Szabadügynökök 2016 - Irányítók

Ezen a héten pénteken nyit a szabadügynökpiac, előtte végigvesszük a legnagyobb igazolható neveket posztonként - az irányítókkal kezdünk.

1. Mike Conley, Memphis Grizzlies (UFA)

Conley a piac egyetlen olyan egyese, akinél nem nagyon kell húznia az embernek a száját - nem egy kiemelkedő védelemmegbontó, de borzasztóan stabil teljesítményre képes, nem kiemelkedően, de egészen jó a keze is, védekezésben pedig a liga egyik legjobbja a posztján. A liga eléggé telített az irányítóknál, de Conley-ra így is lesz bőven kereslet - a hírek szerint a két texasi csapat, a San Antonio Spurs és a Dallas Mavericks rá fog menni, és szerintem nekik van a legnagyobb esélyük megszerezni, ha nem marad Memphisben. A New York Knicks Derrick Rose megszerzésével kiesett, a Brooklyn Nets és a hasonlóan gyenge csapatoknak pedig azért nincs sansza, mert Conley már 29 éves lesz októberben - nincs olyan rengeteg ideje, hogy egy újjáépülő csapatba írjon alá, pénzt pedig mindenhol kapni fog, szinte biztosan maximumot, vagy annál csak minimálisan kevesebbet. Conley esetében is játszik egyébként az 1+1 éves megoldás, hiszen 9 éves veterán - most a sapka 30%-ára, egy év múlva a 35%-ára lesz jogosult.

Várható fizetés: maximum

2. Rajon Rondo, Sacramento Kings (UFA)

A számai teljesen rendben voltak (11.9 pont, 11.7 gólpassz, amivel a liga legjobbja volt, 6.0 pattanó és 3.9 eladott labda), viszont szinte nulla befolyása volt a játékra a Kingsnél is. Lehetne azt mondani, hogy abban a csapatban ő sem tehetett semmit, de évek óta nem látta senki védekezni, neki is szerepe volt a Sacramento silány idényében. Hozzáállása finoman szólva is megkérdőjelezhető, nagyon úgy tűnik, hogy őt már inkább az egyéni statisztikája és jó léte érdekli, nem az aktuális csapata. Nem véletlen, hogy a Sacramento mellett a Brooklyn Netset emlegítik vele kapcsolatban - tipikusan az a játékos, akit inkább már csak kétségbeesett franchise-ok vesznek számításba. Fizetése ennek megfelelően elég nagy homály - ha valaki a döntéshozók közül valamelyik nap épp beveszi a gyógyszerét, akkor túl sok pénzre nem számíthat, és azt is simán el tudom képzelni, hogy csereként veszik már csak számításba bárhol máshol. Kivétel lehet talán a Sixers, akiknek egyes poszton még mindig kell majd valaki, de egy fiatal csapat mellé nála sokkal rosszabb "mentort" nem nagyon lehet elképzelni.

Várható fizetés: évi 12-18 millió dollár

3. Jeremy Lin, Charlotte Hornets (PO, de már UFA)

Egészen jó idénye volt Charlotte-ban (11.7 pont, 3.0 gólpassz, 3.2 lepattanó), Kemba Walker mögött és mellett is hasznos volt, de valószínűleg hibát követ el az a csapat, amelyik kezdőként számol vele, ennek megfelelően szerintem a fizetése is "nyomott" lesz. Ha a Dallas Mavericks vagy/és a Memphis Grizzlies pofára esik Conley esetében, ők érdeklődhetnek leginkább iránta akár még kezdőként is, más a ligában nem nagyon van, akinek nincs már most is jobb egyese vagy jóval nagyobb tehetsége erre a posztra. Padra viszont gyakorlatilag bárhova jó lehet, idén bizonyította, hogy mindkét hátvédposzton lehet használni, úgyhogy a fél ligát fel lehet nála sorolni, akik megpróbálhatják leigazolni.

Várható fizetés: évi 9-15 millió dollár

4. Matthew Dellavedova, Cleveland Cavaliers (RFA)

Az ausztrál játékos bajnokként megy a piacra. 7.5 pontjától nem dob hátast senki, de 24.6 perc alatt 4.4 gólpassz (főleg 1.5 eladott labdával) egyáltalán nem rossz, 41%-kal triplázik és pióca védő. Az előző PO-ban láttunk arra példát, hogy bizonyos ideig kezdőként is derekasan megállja a helyét még a legfontosabb pillanatokban is. Ha tehetsége nincs is annyi, mint a liga többi kezdőjének, egy olyan csapatban, mint a Milwaukee Bucks, kifejezetten ilyen irányítót keresnek - nulla labdaigény, jó triplázás, jó védekezés. A hírek szerint a wisconsiniak készülnek is neki zsíros ajánlatot tenni, amit viszont a Cavs meccselhet. Elvileg a clevelandiek azt nyilatkozták, hogy együtt akarják tartani a csapatot, az viszont azért nagy kérdés, hány 10 milliós luxusadót akar bevállalni Dan Gilbert, mert a szorzók miatt Dellavedova több mint 30 milliójába fájhat szezononként, ha megkapja Delly az évi minimum 10 milliós gázsit.

Várható fizetés: évi 10-13 millió dollár

5. DJ Augustin, Denver Nuggets (UFA)

Augustinnak az előző két és fél évben csak Oklahoma Cityben nem ment, egyébként kifejezetten jól játszott Chicagóban, Detroitban és Denverben is - Lin mellett jó eséllyel a legkeresettebb csereegyes lesz majd, novemberben lesz csak 29 éves. Ő lehet a legjobb átmeneti megoldás például a Sixersnél, ahol a fiatalokat nem nyomná semmilyen szinten háttérbe, viszont a magasembereket kiszolgálná labdákkal, és bár hullámzik a triplája, az előző három idényből kétszer is 40% fölött dobott kintről. A Brooklyn a másik csapat, amelyiknél Rondo és Lin mögött az első számú opció lehetne akár kezdőnek is, csereként pedig gyakorlatilag minden klubnál el lehet képzelni a 10+ pont, 4+ gólpasszos teljesítményét 25 percek alatt.

Várható fizetés: MLE - évi 10 millió dollár

6. Deron Williams, Dallas Mavericks (PO, de már UFA)

Őt szinte biztosan leírta az összes csapat, mint kezdőt - jóval összeszedettebb volt, mint Brooklynban, de statisztikáin ez szinte semmilyen mértékben nem látszódott (14.1 pont, 5.8 gólpassz, 34.4% tripla, 65 meccs). Az se véletlen, hogy a Mavericks egyértelműen megy Conley-ra, és utána sem D-Will áll a kívánságlistájukon a hírek szerint. Sérülékenysége jobb már nem lesz, úgyhogy még azok a csapatok is meggondolják szerintem a leigazolását, akik cserét keresnek. Jól érezte magát a Mavsnél, ami nála sokszorosan fontos. Nem egy tipikus nagyvárosi csillogást kedvelő egyén, a családját sem szereti állandóan költöztetni, úgyhogy egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy marad a Mavsnél egy kisebb szerepkörben.

Várható fizetés: MLE - évi 9 millió dollár

7. Brandon Jennings, Orlando Magic (UFA)

Jennings a (korán) levitézlett irányítók közül még talán a leginkább bevállalható több együttes számára is, mert őt "csak" az Achilles-szakadása tette tönkre, egyébként még csak 27 esztendős lesz. Élete legjobb és leghasznosabb formájában kosarazott, amikor megsérült - az egy Achilles-szakadás után nem meglepetés, hogy olyan szinten tért vissza, amilyenben (6.9 pont, 3.5 gólpassz). A Philly szerintem láthat benne fantáziát, bár nekik más típusú egyes kellene - hasonló, mint amit sérülése előtt hozott, Josh Smith elcserélése után a Detroitnál -, a Memphisnél szintén ott lehet a listán, amennyiben Conley lelép, a Brooklynnál pedig akkor, ha Rondo, Lin és Augustin nem jön össze.

Várható fizetés: MLE - évi 9 millió dollár

8. Ty Lawson, Indiana Pacers (UFA)

Alkoholproblémáit lehet, hogy leküzdötte, de közben önmagát is a ranglétrán - lemondott jövő évi garantált fizetéséről azért, hogy megmutassa, mit tud a Houston Rocketsnél, de már nem is náluk fejezte be az idényt. A Pacersnél sem váltotta meg a világot, bár 18.1 perc alatt kiosztott 4.4 gólpassza azért már valami a régiből. Ő az, akit fiatal csapat mellé biztos nem visz ésszel élő GM, úgyhogy a Philly és a Chicago is kiesett nála. Volt szó arról, hogy a Pacers nem zárkózik el a megtartása elöl - ha gyorsítanak a játékon, Jeff Teague mögé jó lehet, egyébként sem fog sok pénzbe kerülni.

Várható fizetés: vet.min - MLE

9. Mario Chalmers, UFA

Chalmers egészen használható produkciót nyújtott Memphisben (10.8 pont, 3.8 gólpassz), viszont Achilles-szakadással fejezte be az idényt. Ez jó eséllyel azt jelenti, hogy ő nem is nyáron fog csapatot találni magának, a rehabja valószínűleg jócskán belecsúszik majd a szezonba, az pedig ilyen sérülés után kérdéses, mi marad majd például védekezéséből. Nem hiszem, hogy bárki veterán minimumnál többet költ majd rá, még a megemelkedő sapka mellett is fölösleges kockázat egyelőre többet adni neki.

Várható fizetés: vet.min

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus