Szabadügynökök - kiscsatárok

21 csapatnak már a nyári teendőkön jár az esze - ezúttal a kiscsatár szabadügynököket vizsgáljuk meg.

A szóba kerülő nevek hatalmasak, a reálisan elérhető célpontok viszont olyan mennyiséget és minőséget mutatnak, mint az irányítóknál, ezen a poszton sem a szabadügynökök hozzák valószínűleg a megváltást egyik csapat számára sem.

LeBron James, Cleveland Cavaliers (PO): Bár játékosopciója van, így akár még szabadügynök is lehet, szinte kizárt, hogy otthagyja Clevelandet, marketing szempontból ugyanis öngyilkosság lenne ez számára a tavalyi visszatérőlevél után, és James már legalább annyira üzletember is, mint sportoló. Ha kilép, akkor is valószínűleg megint 1+1 évet ír alá a Cavsszel, hogy jövőre, a sapka drasztikus emelkedésénél, vagy esetleg 2017-ben, a kollektív szerződés változása után kimaxolja lehetőségeit. Várható fizetés: maximum.

Kawhi Leonard, San Antonio Spurs (RFA): Nem teljesen ugyanez a helyzet a tavalyi döntő MVP-jével, de a végeredmény ugyanaz lesz: a játékos marad a helyén. A Spurs csak technikai okok miatt nem hosszabbított még Leonarddal - egyelőre kevesebb helyet foglal így a sapka alól, erre a plusz helyre pedig szükségük lesz Marc Gasol vagy LaMarcus Aldridge leigazolására. Ha egy nagynevű szabadügynököt meggyőztek, azonnal Leonard elé tolják a maxot, addig pedig valószínűleg a kiscsatár sem fog elfogadni egyetlen más ajánlatot sem - lényegében tehát ő sem elérhető. Várható fizetés: maximum.

Luol Deng, Miami Heat (PO): Deng esete már jóval kérdésesebb, de elég nagy az esély rá, hogy ő is marad Miamiben, az első hírek szerint ugyanis lehívja játékosopcióját. Ha nem így tenne, biztosan kevesebbet keresne, mint az a 10.1 millió dollár, ami jelenlegi bére - a játéka alapján biztosan nem ér ennyit, de az elég kis konkurencia miatt extrém esetben elképzelhető, hogy mégis túlfizetik, ha kilép. Deng nagyon sokat "öregedett", mióta lelépett Chicagóból, jóval kizsigereltebbnek tűnik, mint tényleges életkora (30), ez pedig elijesztheti az érdeklődőket. Várható fizetés: évi 6-8 millió dollár.

Tobias Harris, Orlando Magic (RFA): Itt sem tudni pontosan, mennyi esély van arra, hogy Harris ténylegesen szabadügynök, mert bár ajánlhat érte bárki, a Magic GM-je, Rob Hennigan azt mondta, minden ajánlatot tartani fognak rá. Az sem mellette szól, hogy nem igazán húzóember, egy jó pontszerző, aki pattanózni is tud, de nagyon sokszor teljesen láthatatlan statisztikákat csinál, az átlagait úgy hozza, hogy nem igazán tűnik fel az, hogy egyáltalán a pályán volt - ezt valaki előnynek, valaki hátránynak értékelheti, de maximum szerződést például ilyen játékosok nem szoktak kapni. Várható fizetés: évi 6-10 millió dollár.

DeMarre Carroll, Atlanta Hawks (UFA): A legjobb 3&D hármas a mostani piacon, így elég jó esély van arra is, hogy ha nem is masszívan, de túlfizetik. A keleti első Atlanta legfontosabb játékosa védekezésben, aki emellett már 39.5%-kal triplázik. A posztján nincs is nagyon konkurenciája a szabadügynökök között (Middleton és Matthews inkább kettesek, ráadásul előbbi RFA, utóbbi Achilles-szakadásból jön vissza), úgyhogy várhatóan nagy harc is lesz érte. Várható fizetés: évi 7-10 millió dollár.

Paul Pierce, Washington Wizards (PO): Akár ki is léphetne 5.5 millió játékosopciójából, de valószínűleg nem teszi meg - úgy tűnik, hogy Washingtonban sokkal jobb a csapategység, mint volt Brooklynban. Ha mégis kilép, akkor óriási harc lehet érte, tekintve hogy több kollégájával ellentétben ő idős korára is használható játékos maradt, PO-végjátékokat és meccset tud eldönteni. Az sem elképzelhetetlen, hogy a teljes MLE-t ráköltené egy bajnokesélyes csapat, de nem sok jel mutat abban az irányba, hogy csapatot fog váltani a nyáron. Várható fizetés: évi 3-5.5 millió dollár.

Mike Dunleavy, Chicago Bulls (UFA): Kiegyensúlyozott teljesítményre képtelen, de 0-20 pont között adott napon bármit szállíthat. 3&D prototípusnak bűn nevezni, de jobb védő, mint amit ránézésre gondol tőle az ember, és 40% fölött dobja a hármasokat - ettől függetlenül a kiegyensúlyozottság hiánya miatt maximum 4., de inkább 5. opció lehet egy kezdőcsapatban, vagy egy 2-3. számú csere. Jól illik a Chicago rendszerébe, ez kicsit felviheti az árát, de jelentősen többet jelenlegi bérénél nem fog kapni - igaz, valószínűleg sokkal kevesebbet sem. Várható fizetés: évi 2.5 - 3.5 millió dollár.

Gerald Henderson, Charlotte Hornets (PO): Ő valószínűleg marad jelenlegi szerződésénél, tekintve hogy 6 millió dollár közelében nem kapna valószínűleg a piacon. Nincsenek nagy gyengeségei, de egyetlen erőssége sem, egy tipikus glue-guy - nagy hibája, hogy sem védekezésben nem elit, sem triplát dobni nem tanult meg 40% környékén - sőt... -, így pedig a jelenlegi NBA-ben nagyon nehezen fog már ránézni bármelyik együttes kezdőjátékosként. Várható fizetés: évi 2-4 millió dollár.

Al-Farouq Aminu, Dallas Mavericks (PO): Ő már le is nyilatkozta, hogy teszteli a piacot, aminek van is értelme, a védekezésben pocsék Dallasból ugyanis elég rendesen kiemelkedett ilyen téren, főleg a periméterjátékosok közül. Kiválóan védekezik, és pattanózása is erőssége - nagy kár, hogy az idei PO-ot (7/11) leszámítva pocsékul dobja a triplát, 30% alatt. Ha még dobni is megtanulna - ezt meg lehet tenni -, nagyon keresett játékos lehetne 1-2 éven belül, így azért valószínűleg a cserepadra specialistának mehet el valamelyik együtteshez, annyi viszont legalább biztos, hogy megragad a ligában. Várható fizetés: évi 2-4 millió dollár.

Gerald Green, Phoenix Suns (UFA): Ő Afflalóhoz hasonlító leginkább abban, hogy nagyon rosszkor lett szabadügynök. Egy éve még 15.8 pontos, 40%-os triplázóként erőssége volt a Sunsnak, idén viszont kerékkötője, és minden statisztikai mutatója visszaesett erősen - 36 percre vetített pontokban előrelépett, de hatékonysága kategóriákat zuhant kintről és összességében is. Védekezésben is eléggé pihenősre vette a figurát, ügynöke meg is orrolt Jeff Hornacek vezetőedzőre, hogy ezt nagy nyilvánosság előtt is lenyilatkozta. Várható fizetés: évi 3-4 millió dollár.

Jeff Green, Memphis Grizzlies (PO): 9.5 milliós játékosopciója van, és elég nagy kérdés, mit fog ezzel kezdeni. A Grizzliesnél sem igazán vált be, a spacinget hármas poszton öli, mert a triplát teljesen kiegyensúlyozatlanul dobja. A Memphisnél valamivel jobban vállalt kintről, mint a Celticsnél, de egyáltalán nem biztos a keze, emiatt egyre kisebb dilemma, hogy kezdőjátékos-e vagy egy jó csere lehet belőle a továbbiak folyamán. Ennyi pénzt valószínűleg senki nem áldoz már rá, mint mostani bére, de mivel támadásban azért így is használható, jó első számú csere lehet, ezért többen gondolkodhatnak még benne. Várható fizetés: évi 4-7 millió dollár.

Jae Crowder, Boston Celtics (RFA): A Celtics korlátozott szabadügynöke Hendersonra hasonlít abban, hogy nincs igazi erőssége, bár azért sokkal jobb védő, és ezzel az egy dologgal nagyobb is lehet iránta a kereslet, mint a Hornets játékosa iránt - még ha jóval kevesebb pontot is átlagol. Nagyon jó kiegészítő, de neki is nagy gondja egyelőre, hogy nem tud triplát dobni, ez erősen korlátozza lehetőségeit támadóoldalon. A Bostonnál jó teljesítményt nyújtott, ráadásul jó szellemű játékos is, ezért lehet rá is némi kereslet a rebuildelő csapatoktól is. Várható fizetés: évi 2-4 milió dollár.

A többiek

Rasual Butler (UFA, tripladobásra használható, de vet.minnél többet senkinek nem fog megérni), Tayshaun Prince (UFA, nagyon megöregedett az egykori 3&D ikon, már inkább az a kérdés, hogy kinek kell még egyáltalán, nem az, hogy mennyit fog keresni), Caron Butler (TO, vagy lehívja szerződése következő évét is a Pistons, vagy vet.min.ért bajnokesélyes csapatba fog igazolni), Luc Mbah a Moute (UFA, meg akarja tartani a Philly, és valószínűleg nem lesz érte licitháború), Richard Jefferson (UFA, ugyanaz a kérdés, mint Prince-nél)

Kostas Papanikolaou (TO, valószínűleg lehívja csapatopcióját a Rockets, ingyen nem dobják ki egy év után, mutatott szép dolgokat is, és anyagi indokai sem lennének a Houstonnak erre a lépésre), KJ McDaniels (RFA, az anyját egyik csapat sem látná szívesen, elég erősen csökkenti a hölgy a fia iránti amúgy sem túl nagy keresletet), Luke Babbitt (UFA, meglepő volt, hogy idén néha hozzá tudott tenni a Pelicans játékához, de ettől még minimumnál többet senkitől nem kap), Danny Granger (PO, ő valószínűleg marad a Sunsnál, most próbálják meg összerakni újra a térdeit, egyébként csak minimumot kapna már)

Will Barton (RFA, mutatott jól dolgokat, de kétséges, hogy bárki ajánlana neki szerződést, valószínűleg a QO-ért marad a Denvernél), Kyle Singler (UFA, az igazi láthatatlan ember, egy európai karrier kinéz számára), Dorrell Wright (UFA, teljesen leamortizálta magát/leamortizálták Portlandben, már felvillanásai sincsenek, minimumért próbálkozhat valahol újraindítani karrierjét), Alonzo Gee (UFA, mindig kap szerződést, de sehol nem tud megmaradni. 1-2 millió dollár lesz az ára most is, nem több), Omri Casspi (neki nagyon bejött, hogy visszatért a Sacramento Kingshez, valószínűleg marad is, mert a csapat is meg akarja tartani)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus