidegen a Triangle-be, kosár IQ-jából eddig nem sokat láttunk, ugrani, zsákolni tud, dobni nem - ő az egyetlen igazolás, ami szerintem érthetetlen volt a Knicksnél. Még Kevin Seraphinban van a legtöbb kakaó szerintem, már ha van kedve játszani - ő elég képzettnek tűnt elöl a Washington Wizardsnál és védekezésben is megállja a helyét, de hozzáállása erősen kérdőjeles szokott sokszor lenni, emiatt nem kapott sokáig szerződést.

Ez a névsor a Porzingishez hasonlóan szintén újonc Jerian Granttel és a két töltelékemberrel, Lance Thomasszal és Louis Amundsonnal kiegészülve szerintem a Philadelphia Sixersét leszámítva a liga leggyengébb padja. Ha Porzingis nem válik be vagy nem bírja a terhelést, egyetlen megoldásuk sincs helyette - Williamsszel a kezdőben sok jóra nem számíthat egy csapat még keleten sem, Melo pedig hiába megy fel négyesbe, hármas és kettes poszton sincs olyan cseréje a New York-iaknak, akit be lehet vetni, és akkor még mindig csak a kezdőcsapatot oldanák meg, a cserepadot nem.

Derek Fisher sem tűnik a legjobb választásnak vezetőedzői posztra, bár nem nagyon törnék pálcát felette egyelőre, mivel Jackson miatt muszáj a Triangle-t használnia, és elég limitált tudás halmozódott fel tavaly a keretben ahhoz, hogy az esetleges változtatásaiból ne láthassunk semmit. Borzasztóan fontos lenne pedig egy jó szereplés a csapatnak, de egyelőre nem látom, hogy miből és miért jutnának be egyáltalán a PO-ba. Melo sorsa múlhat gyakorlatilag ezen, hiszen már most felröppentek olyan pletykák, hogy a Knicks egyre közelebb áll ahhoz, hogy megfontolja a sztár elcserélését - Zach Lowe nem tartozik a zugfirkászok közé, ha ő leír valamit, annak (általában) van alapja.

Azt egyébként nem tudom elképzelni, hogy cserét fog kérni Anthony, de ha nem lesz jobb a Knicks, nem fognak tudni igazolni komolyabb nevet jövő nyáron - a piacon is sokkal kevesebb nagy név lesz és hiába lesz sapka alatti helyük, az szinte mindenkinek lesz bőséggel, náluk sokkal jobb csapatoknak is. Ha nem lesz erősítés és a 32 éves Melo köré nem tudnak potens keretet összerakni, szerintem Jackson fog eljutni oda, hogy jobb, ha minél előbb értékké teszi legnevesebb játékosát, hiszen ha a 2016/17-es idényt is elkótyavetyélik - komolyabb erősítés nélkül ez a keret még keleten sem jó semmilyen komoly cél kitűzésére -, akkor nincs értelme ragaszkodni egy idősödő sztárhoz.

Ez még nagyon a jövő zenéje, a most következő idényre koncentrálhatnak, de a padról legalább három embernek olyat kellene nyújtani, amit még soha nem láttunk tőlük, hogy legyen legalább egy normális 8 fős rotációjuk, amely végignyomhatja az idényt - ha nincsenek sérülések persze. Őszintén szólva erre finoman szólva is nagyon kevés esélyt látok, arra viszont többet, hogy ha nem is lesznek olyan gyengék, mint az előző szezonban, továbbra is kelet 3-4 legrosszabb csapatába fognak tartozni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus