Szabadügynökök - ki maradt az első hét után?

Véget ért a szabadügynökpiac első hete, a legtöbb meghatározó játékos elkelt. Lássuk az eddigi szerződéseket, illetve hogy kik maradtak még.

Irányítók

Innen kiesett az elmúlt két napban a két legnagyobb név, illetve a két leginkább scorer egyes, Mo Williams és Aaron Brooks. Maradt Norris Cole, akit a hírek szerint tartani akar a Pelicans, de sok kérője még nem volt. Jason Terryvel kapcsolatban szóba került, hogy visszatér sikerei színhelyére és újra a Dallas játékosa lesz, de 1-2 napja nem nagyon hallani semmit, ahogy Jameer Nelson körül is nagy a csend, Jeremy Lin ről az a hír járja, hogy szinte biztosan a Dallas játékosa lesz, egyelőre azt nem tudni még, hogy milyen forgatókönyv alapján - simán igazolással vagy sign-and-trade keretein belül.

Matthew Dellavedovával kapcsolatban pár nappal ezelőtt már felmerült, hogy évi 3-5 milliót kap a Cavstől, de egyelőre nem egyeztek még meg a felek. Will Bynum Kínába távozott, ahogyan Nick Calathesnek is vannak megkeresései a tengeren innen. Andre Miller szeretné folytatni pályafutását, állítólag több gárdával is tárgyal, de nem tudni, kik ezek. Alexey Shved jövője lóg a levegőben, őt tartaná a New York, de nem tudni, mennyit hajlandóak rááldozni, Austin Riversről pedig annyit tudunk, amennyit Millerről - minden lehetőséget meg fog fontolni, de hogy milyen ajánlatai vannak és kiktől, azt nem tudni, elképzelhető, hogy marad a Clippersnél, főleg ha Jamal Crawford távozik.

Akik az első héten elkeltek:
Goran Dragic (Miami Heat, 5 év, 90 millió dollár)
Brandon Knight (Phoenix Suns, 5 év, 70 millió dollár)
Rajon Rondo (Sacramento Kings, 1 év, 10 millió dollár)
Patrick Beverley (Houston Rockets, 4 év, 25 millió dollár)
Shane Larkin (Brooklyn Nets, 2 év, 3 millió dollár)
CJ Watson (Orlando Magic, 3 év, 15 millió dollár)
Cory Joseph (Toronto Raptors, 4 év, 30 millió dollár)
Reggie Jackson (Detroit Pistons, 5 év, 80 millió dollár)
Mo Williams (Cleveland Cavaiers, 2 év, 4.3 millió dollár)
Aaron Brooks (Chicago Bulls, 1 év, 1.3 millió dollár)

 

Dobóhátvédek

Elkelt az elmúlt napokban JJ Barea, LeAndro Barbosa és Alan Anderson is, ezzel egyértelműen JR Smith maradt a legnagyobb név - ellentmondó információk jöttek ki azzal kapcsolatban, mennyire akarják megtartani, de egyrészt a csapat valószínűleg még Tristan Thompsonra koncentrál, másrészt pont a posztjára próbálnak erősíteni minden lehetséges módon, úgyhogy könnyen elképzelhető, hogy vihető a Cavstől. A triplaspecialisták közül maradt Wayne Ellington, egy kifejezetten scorer beállítottságú játékos pedig még van a kettesek között, Marcus Thornton.

Került egy új név is a múlt héten a listára, Jeff Taylorról ugyanis lemondott a Charlotte Hornets, így szabadon igazolható a balhés kettes. Ben Gordonnak nincs csapata és elég jó esély van rá, hogy az egykori chicagói scorernek nem is lesz - az utóbbi években túl sok jót nem hallhatott róla az ember. Dahntay Jones kifejezetten védekező specialista kettest kereső együtteseknek lehet opció, de inkább csak 2. vagy még inkább 3. számú dobóhátvéd, bárhova kerül, nem ő fogja megváltani a világot.

Akik az első héten elkeltek:
Jimmy Butler (Chicago Bulls, 5 év, 95 millió dollár)
Khris Middleton (Milwaukee Bucks, 5 év, 70 millió dollár)
Iman Shumpert (Cleveland Cavaliers, 4 év, 40 millió dollár)
Danny Green (San Antonio Spurs, 4 év, 45 millió dollár)
Wes Matthews (Dallas Mavericks, 4 év, 57 millió dollár)
Dwyane Wade (Miami Heat, 1 év, 20 millió dollár)
Arron Afflalo (New York Knicks, 2 év, 16 millió dollár)
Corey Brewer (Houston Rockets, 3 év, 23.4 millió dollár)
Monta Ellis (Indiana Pacers, 4 év, 44 millió dollár)
Marco Belinelli (Sacramento Kings, 3 év, 19 millió dollár)
Gary Neal (Washington Wizards, 1 év, 2.1 millió dollár)
Lou Williams (Los Angeles Lakers, 3 év, 21 millió dollár)
Rodney Stuckey (Indiana Pacers, 3 év, 21 millió dollár)
JJ Barea (Dallas Mavericks, 2 év, 5.6 millió dollár)
LeAndro Barbosa (Golden State Warriors, 1 év, 2.5 millió dollár)
Alan Anderson (Washington Wizards, 1 év, 4 millió dollár)

 

Kiscsatárok

Erről a listáról ki lehet húzni Wes Johnson mellett Joe Inglest is. LeBron James még mindig ott van a piacon, de semmi nem változott vele kapcsolatban - nem meglepő, hiszen Thompson sem írt még alá. A padra scorernek Gerald Greent lehet elvinni, ha veterán kell valakinek, akkor ott van még a Caron Butler, Rasuel Butler, Tayshaun Prince trió. Kicsit fiatalabb kivitelben védekező specialistának Luc Mbah a Moute elérhető, illetve az utóbbi években egyre lejjebb kerülő Dorrell Wrighttal lehet még próbálkozni, hátha összeszedni magát egy új környezetben.

Az egyértelmű scorerek közül Gigi Datomét Európából már keresték, de az NBA-ben szeretne maradni, Michael Beasley pedig úgy tűnik, hogy nem sok csapatnak kell már, a Miami Heattel sem nagyon hozták eddig szóba, a többi gárda pedig korábban sem mutatott iránta túl nagy érdeklődést. A fiatalabbak közül KJ McDaniels lehetne még érdekes, de a Houston korlátozott szabadügynökével kapcsolatban nem sok hír jött ki - nem jött be neki, hogy nem 2+2 évre írt alá, jelenleg erősen kérdéses, hogy lesz-e helye bárhol, hiába zsákolt meg blokkolt 1-1 nagyot minden héten. Alonzo Gee lehet még érdekes, ő évek óta "járja" a ligát, megszámlálhatatlan együttese volt az atletikus képességekben elit, viszont semmi másban nem igazán jó kiscsatárnak, most egyelőre homály, hova igazolhat.

Akik az első héten elkeltek:
Kawhi Leonard (San Antonio Spurs, 5 év, 90 milió dollár)
DeMarre Carroll (Toronto Raptors, 4 év, 60 millió dollár)
Al-Farouq Aminu (Portland TrailBlazers, 4 év, 30 millió dollár)
Jae Crowder (Boston Celtics, 5 év, 35 millió dollár)
Paul Pierce (Los Angeles Clippers, 3 év, 10 millió dollár)
Mike Dunleavy (Chicago Bulls, 3 év, 14.3 millió dollár)
Kyle Singler (Oklahoma City Thunder, 5 év, 25 millió dollár)
Richard Jefferson (Dallas Mavericks, 1 év, 1.5 millió dollár)
Tobias Harris (Orlando Magic, 4 év, 64 millió dollár)
Omri Casspi (Sacramento Kings, 2 év, 6 millió dollár)
Wes Johnson (Los Angeles Clippers, 1 év, 1.1 millió dollár)
Joe Ingles (Utah Jazz, 2 év, 4.5 millió dollár)

 

Erőcsatárok

Négyes posztról több embernek is megvan a jövő évi szerződése: David West és Jason Smith új csapatot találtak maguknak, Kevin Garnett maradt Minnesotában, Charlie Villanueva a Dallasnál, Nemanja Bjelica pedig elkezdi NBA karrierjét a Timberwolvesnál. A maradék közül Josh Smith a legnagyobb név egyértelműen - szóba hozták a Clippersszel, de nem tudni, aláír-e hozzájuk kevés pénzért. A két RFA, Tristan Thompson és Enes Kanter eseteiben semmi előrehaladás nincs az elmúlt napokban.

Még mindig bent van a három veterán, nem éppen a védekezéséről híres játékos, Carlos Boozer, Luis Scola és Amare Stoudemire - Scola körül nem sok pletyka kering amellett, hogy még az off-szezon előtt meg akarta őt tartani a Pacers, a másik két játékos viszont 4-5 csapattal kapcsolatban is felmerült már, több helyre is mehet mind Boozer, mind Stoudemire. Glen Davisről még mindig nem sokat tudni, a Clippersnél sem róla szólnak a hírek az elmúlt napokban, úgyhogy kétségessé vált, hogy egyáltalán tartanák-e őt Doc Riversék.

A leginkább csak 1-1 részfeladatra használhatóak között ott van még mindig Reggie Evans, Mirza Teletovic és Matt Bonner is, egyelőre még a csapatok nem nagyon környékezték meg őket. Az energiabombának jó, másra nem igazán használható Lou Amundsont, illetve Lance Thomast minimum szerződésért tartaná a Knicks, Drew Gooden pedig valószínűleg marad a Wizardsnál. Andrea Bargnaniról, Tyler Hansbrough-ról és Darrell Arthurról semmi hír nincs - előbbinél kettőnél ez kevésbé meglepő, utóbbi azért ennél hasznosabbnak tűnt, de amíg vannak nagyobb nevek a piacon, annyira nem meglepő, hogy nem rá mozdulnak elsősorban a csapatok.

Akik az első héten elkeltek:
Paul Millsap (Atlanta Hawks, 3 év, 58 millió dollár)
Amir Johnson (Boston Celtics, 2 év, 24 millió dollár)
Kevin Love (Cleveland Cavaliers, 5 év, 110 millió dollár)
Draymond Green (Golden State Warriors, 5 év, 82 millió dollár)
Thaddeus Young (Brooklyn Nets, 4 év, 50 millió dollár)
Jonas Jerebko (Boston Celtics, 2 év, 10 millió dollár)
Ed Davis (Portland TrailBlazers, 3 év, 20 millió dollár)
Thomas Robinson (Brooklyn Nets, 2 év, 2.2 millió dollár)
Derrick Williams (New York Knicks, 2 év, 10 millió dollár)
Dante Cunningham (New Orleans Pelicans, 3 év, 9 millió dollár)
LaMarcus Aldridge (San Antonio Spurs, 4 év, 80 millió dollár)
Brandon Bass (Los Angeles Lakers, 2 év, egyelőre ismeretlen összeg)
Jeremy Evans (Dallas Mavericks, 2 év, 1.05 millió dollár)
Lavoy Allen (Indiana Pacers, 3 év, 12 millió dollár)
David West (San Antonio Spurs, 1 év, 1.4 millió dollár)
Kevin Garnett (Minnesota Timberwolves, 2 év, egyelőre ismeretlen összeg)
Jason Smith (Orlando Magic, 1 év, 4.5 millió dollár)
Charlie Villanueva (Dallas Mavericks, 1 év, 1.5 millió dollár)
Nemanja Bjelica (Minnesota Timberwolves, 3 év, 11.7 millió dollár)

 

Centerek

A centereknél mindössze Marc Gasol került ki a képből, de ahogy eddig, úgy most sem érdemes Tim Duncannel sem számolni.

A legjobb elérhető centernek Jordan Hill tűnik, akivel kapcsolatban nem nagyon hallottunk pletykákat az utóbbi napokban, Kevin Seraphint azonban négy csapat is környékezi a nyugati konferenciából. Chuck Hayes körül még mindig nagy a csend, ahogy a veteránokról, Elton Brandről, Jason Maxiellről és Nazr Mohammedről sem hallani túl sokat egyelőre. Kendrick Perkinst állítólag vinné a Clippers, de valószínűleg csak második centernek, Cole Aldrich-ra pedig minden bizonnyal ugyanilyen szerepet szánnának Riversék. Joel Anthonyt tartaná a Detroit, mert bár a meccsekhez sokat nem tesz hozzá, állítólag kiváló edzőpartner Andre Drummondnak.

Akik az első héten elkeltek:
Brook Lopez (Brooklyn Nets, 3 év, 60 millió dollár)
Tyson Chandler (Phoenix Suns, 4 év, 52 millió dollár)
Ömer Asik (New Orleans Pelicans, 5 év, 60 milió dollár)
Brandan Wright (Memphis Grizzlies, 3 év, 18 millió dollár)
Alexis Ajinca (New Orleans Pelicans, 5 év, 25 millió dollár)
Greg Monroe (Milwaukee Bucks, 3 év, 50 millió dollár)
Robin Lopez (New York Knicks, 4 év, 54 millió dollár)
DeAndre Jordan (Dallas Mavericks, 4 év, 80 millió dollár)
Aron Baynes (Detroit Pistons, 3 év, 20 millió dollár)
Bismack Biyombo (Toronto Raptors, 2 év, 6 millió dollár)
Kosta Koufos (Sacramento Kings, 4 év, 33 millió dollár)
Kyle O'Quinn (New York Knicks, 4 év, 16 millió dollár)
Marc Gasol (Memphis Grizzlies, 5 év, 110 millió dollár)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus