Szabadügynökök - centerek

Idei szabadügynököket vizsgáló sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk - következzenek az idén nyáron igazolható centerek.

Az erőcsatárokhoz képest nem lesz olyan bő a felhozatal, de itt is nagy nevekre, nagy halakra lehet lecsapni, úgyhogy a magasembereknél mindenképpen érdekes nyár elé nézünk, átrendeződhetnek az erőviszonyok.

(Az előző négy részt ezeken a linkeken megtaláljátok: irányítók, dobóhátvédek, kiscsatárok, erőcsatárok)
 

Marc Gasol, Memphis Grizzlies (UFA): Óriási lesz iránta a kereslet, hiszen elöl-hátul elit center, több csapat nyári terveiben is az első számú helyen szerepel. Könnyen lehet, hogy marad, egy személyiségéhez nagyon jól illő csapatba is mehet (Spurs), vagy nagyobb piacra is aláírhat (Knicks) - bérével kapcsolatban azonban nincs kérdés. Várható fizetés: maximum.

DeAndre Jordan, Los Angeles Clippers (UFA): Nagyon nagy idényt futott Jordan, és egyre jobb játékos lesz, még ha támadásban továbbra is csak a biztosat bízzák rá. A liga egyik legjobb lepattanózója és blokkolója, és mivel még csak 26 éves, a következő szerződése teljes hosszában megtarthatja még atletikusságát, nem kell attól félni, hogy 1-2 éven belül drasztikus hanyatlásnak indul. A legnagyobb esély a maradására van, de minden ajánlatot meg fog hallgatni, ezt már lenyilatkozta. Várható fizetés: maximum.

Brook Lopez, Brooklyn Nets (PO): Nagyon jól jön neki, hogy játékosopciója van, ennél jobb időpontban ugyanis nem is lehetne szabadügynök. Az előző éveket végigszenvedte lábtöréseivel, gyakorlatilag alig tudott pályán lenni, hiába tudja róla mindenki, hogy az egyik legjobb egyszemélyes támadógépezet ötös poszton. Ebben az idényben egészséges tudott maradni, ráadásul az idény végét nagyon megnyomta, többen elhihetik, hogy akár lehet köré építkezni - így van ezzel a Nets is - kórlapja ellenére is. Várható fizetés: évi 14 millió dollár - maximum.

Tim Duncan, San Antonio Spurs (UFA): Bár szabadon igazolható, nála összesen két eset lehetséges szerintem: vagy visszavonul, vagy aláír még egy évre a Spurshöz. Azt nem tudni, mennyit kérne már, de gyaníthatóan annyit, amennyi marad Aldridge vagy Marc Gasol esetleges leigazolása után, illetve a többi szabadügynök megtartását követően. Várható fizetés: évi 2-3 millió dollár.

Tyson Chandler, Dallas Mavericks (UFA): Sok együttesnél lehet B vagy C terv Gasol és Jordan után, de nem egyértelmű, mennyibe fog kerülni, mint ahogy az sem, mennyire akar Dallasban maradni. Elmondása szerint nagyon szeretne, Mark Cuban is meg akarja tartani, de várhatóan az összegnél dől majd el, maradhat-e a Mavsnél. Ha nem tudnak megegyezni, akkor lehet érte komoly harc, de nagy kérdés, hogy lassan 33 évesen ki milyen szerepet szán neki - PO-ért küzdő csapatokban kezdő is lehet és ennek megfelelő pénzt is kaphat, ennél jobb csapat szerintem meggondolja, hogy kezdő centernek leigazolja hosszútávra. Várható fizetés: évi 6-10 millió dollár.

Ömer Asik, New Orleans Pelicans (UFA): A török játékos helyzete sem teljesen tiszta. Egy nyerő csapat felépítése úgy kezdődik manapság, hogy vegyél egy jól védekező centert, de Asiknak azért idén volt problémája még Anthony Davis mellett is, nagyon sokat, illetve inkább rendszeresen sérült, támadásban pedig szinte teljesen használhatatlan az alapdolgokon kívül. A Pelicans tartani akarja, ami nem csoda, hiszen pótolni nem nagyon tudnák a sapka alatti helyükből. Több együttes vészmegoldása lehet, ha lemaradnak az első számú opciókról (például a Celticsé). Várható fizetés: 6-9 millió dollár.

Roy Hibbert, Indiana Pacers (PO): Vele szintén nem tudni, mi lesz. Rövidtávon egészen biztosan nem érné meg neki kilépni 15.5 millió dolláros jövő évi szerződéséből, de még egy ilyen vagy ennél gyengébb szezon, és a nevére sem fognak emlékezni. A Pacers sokkal gyorsabb támadójátékot tervez a következő idényre, Hibbertnek kevesebb ideje lesz, ha marad, így még az is elképzelhető, hogy kilép. Ha így tesz, hazárdőrök próbálkozhatnak vele, illetve kevés pénzért ki lehet majd próbálni, ami egyik csapatnak sem káros, de motiválhatósága nagy kérdés. Várható fizetés: évi 5-8 millió dollár.

Al Jefferson, Charlotte Hornets (PO): Ő viszont szinte biztosan marad Charlotte-ban 13.5 milliós jövő évi fizetésével, már lenyilatkozta, hogy még befejezetlen ügye van a Hornetsnél. Ha mégis kilépne, nem biztos, hogy túl nagy érdeklődés lenne érte, hiszen sosem volt jó védő, de ebben az idényben támadásban is nagyon lelassult, bizonyítania kell jövőre, ha még zsíros szerződést akar magának. Várható fizetés: a jelenlegi vagy évi 7-9 millió dollár.

Robin Lopez, Portland TrailBlazers (UFA): Sorsa nagyban függ LaMarcus Aldridge-étől, ő ugyanis kifejezetten a ponterős erőcsatár mellett volt hasznos. Meglepően jól sikerültek a Portlandnél töltött évei, de csak olyan csapat viheti kezdőjátékosnak, ahol egy ilyen scorer négyes van, máshol szerintem maximum csereként számolhatnak vele, mert támadásban csak a mások által elvont figyelmet tudja kihasználni. Maradni akar ugyan Portlandben, de ha LMA lelép, a csapat nem biztos, hogy meg akarja tartani. Várható fizetés: évi 4-7 millió dollár.

Jordan Hill, Los Angeles Lakers (TO): 9 millió dolláros csapatopciója van, de kétséges, hogy ezt lehívja-e a Lakers, ennyit ugyanis egy normális csapatban nem ér, az aranysárga-lilák pedig lehetőségeikhez mérten egy ilyen gárda felépítését tervezik már ezen a nyáron. Maradhat a csapatban akkor is, ha nem hívják le a csapatopciót, de Byron Scott vezetőedző nem volt elájulva nyári munkamoráljától és év közben elvégzett munkájától sem - bár a statisztikái egész jól alakultak év elején, ezt követően nagyon visszaesett. Várható fizetés: évi 4-6 millió dollár.

Bismack Biyombo, Charlotte Hornets (RFA): 5.1 millió dolláros QO-ja lesz, ennyit talán megad neki a Hornets, de ennél többet jelenleg biztosan nem ér. Ebben a szezonban voltak biztató meccsei védekezésben, de sérülése betett neki, utána nem találta a ritmust, a korábbi években pedig szinte semmit nem bizonyított. Rizikózni talán lehet vele, hiszen még nagyon fiatal. Várható fizetés: évi 2-4 milli dollár.

Tyimofej Mozgov, Cleveland Cavaliers (TO): Szinte kizárt, hogy elengedje őt a Cleveland 4.5 millió dolláros kontraktusából, hacsak nem tudnak vele megegyezni azonnal egy hosszútávú szerződésben, de ebben az esetben is marad ugye a Cavsnél. Gyakorlatilag tökéletesen illik Kevin Love mellé, de ha Love lelép is van helye a csapatban, mert támadásban egyáltalán nem fa, ennek ellenére nem igényel sok labdát, védekezésben pedig egy gyűrű előtti betonoszloppal ér fel. Várható fizetés: évi 6-9 millió dollár.

Brandan Wright, Phoenix Suns (UFA): Erőcsatár testalkata ellenére általában centerként használták. Kitűnő befejező, de tényleg csak erre jó, atletikusságát viszont jól használja védekezésben is, felépítése ellenére jól állja a sarat hátul. Komoly csapat 4. vagy 5. számú magasembere lehet, de kisebb csapatok rendesen túlfizethetik. Várható fizetés: évi 4-6 millió dollár.

Kosta Koufos, Memphis Grizzlies (UFA): Neki óriási problémája lesz, hogy többet szeretne, mint amire valószínűleg jó, ugyanis kezdő akar lenni, de szinte kizárt, hogy bármelyik csapat ilyen szerepben gondolkodjon vele kapcsolatban. Ennek megfelelően fizetése elég széles skálán mozoghat, de a jelenlegi 3 milliós fizetésénél sokkal többet nem valószínű, hogy zsebre tehet. Várható fizetés: évi 4-5 millió dollár.


És a többiek

Chuck Hayes (UFA, kiváló védő még mindig, de a játék többi részében annyira használhatatlan, hogy nem lehet pályán tartani, vet. minnél többet nem fog kapni senkitől), Nazr Mohammed (UFA, hozzá Thibodeau ragaszkodott leginkább, nagyon kemény, jó védő, tapasztalt is, de már idős, kétséges, hogy ha az edzőt menesztik Chicagóból, kell-e még valakinek a ligában), Alexis Ajinca (UFA, voltak egészen brutális meccsei is, valószínűleg megragadt ezzel az NBA-ben, mert támadásban egészen használható csereember, de 2-3 milliónál többet nem valószínű, hogy bárkinek is megér)

Elton Brand (vagy visszavonul, vagy valószínűleg a Knickshez megy minimumért), Aron Baynes (RFA, használható cserecenter, de könnyen elképzelhető, hogy nem az NBA-ben folytatja egy zsírosabb szerződéssel a kezében), Chris Kaman (TO, ő is LMA-től függ, mert ha vált a Blazers egy gyorsabb játékra, abban Kamannek nincs helye), Kevin Seraphin (UFA, voltak nagyon jó időszakai a Wizardsnál, de nagy kérdés, hogy melyik komoly csapat számol vele évi 2-3 milliónál többért), Kendrick Perkins (UFA, veterán vezetőnek valahova kellhet az öltözőbe, de játékosként túl sok haszna már nincs)

Tarik Black (TO, biztosan megtartja a Lakers, elég jó potenciál van benne minimális fizetésért), Ryan Hollins (UFA, csak az atletizmusát lehet felírni pozitívumként, ha a ligában marad is örülhet), Ekpe Udoh (UFA, egykor nagy reményekkel indult, de lassan már alig látható a pályán, talán még lesz iránta érdeklődő), Joel Freeland (a brit center egészen jól játszott tavaly, akkori játékával felkelthette néhány csapat érdeklődését, de az sem lenne meglepő, ha visszamenne Európába).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus