Tudja-e hozni a Heat a második félévben látott játékát?

A 2017/18-as NBA alapszakasz közeledtével végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük - az előző idény második felének egyik legjobb csapatát, a Miami Heatet vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBulls
Northwest: Thunder
Pacific: WarriorsLakers
Southeast: Wizards, Hawks


A Heat off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már bővebben, azóta csak edzőtábormeghívásokat osztottak ki.

Jelenlegi keret:
Dragic - Waiters - Richardson - J.Johnson - Whiteside
T.Johnson - Ellington - Winslow - Olynyk - Adebayo
McGruder (TO) - Liggins (TO) - Haslem - Mickey - Hammons
Williams (TO) - Mitchell (TO) - White (TO)
Walton (tw)

A Heat az előző idény fele után 11-30-cal szerénykedett, aztán futottak erre egy 13-0-t, egy 21-4-et és összességében egy 30-11-et - úgy, hogy a szezonvégi vereségek nagy része (a második félévben beszedett 11-ből 6) már akkor jött, amikor Dion Waiters bokasérülés miatt kiesett. Vannak olyan csapatok, akik a szezon végén megtáltosodnak, mert nem tankolnak, a többiek meg már igen, és teljesen fals következtetéseket vonnak le ezekből az eredményeikből, aztán a következő idényben rádöbbennek, hogy nem voltak jók, csak a többiek már nem feszültek meg túlságosan - a Detroit évekig mestere volt ennek. A Heat azonban ezzel a 30-11-gyel azért sokkal komolyabb teljesítményt pakolt le az asztalra, lényegében bárkivel felvették a versenyt, a bajnokesélyes(nek gondolt) gárdákkal is, Pat Riley nem is nagyon szedte szét ezt a magot - bár ebben szerepet játszott az is, hogy Gordon Hayward kikosarazta őket.

Az előző idény vezérei közül Goran Dragic és Hassan Whiteside mellett maradt Waiters is, és az világossá vált, hogy ez a hármas működik. Waiters messze élete legjobb szezonját produkálta nem egy, nem két nyerő dobással, és összességében is kifejezetten hasznos játékkal (végre nem csak a szája járt arról, hogy mennyire jó játékos), a Dragic-Whiteside játékkapcsolat pedig borzasztóan hatékonyan működött.

Utóbbi páros Josh Richardsonnal, Tyler Johnsonnal és James Johnsonnal lényegében az alapja volt a Heat három legjobb felállásának, és ez az alap most is adott. Rodney McGruder ugyan hónapokra kidőlt, Luke Babbitt pedig távozott, de azok az ötösök, amiktől a Miami annyira jó volt, most is bevethetőek lesznek a tavaly mindenki elismerését kivívó Erik Spoelstra számára, úgyhogy látszólag semmi akadálya nincs annak, hogy a jó védekezésből gyors indulásokra, elöl a Dragic-Whiteside kettő-kettőkre és Waiters egyéni villanásaira alapuló játék most is eredményes legyen. Nincs hierarchia-probléma sem, legalábbis az előző idényben nem volt, és nem érkezett egyetlen nagy egóval rendelkező vagy igazán meghatározó játékos sem.

Vannak azért kérdések is természetesen. Az egyik Waiters maga, aki nem műttette meg a bokáját az előző idényben, mert hosszú lett volna a felépülési idő, így viszont még most is fáj neki - nagyon kellett a Heatnek az ő extrája tavaly, és ha abból nem sokat látunk, az egyértelműen kihatással lehet a csapat eredményességére, még ha a szlovénekkel Eb-t nyerő Dragic is felléphet mellé végjátékokat eldöntő emberré.

A másik az, hogy Kelly Olynykkel mi lesz a helyzet, mert Erik Spoelstra elmondása szerint próbálgatni fogja majd Whiteside-dal együtt is a kanadai magasembert - ez támadásban opció is, hiszen Olynyknek jó keze van, több helyet teremthet, mint James Johnson, viszont védekezésben óriási kérdés, hogy pályán lehet-e tartani Whiteside mellett, hiszen akkor valakinek az ellenfél négyesén kell védekeznie, ráadásul hátul James Johnson borzasztóan fontos láncszem volt, őt nem feltétlenül éri meg sokáig mellőzni. Olynyk és a frissen draftolt Bam Adebayo egy valamit biztosan nyújt majd a csapatnak: mélységet ötös poszton, mert tavaly Willie Reeddel kellett ezt megoldaniuk, Josh McRobertsre abszolú nem számíthattak.

A másik két kérdés más jellegű ezzel a gárdával kapcsolatban. Egyrészt beleeshetnek abba, amibe tavaly a Portland - sokkal jobban felkészülnek ellenük majd most, mint egy éve, látva az előző szezon második felében mutatott teljesítményüket, és kijöhet, hogy azért vannak a keretnek hiányosságai bőven, hiába értek el kiemelkedően jó eredményeket. Másrészt rendesen ki lett tömve az egész keret fizetéssel - Waiters a 3 milliós bére után kap most 10 millió fölött évekig, Olynyk és James Johnson élete fizetését szerezte meg a nyáron, Josh Richardsont pedig idő előtt is biztosították már az évi 10.5 milliójáról 2022-ig. Abszolút nem szentírás, hogy mindenki úgy szaggatja majd magát ezután is, mint eddig - nem most fordulna elő először a liga történetében, hogy egy játékos teljesítménye visszaesik a nagy pénz megszerzése után.

A Heat az előzetes várakozásokhoz képest nagyon felülteljesített az előző szezonban, legfőképpen annak köszönhetően, hogy Waiters és James Johnson messze legjobbjaikat hozták. Kérdés, hozzák-e ezt a továbbiakban is - Dragic és Whiteside esetében kisebb kérdőjel, hogy fogják-e tartani a szintet, főleg azután a nyár után, amit a szlovén produkált.

Ha nem tudják azt a kiemelkedő teljesítményt nyújtani, még mindig ott van Justise Winslow, akiben lehet bizonyítási vágy alapvetően is, miután az előző szezon több mint háromnegyedét kiülte, de nagyon össze kell szednie magát, mert az látszódott tavaly, hogy Dragicék Richardsonnal és Tyler Johnsonnal is nagyon hatékonyak. Ők és a spacingben sokat segítő Wayne Ellington nagyon gyorsan redukálhatják Winslow szerepét, ha nem jól sül el a visszatérése - Winslow-nak ráadásul nemcsak játékban kell előrelépnie (külső dobásokban abszolút halott, és bár vannak más erényei, Richardson egyszerűen jobban passzol Dragicék mellé még az előző idényben hozott gyenge pontszerzési hatékonysága ellenére is), de el kell fogadnia, hogy ha marad a tavalyi játék (minőségre), akkor a Dragic-Waiters-Whiteside hármas árnyékában kell dolgoznia, kiegészítőként kell tennie a dolgát.

Összességében nézve a Heatnek mindene megvan, amivel az előző szezon második felében átrobogtak a mezőny nagy részén, Olynykkel, mint jól dobó magasemberrel van egy teljesen új opciójuk, Spoelstra teljesítménye pedig minden évben felértékelődik. Főleg a tréner miatt gondolom azt, hogy ha nem is tartja a 30-11-es tempót a Heat a most következő idényben, de ott lesznek a keleti elit mögött, a Raptors, a Bucks és a Wizards mellett (vagy ha mögött, akkor rögtön ők következnek ezután a hármas után). Van bennük azért rizikófaktor, de az a 41 meccsük (illetve abból az első 25) annyira jól nézett ki, hogy nehéz elképzelni, hogy kicsússzanak a PO-ból - ehhez a Sixerstől egy várakozáson felül egészséges szezon, a Charlotte-tól és a Detroittól pedig valami váratlan és a legjobb forgatókönyvek kellenének, de ezekre egyszerre és a Heat visszaesésére sokat nem tennénk jelenleg.

Tipp: Kelet 3-6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus