Túl tudja-e dobni ellenfeleit a Rockets?

A nyáron a Houston Rockets letette a voksát a támadójáték mellett Mike D'Antoni, Eric Gordon és Ryan Anderson leigazolásával - vajon mire lesz ez elég? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő idényre.

Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawksWizardsHornetsMagic
Northwest: TrailBlazersThunderJazzTimberwolvesNuggets
Pacific: KingsWarriorsLakersClippersSuns
Southwest: Spurs

 

A Houston off-szezonjáról ezen a linken már olvashattatok - azóta elcserélték Michael Beasley-t Tyler Ennisre a Milwaukee Bucksszal, leigazolták PJ Hairstont, és kitették keretükből Isaiah Taylort.

Mennyire lesz jó a támadójáték?

Új edzőjük van, ráadásul az állományuk is nagyban átalakult a shooterek érkezésével és Dwight Howard lelépésével, így a korábbi szezonjaikból fölösleges kiindulni.

Az nem lesz változás igazából, hogy James Harden lesz az első számú ballhandler - teljesen mindegy, hogy irányítónak hívjuk vagy olyan dobóhátvédnek, akinek állandóan a kezében van a labda, eddig is ez volt a helyzet, ezután is ez lesz. Harden esetében az lenne a "pláne", ha Mike D'Antoni rá tudná venni, hogy a saját helyzetei megteremtése mellett a társak kiszolgálását is előtérbe helyezze, de ehhez a mentalitása mellett azért azon is állítani kell, hogy miket merjen bevállalni és miket ne. Eddig nem mondtuk volna a csapatjáték felkent nagykövetének, mégis kiosztott tavaly 7.5 gólpasszt meccsenként, volt viszont 4.6 eladott labdája is. Ez utóbbi adat már így is rengeteg, de valószínűleg még feljebb megy, mivel jobban keresi majd a többieket labdával Harden, és mivel nem igazi játékmester, hiába nevezi ki annak D'Antoni, így tanulnia kell még, milyen passzok férnek bele és mik nem.

Ez egyébként nagyjából el is dönti, mennyire lesz jó csapat az alapszakaszban a Rockets, mert ha sikerül viszonylag kordában tartani Harden eladott labdáinak a számát, akkor a jelenlegi keret pontosan olyan, amilyen D'Antoninak kell - Gordon, Anderson, Patrick Beverley és Trevor Ariza is kifejezetten jó tripladobók, gyakorlatilag úgy forgatják őket, ahogy akarják. Clint Capelának fakeze van, de jó elzárásokat tud adni, pick-and-rollhoz tökéletes, mivel gyorsak a leválásai, és elit támadópattanózó is (tavaly 19.1 perc alatt 2.5 támadópattanót szedett meccsenként). Nené szerintem ablakon kidobott pénz egy ilyen sebességű csapatba, viszont Montrezl Harrell tudja ugyanazt a zúzdát, amit Capela, ráadásul erőteljesebb testfelépítéssel.

A padról vagy Gordon vagy Beverley mellett Prigioni is be tudja dobni kintről, Sam Dekker szintén erre jó, KJ McDaniels és Corey Brewer közül pedig valószínűleg az fog játszani adott napon, amelyiknek megy a dobás - D'Antoni híresen nem szereti azokat a játékosokat, akik nem verik be az üreset, és főleg Brewer tud rettenetesen hullámzó teljesítményt nyújtani. Ha Harden ül, akkor valószínűleg Gordon fogja átvenni a helyét, azért ő több, mint egy sima shooter, tud helyzetet is kreálni, így összességében nézve ez a keret nagyon a helyén van, ha a támadójátékot és D'Antoni igényeit nézzük.

A kérdéses rész Harden eladott labdái mellett Capela büntetőzése lehet, ami tavaly kritikán aluli volt (39.2%), és Harrell is alig hozott 50% fölött (52.2%), úgyhogy a magasemberekkel továbbra is lehet problémája a texasiaknak, ha valaki elkezdi püfölni őket. A másik gond az egészség lehet, Gordon ugyanis az elmúlt 5 évben 3-szor maximum 45 meccsig jutott, a másik két idényben is csak 61-ig és 64-ig, és a térdei gyakorlatilag nem léteznek. Anderson az elmúlt három szezonban összesen 149 mérkőzést bírt ki, Nenének már minden baja van, ha játszani kell, úgyhogy az új igazolásaik közül lényegében mindenki injury prone az eddigi karrierje alapján - persze a sérülés minden csapat minden játékosánál benne van, csak náluk egy kicsit nagyobb eséllyel.

Mennyire lesz gyenge a védekezés?

Nagyon egyszerű kérdéseket lehet feltenni a Rockets-cel kapcsolatban, de amennyire jónak tűnik a támadójátékuk papíron (és egy Harden-sérülést leszámítva nem is nagyon látni, hol bukhat el ez a dolog), annyira borítékolható az is, hogy védekezésben idén sem fogják megváltani a világot, hiába szerződtették Jeff Bzdelik segédedzőt a Memphis Grizzliestől.

Az alapfelállásban még össze is rakhatnak egy egészen tűrhető védelmet, hiszen a periméteren Beverley és Ariza foghatják a jobb támadókat akkor is, ha Harden minden ereje a támadásra megy el (az, hogy mennyit fogadkozik szezon előtt, szinte lényegtelen, tőle láttunk már mindent, teljesen lutri, hogy mennyire fogja odatenni magát), a palánk alatt pedig Capelának megvannak a képességei ahhoz, hogy elit rim protector legyen - 19.1 perc alatt 1.2 blokkja volt az előző szezonban, és Defensive Real Plus Minusban is jobb statot hozott például, mint Howard. Van még mit tanulnia a váltásokról, az egész hátsó alakzat mozgatásáról vokálisan, de alapanyagnak egyáltalán nem rossz - ha Hakeem Olajuwon még foglalkozik a magasemberekkel a csapatnál, akkor vele nem is támadásban, hanem védekezésben kellene.

Ha viszont meghúzza azt a cserét D'Antoni, amit már beharangozott, hogy Gordont beteszi Beverley helyére a kezdőcsapatba Harden mellé, az azért nagyon bajos lesz, mert Hardennel ellentétben Gordonnál esély sincs arra, hogy használható védő legyen (már a térdsérülései előtt sem volt az, de azóta nem is erőlteti), Andersont is csak az nem kerüli meg, aki nem jár arra, így pedig Capela kevés, három ember helyett nem fog tudni védekezni, ennyi biztos - azt is hozzá kell tenni, hogy Ariza pocsék szezonból érkezik ilyen szempontból, őt is össze kell kaparni. A padról McDaniels más hiányosságai miatt pályán tarthatatlan volt az eddigiekben, Brewer pedig D'Antoni rendszerében nem biztos, hogy sok sót fog megenni a már említett kiegyensúlyozatlan játéka miatt.

A hátvédeknél Beverley és az aggastyán, de kifejezetten kellemetlen Prigioni megoldások, de ők ezekről a posztokról nem fognak lényegi megoldást hozni, pláne akkor, ha D'Antoni az előrejáték miatt nagyon ragaszkodik majd a Harden-Gordon kettőshöz, nemcsak a kezdőknél, hanem a meccs nagy részében is. Ezek a hiányosságok egyébként még nem is az alapszakaszban lesznek igazán fájóak, de ha bejutnak a PO-ba, ott ezt a Houstont szét lehet szedni darabjaira - ha csak egy csapatra készül az ellenfél, ezeket a támadható pontokat mindenki ki fogja használni, nem kis lyukakról van ugyanis szó.

Jó esetben a Rockets a liga legszűkebb elitjébe tartozó támadójátékot hoz, ami az alapszakaszban, amikor nem készülnek a csapatok külön az ellenfelekre, sorozatban szállítja a győzelmeket, és akár Top4-es csapat is lehet a Houston nyugaton. Harden nemcsak elöl hoz MVP számokat, hanem hátul is odateszi magát, így Bzdelik segítségével és rendszerével legalább a liga közepébe tartozik a védekezés. A padról vagy McDaniels, vagy Dekker állandó rotációtaggá válik, a magasembereknél pedig Capelából a szegény ember fiatal Dwight Howardja, Harrellből pedig egy Faried-szerű energy guy lesz, jobb védekezéssel.

Rossz esetben Harden tonnaszámra gyártja az eladott labdákat így, hogy még többet van nála a labda, és többet kell/akarja keresni a többieket, így viszont a jó számai ellenére rengeteg pontot kapnak ebből. Gordon újra kihagyja a szezon felét, Anderson pedig a negyedét, így D'Antoni rendszere kezd összeomlani, illetve Harden mellett középszerű játékosokkal kell megoldani a támadójátékot. Hátul Capela jól teljesít, de Hardennek csak a szája járt arról, hogy jobban oda fogja magát tenni, Ariza pedig elveszik abban a rendszerben, amiben Harden mellett Gordon és Anderson emberét is neki kellene fognia. Amíg a két érkező bevethető, addig a védekezéssel, amikor pedig lesérülnek, a támadásokkal lesz akkora gond, hogy a nyugati PO-ért folyó csatában is alulmaradnak.

Szerintem simán benne van, hogy Top5, ne adj' Isten Top3 támadójátékot játszik majd a Rockets, amivel az alapszakaszban elvileg nem kellene, hogy gondjuk legyen. Védekezésben viszont nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen alapanyagból valami működőt lehessen kreálni, és nem is feltétlenül Bzdelik miatt kérdéses ez nekem, hanem azért, mert D'Antoninál egyértelműen az előrejáték a legfontosabb - ha az új vezetőedző felküldhet még egy tripladobót, akkor fel is fog küldeni, függetlenül attól, hogy összességében többet érne a csapatnak, ha egy normálisabb védő lenne a pályán (a Beverley-Gordon csere az ékes példa erre, ami nekem személy szerint érthetetlen, főleg hogy Beverley is 40%-os tripladobó).

Tipp: Nyugat 5-9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus