Totálisan átalakul a Hornets?

Jó idényt futott a Charlotte Hornets, de rengeteg szabadügynökük van idén nyáron - vajon együtt tartják, egyáltalán együtt akarják-e tartani a magot, vagy rárepülnek Dwight Howardra? Az ő nyári lehetőségeiket vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: LakersSunsKings, Clippers
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazz
Atlantic: SixersNetsKnicksCeltics
Central: BullsBucksPistons
Southwest: PelicansGrizzliesMavericksRockets
Southeast: MagicWizards

 

A Charlotte Hornets jó évet futott ebben az idényben, beváltak a változtatások - érdekes módon nemcsak a periméteren, hanem a palánk alatt is. A gárda Top10-es támadással (9.) és védekezéssel (8.) rendelkezett, amit alig mondhatott el magáról pár csapat az egész NBA-ben. Kelet 6. helyére úgy futottak be végül, hogy a harmadik pozíciót megkaparintó Miami Heattel azonos mérleget produkáltak - pont a floridaiak ellen hasaltak el a PO-ban 4-3 arányban. Ezek után annyira nem jó hír szempontjukból, hogy a nyár elég mozgalmasan alakul(hat) számukra.

Vadonatúj periméter, vagy sikerül egyben tartani a magot?

1-2-3-as poszton rengeteg a kérdőjel, a PO-rotációból csak Kemba Walker maradása biztos - igaz, ő kifejezetten fontos láncszem. Az irányító rengeteget fejlődött az elmúlt egy évben, 30% környékéről 37.1%-ra tornászta fel a triplamutatóját, ezzel 55.4%-os TS-et lett, ami már a bőven elfogadható, jó kategória, és a liga egyik legjobb clutch játékosa is. A nagy gondja az lehet, hogy sokkal több helye lett Nicolas Batum érkezésével, aki viszont oda igazol a nyáron, ahova akar. A francia swingman megtartása a legnagyobb kulcs a Hornets nyarában, mert egész egyszerűen pótolhatatlan a piacról, a közelében nem tudnak ilyen kaliberű, ennyire sokoldalú kosarast szerezni. Bár valószínűleg legalább a liga egyharmada rá fog menni Batumra, a jó hír az, hogy maradni akar, és gyorsan meg akar egyezni az együttessel - ha ez így lesz, szerintem azért nagyban meg is nyugodhatnak, még ha nem is dőlhetnek azonnal hátra.

Új színt jelenthet majd a vállsérülése miatt gyakorlatilag a teljes idényt kihagyó Michael Kidd-Gilchrist visszatérése, ő védekezésben lehet egy újabb faktor, ettől függetlenül a Batumhoz hasonlóan szintén sokoldalú, egy fokkal gyengébb kiadású Courtney Lee-t szintén érdemes lenne szerintem a gárdánál tartani. Lee egyrészt a tökéletes biztosíték arra az esetre, ha az eddigi négy szezonja alapján eléggé üveg MKG újra bemondaná az unalmast - az elmúlt három évben a lehetséges 246 alapszakaszmeccsből mindössze 124-en, tehát a felén volt bevethető a fakezű kiscsatár. Másrészt ha Kidd-Gilchrist még annál is jobban öli a támadójátékot a nem létező kinti dobása miatt, mint arra számítani lehet, akkor Lee egy nagyon jó megoldás lehet ebben az esetben is. Ha lelép Lee, akkor drágább kiadásban Arron Afflalo lehet a helyettese, vagy az a Gerald Henderson, aki éppen innen került el Portlandbe a Batum-csere részeként - rájuk valószínűleg még lesz pénz Batum esetleges hosszabbítása után is, bár jó eséllyel előbb más poszton akarnak majd erősíteni.

A fiatalabbak közül Jeremy Lamb biztosan marad, mivel hosszabbítottak vele, de a PO-ra szinte teljesen kiszorult a rotációból, itt sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és Lee, valamint Batum maradása esetén nincs is sok szükség rá, maximum vésztartalékként. A triplaspecialista Troy Daniels 1.2 millió dolláros QO-val korlátozott szabadügynök lehet - ennyiért valószínűleg a "meccselés lehetőségét" megtartják. Aaron Harrison csapatopcióval ott van mögöttük, de az ő helye is kérdéses, Batum és Lee maradása esetén szerintem ki is teszik, de az is lehet, hogy csak a francia hosszabbítása is elég ehhez.

Aki jó eséllyel biztosan menni fog (egyes csapatoknál még kezdőként is felmerült a neve), az Jeremy Lin, márpedig neki is fontos szerepe volt a Hornets jól sikerült idényében - egyes és Walker mellett kettes poszton is sokszor használták, mindenhol megállta a helyét a visszaeső triplája ellenére is. Ha Lamb összeszedné a tripláját, akkor átvehetné a feladatkörének egy részét, de pótolni nem lesz egyszerű Lint, mivel benne pont az volt a pláne, hogy "ballhandler" kettes volt - úgy játszott dobóhátvédet, hogy Walkerrel együtt el tudta osztani a labdát és az irányítást is. Talán az Oklahoma City Thunderből Randy Foye lehet a legjobb "dublőre", mert a többiek, akik hasonló játékra képesek (DJ Augustin, Aaron Brooks), mind alacsonyak ahhoz, hogy Walkerrel párban ne jelentsenek elég komoly hátrányt védekezésben.

Mennyire kell egyáltalán tuningolni a palánk alatti részleget?

A magasembereknél is rengeteg a kérdés, igaz, szerintem itt kevésbé kell izgulni. Az aktív rotációból Cody Zellernek és Frank Kaminskynek még az újoncszerződése fut, ők ketten valószínűleg még nagyobb szerepet kapnak majd a következő szezonban. Spencer Hawesnak is élő kontraktusa van, de a PO-ban összesen 10 percet átlagolt 5 meccsen, szerintem nem oszt, nem szoroz az ittléte - ha tudnának, szabadulnának tőle, de jó eséllyel nem fognak. Akinél viszont meghatározó döntést kell hozni, az Al Jefferson, és itt kell kitérni a Charlotte fizetési helyzetére, mert őt jó eséllyel a piacról próbálják majd meg pótolni.

Minden bizonnyal Batum megtartása lesz az első számú céljuk - a francia capholdja 18.5 millió dollár körül van, és szerintem megpróbálják pár napig elhúzni az új szerződésének aláírását, még ha meg is egyeznek szóban, mert ennél valószínűleg többet fog zsebre tenni az új megállapodással. Ha Danielsnek és Jorge Gutierreznek nem adnak QO-t, valamint lemondanak Lee, Marvin Williams és Tyler Hansbrough jogairól, akkor Batum cap holdjával együtt 65.5 millió dolláron állnak, tehát nagyjából 25 millió dollárnyi sapka alatti helyük lehet.

Jefferson 12-13 pontot és 6 pattanót átlagolt az alapszakasz és a rájátszás során is, de hatékonynak egyáltalán nem volt mondható produkciója (50.7% és 52.4% TS), és semmiben nem felel meg a mai modern center követleményeinek - gyenge védő, képzett, de inkább csak a saját pontszerzésére koncentráló scorer, akinek nincs külső dobása. Erre rájön az, hogy a Hornets játéka nem rá épül (már), ha Batum marad, akkor Walker mellett valószínűleg a jövőben sem fog, egyáltalán nincs szükség a gárda többi részéhez képest lassú Jeffersonra szerintem.

A pótlása nagyon érdekes lehet, őket ugyanis szóba hozták többször is a deadline előtt Dwight Howarddal, márpedig most lesz sapka alatti helyük leigazolni a centert. Howard jelentős upgrade lenne védekezésben Jeffersonhoz képest egy egyébként is jól védekező csapatban, de kérdés, hogy a Walker-Batum duó mellett mennyi labdája lenne, márpedig ez nála faktor - talán még így is több, mint James Harden mellett volt. Joakim Noah-ra vagy Hassan Whiteside-ra szerintem nincs esélyük, de Bismack Biyombo visszatérésnek is lenne értelme, Festus Ezeli is illene az összképbe, illetve Zaza Pachulia is bőven beférhet ide kezdőcenterként. Minden felsoroltnak van hibája, nem is egy, de ha annyira használja a Charlotte az ötös posztot, mint idén, akkor bizony egytől egyig jobb opciók a palánk alá az öregedő és egyébként is sérülékeny Jefferson helyett.

Az említettek közül szerint Tyler Hansbrough maximum kabalának marad, nem sokat oszt vagy szoroz Zeller és Kaminsky mellett, az olcsóbb centermegoldások (Ezeli?, Pachulia) viszont azért is lehetnek érdekesek a Charlotte-nak, mert Marvin Williamst viszont lenne értelme itt tartani - ő négyes poszton nem is nyújtott olyan jó teljesítményt, de hármasban igen, 40% fölötti triplázása pedig nagyon hasznos volt a csapatnak. Más kérdés, hogy egyrészt a PO-ra eltűnt szinte minden erénye, hiába játszott majdnem 33 percet átlagban, másrészt jó eséllyel elbúcsúznak tőle, ha Howardot így leigazolhatják, azért a két játékos impactje között ég és föld a különbség. Nagyon pótolni nem lesz pénzük, az ilyen triplavetőket ki fogják tömni, viszont más poszton (Lamb, Daniels) javulhatnak a külső dobások terén, és a kulcs valószínűleg ez is lesz.


Mivel a 22. helyen draftol a Hornets idén, így onnan világmegváltó játékosra nem lehet számítani - elég sok játékos lesz szabadügynök tőlük, úgyhogy szerintem posztfüggetlenül bárhova draftolhatnak. Az mindenesetre biztos, hogy nem ez lesz a legfontosabb esemény számukra, hanem Batum megtartása, illetve utána az a döntés, hogy egy nagy halra akarnak-e rámenni a centerek közül (Howard), vagy inkább egyben tartják a magot (Lee, Williams) és megelégszenek az olcsóbb megoldással (Pachulia). Steve Clifford azért biztosíték arra szerintem, hogy teljesen szétesni nem fognak, de egy hónap múlva egy egészen más Hornetset is láthatunk akár.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus