Tud-e bármit lépni a Pistons?

Kevesebb mint egy hónap múlva jön az NBA draftja, kezdődik tehát az "új idény". Idén is végigvesszük a játékosbörze és a szabadügynök piac előtt, hogy mely csapatok hogyan állnak, mik a lehetőségeik a nyárra, hova kellene erősíteniük - ma a Detroit Pistonst vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:

Atlantic: Philadelphia SixersNew York KnicksBrooklyn NetsBoston Celtics, Toronto Raptors


A Detroit Reggie Jackson sérülése miatt gyakorlatilag az egész szezonban csak kereste önmagát - végig ott egyensúlyoztak a PO-vonal körül, de sokszor akaratgyenge játékuk visszaütött az alapszakasz végére, 37-45-tel csak a tizedikek lettek keleten. Ez ahhoz képest óriási csalódás volt, hogy egy éve PO-ba jutottak, most pedig többé-kevésbé ugyanazzal a kerettel mehettek neki a szezonnak. Stan Van Gundynak kellene változtatnia, de több dolog miatt sem igazán tud - lássuk, miért!

A Detroit Pistons fizetési listája!

A fizetési listából látszik, hogy gyakorlatilag semmiféle mozgástere nincs a Pistonsnak - amennyiben Aron Baynes kilép játékosopciójából, Reggie Bullock QO-ját visszavonják, és lemondanak a jogairól, Darrun Hilliardot és Michael Gbinijét pedig elengedik, akkor is sapka fölött vannak Kentavious Caldwell-Pope cap holdja miatt. KCP megtartása ezért (is) kötelező számukra, ingyen nem engedhetik el, így költőpénze tehát egyáltalán nincs Stan Van Gundynak. Összesen két lehetősége maradt: a draft és a csere.

A drafttal kapcsolatban már felmerült, hogy cserélnék az 1/12-es draftjogukat egy bevált játékosra, ami egyrészt érthető, másrészt nem lesz egyszerű. Érthető, mivel tele vannak így is a keretet nézve, már a két éve draftolt Stanley Johnsonnak, és a tavaly húzott Henry Ellensonnak sincs elég játékideje - ha mindenki egészséges, Johnson pedig megemberelné magát egy kicsit, akkor még a nullánál is kevesebb perce lenne a Pistonsnak egy fiatal számára. Ha mégis választanak valakit, akkor egy hátvéd, leginkább egy jó kezű dobóhátvéd férne el ebben a keretben (és akkor Bullockot nyugodt szívvel el lehet engedni). Cserét összehozni viszont nem ennyire egyszerű, hiszen a Detroit sapka fölött van, így kötik a pénzügyi szabályok (125% + 100.000 dolláron belül kell lennie a távozó és az érkező fizetéseknek). Itt viszont az a kérdés, hogy kivel tudják összecsomagolni a picket, hogy jobb játékost szerezzenek, mint a távozó.

A gond az, hogy a két alappillérrel is probléma van. Andre Drummond egy kiváló pattanózó, de a támadójátéka egyáltalán nem hatékony (nem kis mértékben a pocsék büntetőzésének köszönhetően, ami idén is 38.6%-os volt), védekezésben pedig túlértékelt a pattanózása miatt. Reggie Jackson futott egy nagyon jó félévet a csapatnál, aztán ezt szezonját teljesen tönkrevágta a térdsérülése és a műtétje, márpedig neki a térdbaja eléggé krónikusnak tűnik. Drummondnál jobbat valószínűleg egy 1/12-vel karöltve se fognak szerezni, az igazán hasznos centerek közül senki nem eladó, Jackson csereértéke pedig a gyenge szezonja miatt nagyon alacsonyan van, nála szignifikánsan és egészen biztosan jobbat nem nagyon tudnak szerezni - felmerült Ricky Rubio az esetükben, de túl sokáig nem mehettek a tárgyalások. Jacksonnál ráadásul sokkal jobb megoldás, ha most kivárják a nyarat, hiszen műteni nem kell, csinálhatja a rehabját, és ha egészséges tud lenni, akkor egyrészt sokkal jobb teljesítményre is képes, mint amit idén láttunk tőle, másrészt ha ez így lesz, akkor választhatnak: meg is tarthatják, vagy jóval jobb csereértékkel adhatnak túl rajta, mint most.

Maradt az a lehetőség, hogy megpróbálják az 1/12-vel (és talán Ellensonnal és Johnsonnal) jobbra váltani a Tobias Harris, Marcus Morris kettőst, de az ő játékuk érdekes, és egy jó Jackson mellett sokkal jobbak lehetnek ők is - ami vagy így lesz, vagy nem, de egy lottery végébe szóló pickért egyértelműen jobb játékost nem sokan fog adni senki se Harrisért, se Morrisért, ez is nyilvánvalónak tűnik. Jon Leuernek (3 év, 30 millió), Boban Marjanovicnak (2 év, 15.4 millió) és Ish Smith-nak (2 év, 12 millió) vannak még olyan szerződéseik, amik fizetéskiegyenlítésre megfelelnek, de az ő pénzeik lényegében csak erre jók - amíg Morrisban például láthat fantáziát több együttes is, addig emiatt a három ember miatt kevesen fogják megkeresni a Detroitot, az ő cseréjük esetében egyértelműen a pick lenne az érték.

Az a Pistons óriási problémája, hogy vagy felépül Jackson, és akkor a sok hasonló embernek lehet ő a vezére, vagy nem, és akkor ugyanaz a fejetlenség lesz a michigani alakulatnál, ami idén, mert huzamosabb ideig más vezetésével nem tudnak kiegyensúlyozott játékot hozni. Stan Van Gundynak gyakorlatilag nincs mozgástere, mert telelőtte a sapka alatti területet, a Detroitnak ugyanis jövő nyáron sincs semmi helye igazolni, ha KCP idén megkapja a nagy pénzt (sőt, igazából akkor sincs pénzük, ha ingyen elengedik, ami nem fog megtörténni). Ha Jackson térdei nem jönnek rendbe, vagy ha meg is gyógyul, de nem tudják összeszedni magukat a többiek (idén nagyon sokszor az akarattal is gond volt, amit egy egészséges Jackson sem fog megoldani), akkor ez a csapat egy fokkal nem fog tudni jobb eredményeket szállítani a következő idényben sem. Márpedig akkor el lehet kezdeni azon is gondolkodni, hogy alapvetően hibásan kezdtek neki az építkezésnek, és robbantani kellene az egészet Van Gundyra és Drummondra tekintet nélkül.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus