Új edző és újabb bajnoki remények a Thundernél

Új edző és papíron minden eddiginél erősebb keret a Thundernél. Jövőre révbe érnek? Lesz még változtatás a keretben? Beválik Donovan?

(A korábbi részek:
Atlantic: Sixers, Knicks
Central: Pistons, Pacers
Southeast: Magic, Hornets, Heat
Northwest: Timberwolves, Nuggets, Jazz
Pacific: Lakers, Kings, Suns)


Az Oklahoma City nyarának legfontosabb lépése megtörtént már, hiszen leváltották Scott Brooks vezetőedzőt, helyét pedig a Florida egyetem eddigi trénere, Billy Donovan vette át. Szakmai stábjában tudhatja már többek között a New Orleans Pelicanstől menesztett Monty Williamst is, úgyhogy úgy tűnik, elég erős edzői stáb kezd kialakulni a Thundernél. Egyelőre óriási kérdőjel, mit tud Donovan NBA szinten, hiszen az egyetemi bajnokságban teljesen mások az erőviszonyok, más a prioritás is, ráadásul egyetemistákkal is más bánni, mint több 10 millió dollárt kereső sztárokkal. Lássuk, milyen kerettel fut majd neki Donovan az idénynek!


Minden eddiginél jobb kiegészítő személyzet Durant és Westbrook körül

Gyakorlatilag kész van a 15 fős keret, hiszen 13 garantált szerződésük van, illetve két játékos korlátozott szabadügynök lehet. Kyle Singlert szinte biztosan elengedik, ő a QO-t sem fogja megkapni, Enes Kanterrel viszont minden bizonnyal megpróbálnak majd megegyezni. A török olyan szempontból nagyon jól illett idén a csapat játékába, hogy elit támadópattanózóként nem nagyon kellett neki labda, a többiek által elrontott helyzetekből is összeszedte a pontjait. Más kérdés, hogy a liga egyik legrosszabb védője magasposztokon, óriási szüksége lesz Serge Ibakára, mert igazán hasznos szerintem csak a spanyol mellett lehet.

A két fő pont természetesen Kevin Durant és Russell Westbrook. Bár a Donovan által elképzelt támadójátékról keveset tudunk és valószínűleg jobban megpróbálja majd bevonni a támadásokba a többieket is, szinte biztos, hogy túlnyomó többségében ez a két játékos lesz a felelős a következő idényben is a helyzetek megteremtéséért. Mindkettejük játéka ismert már, de vannak kérdőjelek mindkettejüknél. Durant lábfeje nagyon komoly probléma lehet, az a Jones-törés, amit ő elszenvedett, több karriert is tönkre tett már - igaz, leginkább magasemberekét. Westbrook pedig hiába egy tripla-dupla gép, a hatékonyságán javítani kell - ez egyébként Durant mellett alapvetően könnyedén meg is történhet, hiszen jóval kisebb figyelem hárul majd rá.

Nem hiszem, hogy az a megoldás, ha kiveszik Westbrook kezéből a labdát, de Durantet valamivel előrébb kell helyezni a táplálékláncban, mert hatékonyabb, Westbrooknak pedig a társakat is keresni kell egy-egy védelemmegbontás után. Azt a dinamizmust, erőt kár lenne kivenni a játékából, ami rá jellemző, mert anélkül szerintem egy rosszabb játékost kapnánk, neki viszont muszáj lenne lassan felmérnie, mit tud (fizikálisan mindent) és mit nem (középtávoli tempót, triplát), mert ha nem fejlődik döntéshozatalban, hiába lesz egy borzasztóan látványos, megalkuvást nem tűrő játékos a továbbiakban is, fontos meccsek vagy párharcok mehetnek el azon, hogy az egyébként kiváló játékát 2-3 ordítóan nagy butasággal zárja le a meccsek végén - olyanokkal, amelyekre egyébként nincs rákényszerítve, csak az ő hibás elképzeléseinek köszönhetőek.

A magasrotáció szerintem teljesen kész van. Kantert meg akarja tartani a csapat, és ha Ibaka egészséges lesz, szerintem van is értelme, ő hátul tudja kozmetikázni a török láthatatlanságát. Kanter és Ibaka azért is működhet, mert támadásban nem nagyon zavarják egymás területét, Ibaka az utóbbi időben kifejezetten stabil középtávolit és egyre jobb triplát fejlesztett ki, így a mai trendeknek megfelelően ő lehet akár strectch 4-es is, Kanter pedig mehet be a palánk alá. Ibaka Steven Adams mellé is nagyon jól illik, ezt már láttuk az elmúlt években, Nick Collison pedig a rutint hozza - igaz, statisztikában nem nagyon vehető észre az erőcsatár, de hasznos kiegészítője az együttesnek. Ők négyen minőségi és bő rotációt is alkotnak, főleg úgy, hogy a fiatal, de nagyon tehetséges és sokoldalú Mitch McGary bevethető mögöttük.

A periméteren szerintem van három játékos, akik szerződéssel rendelkeznek, de eléggé kifelé áll a szénájuk. Steve Novak szerintem még mindig a liga egyik legjobb tripladobója, de minden másban annyira gyenge, hogy nem igazán pályára küldhető. Dion Waiters egykori 1/4-esként odáig jutott, hogy jövőre a QO-t sem fogja megkapni, oda megy majd, ahova akar. Ettől függetlenül ő szerintem még megkapja a bizonyítási lehetőséget, túl nagy tehetségnek tartották anno és túl sokat adtak érte, hogy csak úgy lemondjanak róla - bármennyire is pocsék teljesítményt nyújtott eddigi három profi éve alatt. A harmadik személy szerintem Jeremy Lamb, aki semmilyen szinten nem tudott eddig élni a kínálkozó lehetőségekkel, hiába volt számtalan sérülése a csapatnak ebben az idényben.

DJ Augustin és Anthony Morrow azok, akik bizonyították már, hogy hasznos kiegészítők lehetnek 1-3 posztokon. Augustin év közben került a Thunderhez, de úgy tűnik, nagyon jót tett neki a Chicagónál töltött egy év, hiszen a Detroitnál és itt is nagyon hasznos játékot hozott - tökéletes csere Westbrook mögé, és kifejezetten jól mozgatta a csapatot akár Westbrook mellett is. Morrow a Thunder egyik legnagyobb gyengeségében, a tripladobásokban jeleskedik, 141 hármast dobott 43.4%-kal, úgyhogy rá nem igazán lehetett panasz. Ide lehet venni még Andre Robersont és Perry Jones III-öt, a két fiatal játékost. Utóbbi Lambbel ellentétben élt a lehetőséggel, amit Durant kiesése hozott számára, aztán azonban ő is lesérült. Ha Donovan - Brooksszal ellentétben - be tudja építeni a csapatba KD cseréjének, vele óriásit nyerhet a kispad. Roberson egydimenziós védő és szerintem nem is feltétlenül biztos a helye a csapatban, bármennyire is jó hátul, ha viszont marad, akkor ő egy biztos pont, lehet tudni, hogy mire lehet tőle számítani és azt hozza is folyamatosan.


Draft

A Thunderrel kapcsolatban nagyon sokat mondogatják Devin Booker nevét, de szerintem a vajkezű kettes nem csúszik le a 14. helyig - pedig Morrow-val nagyon szépen váltogathatnák egymást, nagyon kellene még egy nehéztüzér a keretbe, aki mondjuk a játék többi elemében is használható, nem úgy, mint Novak. Felmerült már náluk Stanley Johnson és Cameron Payne is, állítólag mindkettőnek ígéretet tettek, hogy elviszik őket, ha még bent lesznek, de szerintem rájuk is lecsapnak már korábban.

A Thundernek Bookeren kívül nem sok mindenkire van szüksége papíron, tele vannak minden poszton. Éppen ezért elképzelhetőnek tartom a pick cseréjét mondjuk Waitersszel és/vagy Novakkal és/vagy Robersonnal és/vagy Lambbel karöltve egy komolyabb kettesért, hiszen a bajnoki címért mennek, nem nagyon van mire várniuk, és az utánpótlásuk már így is adott, nagyon fiatal a keret.


Szabadügynökpiac

A Thundernek ezzel a részleggel most nem nagyon kell foglalkoznia. Luxusadót fognak fizetni, ha Kanter új szerződése meglesz - anélkül és Singler QO-ja nélkül is 78 millió dolláron állnak -, úgyhogy egy 3 milliós MLE-jük és veterán minimumjaik lesznek. Gyűrűhajhász veteránokat igazolhatnak, de másra nem lesz lehetőségük és nem is nagyon kellenek óriási változtatások.

Sign-and-trade üzletetekben lehetnének érdekeltek leginkább, ha már a szabadügynökökről van szó (így megszerezhetnének például egy 3&D játékost, aki Westbrook és Durant közé nagyon jól illene, mondjuk Danny Greent, Wes Matthewst vagy Afflalót), de az események időrendje számukra rossz sorrendben van. Ehhez ugyanis már a draft előtt meg kellene egyezniük a másik csapattal, illetve az adott játékossal is, hogy az náluk folytatja majd pályafutását, ezt pedig a liga szigorúan tiltja, július 1-ig tamperingnek minősül minden ilyen próbálkozás, szerződésről való beszélgetés és súlyosan büntetik is. Az egyetlen esélyük az, ha a 14. helyen olyan embert húznak, aki érdekelheti éppen az adott csapatot, úgyhogy szinte biztosan az elérhető legjobb játékosra fognak menni a játékosbörzén, poszttól függetlenül.


Összességében nézve azért Presti nagyot kockáztatott Donovannel, hiszen ne felejtsük el, Durant szerződése a nyáron lejár, oda mehet, ahova akar. Nem feltétlenül van bajnoki címhez kötve szerintem a maradása, de ha nem látja az előrelépést az új trénerrel, szerintem meg fogja fontolni a Washington Wizardsba igazolást - szégyen vagy nem, keletről könnyebb döntőbe kerülni, egy nyugati csapatot kell csak megverni a fináléban, ez még úgy is vonzóbb lehet, hogy Clevelandben egy igazi powerhouse alakult ki idén. Maga a váltás ténye szerintem kevés az üdvösséghez, mert bár nem úgy tűnt, hogy Brooks túl sok fantáziát vitt volna a játékba, láttunk már olyat, hogy egy edző rontotta a csapatában lévő potenciált azzal, hogy olyat erőltetett rájuk, amire egyébként nem volt alkalmas a keret. Donovannel azonban legalább reménykedni lehet, hogy valamivel többet, jobbat, kombinatívabbat látunk majd tőlük, mint eddig.

Mindenesetre Durant esetleges csapatváltásával szerintem még nem foglalkoznak és hiba is lenne, ha nem teljes mértékben a játékra és a 2015/16-os idényre koncentrálnának - ez a keret egészségesen újra a bajnoki címért küzdhet, főleg ha az egyébként szerintem fölösleges elemeket becserélik egy jobb kettesre. A kulcsszó az egészségi állapoton van, Durant és Ibaka is nagyon sokat hagyott ki az elmúlt két évben. Ha ez változik, komoly esélyesek lehetnek, ha nem, akkor 1-2 éven belül szét is eshet az Oklahoma City. Ez még azonban a távoli jövő, és szerintem még a Duranthez közelállók sem tudják, hogyan dönt majd a sztár és mi alapján, mi kell a maradásához vagy ahhoz, hogy a hazatérés mellett döntsön. Az viszont biztos, hogy az egyik legérdekesebb csapat lesznek a következő idényben "a Durant-saga", az új, NCAA-ből érkező edző, illetve amiatt is, mert egy újabb szezon, aminek bajnokesélyesként futnak majd neki.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus