Szubjektíven objektív elsőkörös mock draft

Holnap hajnalban jön a várva várt 2014-es játékosbörze, előtte egy kicsit szubjektív mock drafttal jelentkezünk. A valóságtól persze nem rugaszkodunk el, de virtuálisan le kellett játszani néhány nagyobb mind game-et: Wiggins vagy Parker lesz az első, meddig zuhan Embiid, melyik hiányposztot erősíti a Magic és a Jazz, a legjobb bent lévőt húzza vagy posztra igazol-e a Celtics és a Lakers, végre használják-e a fejüket Sacramentóban, teljesen újjáépíti-e a frontcourtot a Philly, meddig esik Dario Saric, és milyen lyukakat akar betömni a Thunder?

 

1. Cleveland Cavaliers – Andrew Wiggins

Need: irányító poszt kivételével bármi. 

Andrew Wiggins parádés felmérőt produkált Clevelandben, míg Jabari Parker a felmérőn a játékával megmutatta, hogy nem akar a Cavsben játszani. Az még bekavarhat, ha a mormon Parkerért bejelentkezne a Jazz, mert akkor őt húznák, és a Jazz 5. pickje mellé jönne még plusz érték is Salt Lake Cityből. 

2. Milwaukee Bucks – Jabari Parker

Need: bármi. 

Jabari Parker egyértelműen Top2 játékossá vált a draft előtti napokra, a Bucks nem fogja bent hagyni, mert nem kell posztra húzniuk. 

3. Philadelphia 76ers – Joel Embiid

Need: irányító poszt kivételével bármi. 

Embiid egészségesen ezen a brutális erősségű drafton első pick lett volna, akkorát azonban nem fog zuhanni, mint tavaly Nerlens Noel. Ha a Sixers bízik Embiid teljes gyógyulásában és kihúzza a centert, akkor egy brutális, Robinson-Duncan pároshoz hasonló palánk alatti duó alakulna Philadelphiában, óriási célpontokat nyújtva Michael Carter-Williamsnek. 

4. Orlando Magic – Noah Vonleh

Need: erőcsatár, dobóhátvéd, irányító (?)

Orlandóban vagy irányítót, dobni tudó dobóhátvédet vagy erőcsatárt fognak húzni – ám mivel tavaly hoztak egy remek kombóhátvédet, most vétek lenne bent hagyni azt a magasembert, akiben a legtöbb potenciál van idén. Vonleh nagyon fiatal, nagyon képzett, támadóoldalon mindenhonnan életveszély – ideális párja lehet a piszkos munkát elvégző Vucsevicsnek. 

5. Utah Jazz – Julius Randle

Need: erőcsatár. 

Van ugyan egy ifjú ikertorony a Jazznél, de az a projekt befürödni látszik, az erőcsatár pozíció egész évben gondot okozott. Randle ugyan kicsit alacsonyabb a kelleténél, de óriási küzdő, és nagyon jó célpont Burke-nek – emellett fizikai adottságai bizonyos Karl Malone-t juttathatják eszébe a Utah drukkereinek. 

6. Boston Celtics – Dante Exum

Need: dobóhátvéd, erőcsatár, center. 

A Celticsnél a fenti három poszt bármelyikén lehet erősítés, és Dante Exum ideális választás lehet. 1-est és 2-est is lehet belőle faragni, így komoly versenyhelyzetet teremthet ezeken a posztokon. Aki még szóba jöhetne a bent maradók közül, az Aaron Gordon – ha úgy ítélik meg, akkor a repkedő embert is kihúzhatják, mert Rondónak ideális célpont lenne. 

7. Los Angeles Lakers – Marcus Smart

Need: irányító. 

A Lakersnél rengeteg pozíció szabad, így tulajdonképpen a legjobb bent maradót húzhatják – ez pedig Smart. Az irányító pont az a tűzgolyó, aki a Lakersnek kellene már 2-3 éve: képes nagyon felpörgetni a játékot, Kobe helyett is bontogatja a védelmeket, ugyanakkor extra passzoló és védő. 

8. Sacramento Kings – Elfrid Payton

Need: irányító, erőcsatár. 

Bár erőcsatárra (Gordon?) is szüksége lenne a Kingsnek, atlétikában Derrick Williams is alkothat – viszont Isaiah Thomas akármennyire is kiszorított eddig pár irányítót, nem megnyugtató megoldás egy playoffot célzó csapatnál. Payton volt már az Év Védője az NCAA-ben, ráadásul Rajon Rondóhoz hasonló a stílusa, tehát irgalmatlan sokat és jól passzol – pont ez az önzetlenség kell, hogy Cousins és Gay hatékony legyen. 

9. Charlotte Hornets – Doug McDermott

Need: erőcsatár.

A Hornets az alsó három poszton teljesen rendben van, centerben is ott van Al Jefferson – de tavaly besültek Cody Zellerrel. McDermott ugyan inkább SF/PF átmenet, ugyanakkor komplett játékos: a triplavonalról, középtávolról és pozícióból is elsőrangúan dob. Egy ilyen sokoldalú támadójátékos kell a Hornetsbe, hogy ne csak a védekezésről legyen híres a gárda. 

10. Philadelphia 76ers – Aaron Gordon

Need: dobóhátvéd, kiscsatár.

Ha Philly-ben tényleg felhúzzák a Noel-Embiid párost, akkor Gordon remek lehet melléjük. Egyrészt 206 centi, de nagyon atletikus, extra védő kint és bent is, komoly nemzetközi tapasztalata van, ráadásul nagyon jó és önzetlen passzoló is – egy új Pippent nevelhetnek ki belőle, de egy Michael Kidd-Gilchristet mindenképp. 

11. Denver Nuggets – Jusuf Nurkic

Need: center. 

Bár JaVale McGee visszatér jövőre, és Timofej Mozgov is a csapatnál van, a centerposzt évek óta óriási gond a csapatnál. Kenneth Faried mellé egyik játékos sem ideális, ugyanakkor Nurkic az lehet. A bosnyák magasember egy Nikola Pekovic szerű, megbízható center, csak sokkal több tűzzel, mint a montenegrói. 

12. Orlando Magic – Nik Stauskas

Need: erőcsatár, dobóhátvéd, irányító (?)

A Magicnél nagyon el fog férni Stauskas, akiből idővel a liga legjobb hatodik embere lehet, mert remekül cselez, mindenhonnan kiválóan dob, óriási lendületet képes adni csapatának. Orlandóban nagy gond van a konzisztens kinti dobásokkal, ezt orvosolni tudja. 

13. Minnesota Timberwolves – Zach LaVine

Need: ?

Kevin Love távozása miatt a kérdőjel – ami azonban Love-tól függetlenül évek óta akut probléma, az a kinti lendület hiánya. Ricky Rubio és Kevin Martin nem szuperatléta, Corey Brewer támadásban nagyon képzetlen. LaVine lehet a megoldás, aki Russell Westbrook stílusában közlekedik támadóoldalon.

14. Phoenix Suns – Gary Harris

Need: -

A Suns igazából mindenhol megvan, csiszolásra lehet használni az idei draftot. Az egyik problémaforrás Bledsoe térde lehet, így Gary Harrisszel bebiztosíthatja magát a Suns. A kombóhátvéd hátul elvégzi a piszkos munkát, bedobálja a pontokat elöl, így nagy terhet vehet le a Dragic-Bledsoe páros válláról. 

15. Atlanta Hawks – Dario Saric

Need: -

A Hawks is alapvetően rendben van, újoncra nem igazán van szükségük, inkább cserékkel akarnak építkezni: ebben nagy segítségükre lehet Dario Saric, aki csak azért nem lesz Top10-es választás a drafton, mert a napokban 2+1 évre leszerződött Törökországba. Két év múlva viszont Európa legjobbjaként jöhet át a tengerentúlra – akár az európai tehetségeket előszeretettel húzó Hawksba, akár máshová elcserélve óriási érték lehet a játékjoga. 

16. Chicago Bulls – Rodney Hood

Need: kinti dobások, irányító.

Luol Deng távozása után Dunleavy maradt a hármas poszton, ide mindenképp erősítés kell – ez lehet Hood, aki kiscsatár létére 42 %-kal dobott a vonal mögül, ráadásul a Duke-on edződött, ami jó ajánlólevél. Problémája a védekezés, de ha Dunleavy-t el tudta rejteni Thibodeau, akkor Hood-dal sem lesz gond. 

17. Boston Celtics – TJ Warren

Need: erőcsatár, center. 

Warrren kiscsatár, támadóoldalon kiváló – közel 25 pontos átlaga volt az NCAA-ben. Kintről-bentről extra, az üres helyzeteket simán bedobálja, így szét lehet vele húzni a pályát. Warren Jeff Grennel egy nagyon lendületes csatár-duót alkothat. 

18. Phoenix Suns – Clint Capela

Suns: -

Ahogy írtuk, a Sunsnak csiszolnia kell a keretet, amire tökéletesen alkalmas lesz a svájci Capela. Az erőcsatár-center irtózatos rugókkal rendelkezik, a draftosztály talán legjobb blokkolója. Magas posztokon rá is fér az atlétika a Sunsra, és ha türelmesen felépítik (játékban és kilókban is), Capelából pár év alatt egy palánk alatti védőklasszis lehet. 

19. Chicago Bulls – Shabazz Napier

Need: kinti dobások, irányító.

A kétszeres NCAA-bajnok irányító, Napier nagy upgrade lehet a poszton – ha Rose vissza tud térni, akkor csereirányítóként tökéletes, ha nem, akkor kezdőirányítóként is jó lehet, mert igazi vezető a pályán. 

20. Toronto Raptors – Tyler Ennis

Need: irányító. 

A Raptorsnál nagyon kikacsintgat Kyle Lowry, így Vasquez maradna az egyetlen játékmester, ami nem életbiztosítás. Ennis egy igazi vezér a pályán, összerántja a csapatot – egy ilyen játékosra van szüksége a többi poszton tehetségekben tobzódó Raptorsnak. 

21. Oklahoma City Thunder – Adreian Payne

Need: cserepad. 

Idén a veterán Nick Collisonnak és Kendrick Perkinsnek elkezdett lefőni a kávé, így ráfér az erősítés a magasember-szekcióra. Ibaka és Adams évekre megoldhatja a kezdő posztokat, mögéjük viszont tökéletes opció Payne. A Robert Horry-szerű erőcsatárnak nagyon jó csuklója van, keményen védekezik – ráadásul a Thunder nagyon erős közösségébe is beleillik, hiszen egy azóta elhunyt rákos kislányt igyekezett segíteni, ami bejárta az amerikai sajtót. 

22. Memphis Grizzlies – Kyle Anderson

Need: kiscsatár.

Évek óta neuralgikus pont a 3-as pozíció, sem Rudy Gay, sem Tayshaun Prince nem vált be- Kyle Anderson viszont szenzációs fit lehetne Memphisben. Anderson hiába 206 centi, édesapja irányítónak nevelte, így egytől-háromig bármit el tud játszani – egy ilyen sokoldalú és intelligens játékos nagyon illene Marc Gasol mellé. 

23. Utah Jazz – James Young

Need: védekező hátvéd

Trey Burke személyi testőre lehet a még 19. évét sem betöltő Young, akiből gond nélkül lehet faragni egy új Raja Bellt vagy Thabo Sefoloshát. 

24. Charlotte Hornets – Mitch McGary

Need: erőcsatár, center.

McGary egy nagyon tehetséges, de renitens játékos, akit marihuána-fogyasztás miatt eltiltottak egy évre, ezért jelentkezett a draftra. Michael Jordan csapatában talán megemberelik – ha sikerül, akkor nagy érték lehet és komoly terheteket vehet le Al Jefferson vállairól. 

25. Houston Rockets – PJ Hairston

Need: mélység bármelyik poszton. 

A Rockets szűk rotációja komoly gondokat okozott, ezt orvosolhatja a D-Ligában idén már bizonyító Hairston – ő is nagy tehetség, de sok rendőrségi ügye volt. A Houstonnál szeretik a kacskaringós életutat bejáró, de tehetséges kosarasokat, Hairston lehet a következő ilyen. 

26. Miami Heat – Jarnell Stokes

Need: magas posztok. 

A Miaminál még nem lehet tudni, mit hoz a jövő, de a felső rotációban nagy pluszra van szükség, mert Andersen egyre többet sérült, Udonis Haslem pedig idén teljesen elfogyott. Stokes egy kész játékos, aki keménységben, fizikálisan és stílusban is nagyon-nagyon hasonlít a fiatal Haslemre. 

27. Phoenix Suns – Jerami Grant

Need: -

A rotációbővítés újabb jelöltje lehet Horace Grant unokaöccse. A kiscsatár-erőcsatár nagyon atletikus, így jó célpont lehet, ugyanakkor védőoldalon még hasznosabb, kőkemény blokkjai vannak, gyorsan komoly riválisa lehet a veterán PJ Tuckernek. 

28. Los Angeles Clippers – Jordan Adams

Need: magasemberek, cserepad. 

Használható magas már nem nagyon marad bent, akit érdemes elvinni az első körben, viszont Jordan Adams ideális párja lehet Jamal Crawfordnak a kispadon. Amíg Crawford kintről nagyon jó, addig Adams nagyszerűen tör be – ki lehet belőle hozni egy szegény ember Eric Bledsoe-ját. 

29. Oklahoma City Thunder – KJ McDaniels

Need: kispad erősítése. 

A 2-3 átmenet KJ McDaniels az idén többször betliző Thabo Sefolosha riválisa, sőt utódja lehet: hosszú karok, gyorsaság, nagyon jó védekezés jellemzi, ugyanakkor ő támadóoldalon sem egy saroktriplázó, képes a védelmet is megbontani. 

30. San Antonio Spurs – Bogdan Bogdanovic

Need: kispad mélysége, tehetségkoncentráció.

Bogdanovic egy igazi Spurs-típus: fiatal, Európában edződött, sokoldalú, több irányba fejleszthető, van nemzetközi tapasztalata (szerb válogatott), és az sem gond, ha 1-2 év múlva megy át a tengerentúlra (a napokban szerződött le a Fenerbahcéhoz). Bogdanovic az egyik legtehetségesebb, de már bizonyított 23 év alatti európai mezőnyjátékos, a Spurs valószínűleg nem is hagyja meg másnak – ők nagyon ráérnek még áthozni két év múlva is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus