Szétesik a keleti döntős?

Az Atlanta Hawks két kulcsembere is szabadügynök lesz - Millsapet, Carrollt, mindkettejüket vagy egyik kezdőt sem veszíti el a csapat?

(A korábbi részek:
Atlantic: Sixers, Knicks, Celtics
Central: Pistons, Pacers
Southeast: Magic, Hornets, Heat
Northwest: Timberwolves, Nuggets, Jazz, Thunder
Pacific: Lakers, Kings, Suns)


Senki nem számított ilyen jó szereplésre az Atlantától idén, hatalmas meglepetésre nyerték meg keletet az alapszakaszban, és bár a rájátszásban döcögött a szekér, a konferencia döntőjébe így is bekerültek. Szórakoztató, igazi csapatkosárlabdát játszottak Mike Budenholzer mester vezetésével, ám a keret két nagyon fontos láncszeme szabadon igazolhatóvá válik júliusban. Lássuk, mivel kell szembenéznie a Hawksnak a következő egy hónapban!


Két hatalmas kérdőjel, a többiek a helyükön

A csapat eredményességének alapja leginkább a sokmozgásos, sokpasszos kosárlabda volt, tele voltak jó kinti dobókkal - a magasemberek között is -, akik mindenhonnan veszélyesek voltak a gyűrűre, cserébe elég magas kosár IQ-val rendelkezett mindenki, Jeff Teague, Paul Millsap és Al Horford személyében pedig olyan játékosaik is voltak, akik saját maguknak is ki tudták alakítani a helyzeteket, ha erre volt szükség. A keret nagyrésze együtt marad, hiszen a kezdőből Teague, Kyle Korver és Horford is szerződéssel rendelkeznek a következő idényre. Teague az atletikus irányítók közé tartozik, ami nagyon kell ebbe az együttesbe, ha egyénileg kell védelmet bontani, Korver a liga (egyik) legjobb tripladobója, Horford pedig amellett, hogy az egyik legképzettebb center, kifejezetten hasznos tud lenni védekezésben is - az egyetlen baja, hogy egy jól lepattanózó négyes kell mellé, mert ebben messze van a ligaelittől.

Az sem mellékes, hogy cserepad gyakorlatilag megmarad, hiszen csak Elton Brand és John Jenkins lesz korlátozások nélküli szabadügynök, de egyikőjük sem játszott túl fontos szerepet ebben az idényben. Dennis Schröder egyre jobban kibontakozik, Teague-t kitűnően pótolja a pályán, amikor utóbbi pihen, Shelvin Mack pedig egy kicsit más típusú irányító, de szintén hasznos tagja a csapatnak - sokszor játszanak egymás mellett is játszanak, bár szerintem Mack szerepe csökkenni fog, mert Schröder a liga egyik leggyorsabb egyese és kinti dobása is fejlődik már. Thabo Sefoloshánál nem tudni, mikor épül fel lábtöréséből, amit a New York-i rendőröknek köszönhet, de elit védő kettes és hármas poszton. Kent Bazemore bizonyította idén, hogy időszakonként simán pályára küldhető, jó védő és 36.4%-kal triplázik, mindkét oldalon teljesen használható 9-10. rotációember.

Mike Scott egy igazi tripladobó négyes, és a kemény faultok mellett a spacingben a leghasznosabb a korlátozott szabadügynök Pero Antic is - szerintem túl sokba nem kerül majd a megtartása, úgyhogy meg fogja tenni a szükséges lépéseket a Hawks, hogy a macedón náluk maradjon. Ők ketten az első számú magasembercserék az Atlantánál, Mike Muscala is egyre több lehetőséget kapott azonban, a rájátszásban is lehetett rá számítani, leginkább a Washington Wizards elleni párharcban - nem meglepő módon neki is jó keze van, ez az Atlantánál majdhogynem alapfeltétel.

Minden kereknek tűnik eddig a következő idényre is, de itt van Millsap és DeMarre Carroll esete, mindketten oda szerződnek ugyanis, ahova akarnak. Millsap támadásban még jobban kibontakozott: sokkal több hármast vállal és elég jó százalékkal be is dobja ezeket (35.6%), mindkét Atlantában töltött idényében 3.1 gólpassza volt meccsenként, és egyedül is meg tudja oldani a helyzeteket, ha kell, abszolút univerzális támadójátékos lett belőle. Carroll egy védőspecialistából a liga egyik legjobb 3&D játékosává vált erre az idényre, meccsenként 1.7 bedobott tripláját 39.5%-kal értékesítette és több mint 5 pattanója is volt meccsenként - ő ráadásul nemcsak egyénileg jó védő, de az egész csapatvédekezés alapját is adta a Hawksnál. Mindketten borzasztóan fontos szerepet játszottak abban, hogy az Atlanta olyan kiváló szezont futott, amilyet.

Megtartásuk akár a pénzügyeken is elbukhat, de nem a szokásos "sóher tulaj" ok miatt. A fentebb említettek kevesebb mint 42 millió dollárt keresnek 10-en - Antic 1.5 milliós QO-val van, de ennél sokkal többe nem fog kerülni az új szerződése után sem. Ha a Millsap - Carroll duó elvisz 30 millió dollárt (mondjuk 16.5 - 13.5 leosztásban), akkor sincs még a luxusadó közelében sem a csapat, az első körös pickjükön húzott fiatallal együtt nagyjából 74 millió dollár lesz az összfizetésük. Igaz, hogy Al Horford jövő nyáron lejár, de Bazemore-t leszámítva mindenkinek van szerződése vagy legalább csapatopciója 2016/17-re is, hiába kell valószínűleg Horfordnál is emelni az évi 12 millióról, azt a sapkaemelkedéssel könnyedén kibírják.

Bonyolítja viszont a helyzetet, hogy Carroll és Millsap is csak két-két évre írt alá a csapathoz szabadügynökként, így viszont nincsenek Bird jogaik, csak Early-Bird jogaik. A Bird jogokkal mehet egy csapat sapka fölé és tarthatja meg saját szabadügynökét bármennyi pénzért, függetlenül attól, hogy túllépte-e a fizetési plafont (a következő idényre ez 67.1 millió dollár) vagy sem. Az Early-Birddel a gárda a sapka fölött mindössze a játékos előző fizetésének 175%-át adhatja maximum, vagy az MLE 104.5%-át, amelyik a nagyobb. Ez azt jelenti, hogy Carrollt még sapka alatti pénzből bármennyiért meg tudják tartani, de Millsap akkor csak 9.5 milliós előző fizetése 175%-át, azaz 16.625 millió dollárt kaphat legfeljebb a Hawkstól, míg 9 szezonnal a háta mögött egyébként a maximuma 20.13 millió dollár. Ha fordítva gondolkodnak és előbb Millsapet szerződtetik, akkor pedig nagyjából 5.5 milliót adhatnak maximum Carrollnak, az valószínűleg édeskevés lesz neki.

Az egyértelmű nekem, hogy a csapat meg akarja tartani mindkét emberét, hiszen olyan magasságokba jutottak, amilyenbe korábban soha, talán egy kicsit a rutin is hiányzott még a jobb szerepléshez, de ha együtt tudnák tartani a keretet, egy összeszokott és bizonyítottan jó csapat állna a rendelkezésükre egészen hosszú távra. Ami kérdés lehet, az a két játékos. Egyáltalán nem tudni, ki hova akar igazolni, és szinte biztosan bejelentkezik majd mindkét kosarasra a fél liga - Carroll a mostani 3&D trendbe nagyon beleillik, míg Millsap szintjén sokoldalú támadót sem sokat találni, ha nem is első körben őt tömik ki a csapatok, de a 4-5 legnagyobb nevű magasember után meg fogja kapni szerintem a nagyon zsíros ajánlatait.


Draft

A 15. helyen, rögtön a lottery után húz az Atlanta, hiszen a Brooklyn Nets-cel kicserélhették első körös pickjüket a Joe Johnson-csere miatt. Jelen állapotában szerintem a Hawks nem sok játéklehetőséget tud biztosítani egyetlen újoncnak sem, keleti elitcsapatként nem az lesz a prioritás náluk, hogy bárkinek is megfelelő játékidőt biztosítsanak a fejlődésre. Ha valahova húzhatnak embert, akkor szerintem az a kiscsatár poszt lehet - függetlenül attól, hogy távozik-e Carroll, mögé kell egy csere -, emiatt Kelly Oubre és Sam Dekker neve merülhet fel náluk leginkább, esetleg Rondae Hollis-Jeffersoné, de ő ilyen tájt még kicsit korai lenne.


Szabadügynökpiac

Teljes mértékben attól függnek, hogyan dönt Millsap és Carroll. Ha mindketten maradnak, akkor nem lesz sapka alatti helyük, de szükségtelen lesz bárkit is igazolniuk szerintem. Ha egyikőjük sem marad, akkor ahogy már említettük, 42 millió dolláron áll a Hawks 10 emberrel, nagyjából 23 millió dollárjuk lesz pótolni őket. Az valószínűleg nem fog menni ennyi pénzből - még 3&D játékost csak-csak tudnak igazolni Carroll helyére, de Millsapet ennyi sapka alatti hellyel nem lehet úgy pótolni, hogy közben még kiscsatárt is venniük kell, mert sem a padról, sem a draftról nem tudnak hasonló szintet előhúzni egyik poszton sem. Ha az egyikőjük marad, akkor értelemszerűen 23-X millió dollárjuk marad pótolni a távozót, ahol X a maradó új kezdőfizetése, ennyivel lesznek a sapka alatt.


Összességében nézve nincs egyszerű helyzetben a Hawks, mert hiába tesznek meg mindent azért, hogy a két játékos maradjon, könnyen lehet, hogy legalább egyikőjüket elveszítik majd. Ha mégis sikerülne a keretet egyben tartani, szerintem még legalább jövőre Top3 keleti csapat lennének, függetlenül attól, mennyire ismerték ki őket az ellenfelek, hiszen nagyon sok tapasztalatot gyűjtötték így együtt és kialakult játékuk van már. Hogy 2016 és a sapkaemelkedés után mi lesz, arra jósolni szerintem még nem érdemes, de ha a két ember közül valakinek, ne adj' Isten mindkettőnek búcsút kell inteniük, akkor ennek a szép történetnek szerintem vége

Nincs is nagyon értelme mással foglalkozniuk, mint ezzel a két emberrel, mert nem lesz lehetőségük hasonló szintű játékosokkal pótolni őket, márpedig ha nem maradnak együtt, hiába lesz szerintem továbbra is masszív csapat a Hawks, egy-két szinttel biztosan lejjebb kerülnek. Az is igaz viszont, hogy Millsapet már anno is áron alul "kukázták ki", Carroll pedig náluk lett igazán elismert játékos, azt azonban hozzá kell tenni, ezeket a bravúrokat még Danny Ferry hozta össze, ő pedig idén nyáron már nem lesz a Hawks vezetőségének tagja, még ha hivatalosan nem is menesztették.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus