Szabadügynökök 2016 - Centerek

Holnap nyit a szabadügynökpiac, előtte végigvesszük a legnagyobb igazolható neveket posztonként - az utolsó részben a centerek következnek.

A másik négy poszt:
Az irányítók
A dobóhátvédek
A kiscsatárok
Az erőcsatárok

 

1. Al Horford, Atlanta Hawks (UFA)

A piac legkeresettebb centere lesz a 30 éves, elvileg éppen pályafutása csúcsán lévő center. Az előző idényben a csapatjátékra és a teljes egyenlőségre építő Atlantában is 15.2 pontot átlagolt 34.4%-os triplával és összesen 56.5%-os TS-sel. Lepattanózása gyengéje (7.3), viszont alulértékelt védő centerként. Többen erőcsatárként is nézegetik a hírek szerint, amit korábbi szezonjaiban tudott és játszott is, de nem biztos, hogy a mai ligában érdemes vele próbálkozni azon a poszton. 6-7 csapat is kész megkínálni szerződéssel, és az nem titok, hogy maximumot fog kapni.

Várható fizetés: maximum

2. Pau Gasol, Chicago Bulls (PO, de már UFA)

A július elején már 36 esztendős Gasol egy fogósabb kérdés. Két éve még a csapaterősség mellett nagyon odafigyelt arra is, hogy olyan piacra írjon alá, ahol ki tudja aknázni a magában érzett reklámlehetőségeket. Most jóvan esélyesebb, hogy már csak az iránta érdeklődő klubok erőssége lesz a mérvadó számára - kelendő lehet az összes nagyobb gárdánál, hiszen a Bullsnál még 16.5 pontot, 11.0 pattanót, 4.1 gólpasszt és 2.0 blokkot átlagolt, ez pedig pazar számsor. Védekezése a blokkok ellenére is kérdőjeles azért, de össze lehet rakni köré működő védekezést. A hírek szerint a Spurs és a Warriors is rámegy, jó esélyeik is vannak ezeknek a csapatoknak, de MLE-nél szerintem egyikőjük sem költene már többet rá. Kisebb csapatoknál kaphat többet is, de szerintem karrierje ezen pontján már csak a végső győzelemre esélyesek jöhetnek szóba.

Várható fizetés: MLE - évi 9 millió dollár

3. Andre Drummond, Detroit Pistons (RFA)

Majdnem biztos, hogy csak "elvi" FA, a Pistons minden ajánlatot tartani fog rá, ha csak nem ők ajánják be a maximumot neki. Egyedül a Horforddal kapcsolatos hírek miatt kérdéses ez a dolog, bár állítólag a Pistons utóbbit erőcsatárként használná Drummond mellett.

Várható fizetés: maximum

4. Hassan Whiteside, Miami Heat (UFA)

Whiteside is nagyon kelendő lesz a csapatoknál, hiszen a liga legjobb dobásblokkolója (3.4) egy nem kiforrott, de nem csak alley-oopokra használható támadójátékkal (14.2), illetve nagyon jó pattanózással (11.8). A védekezése a blokkokhoz képest túlértékelt összességében, a hozzáállása pedig óriási kérdőjel, az egész piacon az egyik legnagyobbat vele lehet befürdeni - simán benne van az eddig mutatott mentalitása alapján, hogy ha megkapja a papírt, akkor csak annyival lesz okosabb, mint Larry Sanders, hogy nem megy el festegetni, hanem az egész pénzt felmarkolja a nagy semmiért. Ettől függetlenül mivel 27 éves, alig játszott a ligában (tehát nincs még "elhasználva" sem), és teljesen megfelel a mostani liga center-elvárásainak, természetesen ki fogják tömni - vele is rengetegen akarnak tárgyalni, a hírek szerint a Mavs maximummal nyit majd nála holnap hajnalban, az alatt biztos nem lehet megkapni.

Várható fizetés: maximum

5. Dwight Howard, Houston Rockets (PO, de már UFA)

Ő meg Whiteside-dal ellentétben szerintem egy nagyon jó kis sleeper lehet. Vezérként és franchise playerként már megbukott, de ha valakinek egy még mindig nagyon jól védekező és pattanózó ötös kell, akkor az Howardot beránthatja, viszonylag olcsón is. 13.7 pontja és 11.8 pattanója még az utolsó idényében is volt a Houstonnál, ami teljesen elfogadható, de december 31 éves lesz, és ő már kifejezetten nincs jó állapotban - térdei és háta is szétmehetnek hamarosan, bár igazán sok meccset csak 2014/15-ben hagyott ki, akkor a fél szezont kiülte. Nála már érdekesebb a felhozatal, mert 3-4 csapatot (Rockets, Celtics, Hawks) is emlegettek vele kapcsolatban, de jó eséllyel nem maximumért, a Portland viszont rövidtávon számolna vele, úgy pedig az oregoniaktól megkaphatja akár a 30 milliót is, azzal nincs rizikó.

Várható fizetés: évi 20 millió - maximum

6. Al Jefferson, Charlotte Hornets (UFA)

Jeffersonnak nem nagyon jött be a megemelkedett fizetési sapka ellenére sem, hogy lehívta játékosopcióját, mert idén óriási a konkurenciája, az utóbbi két évben pedig rengeteget esett játéka és így megítélése is. Az előző idényben már csak 12.0 pontot és 6.4 pattanót átlagolt, ráadásul 50.7%-os TS-sel - egy évvel korábban is 50.0%-os hatékonysága volt. Védekezni sosem tudott, a sok sérülés miatt még lassabb lett - a Hornets ugyan még tudta használni, de szerintem ha kikerül Steve Clifford rendszeréből, hatalmas lyuk lesz minden más együttesnél. Az iránta való kereslet ennek megfelelően egyelőre nagyon halvány - van nagyjából legalább 10-12 olyan center, akiknek ki kell menni a piacról, hogy őt számításba lehessen venni, és 31 és fél éves kora miatt sem nagyon fognak kapkodni iránta a csapatok.

Várható fizetés: MLE - évi 9 millió dollár

7. Joakim Noah, Chicago Bulls (UFA)

Pocsék szezonja volt magához képest és egyébként is (4.3 pont, 8.8 pattanó, 3.8 gólpassz), de egyrészt tönkrevágták az egész idényét a sérülések, másrészt a Bullson látszódott, mekkora tartást adott nekik még egy gyenge Noah is. Hiába 31 éves már ő is, a francia játékossal a számain kívül tartást is nyerhet egy csapat - nem véletlen, hogy a hírek szerint a Knicks nagyon akarja, és állítólag meg is van már a fizetése is. 18 millió dollár alatt biztosan nem kapja meg senki, ha egyáltalán leáll még tárgyalni mással is a New York-iakon kívül.

Várható fizetés: évi 18 millió dollár

8. Bismack Biyombo, Toronto Raptors (PO, de már UFA)

5.5 pontos alapszakaszátlaga jól mutatja, mennyire nem használható semmire támadásban, fakeze van még ahhoz is, hogy átvegye a passzokat. 22 perc alatt leszedett 8.0 pattanója viszont már kiváló, ahogy 1.6 blokkja is - igazi újhullámos center, akit csak ezekre a feladatokra lehet használni, ezekre viszont nagyon. Borzasztóan jól jött neki Jonas Valanciunas sérülése, így a PO-ban megmutathatta, hogy amit tud, azt tudja nagyobb játéklehetőség mellett is. Elég vad fizetéseket írtak már nála, viszont szeretne Torontóban maradni, akiknek engedményt is adna - persze nem tudni, mennyit. Rengeteg gárda keres olyan magasembert, akinek nincs labdaigénye, hátul viszont simán tud kisembereket is fogni - Biyombo ilyen, 62.8%-os büntetőmutatója pedig pont elég ahhoz, hogy ne lehessen hackelni.

Várható fizetés: évi 11-18 millió dollár

9. Festus Ezeli, Golden State Warriors (RFA)

Biyombóhoz képest szerintem gyengébb, több a hibája, illetve amit egy mai centernek tudni kell, abból kevesebbhez ért. A pattanózása neki is rendben van (16.7 perc alatt 5.6), támadásban valamivel használhatóbb (7.0 pont), viszont védekezésben nem olyan jó, mint a kongói - se blokkjai, se a váltásai nincsenek olyan szinten -, sérülékenysége pedig nagyon aggasztó: az előző két idényben 46-46 alapszakaszmeccset tudott vállalni. Főleg ez utóbbi az, ami miatt óvatosan fognak bánni vele a csapatok, a Warriors rotációjába még Andrew Bogut kiesése után sem tudott igazán bekerülni. 15 milliós éves fizetésről pletykáltak vele kapcsolatban, ami rettenetesen nagy kockázat lenne egy olyan játékos esetében, aki 3 idényéből 2-t félig kihagyott.

Várható fizetés: évi 10-15 millió dollár 

10. Zaza Pachulia, Dallas Mavericks (UFA)

Howard mellett őt érzem még jó befektetésnek idén, ha a megfelelő pénzért igazolja le valaki. 8.6 pontját 55%-os TS-sel hozta, de a Dallasban ő is csak azt vállalta el, ami jutott neki Dirkék mellett. 9.4 pattanót hozott még, és hang nélkül végzi a munkáját, ráadásul blokkok nélkül is egészen jól védekezik. Az utóbbi években sorra bizonyította, hogy kezdőként is megállja a helyét, de ezt inkább már csak középcsapatok viselhetik el - jobb kluboknál telitalálat lehet cserecenterként, de ott meg kérdés, hogy ki mennyit hajlandó rá áldozni. Mindenesetre egészen biztosan előbb keresném meg, mint Jeffersont.

Várható fizetés: MLE - évi 10 millió dollár

11. Ian Mahinmi, Indiana Pacers (UFA)

Jó éve volt a Pacers kezdőcentereként, 9.1 pontját hatékonyan hozta, 25.6 perc alatt pedig lekapott 7.1 pattanót jó védekezéssel. Mivel Thad Youngot megszerezte a Pacers, és a hírek szerint Myles Turnert szeretné a csapat az első számú ötösnek, így az ő napjai Indianában meg vannak szerintem számlálva - bár cserének így is bőven beférne a padra. Novemberben lesz még csak 30 éves, jó felépítésű, hasznos, támadásban nem sok labdát kérő center, aki ha kezdő nem is lesz többet a ligában, a leigazolható cseréknél az első körben jöhet szóba - kisebb neve ellenére sokkal hasznosabb játékos 15-20 percre, mint mondjuk egy Nené, Amare, Varejao sor.

Várható fizetés: MLE - évi 9 millió dollár

12. Donatas Motiejunas, Houston Rockets (RFA)

Félelmetesen rossz szezonja volt ahhoz képest, amit tud (14.8 perc, 6.2 pont, 2.9 pattanó, 28.1%-os tripla, 50.4% TS), de több mint a fél idényt kihagyta sérülés miatt - a háta még a 2014/15-ös alapszakasz végén ment gallyra. Nagy kérdés, hogy végül is mi van az egészségi állapotával, hiszen a Detroit Pistons egy cserét is visszamondott erre hivatkozva, szerinte meg semmi baja nincs - az orvosi vizsgálatoknak legalább akkora szerepe lesz csapatkeresésében, mint annak, hogy emlékszik-e még valaki ennek a 2014/15-ös idénynek az első felére. Akkor James Hardennel együtt vezette a Rocketset, mikor Howard sérült volt, és 12.0 pontot, 5.9 pattanót, 36.8%-os triplát és 55.3%-os TS-t hozott, ráadásul olyan palánk alatti mozdulatai voltak, amiket nem sok mindenkitől látni mostanában. Borzasztóan képzett játékos, aki jobb napjain védekezésben sem emberhátrány, de a háta... Ettől függ gyakorlatilag a fizetése, de jó esély van rá, hogy bizonyítania kell egy évet legalább, mielőtt nagy pénzt adnának neki.

Várható fizetés: MLE - évi 10 millió dollár

13. Timofey Mozgov, Cleveland Cavaliers (UFA)

Annyiban hasonlít Motiejunasra, hogy a mostani idénye meg az előző köszönőviszonyban sem volt egymással. Másfél éve, denveri cseréjét követően nagyot dobott a később döntőbe jutó Cleveland Cavaliers védekezésén, az szerintem elég sok emberben megmaradhatott. Smallball ellen használhatatlan, lábon nem tudja lekövetni az alacsonyabb felállást, de egyébként hagyományos szerkezetek ellen még mindig lehet szerintem használni - más kérdés, hogy a Cavs rotációjából ebben az évben teljesen kiszorult, nagyon nem ment neki a játék David Blatt és Tyronn Lue alatt sem. Nem véletlen azonban, hogy felmerült már vele kapcsolatban a Spurs és a Warriors neve is (a Rockets és a Heat mellett) - jó büntetőző (tehát nem hackelhető), hátul hasznos center, valószínűleg az olcsóbbik fajtából.

Várható fizetés: MLE - évi 7 millió dollár
 

Mivel itt csak a legjobb/legkeresettebb szabadügynökökről írunk, és centerposzton elképesztő mennyiségű játékos lesz most piacon, így mindenkire nem térünk ki külön. Rengeteg cseremagas van a mostani felhozatalban, akiket egytől-egyig kereshetnek a csapatok, de jó eséllyel az alábbiakra maximum az MLE-t költené el bárki is - amennyiben 10 millió körüli összeget kap bármelyikőjük, az még sapkaemelkedéssel együtt is vagy fölösleges rizikó, vagy abszolút pénzkidobás. Talán Boban Marjanoviccsal és Meyers Leonarddal éri meg egyáltalán próbálkozni, a többiek (Miles Plumlee-t és Tyler Zellert leszámítva) mind idősebb, tapasztalt játékosok, akik jobb csapatok padjára biztosítéknak, vagy fiatalok mellé mentornak használhatóak, de hosszútávon húzóembernek biztos nem.

Marreese Speights, Golden State Warriors (UFA), Nené Hilario, Washington Wizards (UFA), Roy Hibbert, Los Angeles Lakers (UFA), Miles Plumlee, Milwaukee Bucks (RFA), Amare Stoudemire, Miami Heat (UFA), Tyler Zeller, Boston Celtics (RFA), Cole Aldrich, Los Angeles Clippers (UFA), Boban Marjanovic, San Antonio Spurs (RFA), Meyers Leonard, Portland TrailBlazers (RFA), Anderson Varejao, Golden State Warriors  (UFA), Chris Andersen, Memphis Grizzlies (UFA)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus