Ténylegesen bajnokesélyes a Rockets?

A hónap végén kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Houston Rocketset vizsgáljuk.

 

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons, Pacers, Cavaliers, Bulls, Bucks
Northwest: Timberwolves, TrailBlazers, Nuggets, Jazz, Thunder
Southeast: Heat, Wizards, Hornets, Hawks, Magic
Southwest: Spurs


A Rockets off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta Jason Terryvel megegyezett a csapat, Chuck Hayes szerződését viszont felbontották, ezt követően adtak garantált kontraktust Montrezl Harrellnek, idei második körös választottjuknak. Öt edzőtábor-meghívót is kiosztottak Jeremy Tylernek, Will Cummingsnak, Denzel Livingstonnak, Joshua Smith-nek és Chris Walkernek.


Jelenlegi keret:
Beverley - Harden - Ariza - Jones - Howard
Lawson - Thornton - Brewer - Motiejunas - Capela
Terry - McDaniels - Dekker - Harrell - Tyler (nem garantált)
Cummings (ng) - Livingston (ng) - Walker (ng) - Smith (ng)


Tavaly nyugati döntőt játszottak és Josh Smith-t leszámítva gyakorlatilag senkit nem vesztettek. Jött viszont egy "jó munkásember" a palánk alá (Harrell), illetve egy olyan játékos irányító posztra, aki meg tudja magának csinálni a helyzetet (Ty Lawson), nem James Hardennek kell már feltétlenül mindent csinálnia támadásban. A Rockets ettől függetlenül az egyik legmegosztóbb csapat az egész ligában, és félretéve a Harden iránti érzelmeket, ez abból is adódhat, hogy nem feltétlenül fognak kifizetődni a nyári erősítéseik.

Az egyik legfontosabb kérdésről rengeteg szó esett már korábban is, ez pedig Lawson és Harden "játékkapcsolata", alapvetően ugyanis mindkét hátvéd kezébe kell a labda ahhoz, hogy a legjobbjukat hozhassák. Az ex-denveri játékmester volt 10 gólpassz/3 eladott labdás irányító is egykor, egyértelműen labdadomináns kosaras volt a coloradóiaknál, Hardent meg nem nagyon kell bemutatni, rengeteget volt nála a játékszer az előző idényben és csak részben kényszerből. Mindkét játékos képes lehet arra, hogy labda nélkül is hasznos legyen, elég jó kezük van hozzá, viszont a catch-and-shoot hármas nem ugyanaz, mint ha valaki labdavezetésből, cselezés után pörköli rá kintről - utóbbit ténylegesen, előbbit csak teoretikusan tudják, túl sok alkalom nem volt, amikor bizonyosságot is kaphattunk arról, hogy a kiosztásokat is ugyanúgy beverik, mint a labdavezetésből elengedett dobásokat.

Borzasztóan sok múlik ezen, mert Harden ugyan a liga egyik leghatékonyabb támadójátékosa, de Kevin McHale rendszere faék egyszerűségű: vagy ziccer vagy tripla. Ha Lawson a betörésekkel összehúzza a védelmet, akkor a kiosztások után vagy tényleg bedobja Harden az adódó lehetőségeket, vagy nem lesz hova betörni. Megoldást jelenthet szerintem, de csak részben, ha Lawsont hagyják a padon és a cserékkel együtt érkezik a pályára, ez sokkal több szabadságot adna számára, viszont az ezzel a forgatókönyvvel is biztos, hogy lesznek fent együtt a pályán, márpedig akkor muszáj lesz megtanulniuk kevesebb lehetőségből is az eddigihez hasonló hatékonysággal dolgozni - Lawson előző évét felejtsük el, ha alkoholista marad, úgyis kiteszik a keretből, ha pedig nem, kategóriával jobb játékos lesz, mint 2014/15-ben, ettől viszont még egyáltalán nem 100%, hogy működni fog Hardennel ez a kettős.

Mivel a keret nagy része együtt maradt, sőt, az aktív rotációból gyakorlatilag mindenkit megtartottak Smith-en kívül, így egyedül Lawson beépítése lehet az játékban, ami szerintem megboríthatja őket. Emellett azonban náluk kiemelt kockázati tényező a sérülékenység és a palánk alatti játékosok büntetőzése is, ez a másik két dolog az, amin szerintem áll vagy bukik a szezonjuk. Lawson alternatívája egyes poszton például az a Patrick Beverley, aki teljes egészében kihagyta az előző rájátszást, és játékstíusából adódóan nem nagyon lehet azzal számolni, hogy ő kibír egy egész idényt - nem krónikus gondjai vannak, de annyira aktív védekezésben, hogy nem meglepő, mikor eltörik a csuklója, keze, vagy éppen a meniscusa szakad el. Beverley szerintem sokkal jobban illik Harden mellé, mint Lawson, de ha nem tud játszani, akkor hiába...

Dwight Howard saját állítása szerint elszakadt MCL térdszalaggal játszott az előző szezon nyugati főcsoport-döntőjében, ami egyrészt kicsit nehezen hihető a 14 pontos, 14 pattanós átlaga mellett, másrészt ijesztő lehet a Rockets-drukkereknek, Howard térde ugyanis ebben az esetben teljesen rottyon van, vagy nagyon rövid időn belül lesz. Az előző szezon első felét teljes egészében kihagyta egy másfajta térdsérülés miatt, de lassan kijelenthető lesz, hogy a center lábai elfogytak. Hogy mikor és milyen mértékben száll ki, az teljesen lutri, úgyhogy lehet reménykedni abban idén is, hogy pont a PO-ra marad egészséges, de ez reménynél sokkal több már nem lehet. Szerencséje van azzal, hogy nem kell túljátszatni, hiszen ott van mögötte Clint Capela és Donatas Motiejunas is, így lehet pihentetni azért, de utóbbi se egy vasember, lehet, hogy az idény kezdetén sem lesz bevethető állapotban, miután Beverley-vel karöltve ő is hiányzott a teljes előző rájátszásból.

Motiejunas még egy dolog miatt érdekes: ő és Terrence Jones is korlátozott szabadügynök lesz jövő nyáron, szinte kizárt, hogy mindkét játékosát megtartsa a houstoni alakulat - pénzük lenne rá, de sok értelme nem lenne, főleg úgy, hogy Howard folyamatos problémái miatt lassan el kell kezdeniük a center posztra is figyelni Capelától függetlenül. Itt lehet egy komolyabb rivalizálás is a két játékos között, hiszen szerződésért játszanak majd, és az előző évben mindketten felemásan teljesítettek - Jones Howarddal együtt a szezon első felét. Egyikőjük sem az a játékos, akivel biztosan lehet számolni, mert a litván sérülékeny, Jones meg egyszerűen egy hasznos, de szinte semmiben nem kiemelkedő kosaras - ilyenre is szükség van, de a tárgyalóasztalnál komoly különbségek lehetnek abban, mennyire tartja magát a játékos és mennyire a csapat. Daryl Morey sem biztos, hogy vár a jövő nyárig és nem áldozza be egyiküket, hogy még kapjanak valamit cserébe.

Összességében nézve az alapszakaszban nem nagyon lehet problémájuk, a Top6 szerintem biztos, és még arra is hajlanék, hogy annak az elejébe várjam őket, mert nagyon összeszokottak lehetnek az előző idény után, de Lawson beépítése szerintem nem fog éppen a legegyszerűbben menni - ha egyáltalán megy majd -, várakozásaim alapján azért ez nem hetek, hanem inkább hónapok kérdése lesz. Howard egészségi állapota nagy lutri, de az alapszakaszban szerintem átvészelik azt is, ha kiesik, és azt is, ha gyengén büntetőzik mindenki PF-C posztokon, ez utóbbi inkább majd a PO-ban lesz vagy lehet hátrányos.

A rájátszás és a bajnokesélyesség szerintem a két említett tényezőn (Lawson beépítése, sérülékenység a kulcsembereknél) kívül egy emberen múlik még, az pedig McHale mester. Állomány alapján már talán elhinném, hogy ez a keret gyűrűt nyerhet, de McHale-t akármennyire kedvelik a játékosai, szerintem nem egy olyan edző, akivel egy ilyen kiélezett nyugaton oda lehet érni a végére is, hiába léptek előre most a PO-ban - a Clippers például szerintem még egyszer 3-1-ről nem fog bukni ellenük, erre biztosítékként érkezett hozzájuk egy Paul Pierce. McHale sem taktikailag nem egy zseni - akármennyire is összerakták például a védekezést egy új segédedzővel -, sem meccsen belül nem nagyon tud szerintem lépni. Inkább hajlok arra emiatt, hogy ebből gyűrű idén sem lesz, de a játékerejük meggyőző lehet, ha sikerül "életben tartani" a húzóembereket, illetve Lawson játéka passzolni fog Hardenével - ha ez a kettő teljesülne (az előbbi az egy borzasztóan nagy "HA"), még McHale ellenére sem írnám le őket senki ellen, még ha nem is tartanám őket minden esetben favoritnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus