Szezonbeharangozó: Nyugati főcsoport

Lássuk a nyugati főcsoport csapatainak kereteit, mik az erősségeik, gyengeségeik, min múlhat az idényük, és milyen eredménnyel végezhetnek.

(A keleti főcsoport beharangozóját ezen a linken elolvashatjátok)

 

Northwest divízió

Oklahoma City Thunder

Westbrook - Lamb - Durant - Ibaka - Perkins
Jackson - Morrow - Jones III - Collison - Adams
Telfair - Roberson - Jerrett - Thomas - McGary

Erősségek: Összeszokott társaság, amelyben a liga második legjobb játékosa, plusz még egy nagyon domináns ember játszik. Fiatalok, komoly fejlődési potenciál van bennük "házon belül" is, de a PO-okban ettől függetlenül sok nagy csatát éltek már meg. Az egyetlen gyengébb posztjukon, Kendrick Perkins helyén Steven Adams fejlődése meg is oldhatja a gondokat.

Gyengeségek: A keret erősségéhez képest nagyon gyenge edzőjük van. Scott Brooks csak akkor hajlandó változtatni a dolgokon - azokon is, amik nem mennek -, amennyiben sérülés miatt rákényszerül. Most éppen ez a helyzet, hiszen nagyjából december közepéig elvesztették Durantet, több hétre Anthony Morrow-t is, így adódik lehetőség Jeremy Lamb és Perry Jones III előtt. Nincs legit cseréjük egyelőre hármas poszton - ezt Jones oldhatja meg esetleg.

Kérdések: Durant visszatéréséig nagy hátrányt szed-e össze a Thunder a Spursszel és a Clippersszel szemben, egyáltalán mennyire látszik meg majd a kiesése? Scott Brooks képes-e minimálisan fegyelmezni Russell Westbrookot, vagy ha semmilyen változás nem látszik az OKC játékában, leváltják-e év közben? Működhet-e a Westbrook - Durant tengely a jelenlegi állapotában - úgy, hogy a többiek teljesen epizódszereplőkké válnak? Adams fejlődése mennyit lök a szekéren? Reggie Jacksonnak a kezdés és a szerződése a fontosabb, vagy a csapat eredményessége?

Tipp: Northwest 1., nyugat 3.

 

Portland TrailBlazers

Lillard - Matthews - Batum - Aldridge - Lopez
Blake - McCollum - Wright - Robinson - Kaman
Crabbe - Barton - Claver - Freeland - Leonard

Erősségek: Nagyon összeszokott kezdőjük van, a jelenlegi ötösük tavaly kifejezetten jól teljesített - támadásban, védekezésben azért már jócskán akadtak gondok -, és szépen megoszlanak a szerepek. A liga egyik legjobb, legfanatikusabb közönségével rendelkeznek. Terry Stotts nagyon jól megtalálta a hangot a vezérekkel, nagyban neki köszönhető az a folyékony támadójáték, amit a Blazers mutatott az előző idényben.

Gyengeségek: A padjuk továbbra is... halvány. Tavalyi legjobbjuk, Mo Williams elment, és bár Kaman előrelépés lehet papíron a magas posztokon, összességében a veterán játékos nagyon kevésszer volt hatékony játékos pályafutása során. Williams helyét Blake, szerepét McCollum veheti át, de lényegében ez továbbra is egy nagyon szűk rotációval dolgozó együttes.

Kérdések: Előlép-e valaki a cseresorból? Mennyire áldozza be Stotts az alapszakasz jobb helyezését azért, hogy kevesebbet játszassa a kezdőket? Nicolas Batum képes-e huzamosabb ideig vezérszerepre, ami Damian Lillard és LaMarcus Aldridge jelenléte ellenére is kellene a sikeres portlandi szezonhoz?

Tipp: Northwest 3., nyugat 8.

 

Minnesota Timberwolves

Rubio - Martin - Wiggins - Young - Pekovic
Williams - LaVine - Brewer - Bennett - Dieng
Muhammad - Robinson III - Budinger - Hummel - Turiaf

Erősségek: Nagyon fiatal csapat, nagyon látványosan játszó kosarasokkal. Ricky Rubio személyében egy igazi játékmester osztogathat Nikola Pekovicnak, az elmúlt két 1/1-esnek, Kevin Martinnak és Zach LaVine-nak. Óriási potenciál van a jelenlegi keretükben is, 2016 után pedig jócskán van költőpénzük.

Gyengeségek: Nagyon sok az új emberük, az összeszokottsággal lesz probléma. A nagy potenciál mellett azt is meg kell említeni, hogy nagyon sokan projekt játékosok, hosszú az út az ő teljes kifejlődésükig, ebben az idényben túl sok minden nem várható tőlük. Védekezésben pocsék teljesítményre képesek, bár ez idővel azért javulhat, főleg a periméteren. Rubio nélkül nincs felállt védelem elleni játékuk.

Kérdések: Gorgui Dieng fejlődése érdekében elpasszolják-e Nikola Pekovicot, és el tudják-e cserélni Kevin Martint? Flip Saunders mire megy újra edzőként, képes lesz-e a fiatalokat jó irányba terelni, és kihozni belőlük a lehető legtöbbet? Megtartják-e Rubiót, vagy esetleg úgy döntenek, hogy idő előtt megválnak tőle (mielőtt a nyáron kínos helyzetbe kerülnének azzal, hogy dönteniük kell a várhatóan a spanyolnak más által beajánlott négyéves maximumról)?

Tipp: Northwest 4., nyugat 12.

 

Denver Nuggets

Lawson - Afflalo - Gallinari - Faried - Mozgov
Robinson - Foye - Chandler - Hickson - McGee
Green - Harris - Gee - Arthur - Nurkic

Erősségek: Nagyon mély a keretük, és a sérülésből visszatérőkkel együtt most már minőségi, még nyugaton is. Brian Shaw vezetőedző olyan kosárlabdát tanít nekik, amellyel a rájátszásban is eredményesek lehetnek. Van egy-két nagyon ígéretes fiataljuk is - bár hogy ők mennyi lehetőséget kaphatnak, azt egyelőre nem látni.

Gyengeségek: A húzóemberek Kenneth Faried kivételével sérülésből térnek vissza, így bár Shaw már egy éve a csapatnál van, gyakorlatilag most kezdi csak meg az érdemi munkát. Mindenhol óriási a tömörülés, és bár ez lehet erősség is, mint ahogyan azt a mély keretnél említettük, szülhet ez feszültséget is, hiszen vannak olyan posztok, ahol három olyan játékosuk is van, akit nyugodtan a pályára lehet küldeni. Nincs igazi vezérük egyelőre.

Kérdés: Mire lesz képes Danilo Gallinari, meg tudja-e közelíteni korábbi játékát, és esetleg tud-e vezér lenni ebben a Nuggetsben? Arron Afflalo visszatérésével mennyiben változnak a szerepek? A centereknél meddig adnak időt JaVale McGee-nek, és mikor rakják elé az előszezonban nagyon jól mozgó, pozitív benyomást keltő Jusuf Nurkicot?

Tipp: Northwest 2., nyugat 7.

 

Utah Jazz

Burke - Burks - Hayward - Favors - Kanter
Exum - Clark - Hood - Booker - Gobert
Murry - Hamilton - Ingles - Novak - Evans

Erősségek: Szinte tökéletes újjáépülő keretük van, szinte kivétel nélkül tehetséges fiatalokból állnak. Egyelőre úgy tűnik, hogy minden posztra van legalább egy bevethető emberük, 2-3 rutinosabb játékossal megfűszerezve. Quin Snyder csak jobb lehet, mint elődje, Tyrone Corbin, az általa erőltetett up-tempo játék nagyon fekszik ennek a keretnek.

Gyengeségek: Semmilyen tapasztalatuk nincs szinte, nagyon fiatalok, és a veteránok valószínűleg nem túl sokszor kerülnek a pályára. Fiatalságuk miatt hiába tehetségesek, sokat kell még tanulniuk, illetve közelében nincsenek ahhoz, amire potenciáljuk alapján képesek.

Kérdések: Derrick Favors lesz-e vezér ebben az új Utah-ban? Gordon Hayward megérte-e a maximum szerződést, képes lesz-e dobáshatékonyságán több szintet emelni? Enes Kanterból lehet-e még játékos (az előszezonban láthattunk erre utaló jeleket), illetve Alec Burks eléri-e a kezdő szintet a ligában? Dante Exum mire lesz képes elsőévesként (mert az előszezon alapján nem sokra)? Mennyire tudja menedzselni Snyder, hogy a várhatóan sok vereség ellenére a fiatalok ne csüggedjenek, ne adják fel?

Tipp: Northwest 5., nyugat 14.

 

Pacific divízió

Los Angeles Clippers

Paul - Redick - Barnes - Griffin - Jordan
Farmar - Crawford - Douglas-Roberts - Davis - Hawes
Cunningham - Wilcox - Bullock - Türkoglu - Udoh

Erősségek: Doc Rivers a liga egyik legjobb vezetőedzője, nagyon jó motivátor, aki képes minden játékosából a maximumot kihozni. Náluk a liga (egyik) legjobb irányítója, a liga legjob hatodik embere, illetve a minden évben sokat fejlődő, már MVP-esélyesnek tartott Blake Griffin. A tulajdonosváltás után egycsapásra eltűnt körülöttük a negatív légkör, csak a játékra koncentrálhatnak.

Gyengeségek: Bár nem rossz az állományuk, nem elég mély szerintem. Hármas poszton nagy gondjaik lehetnek, mert Matt Barnes nem túl jó mostanában, Chris Douglas-Roberts pedig nem kezdő szintű játékos. Jamal Crawfordot leszámítva a hátvéd posztokon is lehet probléma 1-1 sérülés esetén.

Kérdések: Chris Paul vezér-e még, és ha igen, képes-e a PO-ban komolyabb, megbízhatóbb teljesítményre, mint tavaly? Spencer Hawes leigazolása hoz-e annyit a konyhára a magasembereknél, hogy feledtetni tudja az alsó három poszton található lyukakat? Griffin és DeAndre Jordan büntetőzése tud-e eleget javulni?

Tipp: Pacific 1., nyugat 2.

 

Golden State Warriors

Curry - Thompson - Iguodala - Lee - Bogut
Livingston - Barbosa - Barnes - Green - Speights
Nedovic - Rush - Holiday - Kuzmic - Ezeli

Erősségek: A liga legjobb hátvédpárosával rendelkeznek, akik együtt halálos duót alkotnak, szét tudják zilálni bármelyik védelmet. Mélynek és sokoldalúnak, jól forgathatónak tűnik a keret. Ha már a Portlandnél megemlítettük: a liga egyik legjobb közönsége az övék, akik hazai pályán sokat segítenek.

Gyengeség: Andrew Bogut egyszemélyben dönti el azt gyakorlatilag, meddig juthat a Warriors, mert az egyetlen olyan centere a csapatnak, akit a nyugati PO-ban nyugodtan be lehet állítani a kezdőbe.

Kérdések: Steve Kerr elsőéves edzőként mire lesz képes, a szakkommentátori székből átülve képes lesz-e új impulzust adni az egyébként az utóbbi két évben is jól szereplő oaklandieknek? Bogut meddig bírja, illetve mikor sérül le? Mi lesz az elcserélni kívánt David Lee sorsa, mikor veheti át helyét Draymond Green a kezdőben? Harrison Barnes él-e egyik utolsó lehetőségével, idén tud-e hasznosabban és hatékonyabban játszani, mint tavaly?

Tipp: Pacific 2., nyugat 5.

 

Phoenix Suns

Bledsoe - G. Dragic - Tucker - Mk.Morris - Plumlee
Thomas - Green - Mc.Morris - Tolliver - Len
Ennis - Z. Dragic - Goodwin - Warren - Randolph

Erősségek: Együtt maradt a mag, alig-alig volt fontos távozójuk, és Isaiah Thomason kívül nem is nagyon kell beépíteniük fontos embert - talán Alex Lent leszámítva. Tavaly sem számoltak velük PO-esélyesként, és akkor még finoman fogalmaztunk, és idén sem emlegetik őket túl sokat a legjobb 8 között. Jeff Hornacek első évében kiválóan debütált, a keret erősségeit szinte maximálisan használta ki. Mély a keret, sok játékosuk bevethető, ráadásul van fejlődési lehetőség a jelenlegi állományban is, ha nem hoznak új embert is sokkal jobbak lehetnek idővel.

Gyengeségek: Nincs igazi húzóemberük, ami keleten kevésbé lenne gond, de a nyugati főcsoportban PO-ba kerülni így nagyon nehéz lesz. Bár jók és tehetségesek is, közel sem biztos, hogy elég az a potenciál rövid távon, amit jelenleg összeszedtek, 1-2 nagyobb név hiányzik az igazi robbantáshoz.

Kérdések: Bledsoe hány meccset bír ki, képes lesz-e 70+ meccsen keresztül húzóemberré válni? Hogyan osztja meg a perceket Hornacek az alsó három, kifejezetten túltelített posztokon? Mi lesz a magasembereknél, tud-e Markieff Morris centert játszani, amennyiben Plumlee pihen/sérült és a Len-projekt nem jön be? Mi lesz Len sorsa, képes-e akár csak hetekre is egészséges maradni? Lehet-e nyugaton egy masszív, de homogén, vezér nélküli csapattal is PO-ba jutni?

Tipp: Pacific 3., nyugat 10.

 

Sacramento Kings

Collison - McLemore - Gay - Thompson - Cousins
Sessions - Stauskas - Casspi - Landry - Evans
McCallum - Williams - Moreland - Hollins

Erősségek: A liga egyik legjobb centerével rendelkeznek, ráadásul DeMarcus Cousins mintha fejben is egyre érettebb lenne. Michael Malone jó edző, és Cousinsszal is megtalálta a közös hangot, ami eredményessége egyik legfőbb alappillére lehet.

Gyengeségek: Csapatjátékra képtelenek, és mindezt az Isaiah Thomas - Darren Collison "cserével" próbálták orvosolni. Rudy Gay és Cousins gyakorlatilag vasár- és ünnepnaponként engednek dobást másnak, így pedig sem fejlődni nem tudnak a mellettük lévő fiatalok, sem formában maradni, ennek az eredménye, hogy sok segítséget nem is kapnak tőlük. Sok a túlfizetett, nem túl hasznos erőcsatáruk, nagyban befolyásolva ezzel a javítási, igazolási lehetőségeket is.

Kérdés: Cousins képes-e még egy szintet lépni, és be tud-e lépni a liga szűk elitjébe? Gay megint magáért játszik-e szerződése utolsó évében, vagy valami csoda folytán elkezd csapatban gondolkodni? A Collison - Ramon Sessions kettősből képes lesz-e bármelyik ténylegesen irányítani, ezzel Ben McLemore-t és Nik Stauskast is játékba hozni és ott tartani? A Jason Thompson - Carl Landry kettősből megéri-e valamelyik a pénzét, vagy Reggie Evans lesz Cousins párja hosszútávon?

Tipp: Pacific 4., nyugat 13.

 

Los Angeles Lakers

Lin - Bryant - Johnson - Boozer - Hill
Price - Henry - Young - Randle - Davis
(Nash) - Ellington - Clarkson - Kelly - Sacre

Erősségek: Kifejezetten előnyös a gyenge állományuk, ugyanis csak akkor marad náluk a saját pikcjük, amennyiben Top5-ben maradnak a drafton. Az Indianához hasonlóan nagyon választási lehetőségük sincs, minél hátrébb végeznek, annál jobb, de ha nem így lenne sem tudnának a PO-ért harcolni. Julius Randle személyében van egy tehetséges játékosuk, akinek végtelen ideje lehet arra, hogy élesben is csiszolja játékát.

Gyengeségek: Botrányos az állományuk, bár a Sixershez képest még csak tanulják, hogyan kell direkt tankolni. Ha ez nem lenne elég, egy olyan, a jelenlegi ligához képest 15-20 éves lemaradásban lévő edzőjük van, mint Byron Scott, aki szerint sok triplával nem lehet bajnokságot nyerni. Ez a tank miatt nem is lenne olyan nagy probléma, de Jim Buss már bemutatta, hogy képes tökéletesen dilletáns döntéseket hozni, úgyhogy akár még a jelenlegi, újjáépítésre nagyon is alkalmas helyzetet is elronthatja.

Kérdések: Kobe Bryant mikor előzi meg Michael Jordant a pontlistán? Randle miben és mennyit tud fejlődni? Hányszor fütyülik ki a Lakerst és Scottot hazai pályán?

Tipp: Pacific 5., nyugat 15.

 

Southwest divízió

San Antonio Spurs

Parker - D.Green - Leonard - Duncan - Splitter
Mills - Ginobili - Belinelli - Bonner - Diaw
Joseph - Anderson - Daye - Ayres - Baynes

Erősségek: A bajnokcsapat gyakorlatilag egyben maradt, szinte semmilyen változás nincs a keretükben. A liga legjobb edzőjével rendelkeznek, aki nemcsak taktikailag, de "pszichológusként" is a top a jelenlegi trénerek közül. Iszonyatos mennyiségű tapasztalatuk van, rutinból hozzák majd a 82 meccses alapszakaszt.

Gyengeségek: Bár ezt félve írom le, de idősek - ez volt a helyzet az utóbbi öt évben is, eddig nem látszott rajtuk. Más negatívum ugyanis nincs.

Kérdés: Mi lesz Kawhi Leonarddal, sikerül-e megegyezniük a hosszabbításról? Mennyire tudják egészségesen megkezdeni a rájátszást? Mennyire harapnak majd bajnokként (duplázni még egyszer sem tudtak az öt bajnoki címük után)? Képesek-e ugyanarra az űrkosárlabdára, amit tavaly bemutattak?

Tipp: Southwest 1., nyugat 1.

 

Houston Rockets

Beverley - Harden - Ariza - Jones - Howard
Canaan - Daniels - Papanikolaou - Dorsey - Motiejunas
Terry - Johnson - Garcia - Black - Capela

Erősségek: A liga egyik legjobb dobóhátvédje és centere az övék, egy James Harden mellé kitűnően illő irányítóval és hármassal, a kezdőötösük tehát kifejezetten jól néz ki papíron.

Gyengeségek: A pofásan kinéző kezdő mögött nagyon vékony a kispad, az egyetlen tényleg jónak és biztosnak tűnő pontjuk Kostas Papanikolaou, mindenhol máshol gyakorlatilag újoncok (Daniels, Canaan, Dorsey) vagy levitézlett veterán van (Terry). Tavaly kifejezetten gyenge volt a védekezésük, ami Trevor Ariza érkezésével javulhat, de alapvetően Kevin McHale még mindig Kevin McHale. A trénernek a gyenge védekezés mellett a támadójáték egyszerűsége is nagy hibája, illetve nem nagyon tudja kezelni játékosait, a szavának nagyjából semmilyen súlya nincs.

Kérdések: Harden és Dwight Howard elég-e ahhoz, hogy ez a csapat PO-ba kerüljön? A fiatal cserejátékosok közül ki tud élni a lehetőséggel? Mi lesz akkor, ha valamelyik kezdő megsérül? McHale kihúzza-e a szezont, vagy tud-e drasztikusan mást mutatni, mint az eddigiek során?

Tipp: Southwest 4., nyugat 9.

 

Memphis Grizzlies

Conley - Lee - Allen - Randolph - Gasol
Udrih - Carter - Pondexter - Leuer - Koufos
Calathes - Adams - Prince - Stokes

Erősségek: Évek óta bejáratott, bizonyítottan működő játékuk van, amelyben általában egy-egy darab cserélődik évente, de a gerinc adott - még az edzőváltás sem jelentett nagyobb fordulatot, hiszen Lionel Hollins segédedzője, Dave Joerger került tavaly nyáron a vezetőedzői posztra. Nagyon tapasztalt, veterán játékosok alkotják a keretet. Kellemetlen ellenfelek a "grit&grind", állandóan robotoló stílusuk miatt.

Gyengeségek: Nem nagyon van külső dobásuk, ráadásul Mike Miller távozott. Courtney Lee, az érkező Vince Carter, és a sérüléséből visszatérő Quincy Pondexter lehetnek ennek a megoldásai. Egyes poszton nem egy életbiztosítás cserének Beno Udrih, és a szezon elejét eltiltás miatt kihagyó Nick Calathes sem - igaz, Mike Conley nem is szokott túl sokat maródi lenni. Ugyanez a helyzet a palánk alatt, ahol viszont Marc Gasol és Zach Randolph is állandó jelenlévő a sérültlistán, idén ez nem biztos, hogy bele fog férni, tekintve hogy Kosta Koufos és Jon Leuer van a második sorban.

Kérdések: Képes-e egészséges maradni a két kezdő magasember? Léphetnek-e előre úgy, hogy állományuk nem nagyon javul, és nincsenek is olyan játékosaik, akiktől valami újat, váratlant várhatnának? Vissza tudnak-e térni két évvel ezelőtti brutális védekezésükhöz, vagy Joerger egyre inkább a támadójáték felé tereli őket, kicsit a hátul mutatott teljesítmény rovására?

Tipp: Southwest 3., nyugat 6.

 

Dallas Mavericks

Nelson - Ellis - Parsons - Nowitzki - Chandler
Felton - Harris - Jefferson - Aminu - Wright
Mekel - Ledo - Crowder - Villanueva - Smith

Erősségek: Brutálisan jó támadójátékuk van, a kezdőknél ez még inkább kijön - a Monta Ellis, Chandler Parsons, Dirk Nowitzki trió a liga egyik, ha nem a legjobbja lehet ilyen téren. Elég mély rotációjuk van a centerposztot leszámítva. Rick Carlisle szerintem Top5 edző, mindig megtalálja szinte mindenkinek a helyét a keretben, ráadásul a csapata játékát úgy tudja formálni, hogy az az adott állománynak megfelelő legyen, erre pedig nagyon kevesen képesek.

Gyengeségek: Védekezésben nagy gondjaik lesznek, az szinte teljes bizonyossággal borítékolható. Tyson Chandler mellett sem a kezdőben, sem a kispadon nem nagyon van olyan ember, aki a saját térfélen jobb lenne az átlagnál - Al-Farouq Aminu pedig nem lesz annyit a parketten, hogy meghatározó szerepe legyen. Chandlernek egyébként sincs biztos cseréje, Brandan Wright és Greg Smith azért nem nevezhető annak azokban a magasságokban, ahol a Dallast jelenleg kezelik.

Kérdések: Mit kezd Carlisle a védekezéssel a PO-ig? A Jameer Nelson - Raymond Felton kettős közül képes-e valamelyikből játékost csinálni a dallasi légkör? Richard Jeffersonra rábízható-e Vince Carter tavalyi szerepköre? Tud-e eleget pihenni Nowitzki a rájátszás előtt, mennyire kipihenten és egészségen tudja megkezdeni az "utószezont" a német csillag?

Tipp: Southwest 2., nyugat 4.

 

New Orleans Pelicans

Holiday - Gordon - Salmons - Davis - Asik
Rivers - Evans - Babbitt - Anderson - Ajinca
Smith - Fredette - Miller - Young - Withey

Erősségek: A kezdőötös négy tagja is nagy név. Az Anthony Davis - Ömer Asik duó nagyon nagy falat lehet az ellenfelek számára, főleg amikor ők védekeznek. Ryan Andersonnal együtt ezt a trió jól forgatható, sokoldalúak. Jrue Holiday személyében egy legit All-Star irányító áll újra Monty Williams edző rendelkezésére, aki képes nemcsak gólpasszátlagot termelni, de mozgatni is a csapatot. Hátvéd posztokon elég jó rotációval rendelkeznek Holiday mellett Eric Gordonnal és Tyreke Evansszel.

Gyengeségek: Az összes húzóemberük kivétel nélkül sérülékeny: Holiday fáradásos törésből jön vissza, Anderson nyakcsigolyasérvből, Davisnek minden évben vannak kisebb-nagyobb zűrjei, Asik az előző szezonban is sokat hiányzott térde miatt, Gordonnak pedig évek óta gondjai vannak a térdével. Egyáltalán nincs hármas posztjuk, ami nyugaton gyakorlatilag egyenlő azzal, hogy nem lesz rájátszás. Andersont és Evanst leszámítva cserepadjuk sincs.

Kérdések: Monty Williams meddig húzza a kispadon? Képes-e egészséges maradni Holiday, a két kettes közül legalább az egyik, illetve Davis plusz az Asik/Anderson kettős közül valamelyik, hogy legalább minimális esélyük legyen a rájátszásra? Mikor és kit fognak beáldozni egy kiscsatár megszerezéséért? Davis továbblép-e egy következő szintre, legit MVP-esélyes lesz-e (a csapat teljesítményét nem feltétlenül figyelembe véve)?

Tipp: Southwest 5., nyugat 11.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus