Szabadügynökök - ki maradt az első nap után?

Rég vagy talán soha nem látott gyorsasággal keltek el a szabadügynökök a piacnyitást követő első napon. Lássuk, kik maradtak!

Irányítók

A listáról (talán) a két legjobb ember távozott, Goran Dragic és Brandon Knight. Összesen három kezdő szintű egyes maradt rajtuk kívül, úgyhogy nem sok választása maradt a csapatoknak - ennek megfelelően a fizetéseik el is szállhatnak. Rajon Rondóra a Sacramento Kings, illetve két meg nem nevezett csapat hajt, de megítélése pocsék, úgyhogy vele még a kaliforniai együttes is leállt erősen alkudozni. Reggie Jackson korlátozott szabadügynök, az első napon nem is került elő a neve, de nehéz lesz elcsábítani a Detroit Pistonstól. Patrick Beverley szintén korlátozott szabadügynök, de esetében jóval nagyobb az esély arra, hogy a Houston Rocketstől valaki megszerezze egy zsíros ajánlatért.

Adott tehát egy védekezésben és játékszervezésben jó, de dobásban pocsék és csapategységet romboló játékmester (Rondo), egy atletikus, újhullámos, mindenes egyes (Jackson), illetve egy kifejezetten védőspecialista, emellett a triplákat viszonylag jól dobó, de sérülékeny és támadásban nem 1-2. opció irányító (Beverley). Három teljesen különböző karakter. Mögöttük már csak a csereirányítók vannak, mint Cory Joseph, aki talán a legnagyobb lehetőségekkel rendelkezik ebből a "második vonalas" szórásból, Mo Williams, aki újra visszakerülhet a piacra Brandan Wright Memphisbe szerződésével - a magasember elvitte a Grizzlies MLE-jét -, Aaron Brooks, Norris Cole, Jason Terry, Jameer Nelson vagy Jeremy Lin. Rondo egyetlen ütőkártyája lehet például ez a Kingsszel szemben - nincs alternatívája Beverley-n kívül.

Akik az első napon elkeltek:
Goran Dragic (Miami Heat, 5 év, 90 millió dollár)
Brandon Knight (Phoenix Suns, 5 év, 70 millió dollár)

 

Dobóhátvédek

Itt azért még van bőven miből válogatni, hiszen az első napon csak három RFA, Jimmy Butler, Iman Shumpert és Khris Middleton keltek el, akikről korábban is lehetett sejteni, hogy maradnak saját csapatuknál, valamint az a Danny Green, aki derült égből villámcsapásként tudott megegyezni a Spursszel.

Green és Middleton (valamint a kiscsatár DeMarre Carroll) távozásának a piacról Wesley Matthews és Arron Afflalo örülhet leginkább, a manapság divatos 3&D swingmanek közül ők maradtak messze a legjobb elérhetőek, így mindkettejük iránt megnőhet hirtelen a kereslet - Matthewst több együttes is akarja, a Dallas 12 milliót már beajánlott neki, de a Kings és a Raptors is rá hajt, míg Afflalóval kapcsolatban a Knickset hallani leginkább. Kicsit gyengébb, kiegyensúlyozatlanabb kiadásban ott van Corey Brewer is ebből a kategóriából. Lóg a levegőben továbbra is Dwyane Wade sorsa, eléggé ellentmondó infók jöttek ki eddig róla, bár a leghitelesebb forrásnak számító Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) úgy tudja, hogy közeledtek az álláspontok közte és a Miami Heat között.

Monta Ellisre az Indiana Pacers nagyon rámozdult, de lehet, hogy a 3 év, 32 milliós ajánlat kevés lesz érte, a Sacramento Kings is nagyon akarja - nem hatékony scorerként és pocsék védőként Indianában ennyi pénzért lenne értelme, Sacramentóban semmi. Padscorerből két és fél nagy név még mindig a piacon van, hiszen JR Smith és Lou Williams is szerződés nélkül állnak jelenleg. Mindkettejüknél van esély a saját csapatban maradásukra, nem is kicsi, de mivel ők tűnnek a legjobb választásnak, ha valaki a cserék közé akar szerezni egy pontszerzőt, így a kereslet irántuk is nőhet még. Rodney Stuckey-t is ide lehet venni (ő a fél), mert az előző idényben nagyon jó volt Indianában. Kezdőbe normális csapathoz szerintem kevés, padra viszont ideális bármelyik bajnokesélyesnek.

A kevesebbre taksált játékosok közül a legtöbb jó kinti dobó, Marco Belinelli, Gary Neal és még Wayne Ellington is felmerült több csapat kispadjának emlegetésénél is, előbbi kettő ráadásul bajnokesélyeseknél is - Belinellit a Warriors és a Pelicans, Nealt többek között a Bulls csábítja.

Akik az első napon elkeltek:
Jimmy Butler (Chicago Bulls, 5 év, 95 millió dollár)
Khris Middleton (Milwaukee Bucks, 5 év, 70 millió dollár)
Iman Shumpert (Cleveland Cavaliers, 4 év, 40 millió dollár)
Danny Green (San Antonio Spurs, 4 év, 45 millió dollár)

 

Kiscsatárok

Ez az a poszt, ahol gyakorlatilag alig maradt valaki elérhető, hiszen elkelt Kawhi Leonard, DeMarre Carroll, Paul Pierce, Jae Crowder, Mike Dunleavy, Al-Farouq Aminu és Kyle Singler is.

A maradékból LeBron James neve kiemelkedik, de vele fölöslegesen számol bármelyik csapat, maradni fog a Cleveland Cavaliersnél. Így a top vagy aközeli kiscsatárok közül egyedül Tobias Harris maradt bent. Mivel az Orlando Magicnek nem sikerült elvinnie Paul Millsapet, így van esély rá, hogy tartanak a korlátozott szabadügynök Harrisre minden ajánlatot, de meg lehet kockáztatni, hogy mégsem, mert egyáltalán nem kőbevésett tény. Rajta kívül a padra a Gerald Green, Caron Butler duó még a reális opció, de előbbi nagyon hullámzó volt a Sunsnál, utóbbi pedig lassan a 40 felé közeledik, ahogy Richard Jefferson is. Ennek a posztnak gyakorlatilag vége, ha a szabadügynökpiacot nézzük, Tayshaun Prince, Dorrell Wright, Rasual Butler, Omri Casspi vagy Luc Mbah a Moute a legjobb elérhető nevek a felsoroltakon kívül.

Akik az első napon elkeltek:
Kawhi Leonard (San Antonio Spurs, 5 év, 90 milió dollár)
DeMarre Carroll (Toronto Raptors, 4 év, 60 millió dollár)
Al-Farouq Aminu (Portland TrailBlazers, 4 év, 30 millió dollár)
Jae Crowder (Boston Celtics, 5 év, 35 millió dollár)
Paul Pierce (Los Angeles Clippers, 3 év, 10 millió dollár)
Mike Dunleavy (Chicago Bulls, 3 év, 14.3 millió dollár)
Kyle Singler (Oklahoma City Thunder, 5 év, 25 millió dollár)

 

Erőcsatárok

Itt is erősen csökkent a mezőny - kikerült a képből Paul Millsap, Amir Johnson, Kevin Love, Draymond Green, Jonas Jerebko és Thaddeus Young is -, viszont maradtak még nagy nevek.

LaMarcus Aldridge-nál úgy tűnik, hogy vagy a Suns vagy a Spurs lesz a befutó, ez a két együttes tette rá a legnagyobb benyomást - elvileg ma találkozik a Knicksszel és utána dönthet is. Az 1-gyel alacsonyabb szintű kategóriából Tristan Thompsonnal fölöslegesen számolnak a csapatok - egyelőre aláírt szerződése nincs, de 5 évre 80 millió fölött fog kapni a Cavstől a hírek szerint. Ugyanígy nem nagyon kell Enes Kanter nevét sem nézegetni, a Thunder a hírek szerint beajánlott neki egy zsíros szerződést, azt nem tudni csak, hogy min gondolkodik még.

A többiek között viszont vannak még érdekes veteránok. David West bajnoki címet akar nyerni, így valószínűleg kevesebb pénzért is aláír annak érdekében, hogy jó csapathoz kerüljön, ő Jolly Joker lehet a szezon során, ha valaki meg tudja szerezni. Josh Smith-nél ez erősen kérdőjeles - pont ezért van esély arra, hogy Houstonban marad, mert ott hasznos volt, de egyébként nagy a kockázat vele, ha komoly szerződést tesznek elé. A veteránok, de már egyértelműen csak pademberek közül elérhető még Carlos Boozer, Luis Scola és Amare Stoudemire is - támadásban használhatóak, védekezésben nem, bár utóbbi még a festékben jó hátul is, a pick-and-roll ellen viszont meghalt. Glen Davis majdnem ugyanez a kategória, de valószínűleg marad a Clippersnél, Reggie Evans pedig pont az ellentettjük, ő egy olyan csapatnak kellhet, akinek pattanózás és keménység kell, támadójáték nem.

A fiatalabbak közül Ed Davist tömik ki szerintem legelőször, bár egyelőre nagyobb játéklehetőséget nem kapott, így csak annyit bizonyított, hogy jó csereember. Brandon Bass, Mirza Teletovic és Matt Bonner adott azok számára, akik a spacinget segítő négyest keresnek, míg Derrick Williams és Thomas Robinson a fizikális tip-top, nagyokat zsákoló, de magáról a kosárlabdáról keveset tudó, nagyon előkelő helyen húzott és megbukott játékos kategóriába rakhatóak - velük egyébként pont ezért próbálkozhatnak többen is, hátha alapon, sokba biztosan nem kerülnek.

Akik az első napon elkeltek:
Paul Millsap (Atlanta Hawks, 3 év, 58 millió dollár)
Amir Johnson (Boston Celtics, 2 év, 24 millió dollár)
Kevin Love (Cleveland Cavaliers, 5 év, 110 millió dollár)
Draymond Green (Golden State Warriors, 5 év, 82 millió dollár)
Thaddeus Young (Brooklyn Nets, 4 év, 50 millió dollár)
Jonas Jerebko (Boston Celtics, 2 év, 10 millió dollár)

 

Centerek

Itt még mindig nagyon jó a felhozatal annak ellenére is, hogy Brook Lopez, Tyson Chandler, Ömer Asik, Brandan Wright (és Alexis Ajinca) elkeltek.

A "maradék" közül Marc Gasolt ki lehet venni gyakorlatilag - még nem egyeztek meg a Memphisszel hivatalosan, de más csapattal nem is tárgyal - és Tim Duncant is - ő vagy a Spursnél folytatja vagy visszavonul. A legnagyobb név természetesen DeAndre Jordan, de a hírek szerint ő vagy marad a Clippersnél vagy Dallasba megy, másnak nem nagyon van esélye - annak ellenére sem, hogy állítólag a Lakers előadása tetszett neki. Greg Monroe-ért nagyon sokan tepernek, és Monroe az, aki egy nagyobb lavina elején ott lehet, Aldridge és Jordan döntései után ugyanis messze a legkeresettebb magasember lesz és több csapat reális esélyekkel indul érte (legalább a Knicks, Bucks, Blazers hármas, de bőven benne van az esetleg hoppon maradó Spurs is vagy a lassan kétségbeeső Lakers).

Két echte védekező center van a piacon még. Az egyik Robin Lopez, aki egy nyugati PO-os csapat kezdőjében már bizonyított, hogy jómunkásemberként, hang nélkül el tudja végezni a piszkos munkát. Bismack Biyombo más, ő pont hogy semmit nem bizonyított még, de több lehetőséget láthatnak bele, hiszen fiatalabb játékos és az alapvető fizikai adottságai jobbak. Ide vehetjük Chuck Hayest is, de ő 5-6. számú magasnak jó csak.

Kicsit all-aroundabb kivitelben ott van Jordan Hill, aki a Lakersben egyrészt jó számokat produkált, másrészt azon kevés játékosok közé tartozott, akik védekezésben is próbálkoztak legalább. Kosta Koufos kezdő akar lenni valamelyik csapatban - nem lesz, de ő is a nagyon hasznos, elöl-hátul nem elveszetett magasemberek közé tartozik. Kevin Seraphinnel nem tudni, próbálkozik-e valaki még, neki mintha lettek volna gondjai a munkamorárral és azzal, hogy Marcin Gortat személyében kapott egy konkurenciát, így hiába fiatal, szerintem erősen kérdéses, hogy az NBA-ben vagy Európában folytatja. Rajtuk kívül már csak az olyan aggastyánok vannak, mint Elton Brand, Nazr Mohammed vagy Kendrick Perkins, akik igazából padot melegíteni járnak már csak meccsekre.

Akik az első napon elkeltek:
Brook Lopez (Brooklyn Nets, 3 év, 60 millió dollár)
Tyson Chandler (Phoenix Suns, 4 év, 52 millió dollár)
Ömer Asik (New Orleans Pelicans, 5 év, 60 milió dollár)
Brandan Wright (Memphis Grizzlies, 3 év, 18 millió dollár)
Alexis Ajinca (New Orleans Pelicans, 5 év, 25 millió dollár)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus