Szabadügynökök 2016 - Dobóhátvédek

Ezen a héten pénteken nyit a szabadügynökpiac, előtte végigvesszük a legnagyobb igazolható neveket posztonként - másodjára a dobóhátvédek következnek.

1. DeMar DeRozan, Toronto Raptors (PO, de már UFA)

Kifejezetten jó alapszakaszt zárt (23.5 pont, 55.0% TS), viszont ettől függetlenül korlátai látszódtak, a rájátszásban pedig újfent nyilvánvalóvá váltak: se triplája nincs, ami a mai NBA-ben egy periméterjátékostól gond, se védekezése, ami mindenkitől az. Elit büntetőkiharcoló (8.4/meccs, ennek 85%-át be is dobja), de a PO-ban ezeket a helyzeteket sokkal kevésbé fújják meg, úgy pedig támadójátéka is nagyot esett - 20 meccsen hozta a 20.9-es átlagot, de 46.2%-os TS-sel, és talán 4, maximum 5 olyan találkozó volt, amikor vállalható hatékonysággal dolgozott. Éppen ezért nálam a maximum közelében nem ér, mégis ennyit fog jó eséllyel kapni. A Raptorsnak elemi érdeke a megtartása, mert nem nagyon tudnak a helyére kit igazolni, de még Masai Ujiri sem mondott semmit a maximummal kapcsolatban - más csapatnak ennyit sem ér meg, hiába hozták szóba 5 másik együttessel is.

Várható fizetés: évi 20 millió dollár - maximum

2. Bradley Beal, Washington Wizards (RFA)

Beal szerintem sokkal jobb játékos (lenne) DeRozannél annak ellenére is, hogy "csak" 17.4 pontot hozott 54.7%-os TS-sel, mivel van külső dobása (eddigi 4 idényében 38.6% és 40.9% között triplázott), alkalomadtán elő tud lépni első opcióvá is, védekezése pedig szintén minimum elfogadható. Nagy kár, hogy 73 meccs volt a legtöbb, amit eddig egy szezonban kibírt, ráadásul 4 év alatt a 328 lehetséges találkozóból mindössze 247-en tudott pályára lépni. Több fáradásos törés is volt már sípcsontjában, ez eléggé krónikus gondnak tűnik nála, nem véletlenül merült fel az is, hogy karrierje végéig 35 perces perclimiten kell tartani. Beal szerintem játéka alapján a legjobb elérhető kettes, úgyhogy ettől függetlenül lesz rá kereslet, rizikózni fognak csapatok vele, mert ha bejön, nagyon megéri - más kérdés, hogy a Wizards nem fogja elengedni, ingyen egész egyszerűen nem hagyhatják lelépni. Az reális forgatókönyv, hogy más csapat ajánlatát fogadja el, de ebben az esetben is meccselni fog mindent a Washington.

Várható fizetés: évi 20 millió dollár - maximum

3. Dwyane Wade, Miami Heat (UFA)

Wade idén valószínűleg csak "kirakat-FA", igazából nem lesz kapható senki számára. Az eddigi nyilatkozatok alapján Pat Riley sem akarja addig húzni vele a dolgot, mint tavaly, és Wade is szeretne gyorsabban megegyezni a Heattel - ez a klub elemi érdeke is, hiszen 30 millió dollárt foglal a sapka alól, amíg le nem lép vagy nincs meg új kontraktusa. Jelenleg nem igazán látom, hogy elmenne valahova gyűrűt nyerni - egyelőre LeBron Jamesék sincsenek még ebben a fázisban, addig meg valószínűleg nincs is sok jobb opciója a Miaminél. A fizetése nagy kérdés, mert a tavalyi 20 millió után lehet engedékeny is (ezzel sem ő volt a legjobban fizetett Heat-játékos, de Bosh bérét látva nem lesz az már soha), de Riley szerint tudatosítani szeretnék benne, mint jelent a franchise-nak - ezt leginkább a csekkfüzetben lehet nyomatékosítani.

Várható fizetés: évi 11-17 millió dollár

4. Jordan Clarkson, Los Angeles Lakers (RFA)

Érdekes eset lesz, mert minden idők két leggyengébb Lakersében villogott, viszont világos hibái vannak a jó boxscore-statok mellett is (15.5 pont, 4.0 pattanó, 2.4 gólpassz). Egyrészt a hatékonysága silány (51.6% TS), egyelőre még nem elég jó a triplája, bár ebben azért fejlődött (34.7%), viszont még ebből a bűngyenge Lakersből is kilógott lefelé a védekezésével. Ennyi mázlija lehet vele szerintem a Lakersnek, mert ha scorer kell valakinek, abból is van bőven jobb, ha meg all-around játékosra van szükség, ő egyelőre szóba sem jöhet - valószínűleg nem szállnak el nagyon a rá érkező ajánlatok. Korlátozott szabadügynök, és egyelőre annyit nem tud, hogy valaki annyit ajánljon be érte, hogy elengedjék az aranysárga-lilák - ha valaki nagyon sokat lát benne, akkor lehetnek gondban Mitch Kupchakék, évi 15 millió dollár környékén vagy afölött már fölösleges kockázatnak tartom.

Várható fizetés: évi 9-13 millió dollár

5. Evan Fournier, Orlando Magic (RFA)

A francia az ötödik név a listán, de az ötödik olyan játékos, akinek a csapatváltására nagyon kevés esély van, gyakorlatilag szinte semmi. Végig fejlődött eddigi 4 éves NBA-karrierje alatt, idén már 15.4 pontot átlagolt 58.7%-os TS-sel, 40%-os triplával és egészen elfogadható védekezéssel. A maximumot nem nagyon éri meg egyelőre, mert egyrészt nem olyan volumenben szerzi a pontjait, másrészt mást nem is nagyon tesz a játékba - azt azért fel kell írni mellé, hogy nem túl magas a gólpasszátlaga, de kifejezetten jó csapatember. A Magic Victor Oladipo elengedésével egyértelmű üzenetet küldött mindenkinek: Fournier marad a Magicnél, akármekkora ajánlatot is tolnak be neki. Ez mondjuk néhány rizikózó GM-nek tökéletes lehet, ha le akarják csökkenteni az Orlando sapka alatti helyét a követőkező évekre is, mert kizárt dolog, hogy a PO-ra hajtó floridaiak elengedjék a Fournier-t.

Várható fizetés: évi 14 millió dollár - maximum 

6. JR Smith, Cleveland Cavaliers (PO)

Jó idényt zárt Smith-t a Cavsnél egyénileg (12.4 pont, 40% tripla 2.6 bedobott hármassal meccsenként) és csapatszinten is, hiszen bajnoki címet szereztek, a dobóhátvéd pedig többször is segítséget tudott nyújtani LeBron Jamesnek és Kyrie Irvingnek - nála a kiegyensúlyozott játékot fölösleges várni, de ha már vannak jó napjai, azzal is tud a mérleg nyelve lenni. Védekezésben is meglepően jó volt összességében, ez pedig meghozhatja neki a fizetésnapot. Clevelandben otthonra talált, de kérdés, hogy Dan Gilbert a bajnoki cím után kinek mennyit hajlandó még kipengetni, a szabadügynökök megtartása neki súlyos dollár tízmilliók ablakon kivágását jelenti. Más csapatoknak azért észben kell tartani, hogy Smith továbbra sem egy agytröszt, ha eljön a Cavstől, megint megőrülhet, akkor pedig nem sokat ér. Az idei éve azonban volt annyira jó, hogy szerintem lesznek olyan gárdák, akik kicsit jobban megnyomják a ceruzát, mert csereként és bizonyítottan kezdőként is lehetett rá számítani a végső győztesnél is.

Várható fizetés: évi 10-13 millió dollár

7. Jamal Crawford, Los Angeles Clippers (UFA)

Crawford a legjobb hatodik ember lett idén, de 14.2 pontját azért nem hozta olyan nagyon jó hatékonysággal, és akkor még finoman fogalmaztunk (52.9% TS), és a triplája is kevés (34%). 36 éves múlt már máciusban, vele nagyon óvatosan kell bánnia a GM-eknek, viszont ő biztosan megszerezhető, eddigi nyilatkozatai alapján oda megy, ahol a legtöbbet fizetik majd neki - az elmúlt években sokat sírt a kevés bére miatt. Rebuild csapatokba a kora miatt nem nagyon illik, bajnokesélyesek viszont MLE-nél többet nem nagyon tudnak/akarnak neki fizetni, úgyhogy itt azért mehet majd a gondolkodás, hogy mit válasszon. Valószínűleg a Clippers sem őt akarja kitömni, de még mindig akkor van a legtöbb esélye nagyobb pénzt szakítani, ha Doc Riversék a Bird-jogokkal megtartják.

Várható fizetés: MLE - évi 9 millió dollár

8. Courtney Lee, Charlotte Hornets (UFA)

9.6 dobott pontjától, 2.6 lepattanójától és 1.7 gólpasszától nem dob hátast senki, viszont Lee kifejezetten az a kiegészítőember, akire minden csapatnak szüksége van. Tavaly 37.8%-kal triplázott, de eddigi 8 évében egyetlen egyet leszámítva vagy ezt a 37% környéki, fölötti hármasmutatót produkálta, vagy 40% fölött volt - nagyon jó kinti dobó, több mint használható védő, nincs labdaigénye, de minden meccsen pörög, hozza magát. Pontosan az a játékos, akinek rengeteg nagyon különböző ajánlata lesz. A hírek szerint a Sacramento Kings is akarja, ők nyilván kitömnék (hallani teljesen irreális 14 milliós kezdő fizetésről is...), de az sem lenne meglepő, ha az elsővonalas, bajnokesélyes gárdák közül több is megkeresné az MLE-ért vagy egy kicsit többért, hogy segítsen nekik a végső győzelem elérésében.

Várható fizetés: MLE - évi 14 (?, Kings) millió dollár

9. Manu Ginobili, San Antonio Spurs (PO, de már UFA)

Csak azért került fel a listára, mert hivatalosan szabadügynök, egyébként összesen két forgatókönyv lehetséges nála: vagy visszavonul az olimpia után, vagy aláír veterán minimumért a Spurshöz és jövő nyáron fejezi be.

Várható fizetés: vet.min.

10. Arron Afflalo, New York Knicks (PO, de már UFA)

Két év alatt rengeteget zuhant a megítélése annak ellenére is, hogy a Knicksnél annyira nagyon rossz szezonja nem volt. 12.8 pontot szórt, összeszedte a tripláját (38.2%), viszont védekezésben nem nagyon volt faktor - igaz, a New Yorknál erre vajmi kevés esélye volt -, összességében pedig meg kevésbé volt hatékony scorer, mint egy éve (53.1% TS). Nála is rizikózni kell, mert ha valaki még emlékszik rá, hogy 2013/14-ben mit nyújtott az Orlando Magicnél, akkor megkínálhatja még egy finom kontraktussal, az irány viszont nem jó, amibe az utóbbi időben halad. Három csapatnál is nagyon szürke és ami még nagyobb gond, nem túl hasznos produkciót nyújtott, októberben pedig 31 éves lesz már, úgyhogy nála azért nagyobb fantázia kell egy nagy szerződéshez. MLE-ért még gyakorlatilag bárkinek megéri, de a tavalyi 8+8 milliós Knicks-szerződtetése után nagy kérdés, ki gondolkodik még benne egyáltalán.

Várható fizetés: MLE - évi 10 millió dollár

11. Lance Stephenson, Memphis Grizzlies (TO, de már UFA)

Afflalóhoz hasonlóan az utóbbi két évben esett óriásit, Charlotte-ban hatalmasat bukott, a Clippersnél pedig lehetőséget sem nagyon kapott. A Memphisnél volt egy egészen jó 26 meccses sorozata (14.2 pont, 4.2 pattanó, 2.8 gólpassz, 53.7% TS), viszont ez leginkább annak volt köszönhető, hogy mindenki lesérült előle/mellőle, így megint sokat volt nála a labda. A Grizzlies év utolsó részében elért mérlege mutatja, mire jó egy olyan csapat, amelyben Stephenson az első számú ballhandlerek között van, labda nélkül pedig haszontalan. Magatartásbeli gondjai nem nagyon voltak az utóbbi két évben, kérdés, ezeket a pletykákat mennyire tudta magáról elterelni, mert egyébként túl sok pénzt szerintem egyik csapatnak sem ér már meg, nála az indianai időszakot teljesen felülírta ez a két éve.

Várható fizetés: vet.min - MLE

12. Dion Waiters, Oklahoma City Thunder (RFA)

Az egész FA-piac egyik leghaszontalanabb játékosának tartom attól függetlenül is, hogy a San Antonio Spurs ellen kijött neki párszor a lépés - utána meg a Warriors ellen nagyon nem. Waiters az első két évében bukott már meg nagyon gyenge csapatban is, az elmúlt kettőben pedig két egészen kiváló gárdában is - scorernek tartják leginkább, de életében nem volt 50.8%-os TS fölötti mutatója, a Thundernél eddig egy 45.5%-os félszezont, meg egy 49.2%-os idényt tudott felmutatni. Victor Oladipo megszerzésével neki az OKC-nél vége van, Roberson legalább egy egészen kitűnő védő és energy guy, ráadásul olcsóbb is, de nála nem az a nagy kérdés, hogy az Oklahoma City akarja-e tartani, hanem hogy kell-e egyáltalán valakinek. Nem lepődnék meg azon sem, ha a QO-ját visszavonná a Thunder, hiszen 6.8 millió dollárt fölösleges rá elkölteni. Ha kikerül a piacra, és valaki MLE-nél többet fizet neki, azt a franchise-t ki kell zárni a ligából komolytalan játék miatt.

Várható fizetés: vet.min - MLE

13. Eric Gordon, New Orleans Pelicans (UFA)

Nem volt rossz szezonja, 15.2 pontot hozott 38.4%-os triplával, 56.5%-os TS-mutatóval, nagyon is hasznos scorer tud lenni még mindig, ráadásul nem is kis volumenben. Az más kérdés, hogy hiába jó ennyire elöl, védekezni alapvetően sem tudott, a rengeteg sérülése után pedig még kevésbé szokott, és Beal hozzá képest nyeretlen kétéves, ha a hosszú kórlapról van szó. 8 éve van a ligában, egyet leszámítva nem tudott soha 64 meccsnél többet játszani, és az előző 7 évében összesen 339 összecsapáson lehetett bevetni, ez szezononként kevesebb mint 49, ha átlagot veszünk. Ettől függetlenül a játéka megvan még, hogy hasznos legyen nagyon jó csapatoknak is - nagyobb pénzmagot nem hiszem, hogy bárki áldoz rá ilyen szintű sérülékenységgel, de ha valami csoda folytán kibírja az idényt, akkor az FA-piac egyik legnagyobb stealje lehet.

Várható fizetés: MLE - évi 9 millió dollár

14. Kevin Martin, San Antonio Spurs (UFA)

Egy éve még 20 pontos játékos volt 55% körüli TS-sel és 39%-os triplával. Ha erre akarnak még emlékezni a csapatok, be lehet neki kínálni az MLE egy részét 1-2 évre, de 33 múlt, ennél hosszabb szerződésre már nem igazán számíthat, másrészt az előző évében nagyon hirtelen öregedett meg (9.3 pont, 52% TS, 36% tripla). Korábbi feladatait már nem nagyon tudja ellátni, talán azzal próbálkozhat meg egy-két együttes, hogy a Thundernél látott hatodik ember szerepkörét ossza rá, de ez is kevéssé valószínű, mert védekezésben még a korábbiaknál is nagyobb lyuk, cserekettesnek meg lesz nála legalább 5 jobb opció is a piacon (Smith, Crawford, Lee, Afflalo, Gordon).

Várható fizetés: vet.min - 3 millió dollár

15. Leandro Barbosa, Golden State Warriors (UFA)

A brazil az elmúlt két évét a Warriorsnél töltötte, jó eséllyel nem is nagyon akar onnan lelépni, és mivel nem kell megfizetni, erre van is sansz. Azt tudom még nála elképzelni, hogy más bajnokesélyes is megpróbálja elcsalni a padjára, de veterán minimumnál sokkal többet nem fog kapni sehol a 6.4 pontjára, maximum az MLE egy részét.

Várható fizetés: vet.min - 3 millió dollár

16. Gerald Henderson, Portland TrailBlazers (UFA)

Henderson egy éve még a Charlotte kezdője volt, most meg úgy várhatja a piacot, hogy szinte kizárt dolog, hogy valaki az MLE-t beajánlja neki. A Blazersnél azért nem játszatták sokat, de nem is mutatott annyit, hogy feltétlenül nagyobb szerepet kellett volna neki szorítani (19.9 perc alatt 8.7 pont rendben van, de 35.3% tripla, 52.6% TS). Gyakorlatilag Lee gyengébb kiadása, ami már nem biztos, hogy megéri a csapatoknak - nem teszi magát oda annyira, nincs olyan jó keze, nem is olyan hatékony. Mára eljutott oda, hogy borderline NBA-játékos, 28-29 évesen már nem sok fejlődést várhatnak tőle a csapatok, és eddigi évei alatt sem erről volt híres.

Várható fizetés: vet.min

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus