Új korszak indul a Knicksnél

A 2017/18-as NBA alapszakasz közeledtével végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük - a nyáron komoly változtatásokat eszközölő New York Knickset vizsgáljuk most.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: Sixers, Nets
Central: Cavaliers, Bulls
Northwest: Thunder


A New York off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már, azóta azonban elcserélték Carmelo Anthonyt - többek között Doug McDermott és Enes Kanter érkezett hozzájuk -, plusz leigazolták még Jarrett Jacket és Michael Beasley-t is.

Jelenlegi keret:
Sessions - Lee - McDermott - Porzingis - Hernangomez
Ntilikina - Hardaway Jr. - Kuzminskas - Beasley - Kanter
Baker - Dotson - Thomas - O'Quinn - Noah
Jack (TO) - Hayes (TO)
Kornet (tw)

A Knicks is az újjáépülés útjára lépett Melo elcserélésével és Phil Jackson kirúgásával, utóbbi viszont kifejezetten jótékony hatással lehet a támadójátékra, szinte biztosan elfelejtik, hogy csak a Triangle-t erőltessék - még ha használnak is majd belőlük elemeket, ahogy egyébként a liga többi csapata is teszi.

Az gyakorlatilag nem kérdés, hogy Kristaps Porzingis az új első számú opció, aki a liga egyik legnagyobb tehetsége, és borzasztóan sokoldalú kosaras előrefelé (is) - neki a periméter 1-1-ei mellett lesznek klasszikus centerekre jellemző post move-jai, de akár a centerrel lejátszott 2-2-i is, és bármelyikből jöhetnek a kiosztások a többieknek. Lényegében bármilyen feladatot rá lehet bízni, és mivel Anthony távozott, így valószínűleg most már meg is fogja kapni a stafétabotot, nem fogják "alulhasználni", ahogy például az előző idényben. Egészen pofás támadójátéka lehet a Knicksnek erre, illetve a kisemberek 2-2-ire építve, amikből Courtney Lee, McDermott, Mindaugas Kuzminskas, Porzingis és bizonyos szinten Tim Hardaway Jr. is szépen tud élni a külső dobásokkal, a befelé leválásokkal pedig a lett mellett Willy Hernangomezt és Enes Kantert is lehet majd tömni - a török támadópattanózása ráadásul elég komoly fegyverük lehet.

Két fő kérdés van a Knicks előrejátékában. Az egyik az irányítóposzt, ahol az 1/7-en kiválasztott Frank Ntilikináról mindig mindenki elmondja, hogy egyelőre project-játékos, kell neki idő, amíg beleszokik majd az NBA-be, Ramon Sessions pedig egy elfogadható csere, de nem több. A kettő-kettőkhöz nagyon kellene egy olyan játékmester, aki jól átlátja a pályát, és meg is tudja csinálni a passzokat az üresen lévő embernek - erre a francia alkalmas lehet idővel, csak nem biztos, hogy az első évében, Sessions pedig egy bizonyos szintig jó, de nehéz elképzelni, hogy hosszabb távon, akár csak egy szezonig is teljes munkaidős kezdő egyes legyen. Jarrett Jack anno alkalmas volt erre a szerepkörre, de az utóbbi másfél évben alig került pályára ACL-szakadása után, és nem garantált a szerződése úgy, hogy 15-en vannak garantált kontraktussal - ahhoz is nagyot kellene mennie, hogy az alapszakaszra a keretben maradjon.

A másik kérdés az, hogy ebben a rendszerben mit keres Hardaway Jr. és Michael Beasley? Az elmúlt 1-2 év másról sem szólt, csak arról, hogy Melo így ballhog, úgy ballhog, megtörik rajta mindenfajta labdajáratás, ritmus, nem passzol, stb. Ezeket a "vádakat" nehéz volt megcáfolni, de ami probléma volt Anthonyval annak idején, azok a problémák ezzel a kettőssel is meglesznek, csak mindkettő gyengébb játékos az Oklahoma City Thunderbe cserélt sztárnál, és ez még akkor is okozhat komoly gondokat, ha a passzjátékra épülő Triangle-ről váltani fog az együttes. Beasley kifejezetten jó a padra, ha hozni tudja az 55%-os TS-t, mert olcsó pontszerzőre szükség van mindenhol, de Hardaway Jr. jottányival nem tud többet nála, csak más poszton játszik, irgalmatlan nagy fizetésért. A bér nyilván nem számít majd a parketten, de továbbra is érthetetlen, hogy mit szeretett volna vele a Knicks, miközben a posztján Courtney Lee egy olyan játékos, akit a Ntilikina-Porzingis páros mellé mentornak és kiegészítőnek is jó szívvel be lehet rakni.

A támadójáték tehát még csak-csak működni fog New Yorkban, de elérkeztünk oda, ami jó eséllyel biztosan nem fog, ez pedig a védekezés. Lee Hardaway Jr.-tól függetlenül is bőven kezdhet, mert az aktív rotációból a periméteren őt lehet egyedül komolyan venni. Porzingisből ligaelit védő lehet, de már bejelentette, hogy négyes poszton akar játszani, pont a védekezés miatt, mert így több ereje marad a támadásra - erőcsatárként viszont a periméteren nem lesz akkora befolyása a hátsó alakzatra, mint amennyire lehetne a palánk alatt. Rajtuk kívül azonban ott van a Hardaway Jr. - McDermott - Kuzminskas - Beasley - Kanter sor, aminél nem sok vállalhatatlanabb van az egész NBA-ben, ha a védekezést nézzük. Ron Baker és Lance Thomas segíthetnének némileg ezeken a gondokon, de ha mindenki egészséges, nem sok helyük lesz a rotációban. Sessions még szódával elmegy, de az például kérdés, hogy a nem az atletikus képességeiről híres, de játékintelligenciában jól álló Ntilikina mit hoz majd.

Itt lehetne egy megoldás, méghozzá Joakim Noah, aki állítólag meglepően jó formában van, de... Szezon előtti nyilatkozatokban általában mindenki Michael Jordan szintjén teljesít, aztán ez valahogy nem nagyon jön össze a parkettán, Noah utóbbi két éve pedig borzasztóan gyengén sikerült, a vállsérüléséből semmilyen szinten nem tudott kijönni. Nem mellesleg van egy csinos eltiltása is, miután megsértette a drogellenes szabályokat, úgyhogy 12 mérkőzést biztosan kihagy a szezon legelejéről - ha régi formáját meg is közelíti, azt is majd csak valamikor november végétől láthatjuk.

Másrészt ha Noah formában van, akkor adódik a kérdés, hogy mit csinál a Knicks a magas rotációval? Porzingis helye betonbiztos, de mindenki másé kérdőjeles. Ha Noah jó, és tudja stabilizálni az alapvetően pocsékul kinéző védekezést, akkor kezdeni fog? Ha Noah kezd, akkor Hernangomez csere lesz azok után, hogy az előző idény második felében kifejezetten jó produkciót nyújtott, ráadásul egy újjáépülő csapat legjobb fiatal centere? Mi lesz Kanterrel, akit Hornacek már centerként kezel, és még az is felmerült, hogy kezdeni fog? Beasley-t letolja-e hármas posztra a tréner, ami valószínűleg a hatékonysága csökkenésével jár, mert smallball négyesként kijönnek az erényei, ami a hármasokkal szemben nem?

Nagyon sokan vannak 4-5-ös posztra (úgy, hogy Kyle O'Quinn szóba sem került még, pedig ő is használható lenne), úgyhogy ha Noah felépült, és vállalható állapotban és formában van, akkor sakkozhatnak, hogy kit mikor és hogyan küldjenek a pályára, hiszen a Porzingis-Hernangomez duónak nagyon kell a fejlődési lehetőség és a játékpercek, a Kanter-Noah párosnak pedig azért kellene pályán lennie, hogy esetleg "elcserélhető" státuszba kerüljenek valami csoda folytán...

A Knicks főleg a védekezése miatt várhatóan nem lesz túl jó - ha a vezetőedző a szezon előtt lenyilatkozza, hogy nem ők lesznek a legjobbak hátul, attól a csapattól fölösleges sokat várni. A Bulls-Hawks párosnál így is jobban néznek ki, a Magic továbbra is egy logika nélkül összehordott együttesnek tűnik, de a Netsnek pont az lehet az erőssége, ami az ő gyengeségük, és fordítva, a Pacers pedig már egy fokkal minőségibbnek tűnik a keret alapján. Ezekkel a csapatokkal lehetnek harcban, ha minden jól sül el, de mivel elkezdtek egy újjáépülést, náluk is sokkal fontosabb lesz, hogy például Porzingis teste hogyan reagálja le a nagyobb terhelést úgy, hogy az erőnléti edzője már ott van vele New Yorkban, vagy hogy Ntilikina elég gyors és atletikus lesz-e ahhoz, hogy az erősségei kijöjjenek az NBA-ben is.

Tipp: Kelet 10-13.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus