Újabb reset Denverben

A Carmelo Anthony-projekt után egy újabb garnitúra "bukott" meg Denverben, jöhet az újabb újjáépülés... vajon ezúttal más alapokra?

A Denver jelen pillanatban a legnagyobb kérdőjel az egész ligában, hiszen vezetőedzőjüket egyedül ők keresik a következő idényre, ennek megfelelően teljesen homály még, merre fognak elindulni. Interjúztak már Mike D'Antonival és Michael Malone-nal is, két homlokegyenest más stílusú edzővel, úgyhogy valószínűleg még a vezetőség sem tudja, milyen játékot is akar látni igazán. D'Antonival például visszatérnének a George Karl-féle run&fun, de rájátszásban sok eredményre nem vezető rendszerhez, Malone védekezést erőltető stílusa pedig hiába látszik ésszerűbbnek, a jelenlegi keret alkalmatlan arra, hogy hátul "beton", de akár csak stabil teljesítményt is nyújtson. Pletykálnak több változásról is, de lássuk, mi adott jelenleg számukra.


Lejárók hada és két cserélni kívánt "oszlop"

Carmelo Anthony elcserélése óta ugyanazzal küzd a csapat: nincs igazi vezére, olyan játékos, aki köré lehetne építkezni. Láthattuk idén Atlantában azért, hogy lehet enélkül is jó csapatot összerakni, de a Jeff Teague-ek, Al Horfordok, Paul Millsapek is hiányoznak a Nuggetsnél, az pedig pláne, hogy több ilyen játékos egyszerre legyen a keretben. Egyetlen kivétel lehetne Ty Lawson, aki a statisztikák alapján a liga legjobb irányítói közé emelkedik az utóbbi években például az AST/TO mutató szerint, viszont minél nagyobb felelősséget bíznak rá, minél többet van a kezében a labda és minél több dobást vállal, annál gyengébb a hatékonysága, ebben az idényben már csak 52.6 TS%-ot hozott, ami pocsék. Emellett kezd egyre több probléma lenni vele fejben is, nem jön ki jól a csapattal és egyre több ügye van a kosárlabdával nem összekapcsolható dolgokban is, nem véletlenül merült fel, hogy esetleg cserélnék.

A többi húzónév közül Danilo Gallinari egy komoly sérüléshullámban volt az előző két idényben. Bármennyire is mutatott jó dolgokat, amikor pályára került, főleg a 2012/13-as idényig bezárólag, ő egy kiváló 2. vagy inkább 3. számú opciónál nem biztos, hogy lehet több bármikor is, ettől függetlenül állítólag rá akarják építeni a következő keretet - szerintem ez hiba. Kenneth Fariednek van még sztárfizetése, de a tavalyi vb egyik legjobb amerikai játékosa ebben a szezonban bizonyította, hogy egyelőre tényleg csak egy jól pattanózó energiabomba, védekezésben egyáltalán nem tudott előrelépni, támadásban pedig  egyetlen olyan megoldása sincs, amire támaszkodni tud. A következő négy évben évi 12.5 millió dollárt fog keresni, ráadául a hírek szerint ha nem hoz komoly edzőt a Nuggets, távozna - szerintem nem gördítenének elé akadályt, de nehéz lesz rá vevőt találni.

A többiek igazából kiegészítő játékosok. Wilson Chandler és JJ Hickson is hasznos kiegészítők tudnának lenni egy jobb csapatban, de itt jelenleg túl nagy szerepük van szerintem ahhoz, hogy igazán jó teljesítményt tudjanak nyújtani. Ez a jelenlegi denveri keret nem halad sehova, mert mindenkitől többet várnak, mint amennyire képes, illetve több kellene tőlük ahhoz, hogy nyugaton mérvadó csapat lehessenek. A reménysugarat Jusuf Nurkic jelenti, aki nagyon tehetséges, kifejezetten képzett center. Ha valakiből lehet valami ebből a keretből, akkor az ő, de egy jól védekező erőcsatár kell mellé - sem Faried, sem Hickson nem az -, vagy neki kell a játék ezen elemében fejlődni majd. A francia Joffrey Lauvergne maximum kiegészítő lesz majd szerintem, Gary Harrisnek pedig idővel egy jó kis scorer lehet, de egyelőre nem tűnik úgy, hogy bármi másban használható lesz majd.


Draft

A hetedik helyen választ a Nuggets, de teljesen homály, hogy kit vagy milyen posztra akarnak húzni - egyrészt azért, mert nagyon sok helyre kellene nekik erősítés, másrészt pedig mert még edzőjük nincs. A hírek szerint Gallinari köré próbálják felhúzni a következő csapatot, de az olasz kétposztos játékos, szóval nem nagyon csökkenti a lehetőségek számát. Irányítóban szerintem nem nagyon gondolkodnak, mert Mudiay és Russell után van egy komolyabb szakadék, és mivel még mindig Lawsonban lehet a legnagyobb bizodalmuk minden botránya ellenére, ezért meglepődnék, ha erre a posztra húznának. Ezt leszámítva viszont érkezhet bárki és bármi. A Denvernél gyakorlatilag bármi benne van, cserélni is tudnak, ha ez kell, mert elég sok és nagyobb lejáró szerződéseik is vannak, bár szerintem csak franchise playerre van értelme rámozdulniuk, azt pedig szerintem nem fognak kapni sem az 1/7-ért magában, sem bárki mással karöltve a játékosállományból.


Szabadügynökpiac

Ha a garantált szerződéseket nézzük, akkor 56 millió dolláron áll a Denver a következő idényre úgy, hogy mindössze 9 kontraktust számolhatunk ide (Lawson, Faried, Gallinari, Chandler, Hickson, Foye, Lauvergne, Nurkic, Harris). Nagyjából 9 millió dollárnyi helyük van (négyszer a minimumot le kell számolni a 67 milliós fizetési sapka és a payrolljuk különbségéből), amiből szerintem ők idén nem nagyon fognak tudni erősíteni, ez a csapat nem nagyon bizonyított semmit, az elmúlt egy évben pedig óriási csalódást okozott. Brian Shaw bármilyen edző is volt, konkrétan megbuktatták a játékosok, így jelenleg nem tűnnek egy túl erős gárdának akár a játékosállományt, akár a csapatszellemet nézzük, ennyi pénzből pedig nem lehet sorsfordító embereket igazolni - a Denvernél ráadásul nem is egy ilyenre lenne szükség.


Összességében nézve a következő idény (is) nagyban függ a következő vezetőedzőtől. Nagyon sok minden múlik ezen a választáson: Fariedet és Lawsont talán rá lehet bírni, hogy egy kicsit komolyabban vegyék a játékot, a draftot az új trénernek kellene intézni, és ha mégis igazolnak valakit, azt is az edzőnek kellene javasolnia, milyen játékost akar. Két hét van a draftig, három hét a szabadügynökpiac nyitásáig, ez azért már nem túl sok idő, ennek ellenére nincsenek konkrét hírek arról, kivel hol állnak a tárgyalásban, mindössze 3-4 nevet dobtak be velük kapcsolatban. Elkapkodni nem szabad egy ilyen döntést, ez viszont már talán a másik véglet, amit a Denver csinál - az új edző például nem sok draft előtti workoutot fog látni, ennyi biztos, ha csak nem Melvin Hunt marad a kispadon.

Ha Lawson és Faried is mennek - ha utóbbira nem is lesz szerintem könnyű vevőt találni, előbbire szinte biztosan igen és az irányítót vinnék is többen -, akkor 2016 nyarán egy teljesen új keretet fel lehet húzni a Nuggetsnél, hiszen Gallinari, Hickson, Chandler és Foye is lejárnak, a három fiatal szinte minimálszerződése marad csak, meg úgy 80 millió dollár capspace. Ez még akkor is nagy előny lehet, ha az azért nem túl vonzó, hogy alig vannak játékosok, önmagában Nurkic mellé viszont három sztárt már össze lehet hozni, ha éppen úgy adódik, hogy most nem a Miami Heatnél szeretnének egy szupercsapatot összehozni. Ha Lawson és Faried is a keretben maradnak, akkor is lesz 52-53 millió dollárnyi helyük, ami szintén elég lehet egy teljesen más szerkezetű és felépítésű csapat összerakására.

Szerintem nekik nagyban erre kell koncentrálniuk, mert ezt a keretet négy és fél éve próbálják foltozgatni, de előre nem sokat haladtak. Egy éve még nagyon bíztam bennük én is - PO-ba vártam őket -, de ez az év Shaw-val semmilyen további bizalomra nem adott okot, a rossz öltözői hangulat miatt pedig gyakorlatilag minden a legrosszabbul alakult számukra.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus