Számít-e valamit Kenny Atkinson a Netsnél?

Egy "nesze semmi, fogd meg jól" nyár után a Brooklyn Nets egyetlen mentsvára új edzője, Kenny Atkinson - vajon számít-e bármit is az Atlanta Hawkstól érkező tréner, vagy ebből várat ő sem tud építeni? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő idényre.

A Brooklyn nyári mozgásait vizsgáltuk már korábban, ezen a linken elolvashatjátok, mi történt velük az off-szezonban.

A helyzet az, hogy a lehetőségek nem túl fényesek a Netsnél, miután van összesen egy darab legit kezdőjük az egész keretben (Brook Lopez), mellette egy nagyon hasznos (Trevor Booker) és két hasznos (Jeremy Lin, Randy Foye) játékos lesz még a kezdőben (amennyiben Foye kezd), illetve az elég kétarcú Bojan Bogdanovic. Ez padnak kifejezetten jó lenne, de úgy, hogy ez az első sor... Mögöttük Sean Kilpatrick, Anthony Bennett, Rondae Hollis-Jefferson, illetve olyan veteránok, mint Luis Scola és Greivis Vasquez... Szerintem nem sokat tévedünk, ha azt mondjuk, hogy ez a liga legrosszabb kerete - itt azért kérdés, ki mennyire értékeli Lopezt, de a mellette lévő állományra a középszerű a legfinomabb jelző, amit fel lehet vázolni.

Lesz-e Hollis-Jeffersonból az új DeMarre Carroll?

A Nets-drukkerek egyetlen reménysugara az új vezetőedző, Kenny Atkinson lehet, aki az Atlanta Hawks segédedzője volt, és több volt kosarasa is nagyon dicsérte. A játékosok fejlesztésében a hírek szerint nagy szerepe volt Atlantában, csak az a nagy kérdés, hogy a tehetségekkel csehül álló Brooklynnál ebből mit fog tudni kamatoztatni?

Lin valahol a Linsanity környékén futotta élete heteit, de reálisan nézve annál több nem nagyon van benne, amit az elmúlt években hozott a Houstonnál és a Charlotte-nál - és a Hornetsnél csereként volt kifejezetten hasznos, egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy kezdő egyesként, egy Kemba Walker-szintű pár nélkül meg tudja közelíteni azt a teljesítményt. Az nagy gond szerintem, ha Lin 2-2-ire meccsnyerő alaptaktikaként tekintenek - ez lehet egy hasznos eleme a játéknak, biztosan látjuk is majd eleget, de erre szerintem egy csapat sem építhet a jelenlegi ligában, ahhoz egész egyszerűen nem elég jó játékos azt a New York-i pár hetét beleszámítva sem. Egyébként ha hozza az eladási számokat a távol-keleti "kapcsolatai" révén, már valószínűleg megérte a pénzét, ha csak az anyagiakat nézzük.

Foye, Vasquez és Scola már semmit nem fog jó eséllyel tanulni - hogy a két dél-amerikai hogyan és minek került ide, az teljesen érthetetlen egyébként is, miután a venezuelai általában több kárt csinál, mint hasznot, Scola pedig vagy jobb csapatok 10-15. embere, vagy fiatalok mellé jó mentor, de itt egyik sem adott, ha csak Bennettet nem vesszük ide McCullogh mellett. Booker főleg védekezésben borzasztóan hasznos, de szerintem neki is láttuk már a legjobbját - a statisztikái nőhetnek a játékidejével, de ha ő azt hozza, amit eddig, csak több ideig, már az is nagyon hasznos lehet.

Az egy fokkal érdekesebb emberek közül Caris LeVertnél annak is örülhetünk, ha látjuk majd a pályán, miután 2 év alatt háromszor műtötték ugyanazt a lábfejét - az, hogy lesz-e belőle valami, nemcsak Atkinsonon, hanem a Jóistenen is múlik már. Kilpatrickből egy jó kis scorer lehet, hatodik embernek megfelelhet, amennyiben tudnak még rajta fejleszteni - Bogdanovic és Lopez mellé a kezdőbe túl egysíkú. Chris McCullough-ból egyelőre nem sokat láttunk - azt leszámítva, hogy egy egészen használható kinti dobást már mutatott legalább. Anthony Bennett pedig minden idők legnagyobb bustja jelenleg, ez már az utolsó utáni esélye után van kettővel - ha Atkinsontól is kibukik, utoljára láttuk szerintem az NBA-ben (bár ezt mondtuk már két eséllyel ezelőtt is), de az ő fejlődésével számolni az utóbbi éveket nézve maximum vágyálom.

A még egy fokkal érdekesebb játékosok csoportjába Lopez és Bogdanovic tartozik, de nem tudom, kiben mennyi lehet még. A horvát nagyon több akar lenni, mint ami jelenleg, de amilyen mentalitást mutatott eddig, abban egy dekával nincs több a jelenlegi szerepénél, és közelében nincs a vezérnek. A horvát válogatott az ő vezetésével kicsit volt csak jobb a pocséknál, most Saric feltűnésével kezdték el összekapni magukat, de ő tipikusan olyan ember képét mutatta eddig, akinek ha a PO negyedik meccsének idejére van lefoglalt nyaralása, akkor inkább nem jut be a rájátszásba, persze gondosan figyelve arra, hogy a statisztikái azért meglegyenek... Otthon 44.7%-kal, idegenben 28.8%-kal dobja a hármast - definíció szerinti streaky shooter.

Lopezt szerintem védekezésben nem nagyon lehet felgyorsítani vagy jobb megérzésekre tanítani, hogy a váltásokat időben csinálja, de egyrészt Booker azért sok segítség lehet majd neki, másrészt nála az is nagy előrelépést jelenthetne, ha sikerülne a passzkészségét fejleszteni, erre pedig Atkinson képes lehet. Mivel a Nets alapjátéka jó eséllyel idén is a Lopez post up lesz, ezért kulcsfontosságú lenne, hogy a duplázásokat ne egy erőltetett palánk alatti befejezéssel zárja (akármilyen hatékony is), hanem pontos kipasszokkal találja meg az üres embereket, akik jobb napokon ezzel elég komoly gondokat okozhatnak (Kilpatrick és Bogdanovic pl. ebben az esetben el is férnek egymás mellett a pályán). A Nets nem dobta olyan nagyon rosszul a hármasokat tavaly (35.2%), viszont ahhoz képest borzasztóan keveset (531, 5. legkevesebb a ligában), hogy van egy ennyire domináns centerük, aki általában nem egy védő figyelmét szokta lekötni.

Lopeznél is érdekesebb lehet viszont Hollis-Jefferson esete. DeMarre Carroll 2013-ban szinte semmivel nem volt jobb játékos, amikor az Atlanta leigazolta, sőt... SF/PF átmenetként tartották még számon, akinek nem lehetett tudni a posztját sem - erőcsatárhoz képest nem tudott pattanózni, hármas posztra meg nem tudott dobni. Hasznos védő volt, de még csak kiemelkedőnek sem tekintették - épp azon a határon volt, hogy kap-e még állást valahol az NBA-ben, vagy inkább megnéznek a csapatok helyette egy fiatalt vagy egy rutinosabb, többet bizonyított embert. A Hawks 2 évre 5 millió dollárért igazolta le, finoman szólva sem volt a megítélése a mostaninak még csak a közelében sem. Tavaly nyárra aztán odajutottunk, hogy a liga egyik legjobb 3&D játékosaként tekintettek rá sokan, 4 évre 60 milliót ki is osztott neki a Raptors, ami 39% fölötti triplázását és védekezését nézve nem is csoda.

Carroll 26 volt, mikor a Hawkshoz került, RHJ még csak 21 és fél éves. Más a posztjuk (ő inkább swingman), de a lényegben azért akkora különbség nincs - Hollis-Jefferson jobb védő, a játék többi elemében többet is tesz hozzá az akkori Carrollnál, viszont sokkal inkább fakeze van, míg Carroll inkább csak nem kapott elég lehetőséget korábban. Ha viszont nagyot akar dobbantani Atkinson, ahhoz gyakorlatilag az egyetlen alapja Hollis-Jefferson, és meg kell csinálnia belőle a csapat legjobb hármas posztos, kivülről hatékony, védekezésben radír játékosát. Az alap nyilvánvalóan egy dobóedző meg egy UFC harcos - utóbbi darabokra töri RHJ karját és kezét, előbbi pedig összerakja szépen újra a dobását, mert a jelenlegi technikájával sokra nem fog menni. Viszont pont Carroll esete miatt reális reménykedésnek érzem azt, hogy lehet belőle valami - ha Al-Farouq Aminut meg lehetett tanítani dobni, akkor őt is meg lehet, és a jövőt leginkább vele kezdhetnék el felépíteni, ha már mással most egy ideig jó eséllyel biztosan nem fogják.

Lesz-e Lopez-csere?

Alapvetően nagyon kevés fejlesztési lehetősége van Atkinsonnak, ami a draftról nem is fog változni - a következő két első körös pickje sincs meg a Brooklynnak, úgyhogy nemcsak ez van, hanem ez is lesz, ebből kell főzni idén, jövőre, meg 2019 nyaráig bezárólag mindig. Ezt oldhatná meg egy Lopez-csere, amiben jó picket vagy nagy potenciállal bíró fiatalokat kaphana a Nets - kérdés, hogy megadja-e nekik ezt bárki is?

Csak azért ugyanis nincs értelme elcserélni a centert, hogy csináljanak valamit - csak tankolni ugye nincs értelme a pickek hiánya miatt. Tehetséges fiatalok kellenek nekik, még egy Thad Young for 1/20 csere például szerintem nem fér bele. A nagy gond vele is az, ami mondjuk Jahlil Okaforral volt a Phillynél - ha nem fejlesztik legalább a passzkészségét, akkor semmilyen szinten nem felel meg egy mai center kívánalmainak, hiába átlagol 20 pont fölött, és hiába az egyik legjobb egyszemélyes hadsereg a palánk alatt. Ha nem ad érte senki előkelő helyre szóló draftjogot vagy ennek "megfelelő" fiatalt (vagy olyat, akire Sean Marks GM és Atkinson azt mondja, hogy ebből ki tudunk hozni legalább egy jó csapatban is 2. számúnak számító opciót), nincs értelme mozdítani, de nehéz olyan csapatot mondani, amelynek megéri ellőni egy jó picket egy olyan típusú centerre, mint ő.

A dolgot tovább bonyolítja, hogy Lopez "kvázi" lejáró, a 2017/18-as idényre van egy 22.6 milliós játékosopciója, amit a növekvő sapka miatt egyáltalán nem biztos, hogy le fog hívni - idén sokan telelőtték a fizetési listájukat, de van több csapat is azért, amelynek jövőre is lesz bőven helye a sapka alatt, és rámozdulhatnak majd, ha egészségesen kibírja ezt a szezont. Jelenleg szerintem 20 fillért nem szabad arra feltenni, hogy otthagyja a Netset, de arra sem, hogy hosszabbít, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ennek a csapatnak a keze a pickek hiánya és a pocsék roster miatt erősen meg van kötve még három évig (nem lenne baj, hogy nincsenek draftjogok, ha már kész lenne a bajnokcsapat, de...). Azt is nehéz eldönteni, hogy mi számít neki igazán - lehet, hogy odaigazol, ahol felépítenek neki egy külön vidámparkot (ezt Prohorov bármikor bárhol elintézi), de ha a csapaterősség is számít, akkor a Brooklyn kilátásai nem túl fényesek.

Összességében tehát elég nehéz helyzetben van Marks, mert a csere mellett és ellen is szólnak érvek. Természetesen sok függ attól, hogy mik lesznek a rá érkező ajánlatok, ha egyáltalán lesznek, de 31 éves lesz már, mire a Brooklyn saját első körös pickjével választhat majd a drafton - addig abban kell bízni, hogy a mostani magból, túlfizetett RFA-kból vagy európai, általuk talált gyémántokból fel tudnak építeni egy olyan keretet, ami nem lesz katasztrófa.


Alapvetően ezt a Netset csont nélkül kaszálnám el, ha nem lenne az új edzőjük, akiben legalább a meglepetés- meg a fejlesztő-faktor megvan (így is el fogom őket, csak csonttal...).

Ha semmi nem változik Atkinson érkezése ellenére sem, akkor szerintem ez egy katasztrófa, mert két olyan játékosra épülnek, akik jelen állapotukban nem nagyon képesek normális csapatjátékra - Lopez a passzkészség hiánya miatt, Bogdanovic pedig a hozzáállása mellett azért sem, mert nem több egy kiegyensúlyozatlan teljesítményre képes shooternél. Lin 2-2-je lehet majd megoldás, de nagy probléma, ha egy csapatnak 2016-ban erre kell építenie, méghozzá nem is kis mértékben. A meglévő gondok mellett Lopezt elcserélik egy közepes első körösre, így az egyetlen legit kezdő is távozik az együttestől, nem sokkal többért, mint tette azt Thad Young a nyáron.

A legjobb forgatókönyvben Lopezből egy point center-scorer átmenetet csinálnak, aki közel atlantai szinten passzol ki a duplázásokból. Hollis-Jefferson elindul Carroll útján - ha nem is azonnal jut oda, de feljebb húzzák a hármasát legalább elfogadható szintre. Bogdanovic sokoldalúbb játékos nem, de kiegyensúlyozottabb dobó lesz, így a Lin 2-2-k üde színfoltok, nem az első számú figurák lesznek. Vasqueznél időben rájönnek, hogy jobb streetball játékos, mint amilyen kosaras, így nem kerül pályára sem, McCollugh-ból pedig egy hasznos stretch négyest fejlesztenek. A csapat egységesen kosarazik, így a nagy nevek hiányának ellenére is kifejezetten pozitív összképet mutatnak.

A rájátszásra szerintem abszolút semmi esélyük nincs, ha nem sérül le hosszabb időre a Clevelandet leszámítva minden keleti csapat első és harmadik számú játékosa (a Cavsnél az is kevés lenne). Atkinsonról egyelőre nem tudjuk, hogy milyen vezetőedző, de hajlok arra, hogy a legjobb verzióból azért fognak megvalósulni dolgok - az a nagy gond, hogy így sem tudom elképzelni, hogy a Sixersen kívül bárkinél jobbak legyenek.

Tipp: Kelet 15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus