TOP 10 Clutch statisztika – A rájátszás első köre 1/2.

A 2014-es rájátszás első fordulója kivételesen izgalmasra sikeredett, mivel a nyolc párharcból ötnél az összes lehetséges mérkőzést kihasználták. Ebből a szempontból a Thunder-Grizzlies összecsapás volt a legpikánsabb, mely négy hosszabbításos estét hozott. Lássuk, hogy kik voltak azok a játékosok, akiknek kötélből voltak az idegeik, és a szoros véghajrákban extrákat tudtak nyújtani.

 

10. Reggie Jackson (Oklahoma City Thunder)

Scott Brooks vezetőedzőnek nagyon sürgősen komoly problémát kellett orvosolnia, mivel a Grizzlies elleni második és harmadik mérkőzésen – Kendrick Perkins egyenlítő kosarát leszámítva – mintha csak KD és Westy pattogtatott volna a pályán, és rájuk nehezedett minden dobás elvállalása. Lábjegyzetben persze hozzátehetjük: mentalitásukból fakadóan ez nem esett annyira nehezükre. Ezt bizonyítva egy kis statisztika: a második estén az OKC 28 clutch pontjából a Durant-Westbrook páros 24-et szórt be, míg a következőn a klub 19-éből ők ketten 17-et. A padról beszálló Reggie Jackson több esetben is bizonyította már, mikor Russellt sérülés miatt jegelték, hogy néha-néha tud extraklasszis játékot is hozni. Így hát Brooks változtatott álláspontján, és Thabo Sefaloshát, valamint Derek Fishert mellőzve Jacksonnak adott bizalmat, hogy ezzel is megpróbáljon egy plusz tűzerőt hozni a Thunder csataterére.

Legemlékezetesebb pillanata: a negyedik meccsen ötpontos előnnyel lépett be az utolsó játékpercbe a Memphis, és Reggie két egymást követő támadás során szerzett egy-egy elleni játékkal öt pontot, ami bőven elég volt a folytatás kiharcolásához. A ráadás végén pedig őt kezdték el faultolni, aminek eredményeképpen könnyen juttatott csapatának négy pontot. 3-1 helyett így lett 2-2 az állás. 

Meccsenkénti clutch statisztikái:

4. mérkőzés: 10 perc, FG: 3/5, FT: 6/6, 13 pont és 3 lepattanó (2 támadó/1 védő)
5. mérkőzés: 10 perc, FG: 0/2, 1-1 támadó lepattanó és blokk

 

9. Paul Pierce (Brooklyn Nets)

Brooklynban óriási kérdés volt, hogy miként fog „The Truth” megnyilvánulni ebben a szedett-vedett társaságban? Egyrészt 36 éves (kiüt-e rajta a Gary Payton-effektus), és emellett a Nets-ben igencsak csökkentek statisztikái és percei is. Ámde, mint kiderült, az első körben meccseket tudott eldönteni. Így volt ez azon a parádés nyitányon is, mikor idegenben elkótyavetyélték előnyüket, és magukra húzták a Raptorst. De Pierce hirtelen a semmiből előtűnt, és egypontos előnyüket először egy Garnettnek kiosztott gólpasszal, majd egymást követő négy Nets-mezőnykosárral növelte hét pontra.

Legemlékezetesebb pillanata: a hetedik, mindent eldöntő mérkőzés legvégén 104-103-as brooklyni vezetésnél blokkolta Kyle Lowry ziccer kísérletét, és ezzel tovább juttatta klubját a második körbe.

Meccsenkénti clutch statisztikái:

1. mérkőzés: 3 perc, FG: 3/3, 7 pont, 1-1 lepattanó és gólpassz
2. mérkőzés: 5 perc, FG: 2/4, FT: 2/2 és 6 pont
3. mérkőzés: 1 perc, FT: 2/2, 2 pont és 1 lepattanó
4. mérkőzés: 4 perc, FG: 0/1
7. mérkőzés: másfél perc, FG: 0/1 és 1 blokk

 

8. Vince Carter (Dallas Mavericks)

Vinsanity újra megmutatta magát! Az egykori zsákológép, Raptors franchise-ember már csak halvány lenyomata korábbi sztár-önmagának. Ettől függetlenül a 37 éves veterán 20-25 perceket (81 meccs volt a lábában az idei szezonban, ebből 51-en minimum 10 pontot szerzett) még mindig képes nagyon hasznosan lejátszani, és a Dallasnak nagyon jól jött egy plusz tűzerő a kispadról. 

Legemlékezetesebb pillanata: A harmadik estén Manu Ginobili vezetést megszerző ziccere (108-106) után 1,7 mp-e maradt a Mavs-nek, hogy hazai közönség előtt erre a dobásra válaszoljon. Látszott az oldalbedobás során, hogy José Calderon először Monta Ellisnek szerette volna címezni a labdát (lehet, hogy ez egy figyelemelterelés volt), és a Ginobili által üldözött Carternek volt annyi lélekjelenléte, hogy egy nem akármilyen buzzer-beaterrel megnyerje a találkozót. Ezzel a találattal Mark Cuban gárdája 2-1-re átvette a vezetést az alapszakasz legjobbja ellen.

Meccsenkénti clutch statisztikái:

4. mérkőzés: 3 és fél perc, FG: 1/2 és 3 pont
6. mérkőzés: 4 és fél perc, FT: 2/2, 2 pont és 1 lepattanó

 

7. Mike Conley (Memphis Grizzlies)

Conley, a Macik szeme és esze, remekül vezette hadba csapatát az OKC ellen. A hét mérkőzés során klubja legjobb gólpasszadója, labdaszerzője, leghatékonyabb kétpontos mezőnykosár szerzője volt, illetve másodikként végzett pontszerzés terén. A clutch események alatt AST%-ban 33,3%-ot ért el (az 5. legjobb az első körben), vagyis a csapattársak gólpasszból szerzett mezőnygóljainak ennyi részét ő készítette elő sikeresen. További statisztikái: 5,3 pontot, 1,8 gólpasszt, 1-1  lepattanót és labdaszerzést átlagolt a négy hosszabbítás szoros szituációiban.

Legemlékezetesebb pillanata: a harmadik estén 88-87-es Thunder vezetésnél a ráadás szakaszában fél perc alatt futószalagon szállította a pontokat (5 pont), és megfordította a mérkőzés végkimenetelét. Ezzel óriási meglepetésre a Memphis 2-1-re átvette a vezetést.

Második legemlékezetesebb pillanata: az ötödik meccsen volt leginkább elemében. Az OKC irányítóitól háromszor is labdát szerzett, illetve az extra negyedben az utolsó három kosár értékesítése az ő nevéhez fűződött (két kosár, egy gólpassz).

Meccsenkénti clutch statisztikái:

3. mérkőzés: 9 és fél perc, FG: 0/3, FT: 4/6, 4 pont, 4 lepattanó (2/2) és 3 gólpassz
4. mérkőzés: 8 és fél perc, FG: 2/3, 4 pont, 1-1 gólpassz és labdaszerzés
5. mérkőzés: 10 perc, FG: 2/6, FT: 2/2, 4 pont, 2 gólpassz és 3 labdaszerzés
6. mérkőzés: 10 perc, FG: 3/6, 6 pont és 1 lepattanó

 

6. Nicolas Batum (Portland Trail Blazers)

A Portland egyik legsokoldalúbb játékosáról beszélünk, aki a Lillard-Aldridge-Matthews páros pontzuhataga mellett megbízható csapatmunkával és védekezéssel veszi ki a részét a csapasikerekből. A Scottie Pippen-klón előszeretettel szívja a vérét az ellenfél legjobb dobógépeinek, illetve atletikusságának, point-forward üzemmódjának hála rendkívüli támadóarzenállal is rendelkezik. Mindezidáig vajkezűségről és önzetlenségről adott tanúbizonyságot.

Legemlékezetesebb pillanata: a negyedik mérkőzésen Batum a hosszabbítás folyamán 110-110-es állásnál felpörgette a motorokat, és olyan dinamikát adott a játékuknak, amelyben, mint ő, mint a többiek egy 9-2-es lefutással biztosította be a győzelmet hazai környezetben, és bebiztosították a 3-1-es állást.

Meccsenkénti clutch statisztikái:

1. mérkőzés: 8 és fél perc, FG: 1/1, 2 pont, 1-1 lepattanó és labdaszerzés
3. mérkőzés: 10 perc, FG: 3/5, 7 pont, 3 lepattanó és 1 labdaszerzés
4. mérkőzés: 9 és fél perc, FG: 3/6, FT: 1/2, 9 pont, 2-2 lepattanó, gólpassz és labdalopás
6. mérkőzés: 5 perc, 1-1 lepattanó, gólpassz és blokk

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus