Szubjektíven objektív elsőkörös mock draft

Holnap hajnalban rendezik az NBA 2015-ös draftját – kisebb káosz várható, íme egy lehetséges megoldókulcs a rejtvényhez


 
1. Minnesota Timberwolves – Karl-Anthony Towns
 
Hol kellene erősítés: kiscsatár kivételével bárhol.
 
Flip Saunders GM-vezetőedző-mindenes eleinte Jahlil Okaforban látta a következő 10 év meghatározó Minny-magasemberét, de miután egyszer megnézte élőben privát edzésen Towns-t, gyorsan visszakozott – jelen állás szerint a "következő Duncan" betonbiztos első pick.
 
2. Los Angeles Lakers – Jahlil Okafor
 
Hol kellene erősítés: bárhol.
 
A Lakers szemezett Russell-lel és Mudiay-jal is, de Phil Jackson elkotyogta, hogy Bussék végül Okafort fogják húzni. A Lakers próbálja a tehetséget azonnali haszonra váltani, kerülgetik DeMarcus Cousinst és a Kingset, de úgy tűnik, hogy végül be kell érniük Okaforral. Szegények.
 
3. Philadelphia 76ers – D’Angelo Russell
 
Hol kellene erősítés: hátvéd.
 
Bár olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy Russell nem akar a Philly-ben játszani (MCW Milwaukee-be cserélése azért erre adhat okot), az irányító azonnal cáfolt – innentől kezdve meglepetés lenne, ha nem a draft legjobb játékmesterét húznák ki.
 
4. New York Knicks – Emmanuel Mudiay
 
Hol kellene erősítés: kiscsatár kivételével bárhol.
 
A kongói származású Mudiay draftpozíciója számára jót tehet az NCAA helyetti egy éves kínai pénzkeresés, a Knicks gond nélkül elviheti. A New Yorknak alapvetően egy hátrébb lévő pick kellene, hogy behúzzák vele Frank Kaminsky-t, de nem úgy néz ki, hogy hátrébb tudnak cserélni. Innentől kezdve pedig a legjobb bent maradót húzhatják, aki azonnal bevethető, de ha kell, pár hónapnyi alapszakaszos futtatás után cserélhető. Nem elképzelhetetlen, hogy Porzingist viszik el, ebben az esetben a Magic Winslow-t, a Kings Mudiay-t húzhatja.
 
5. Orlando Magic – Kristaps Porzingis
 
Hol kellene erősítés: kiscsatár, erőcsatár.
 
A Magic páholyból nézheti, hogy a Knicks kit húz, mert nekik Porzingis és Winslow is jó pick – előbbi azonnal kezdő is lehet, Channing Frye kiszorítása nem okozhat gondot, és hibátlanul is illik a védekezésben erős Vucsevics mellé. Ha esetleg a Knicks kihúzza Porzingist, akkor jöhet a hátvéd-kiscsatár Winslow, őt is be lehet építeni – és vészmegoldás, ha Tobias Harrisre esetleg túl magas lenne a nyári licit.
 
6. Sacramento Kings – Justise Winslow
 
Hol kellene erősítés: erőcsatár, hátvéd.
 
A Kings jelenleg csehül áll irányító, dobóhátvéd és erőcsatár-poszton is – vagyis nekik Mudiay, Porzingis és Winslow is jó megoldás. Talán Porzingis lenne a legjobb, mert Cousinst és Gay-t remekül egészítené ki, egyúttal orvosolná valamelyest a gárda nagy gondját (kinti dobások hiánya miatti spacing) – de ő valószínűleg már nem marad bent, ám akár Mudiay, akár Winslow remek opció.
 
7. Denver Nuggets – Devin Booker
 
Hol kellene erősítés: bárhol, csak ne üsse Gallinari játékát.
 
A Nuggetsnál benne van, hogy Cameron Payne-t húzzák ki, viszont ő eléggé hasonlít Ty Lawsonra, fizikálisan gyengébb kiadásban – nem biztos, hogy ez jó ajánlólevél most Denverben. Vele szemben Booker igazi modern dobóhátvéd, félelmetes triplázással, középtávolikkal – Gallinarival párban tökéletesen széthúzhatják a pályát, és ez Faried és Nurkic játékára is nagyon jó hatással lehet.
 
8. Detroit Pistons – Stanley Johnson
 
Hol kellene erősítés: kiscsatár.
 
A Pistons az utóbbi időszakban főként veteránokkal próbálkozott kiscsatárban, ami nem igazán vált be – most viszont az ölükbe hullhat egy igazi erőgép. Johnson lehet a detroiti periméter-védekezés Drummondja, a Johnson-Iljasova-Drummond frontcourt papíron óriási lehetőségeket rejt.
 
9. Charlotte Hornets – Mario Hezonja
 
Hol kellene erősítés: dobóhátvéd, erőcsatár.
 
A Hornetsnél Spencer Hawes megszerzése javíthat az Achilles-saroknak számító triplázáson, de Stephenson és Henderson elcserélése után még kevésbé megoldott a dobóhátvéd posztja. A Charlotte periméter-védekezése Kemba Walkerrel és Kidd-Gilchristtel (és/vagy Nicolas Batummal) parádés, közéjük viszont nagyon kellene egy olyan játékos, aki némi változatosságot tud vinni a támadásokba – a Barcelona horvátja erre alkalmasnak tűnik. A másik opció Frank Kaminsky lenne, akivel újra lehetne definiálni a gárda magasember-szekcióját - a Hornets draft előtti shoppingolása alapján ő is egy reális cél. 
 
10. Miami Heat – Kelly Oubre
 
Hol kellene erősítés: kiscsatár, dobóhátvéd (?)
 
Wade és a Heat közös jövője bizonytalan – ha nagy pénzt kell neki adni, akkor Dengről kell jó eséllyel lemondani és kiscsatárt találni, ha pedig nem hajlandó maradni kevesebbért, akkor a helyére kell szerezni játékost. Mindkét esetre megoldás Kelly Oubre, aki a 3-D kosarasok prototípusa.
 
11. Indiana Pacers – Willie Trill Cauley-Stein
 
Hol kellene erősítés: dobóhátvéd, center.
 
A Pacers jövőre gyors játékra fog átállni, amiben semmi keresnivalója nincs Roy Hibbertnek – annál inkább Cauley-Steinnek. A napokban kiderült lábsérülése miatt komoly az esélye, hogy idáig lecsúszik, akkor pedig ideális választás lehet Indianában, mert a gyors játékra nincs alkalmasabb magasember az idei drafton. Az hab a tortán, hogy ha egészséges marad, Hibberthez hasonló blokk-király válhat belőle.
 
12. Utah Jazz – Cameron Payne
 
Hol kellene erősítés: irányító.
 
A Jazz nagyon szépen összeállt a szezon végére, különösen a frontcourt (Gobert-Hayward-Favors). Az irányítóknál viszont Trey Burke már lekerült a cserék közé, Exum pedig mintha a dobóhátvéd-poszt felé orientálódna. Kell még egy jó fiatal irányító, aki versenyhelyzetet teremt, és fent nevezettek esetében elválasztja az ocsút a búzától.
 
13. Phoenix Suns – Myles Turner
 
Hol kellene erősítés: erőcsatár.
 
Frye távozása után a Morris-ikrek vadászterülete lett a kiscsatár-erőcsatár poszt Phoenixben, de a pályán és azon kívül is több kérdőjel merült fel velük kapcsolatban. Centerben és a hátvédposztokon alapvetően rendben van a Suns, viszont egy extrán dobó magasember nagyon kellene – Turner pont ilyen. Nem biztos, hogy kezdőként kapna szerepet, de a sérülések, formahanyatlások miatt hamar bekerülhet a csapatba.
 
14. Oklahoma City Thunder – RJ Hunter
 
Hol kellene erősítés: dobóhátvéd.
 
A frontcourt rendben lesz jövőre a Thundernél, Westbrook bontja a védelmet, a cseresor sebessége is megfelelő – a nehéztüzér Hunter ideális játékos lehet ide, ha a Thunder végre megszabadul a Brooks-rendszer béklyóitól. Új edző van, ahol a kiegészítők egyforma eséllyel indulnak, ráadásul Hunter személyisége is illik az OKC-családba. Lehetséges azonban, hogy a picket Matt Barnes-szal összekapcsolva elboltolják, mert alapvetően nincs szükségük erősítésre a draftról. 


 
15. Atlanta Hawks – Trey Lyles
 
Hol kellene erősítés: kiscsatár, erőcsatár.
 
DeMarre Carroll és Paul Millsap közül valószínűleg csak az egyiket fogják tudni megtartani Atlantában, így logikusan a draftról kell építkezniük. Lyles az egyetemen kiscsatárt és erőcsatárt is játszott – bár kinti dobása nem túl fényes, a védekezésben komoly pluszt adhat a palánkok alatt és a periméteren is. Millsap és Carroll kinti dobásait is szépen felépítették Atlantában, Lylesnál is megpróbálkozhatnak vele.

 
16. Boston Celtics – Bobby Portis
 
Hol kellene erősítés: erőcsatár, center, kiscsatár.
 
A Celticsnek már egy kis rutinra lenne szüksége, ezért is bombázza Danny Ainge a többi csapatot lehetetlennél lehetetlenebb csereajánlatokkal. Ha ezek közül egyik sem jön be, kénytelen lesz megint draftolni, akkor pedig nem kell nagyon nézegetni a keretet. A magasemberek védekezése katasztrofális, keménységet nyomokban sem tartalmaz, Portis ebben rengeteget segíthet.
 
17. Milwaukee Bucks – Frank Kaminsky
 
Hol kellene erősítés: erőcsatár, center.
 
A Bucks elcserélte Ilyasovát, Sandersre már nem is emlékszünk – egyértelmű, hogy a palánkok alatt kell erősítés. A védekezéssel eddig sem volt gondja a csapatnak, dobásokkal annál inkább, és támadásban Kaminsky-nél sokoldalúbb játékost nem nagyon találhatnak. Atletikus hiányosságait a Jabari Parker-Antetokounmpo duó majd pótolja…
 
18. Houston Rockets – Tyus Jones
 
Hol kellene erősítés: irányító.
 
Jason Terry már csak a playoffban használható igazán, Sergio Llull szerződtetése még nagyon képlékeny, Beverley pedig egyre többet sérült – Tyus Jones draftolása segíthet a gondokon. Bár védekezésben soha nem lesz John Stockton, de támadásban igen, ráadásul nincsenek idegei – egy bajnoki címre törő együttesben kincset érhet a padról jőve.
 
19. Washington Wizards – Montrezl Harrell
 
Hol kellene erősítés: kiscsatár, erőcsatár.
 
Bár Paul Pierce távozása gondot okozhat a kiscsatár poszton, de Otto Porter elég biztatóan mozgott már idén – a palánk alatt viszont közel sem áll ilyen jól a Washington. A rutin óriási (Gortat, Nene, Humphries és Gooden sem ma kezdte), az atlétika viszont elég gyenge, és Seraphin valószínűsíthető távozásával ez csak rosszabb lesz. II. Kenneth Faried ebben segíthet – és végre John Wall is adhat pár igazi alley-oop passzt.
 
20. Toronto Raptors – Rondae Hollis-Jefferson
 
Hol kellene erősítés: kiscsatár.
 
A litván Jónást majd ki kell szabadítani a hal gyomrából, de ezen nem segíthet a draft – egy kiscsatárt viszont ki lehetne fogni. Terrence Rosst borzasztó éve után meg kell kicsit versenyeztetni, erre tökéletes Hollis-Jefferson, aki kőkeményen védekezik (ez Casey-nél jó pont), feltépi a padlót, és bár dobni nem tud, gyorsindításoknál nagyon hatásos.
 
21. Dallas Mavericks – Jerian Grant
 
Hol kellene erősítés: center, hátvéd.
 
A Mavericks minden csapatrészéből hiányzik az igazi lendület, de a drafton ezt csak a hátvédeknél tudja orvosolni Rick Carlisle. Ha atletikus, védelembontó, hátul kifejezetten hasznos kombóguardra van szüksége, akkor Grant az embere – igazi Jolly Joker, aki a Mavs jelenlegi hátvédsorának bármelyik tagja mellé könnyen beilleszthető.
 
22. Chicago Bulls – Sam Dekker
 
Hol kellene erősítés: hátvéd, kiscsatár.
 
A Bullsnál új szelek fújnak, szinte jósolhatatlan, hogy kit fognak elvinni a drafton. Mi azért szavaztunk Sam Dekkerre, mert Mike Dunleavy valószínűleg távozik, Doug McDermott finoman szólva sem váltotta meg a világot, Mirotic inkább négyesben érzi jól magát – a kiscsatár poszton így jut hely és idő a fejlődésre egy Dekker-féle jó kezű, de kevésbé atletikus játékosnak is.
 
23. Portland Trail Blazers – Rashad Vaughn
 
Hol kellene erősítés: dobóhátvéd.
 
Afflalo kilépett a szerződéséből, az Achilles-ín szakadásból épülgető Matthews 15 millió dollár körül szeretne keresni, dobóhátvédben tehát van baj csőstül Oregonban még Gerald Henderson leigazolásával is. Vaughn viszont gyógyír lehet a problémára, mert felépítése, csuklója alapján nagy karriert futhat be. Ő azért eshet idáig, mert még nincs egészen 19 éves, elég nyers és kiforratlan a játéka, illetve a személyisége. Ha érik 1-2 évet, a fenti úriembereket könnyen feledtetheti. Justin Anderson lehet még opció a 2-3-as posztra, de Vaughnban nagyobb potenciált érzünk. 
 
24. Cleveland Cavaliers – Terry Rozier
 
Hol kellene erősítés: hátvéd.
 
A hátvédeknél a playoffban Irving mellett időnként Delladedovában volt pont, illetve JR Smith-ben, ő viszont instabil, így egy pontszerző kisember kellene. Ha a draftról akarják beszerezni (volt róla szó, hogy cserélik a picket), akkor a kombóhátvéd Rozier kiváló választás, a padról beszállva adhat lendületet, és jól kiegészíti akár Irving, akár Dellavedova, akár JR Smith játékát.
 
25. Memphis Grizzlies – Delon Wright
 
Hol kellene erősítés: hátvéd, kiscsatár.
 
Ha a Grizzliesnél abban a forgatókönyvben hisznek, amelyben Marc Gasol marad, akkor a frontcourtben nem lesz komolyabb hiányosságuk. Hiába hívta le azonban opcióját Jeff Green, a háromhátvédes felállás miatt ő alapesetben (értsd: mindenki egészséges) kiszorul a kezdőből. A Conley-Lee-Allen trió tehát kap terhelést rendesen, és mögéjük nem lenne hátrány egy támadásban hasznos cserehátvéd - őt meg is találhatják Wrightban.
 
26. San Antonio Spurs – Jarell Martin
 
Hol kellene erősítés: bárhol.
 
Martin egy klasszikus erőcsatár, akiben megvan az esély egy stretch-4-ra, ugyanakkor a palánk közelében elöl-hátul nem fújja el a szél – az ilyen sokoldalú, sok irányba fejleszthető játékosokat imádja Gregg Popovich.
 
27. Los Angeles Lakers – Justin Anderson
 
Hol kellene erősítés: bárhol.
 
A Lakers nagy hiányossága, hogy a modern stílusú swingmaneket eddig nem gyűjtötték, de elkezdhetik a félig-meddig még projektnek számító Andersonnal. Védekezésben már most is extra, triplát is kiválóan dobja, de elég nyers még a játéka – összességében kiváló alapanyag arra, hogy az itt befutott Trevor Arizához hasonlóan lépésről lépésre be lehessen építeni a csapatba.
 
28. Boston Celtics – Kevon Looney
 
Hol kellene erősítés: bárhol.
 
Fentebb már említettük, hogy a palánk alatti keménységben kell javulnia a Bostonnak – ebben Kevon Looney is segíthet. Ő ráadásul hármasban is használható lehet, jó keze van, összességében egy kis konkurencia-harcot generálhat, illetve sokoldalúsága miatt csereértéke is lehet.
 
29. Brooklyn Nets – Cedi Osman
 
Hol kellene erősítés: bárhol.
 
A Brooklynnál komoly gondok vannak szinte mindenhol, de ezt nem 29. helyen draftolt játékosokkal tudják orvosolni. Osman inkább hosszabb távú projekt, mert még maradhat Európában egy ideig (addig sem kell fizetni) – ugyanakkor elég érdekes is, mivel több poszton, irányítótól kiscsatárig használható.
 
 
30. Golden State Warriors – Richaun Holmes
 
Hol kellene erősítés: erőcsatár.
 
Ide gyakorlatilag bárkinek a nevét lehetne írni, mivel a Warriors ezt a picket fel akarja használni, hogy David Lee szerződését kipucolja. Ha ehhez mégsem kellene a 30. választási jog, Lee helyére Richaun Holmesnál keresve sem találhatnának jobbat – emberünk ugyanis egy Draymond Green-klón.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus