Steph Curry az MVP, vagy legyőzheti őt James Harden?

Steph Curry-ről és James Hardenről szólt jórészt az idei MVP-harc, de vajon mennyi esélye van a Houston dobóhátvédjének nyerni?

Az év végi díjak sorának legvégéhez értünk, az utolsó trófea nagy kérdése pedig az: ki hogyan értelmezi az MVP díjat?

(A korábbi részeket, az Év Újonca, az Év Védője, az Év Hatodik Embere, az Év Legtöbbet Fejlődött Játékosa, valamint az Év Edzője és az Év Vezetője díjról szóló írásokat az előbbi linkeken, a díjak nevére kattintva elolvashatjátok.)

A két legnagyobb esélyes, James Harden és Steph Curry gyakorlatilag ugyanazokat a számokat hozta, minimális, de nem lényegi eltéréssel. Harden jóval többet játszott (36.8 - 32.7), így pontátlaga is magasabb lett (27.4 - 23.8), de 36 percre levetítve már alig van különbség kettejük között (26.8 - 26.2). Ha azt is figyelembe vesszük, hogy Curry hatékonyabb volt a TS mutató alapján, méghozzá nem is kevéssel (60.5% - 63.8%), akkor egyáltalán nem biztos, hogy scoringban Harden jobb szezont futott.

(Ez alapján érdemes a leginkább nézni egyébként, mert hiába jobbak Curry mutatói minden boxscore-százalékot nézve, Harden hatékonyságát a töménytelen, meccsenkénti 10-ből 8.6 bedobott büntető adja, de még így is jobb összességében a Warriors ásza.)

Gólpasszban Curry jobb volt még kevesebb idő alatt is (7.0 - 7.7) - ráadásul eladott labdákban is ő állt jobban (4.0 - 3.1) 36 percre vetítve is (3.9 - 3.4) -, pattanókban pedig Harden (5.7 - 4.3). Emellett védekezésben mindketten sokat léptek előre, Harden egy igazi "tróger", hátul pihenő emberből ha nem is lett egy Kawhi Leonard, de egyáltalán nem kell már attól félni, ha ő fog valakit - erre egyébként korábban az Oklahoma City Thundernél voltak már jelek, az eddigi houstoni produkciója ezért is volt meglepő. Curry nagyon jól érzi a passzsávokat továbbra is, és bár nem a labdalopási mutató az, ami leírja egy játékos védekezését, azért csak összehozott egy 2.0-s átlagot ebben.

A száraz statisztikák után itt jönnek be azok a felvetések, hogy például Harden úgy lett nyugati második a Houstonnal, hogy nekik volt a legtöbb sérültjük egész szezonban, és gyakorlatilag egymaga húzta be a Rocketset a konferencia elejére. Óriási dolog, amit letett az asztalra, nehezebb dolga is volt, mint ellenfelének, de kérdés, hogy mi lett volna, ha Curry körül is lesérülnek folyamatosan az emberek? Vagy hasonló teljesítményt hoz a Golden State, mint a Houston, vagy nem - ezt senki nem tudja -, de azt szerintem kár és fölösleges negatívumnak felírni, ha valakinek nem sérültek a csapattársai.

A másik oldalon ott van az, hogy hiába beszélünk a nyugati első és második helyezettről, 11 győzelemnyi különbség volt a két együttes között, szakadéknyi - az Atlantát ilyen összevetésben nem kell számolni, onnan egyetlen nevet sem lehet kiemelni, ilyen szempontból (is) az előző évek Spursére hajaznak. Itt pedig az jön be, hogy alapvetően Hardennek jóval nehezebb dolga volt, a sérülések miatt is, neki ehhez az 56 győzelemhez is meg kellett szakadni, míg Curry úgy teljesíthetett, hogy a meccseik nagy részének negyedik negyede már garbage time volt, pályán sem kellett lennie, annyira biztos volt a győzelem.

Mindkét oldalban van igazság. Jó eséllyel a fasorban sem lenne a Houston, ha nincs Harden, és Curry sem tudta volna közérakni ezt a 11 meccses különbséget, ha nincs mellette a csapata. Ugyanakkor ezek továbbra is csak feltételezések, az viszont tény, hogy a Warriors 67-15-öt ment, a Rockets 56-26-ot, és a Golden State egyértelműen legjobb játékosa Curry - nem kiemelkedően, nem azt jelenti ez, hogy gyenge társai lennének, de nincs olyan ember a Földön, aki ne Curryt mondaná a Warriors első számú és legfontosabb emberének. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy ha van egy ilyen, kiemelhető játékosa a kiemelkedően legjobb csapatnak, az bizony behúzza az MVP címet, nem is érdemtelenül - hiszen hasonló számokat hozott, mint ellenfele, néhol jobbakat is.

A többi szóba kerülő játékosból LeBron Jamesről tudjuk, mi van, ha kiesik, borzasztóan fontos láncszeme ő a Cleveland Cavaliersnek még Kyrie Irving, Kevin Love meg a többiek jelenlétében is. Ettől függetlenül maximum a dobogó néz ki neki, mert ezen a kellemes keleten is csak 53 győzelemig jutott csapatával, és Hardenhez hasonló statisztikáit (36.1 perc, 25.3 pont, 7.4 gólpassz, 6.0 gólpassz, 3.9 eladott labda) gyengébb dobáshatékonysággal hozta (57.7% TS), pedig a társai neki is megvannak, sőt, neki sokkal jobban mutat a "kiegészítő személyzete", mint a Rockets sztárjának mutatott az idény során - csak kettejük összevetésében sem nyerhetne szerintem idén James.

A két, nyugati nyolcadik helyért küzdő együttes húzóemberei közül Russell Westbrookról esett több szó, ő hozta a legjobb boxscore-mutatókat (34.4 perc, 28.1 pont, 8.6 gólpassz, 7.3 pattanó, 4.4 eladott labda), a legtöbb tripla-duplát is, de hatékonysága jócskán elmarad az előbb említettek szintjétől (53.6% TS). Ez azonnal csökkenti is 28.1 pontja jelentőségét, illetve fordítja a dolgot, miszerint ő lett volna a legjobb scorer ebben az idényben, ez ugyanis nem igaz, a gólpasszok számát meg az eladott labdák száma "lövi agyon", rögtön nem annyira mutatós a helyzet. Nem is jutottak rájátszásba, teljesen esélytelen a 3-5. helynél előrébb kerülnie szerintem.

Ugyanez lett volna a helyzet akkor is, ha bejutnak, így szerintem Anthony Davisnek sincs reális sansza arra, hogy komoly helyezéseket tudjon begyűjteni. Nagy előnye, hogy a felsoroltak közül messze a legjobb védő - LeBron idén sokszor nagyot mozizott hátul a képességeitől függetlenül is, Harden és Curry pedig még fejlődésük ellenére sincsenek ezen a szinten -, gyakorlatilag a liga legjobbjának tekinthető ebben a szegmensben amellett, hogy kiemelkedő számokat hozott elöl és hatékonyságban is (36.1 perc, 24.4 pont, 10.2 pattanó, 2.9 blokk, 59.9% TS). A blokk mellett nyerte a PER kategóriát is (30.8), 68 meccset kibírt egészségesen, és ha nem is csak neki, de nagyrészt neki köszönhetően jutott be a Pelicans a PO-ba.

Egyetlen embert szerintem még mindig ki kell emelni mellettük - az 56-26-ot elérő Los Angeles Clippers irányítóját, Chris Pault, aki Curryt leszámítva a legjobb alapszakaszt futotta szerintem az egyesek közül, Westbrookot is beleértve. Blake Griffin sérülése után ő és DeAndre Jordan is feljebb léptek, ketten a kiegészítőkkel nagyon szépen formába lendítették az addig inkább csak szenvedő együttest, és most az egyik, ha nem a legjobb formában lévő alakulatként kezdik a PO-ot. Paul nagyon meggyőző számokat hozott, főleg a gólpassz/eladott labda mutatója az, ami figyelemre méltó (34.8 perc, 19.1 pont, 10.2 gólpassz, 2.3 eladott labda, 4.6 pattanó, 59.6% TS). Újra elhittem, hogy ő a Clippers vezére, de a vízválasztó nála mindig a PO, nagyon kíváncsi vagyok rá, mire lesz most képes.

Összességében nézve szerintem Curry nyeri meg, mert annyival volt jobb a GSW mindenkinél, hogy ezt nála (is) jutalmazni kell. Harden második helyét senki nem veszélyezteti, a 3-6. helyen pedig nagy lesz a harc, de ennyivel be is kell érnie a többieknek, az első két helyezettet idén nem tudják befogni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus