Szabadügynökök 2016 - Erőcsatárok

Ezen a héten pénteken nyit a szabadügynökpiac, előtte végigvesszük a legnagyobb igazolható neveket posztonként - az utolsó előtti részben az erőcsatárok következnek.

1. Dirk Nowitzki, Dallas Mavericks (PO, de már UFA)

Ahogy Manu Ginobili, úgy ő is csak technikailag került fel a listára, mivel szabadügynök lesz, de teljesen biztos, hogy a Dallas Mavericksnél folytatja, méghozzá 18.3 pontos, 55.5%-os TS-éhez képest rendkívül alacsony áron.

Várható fizetés: MLE egy része

2. Ryan Anderson, New Orleans Pelicans (UFA)

A nyár legnagyobb célpontja lesz négyes poszton, és talán az egyetlen igazi komoly erősítés a csapatok számára, nem is véletlen, hogy a fél liga bejelentkezett már érte. A liga egyik legjobb kezű magasembere annak ellenére is, hogy ebből az elmúlt két évben nem sokat mutatott (36%), viszont így is az egyik legjobb cserejátékos volt a New Orleansnál - most jó eséllyel kezdőnek akarják, hiszen a ligában óriási trend a jól dobó magasember prototípusa, ami gyakorlatilag ő. Több csapatnál is első számú célpont lesz (Houston, Washington), de minimum 4-5 klub hajlandó lesz neki megadni a maximumot, jó eséllyel ilyen ajánlatok közül válogathat majd.

Várható fizetés: évi 25 millió dollár - maximum

3. Jared Sullinger, Boston Celtics (RFA)

Óriási a szakadék Anderson és a többi elérhető négyes között, ezt jól mutatja, hogy Sullinger érkezik a listán. A Bostonnál kicsit kevesebb szerepe lett utolsó idényére, de fejlődése szinte teljesen megállt. Egészen szépen összekapta védekezését, de inkább center poszton, a pattanózása is sokat javult, viszont továbbra is borzasztóan gyenge scorer, 50% alatti TS-sel dolgozott. Mivel védőnek azért még nagyon messze van az elittől, támadásban pedig több kárt csinál, mint hasznot, nem igazán látni a piacát - az is benne van, hogy alig lesz ajánlata, mert jelenleg minden részfeladatra lehet jobbat igazolni nála. 24 esztendős még csak, ebben láthat valaki fantáziát, de számára nem túl jó hír, hogy a két agyhalott franchise, a Kings és a Sixers is jól áll magasemberekkel.

Várható fizetés: évi 7-11 millió dollár

4. David West, San Antonio Spurs (PO, de már UFA)

Statisztikái (7.1 pont, 4.0 pattanó) megtévesztőek, a Spursnél sokan is voltak magas posztokon, az idősebb játékosokat pihenteti is Gregg Popovich az alapszakaszban, amennyit lehet, úgyhogy szerintem ennél azért még valamivel több van benne. Ha úgy dönt, hogy folytatja pályafutását (nagyon gondolkodik a visszavonuláson), akkor bármelyik együttesnél kiváló opció lehet cserenégyesnek még mindig. Mivel egyértelműen karrierje legvége ez, szinte csak bajnokesélyes vagy jó PO-csapatok jöhetnek szóba nála, de drága egyáltalán nem lesz.

Várható fizetés: vet.min. - évi 3 millió dollár

5. Jared Dudley, Washington Wizards (UFA)

Védekezése már a közelében nincs annak, amit pár éve tudott, 7.9 pontjától sem esik hanyatt senki, viszont háromposztos játékos (egy éve még sokat játszott 2-3-asként a Bucksnál, idén egyértelműen négyes volt a Wizardsnál), tripláját pedig nagyon összeszedte, 42%-kal szórta a hármasokat. Mivel hátul még mindig használható, ezért ugyan a legnagyobb sztárokra nem nagyon lehet rárakni, de 3&D kiegészítőemberként még tökéletes, és stretch négyesként is lehet használni - neki bőven lehet kérője, hiába lesz júliusban 31 éves. A fizetése a kínálat miatt lehet vaskos, nem túl sok olyan játékos van ezen a poszton, akik elérhetőek, és akik a mai kor erőcsatárának megfelelnek.

Várható fizetés: évi 8-11 millió dollár

6. Terrence Jones, Houston Rockets (RFA)

Ő például hiába 24 éves és tűnt egy mindenes magasembernek, pocsék szezonja volt (8.7 pont, 4.2 lepattanó, 31.6% tripla), amiben nem kis szerepet játszott az, hogy sokat volt sérült - az előző két idényben összesen 83 mérkőzésen lépett pályára. Összességében nézve nem sok minden szól amellett, hogy valaki vele próbálkozzon - játékában nincsenek óriási hiányosságok, de egyetlen igazán erős pont sem, sérülékenysége pedig nagyon aggasztó. Sullingerhez hasonlóan bőven előfordulhat, hogy alig lesz kérője - jó eséllyel a bostoninál kevesebb.

Várható fizetés: évi 7-10 millió dollár

7. Mirza Teletovic, Phoenix Suns (UFA)

Nagyon bejött a bosnyáknak a váltás és a Suns rendszere - 12.2 pontra ugrott átlaga 39.3%-os hármasmutatóval és NBA-rekordnak számító 181 csereként dobott triplával. Gyakorlatilag Anderson valamivel gyengébb változata - a játék többi elemében kis túlzással használhatatlan, de a Phoenixnél kijött, hogy kegyetlen jó keze van, ami mondjuk 5-6 éve még nem sokat ért volna négyesként, ma ezért ölnek a csapatok. Andersont összesen egy klub fogja megkaparintani - egyáltalán nem lenne meglepő, ha minden felsülő gárda rámenne utána Teletovicra, ennek megfelelően érte is lehet egy szép licit, bár gyengeségei miatt vele kezdőként nem lehet számolni.

Várható fizetés: évi 9-13 millió dollár

8. Jonas Jerebko, Boston Celtics (TO)

A svéd egy nagyon jó energy guy, folyamatosan pörög, nem nagyon lazít le egyetlen találkozót sem, de ennél egy dekával nem tud többet felmutatni (4.4 pont, 3.7 pattanó), még 39.8%-os triplázása sem ér sokat, mert 1.4 kísérlete van meccsenként. Jerebko azért olyan játékos, akit szeretnek a csapatok a padjukon tudni, de túlfizetni nem nagyon fogja senki, a 10-13. számú embernek a sapkaemelkedéssel sem lesz olyan rettenetesen sok a fizetése. 5 millió dolláros szerződése nem garantált, szerintem a Celtics kiteszi a keretből, bár hivatalos info még nincs arról, mi a tervük vele - valószínűleg ha kell a capspace igazolásra, akkor rakják ki, ha viszont nem tudnak szerződtetni nagyobb neveket, akkor nem is lesz szabadügynök, hanem megtartják a következő idényre is.

Várható fizetés: évi 3 millió dollár - MLE

9. Michael Beasley, Houston Rockets (TO)

Volt 20 egészen használható meccse a Rocketsnél (12.8 pont, 56.3%-os TS, 4.9 pattanó), ezért szerintem egészen jó esélye van annak, hogy a texasiak megtartják, 1.4 millió dolláros szerződése nem pénz ezért a produkcióért még gyenge védekezéssel együtt sem. Más kérdés, hogy Mike D'Antoni rendszerébe nem igazán illik, másrészt pillanatok alatt képes szétesni fejben, akkor pedig inkább káros, mint hasznos. Ez utóbbi miatt szerintem kétszer is meggondolják a csapatok, hogy rámennek-e, ha egyáltalán kikerül a piacra, de ha igen, nagy pénzt nem nagyon fog kapni, ahhoz hosszabb távon kell bizonyítania.

Várható fizetés: vet.min - MLE

10. Derrick Williams, New York Knicks (PO, de már UFA)

Érdekes lesz az ő helyzete, mert alapvetően az ilyen atletikus négyeseket már nem nagyon favorizálják a csapatok, védekezésben egyáltalán nem tudja kamatoztatni adottságait, viszont támadásban van egy egészen megbízható középtávolija - ettől függetlenül pontjai nagy részét zsákolásból és a gyűrű közeléből szerzi. Nem jó pattanózó (17.9 perc alatt 3.7), hátul sem használható, a triplázáshoz sincs köze - nagy kérdés, hogy ki és mennyi fantáziát lát benne, alapvetően szerintem nem sokan nem sokat.

Várható fizetés: MLE egy része

11. Brandon Bass, Los Angeles Lakers (PO, de már UFA)

Pár éve még a liga egyik legjobb csereerőcsatára volt, de azóta teljesen beleszürkült a mezőnybe, ráadásul ami még 4-5 éve nagy előnye volt (kiváló középtávoli), az most már majdnem alapkövetelmény négyes poszton, és vannak nála jobb stretch 4-esek is. 7.2 pontját így is nagyon hatékonyan szerzi, egészen használható pattanózó is, úgyhogy lehetnek azért érdeklődők iránta. 31 éves, úgyhogy szerintem elérkezett abba a korszakba, hogy a jobb csapatokat favorizálja majd a piacon.

Várható fizetés: MLE - évi 9 millió dollár

12. Jordan Hill, Indiana Pacers (UFA)

8.8 pontos és 6.2 pattanós átlaga annyira nem rossz, de az idény végére kihullott a Pacers rotációjából, mert védekezésben azért nem feszül meg, támadásban meg nem hatékony. Elég ellentmondásos a megítélése, túl nagy piaca még a Lakersnél hozott 12 pontos, 7.9 pattanós szezonja után sem volt, úgyhogy itt sem nagyon várható más - inkább C terv lesz bizonyos csapatoknál, mint B.

Várható fizetés: MLE

13. Dwight Powell, Dallas Mavericks (RFA)

Borzasztóan kevés lehetőséget kapott (14.4 perc), ehhez képest egészen jó statisztikákat hozott (5.8 pont, 4.0 pattanó). 25 éves lesz júliusban, nem olyan nagyon fiatal már, de benne láthat fantáziát azért több együttes is - vele bőven próbálkozhatnak a rebuildelő klubok. Centerként is használható, úgyhogy lehet rá kereslet, de korlátozott szabadügynök, a Dallas megtarthatja, amennyiben szeretné.

Várható fizetés: MLE környéke

14. David Lee, Dallas Mavericks (UFA)

Pontjait hatékonyan szerzi (7.8 pont, 56.8% TS), pattanózása is nagyon rendben van (16.4 perc, 5.5 pattanó), viszont egyrészt semmilyen szinten nem tudja kinyitni a pályát a külső dobásaival, másrészt védekezésben használhatatlan, nem véletlenül játszik ilyen keveset. Az utóbbi két évben szinte teljesen kiírta magát még a jobb cserejátékosok közül is - ha valakinek pontszerző magas kell a padra, bevállalhatja, de nem sokkal fog már több pénzt kapni, mint a veterán minimum.

Várható fizetés: vet.min - évi 3 millió dollár

15. Luis Scola, Toronto Raptors (UFA)

Karrierje végére 40% fölötti tripladobó lett, még mindig hoz 8.7 pontot és 4.7 pattanót, de még fénykorához képest is egészen pocsék védő. Az alapszakaszban bőven használható még "árnyékkezdőként" vagy csereként, de komoly PO-csapat a rájátszásban már 10 percekre sem építhet rá, ez skatulyázhatja be lehetőségeit.

Várható fizetés: vet.min - évi 3 millió dollár

16. Josh Smith, Houston Rockets (UFA)

A detroiti fiaskó után volt egy jó félszezonja neki is Houstonban, aztán az előző éve pocsékul sikerült a Clippersnél és a Rocketsnél is, meg sem közelítette egy évvel korábbi szintjét (6.0 pont, 3.5 pattanó). Nem sok olyan csapat maradt szerintem, aki komolyan fontolóra veszi a leigazolását, rizikózni pedig valószínűleg senki nem fog semmit.

Várható fizetés: vet.min

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus