Szabadügynökök - irányítók

A rájátszás még épp csak elkezdődött, de a liga több mint fele már a nyárra koncentrál - azt vizsgáljuk, kikkel lehet erősíteni irányítóban.

Finoman szólva sem lesz túl sok lehetőség arra, hogy a csapatok a szabadügynökök közül erősítsenek egyes poszton - hasonlóan gyenge lehetőségek maximum hármas poszton lesznek. Nem feltétlenül játékerő szerinti sorrendben nézzük, kik iránt lehet a legnagyobb érdeklődés.

Rajon Rondo, Dallas Mavericks (UFA): A reálisan elérhetőnek tűnő játékosok közül talán a legnagyobb név. Viszonylag jó védekezése mellett támadásban most már hosszú idő óta több kárt okoz, mint hasznot, nem tud dobni, és ezzel megöli a teljes csapata támadójátékát, ráadásul pocsék még büntetőből is. Az sem mellette szól, hogy nem könnyű vele kijönni, de a Lakers, Knicks, Kings hármas közül valószínűleg valaki így is többet fog érte fizetni, mint kellene. Várható fizetés: évi 9-12 millió dollár.

Goran Dragic, Miami Heat (PO): Egyelőre még játékosopciója van Dragicnak, de ki fog lépni kontraktusából. Ami biztos vele kapcsolatban, hogy maximum szerződés alatt nem áll meg a fizetése, és a Heat, Lakers, Knicks hármas esélyes rá csak. A két nagy piac ellenére szinte biztosan marad Miamiben (plusz 30 millió dollárnyi indoka van rá), amennyiben kitömik egy ötéves szerződéssel, úgyhogy a többi csapat nem sok reményt fűzhet hozzá. Várható fizetés: maximum.

Reggie Jackson, Detroit Pistons (RFA): Nagyon jót tett neki a csapatváltás, az utolsó 15 meccsen már nagyon jól játszott, szinte biztosan meg fogja tartani a Pistons. A fizetése nagy kérdés, mert közel sem biztos, hogy olyan rettenetesen nagy érdeklődés lesz iránta más csapatoktól, ez pedig kicsit lefelé mozdíthatja az árfolyamát - ettől függetlenül valószínűleg a Detroit megtartja bármi áron. Várható fizetés: évi 10 millió dollár - maximum.

Brandon Knight, Phoenix Suns (RFA): Nagyon nehéz megmondani, mi lesz vele, egyáltalán azt, hogy merre indul el a Suns, hiszen ha úgy döntenek, hogy nem ártana legalább egy meghatározó játékos, akkor könnyen kiárusíthatják meglévő értékeiket, ebben az esetben elengedhetik Knightot, de az is elképzelhető, hogy haladnak tovább ugyanígy, mint eddig, csak most Dragic helyett Knighttal próbálják meg a PO-ot. Ugyanekkora kérdés az is, ki lát még benne lehetséges kezdő hátvédet, mert a Milwaukee-ban jó idényt futott, a Phoenixnél ez már nem volt ennyire egyértelmű. Várható fizetés: évi 7-12 millió dollár.

Patrick Beverley, Houston Rockets (RFA): Jól mutatja a felhozatalt, hogy a fenti négy emberből kettőre valószínűleg nem sok esélye van más csapatoknak, csak a sajátjuknak, utánuk pedig már Beverley jön. A védekezőspecialista egyes nagy hátránya, hogy hiába hasznos, nagyon sokat sérült játékstílusából adódóan is - ez nem valószínű, hogy változna a továbbiakban. Nagyon sok csapat gondolkodhat azonban benne, mivel nincs túl nagy labdaigénye, jó védekezése mellett a triplát is Bever(l)y, és várhatóan nem is kerül majd olyan nagyon sokba. Tarthatja az ajánlatokat a Houston, kérdés, meddig hajlandóak elmenni Beverley bérénél. Várható fizetés: évi 4-8 millió dollár.

Mo Williams, Charlotte Hornets (UFA): Vele el is kezdődik az egyértelműen csak padra jó egyesek névsora. Williams nagyon jó idényt futott, volt kezdő is Charlotte-ban egy ideig, és az egyik legjobb számokat produkálta a cserék között 14.2 pontjával és 6.2 gólpasszával. Akár bajnokesélyesek is gondolkodhatnak benne, mert bár hatékonysága egyáltalán nem az igazi, és akkor még finoman fogalmaztunk (51.2% TS), azok közé tartozik, akik mindenkinek képesek helyzetet teremteni. Várható fizetés: minimum - évi 3 millió dollár.

Aaron Brooks, Chicago Bulls (UFA): Azt mondhatjuk, hogy Brooksnak bejött a chicagói kerülő, hiszen 11.6 pontot átlagolt - igaz, teljesítménye egyáltalán nem volt kiegyensúlyozott, de játékideje sem. Williamsnél hatékonyabb scorer, de ő leginkább csak erre használható. Ettől függetlenül iránta is lehet kereslet, de valószínűleg sokkal többet nem fog tudni kierőszakolni magának, mint egy bi-annual, egy sapka alatti vagy luxusadós MLE. Várható fizetés: minimum - 4 millió dollár.

Norris Cole, New Orleans Pelicans (RFA): Cole-nak nem volt jó éve, viszont a PO-ban bizonyított, hogy használható, főleg az első három idénye alatt felszedett rutinja miatt. Korlátozott szabadügynök, és esetében nagyon könnyen elképzelhető, hogy egyszerűen a QO-ért marad a Pelicansnél. Várható fizetés: 2.5-3 millió dollár.

Jeremy Lin, Los Angeles Lakers (UFA): A Linsanity fényévekkel ezelőtti történetnek tűnik már, azóta Lin megbukott Houstonban és Los Angelesben is - Texasban még produktív volt a számok alapján, viszont védekezésben olyan hiányosságai voltak, és olyan sok labdát adott el, hogy nem csak fizetése miatt szabadultak tőle a nyár folyamán, bebizonyosodott, hogy komoly csapatban nincs vagy csak nagyon limitált szerepe lehet. Szerintem a korábbiakhoz képest nagyon kis érdeklődés lesz iránta. Várható fizetés: minimum - 3 millió dollár.

Beno Udrih, Memphis Grizzlies (PO): A szezon végén és a rájátszásban mutatta meg Udrih, hogy lehet még rá számítani - hosszú idő óta először nyújt értékelhető játékot, pedig az is simán benne volt, hogy NBA karrierje véget fog érni. Játékosopciója van a következő idényre, amit egyáltalán nem biztos, hogy nem hív le, jelenleg elég komoly játékidőt is kap, és Memphisben neki megfelelő a csapat is. Várható fizetés: évi 2 millió dollár.

Jason Terry, Houston Rockets (UFA): Két évnyi masszív szenvedés után azért idén még megmutatta, hogy triplázásra lehet használni, így egyáltalán nem kizárt, hogy bajnokesélyes, vagy ennek a közelébe kívánkozó, veterán játékosra vágyó csapatok rá fognak mozdulni, igaz, már jóval kevesebbért, mint amennyit eddig keresett. Várható fizetés: minimum - 2 millió dollár.

Jameer Nelson, Denver Nuggets (PO): Játékosopciója van, de nála nem lehet kizárni, hogy kilép szerződéséből, a játékidő lesz számára a legfontosabb, és ha az új denveri edző nem  mond neki biztatóakat, szabadügynök lesz. Azt nem tudni, hogy hol kaphat még komoly perceket, mert kicsit már túl sokat tekeredik a labdára, sosem volt egy villámléptű, de már ahhoz képest is lelassult, a védekezése pedig sose volt jó. Még mindig egy jó 15-20 perces csereember egyes posztra, és amennyiben ezt elfogadja, nagyon sok kérője lehet, de ha nem, akkor nehéz meglátni, hol lehet a végállomás. Várható fizetés: minimum - 3 millió dollár.

Will Bynum, Washington Wizards (UFA): Kicsit érthetetlenül szorult Kínába, hiszen a pontszerzéssel sosem volt gondja, nagyon jó szellemű játékos volt Detroitban, nála jóval gyengébb kosarasokat is igazoltak csapatok. Most a Wizardsnál sem szánnak neki rettenetesen nagy szerepet, így azért arra is van esély, hogy az ősztől megint nem az NBA-ben láthatjuk. Várható fizetés: minimum - 2 millió dollár.

Andre Miller, Sacramento Kings (UFA): Szinte biztosan marad a Sacramentónál, tekintve hogy komolyabb pénzt már valószínűleg senki nem áldoz rá, a legnagyobb szerepe a pályán pedig George Karlnál lehet, az ő nagy kedvence Miller. Tapasztalt játékost kereső csapatok körében lehet még népszerű, de kétséges, hogy elhagyja-e Karlt. Várható fizetés: minimum.

Cory Joseph, San Antonio Spurs (RFA): Egyelőre korlátozott szabadügynök Joseph, és valószínűleg meg is akarja őt tartani a Spurs, de a nyári mozgások, LaMarcus Aldridge vagy Marc Gasol megszerzése boríthatja a terveket, lehet, hogy le kell mondaniuk Joseph QO-járól. A fiatal játékos főleg védekezésben mutatott eddig jó dolgokat, de a Phillyn kívül kétséges, hogy bármelyik együttesnél fix. második számú irányítóként számolnának vele, sokat pedig költeni biztosan nem fog rá senki. Várható fizetés: minimum - 2 millió dollár.

A további felhozatal, nagyobb magyarázat nélkül - nagyjából mindenki a minimum környékére várható: Kirk Hinrich (PO, lassan már egyetlen eleme sincs a játéknak, amiben hasznos), Ish Smith (egyelőre csak egy kísérletezgető csapatban kapott szerepet), Luke Ridnour (TO, a visszavonuláson gondolkodik), CJ Watson (a sérülésektől tizedelt Indianában sem tudott helyet szorítani magának), Jose Juan Barea (a dallasi vet.mines játékos prototípusa), Raymond Felton (PO, valaki még próbálkozik egyáltalán vele?), Jordan Clarkson (TO, biztosan megtartja a Lakers), Steve Blake (PO, szinte biztosan marad Portlandben), Austin Rivers (még édesapja irányítása alatt sem nyújtott többet, mint korábban), Nick Calathes (RFA, doppingbotránya volt a legnagyobb dolog, ami történt vele), Ronny Price, Donald Sloan.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus