Újfent sztárkeresés Bostonban

A Boston Celtics idén kihozta magából a maximumot, de vajon hogyan tovább? A számtalan cserepletyka közül melyikből lesz valóság?

(A korábbi részek:
Atlantic: Sixers, Knicks
Central: Pistons, Pacers
Southeast: Magic, Hornets, Heat
Northwest: Timberwolves, Nuggets, Jazz, Thunder
Pacific: Lakers, Kings, Suns)


A Boston szerintem idén mindenki elvárásait felülmúlta. Hiába cserélt el szinte minden nagyobb nevű játékost Danny Ainge és próbálta a minél jobb drafthely felé irányítani a franchise-t, Brad Stevens vezetőedző mindig megtalálta a megoldást, hogy nemhogy megakadályoztta a visszaesést, de előrébb is lépjen csapata. Hogy mennyire lehet erre az idei keleti 7. helyre építeni, az erősen kérdéses - a Celtics körüli állandó cserepletykák is ezt mutatják -, de lássuk, jelen állás szerint milyen keret lesz adott számukra a következő idényben!


Egy ballaszt és a fiatalok

A Celticsnél több olyan játékos is lejárt, akinél szerintem csak udvariasságból nyilatkozták le, hogy meg akarják őket tartani, a végén azonban nem fognak rájuk pénzt áldozni - a Nate Robinson, Vitor Faverani, Chris Douglas-Roberts, Will Bynum "kivásárolt négyes" 8 millió dollárján kívül felszabadult például 11.4 millió dollár Brandon Bass és Jonas Jerebko által, szinte kizárt dolognak tartom, hogy ilyen kiegészítők leigazolására használnák fel a sapka alatti helyüket, miközben nincs igazi vezére a csapatnak. Egyetlen ballaszt maradt még a keretben, ő a 10.1 millió dollárt kereső Gerald Wallace, akinek 2016 nyarán ki is fut a szerződése, úgyhogy egy esetleges cserében még akár hasznos is lehet a nagy lejárója, játékosként már kevés haszna van.

A többiek kivétel nélkül fiatalok, hiszen a legidősebb játékos rajta kívül a 26 esztendős Evan Turner. A swingmant nagyon olcsón szerezte meg a Boston az ősz folyamán, és bár dobáshatékonysága továbbra is pocsék - legnagyobb hibája, hogy se hármast nem tud dobni, se faultokat nem tud kiharcolni, így soha életében nem volt még 50%-os TS mutató fölött -, 9.5 pontja mellé 5.5 gólpasszt és 5.1 pattanót is átlagolt, nagyon sokoldalúan segítette csapatát. Lejár az idény végén, így neki különösen fontos lesz most a jó szereplés, de nagyon mérget venni a maradására nem lehet.

Wallace-t leszámítva a két legjobban fizetett játékos egyike, Isaiah Thomas a kiegyensúlyozottság mintaképe, hiszen úgy hozott Bostonban 19.0 pontot, hogy az első három szezon 57.4 TS%-a után 57.9%-ot hozott dobáshatékonyságban - pont ugyanannyit, amennyit a szezon első felében Phoenixben. Egyszemélyes támadógépezet, de tipikus hatodik ember, a PO-ban megmutatkozott, hogy komolyabb védekezések ellen nagyon nagy problémái vannak azért. Kifejezetten kellemes, hogy 6.9 millióról 6.2 millióra csökken a fizetése a következő három idényben. Avery Bradley pont az ellentettje. Egyrészt ő legkevésbé sem scorer, sokkal inkább védekezésben tartozik a liga jobbik felébe - triplái egyre jobbak, egyre többet vállal, de nagyon sokat sérült, mindkét vállát műtötték már, így egyáltalán nem tud még kiegyensúlyozott lenni hosszútávon. Másrészt fizetése 7.7 millióról 8.8 millióra nő a következő három idényben - ettől függetlenül elviselhető kategória még az ő bére is.

A magasembereknél három fiatal van. Az egyik Kelly Olynyk, aki ponterős kosaras, veszélyes a gyűrűtől távolabb is, viszont sem a pattanózás, sem a védekezés nem az erőssége. Tyler Zeller pont fordítva, ő leginkább a mások által ajtó-ablak ziccerbe lepasszolt labdákat tudja pontra váltani, nem vállal viszont butaságokat, megelégszik ennyivel is - nem meglepő, hogy nagyon hatékony, majdnem 60%-os TS-sel dolgozik -, egyébként pedig felépítéséhez képest kifejezetten jó védő. A legnagyobb tehetség Jared Sullinger lenne, de ő teljesen megállt a fejlődésben az elmúlt egy évben. Hármuk közül hiába ő a legjobb lepattanózó, védekezésben még talán Olynyk szintjét sem éri el - a kanadai legalább lelkes, legalábbis úgy tűnik, mintha jobban akarna -, támadásban pedig hiába képzett, nem tud érvényesülni, eddig pocsék dobásmutatói vannak - tavaly 49.7 TS%-a volt, idén 50.3%. Nagy gondja, hogy nem igazán tud vagy akar mit kezdeni a súlyával, pedig nagy szüksége lenne a fogyásra, gondok voltak már a hátával, volt fáradásos lábtörése is, de játékának minőségén is dobhatna mínusz 10-15 kiló.

A hátvédeknél Thomas és Bradley mellett James Young eddig minimális esélyt sem kapott, leginkább a D-Ligában játszott ebben az idényben, Marcus Smart viszont potenciális vezére lehet a jövő Celticsének. Nincs épp a legfinomabb keze - 33.5%-os triplamutatója még kifejezetten jó is ehhez képest, 49.1%-os TS statja már kevésbé -, viszont gyakorlatilag mindent csinál a pályán, Eric Bledsoe-hoz hasonlóan szerintem egy mini-LeBron. Nagyon szívós és idegesítő védő, ez talán legnagyobb erénye jelenleg, de támadásban is jól osztogat alkalomadtán és a pattanózásból is kiveszi a részét. Igazi mindenes lehet, ha egészséges tud maradni, a kicsit kamikaze játékstílusa miatt azért félő, hogy be fognak csúszni nála komolyabb sérülések is, az első szezonjából is ki kellett hagynia 15 meccset.

Két korlátozott szabadügynöke van a csapatnak. Az egyik az olasz Gigi Datome, akit nagyon dicsért mindenki, de alig került pályára a szezon során, szerintem nem adják meg neki a 2.2 millió dolláros QO-t, így szabadon távozhat majd oda, ahova akar. A másik viszont Jae Crowder, aki borzasztóan hasznos tagja volt a gárdának, miután a Rajon Rondo-féle csere keretein belül ide került, ő (talán) a csapat legjobb védője. 1.2 millió dollár a minősítő ajánlata, ezt biztosan meg fogja kapni, úgyhogy tarthat majd minden rá érkező ajánlatot a Boston és szerintem tartani is fognak.

Az a felsorolásból látszik, miért nincs szüksége szerintem akár Bassre, akár Jerebkóra ennek az együttesnek, hiszen már így is ki tudnak állítani egy Smart - Bradley - Crowder - Sullinger - Zeller, Thomas - Turner - Olynyk nyolcast (Wallace-szal már nem kell számolni, Young pedig szerintem egyáltalán nem biztos, hogy rotációba tudja magát verekedni, ahhoz valakit ki kellene szorítania a négy hátvéd közül vagy a Celticsnek egy nagyon small-ball felállást kellene erőltetnie). Ebbe teljesen fölösleges még két role-player, azzal már így is tele a padlás. Ezért mondanak majd le szerintem Chris Babbről és Phil Pressey-ről is, mindketten nem garantált minimum szerződéssel rendelkeznek - őket vissza lehet igazolni ennyiért bármikor.


Draft

A következő négy játékosbörzére 9 lehetséges első körös pickje van a csapatnak, idén is kettő - a 16. és a 28.. Van egy rakás fiataljuk már így is, inkább cserékre használhatják majd fel szerintem ezeket a választási jogokat. Hasznos kiegészítőkből már így is van elég a keretben, ennek megfelelően ennek a draftnak a 16. pozíciója sem éppen a megfelelő hely számukra, itt megint egy rotációjátékosra tehetnek szert, amiből már így is talán több van náluk, mint kellene legyen. Kelly Oubre vagy Sam Dekker érkezhet hozzájuk kiscsatárnak, a magasemberek közül pedig Bobby Portis, Montrezl Harrell vagy Kevon Looney érdekelheti őket ebben a magasságban, ők azonban mind erőcsatárok, egyikük sem igazán center.

Nagyon sokat cikkeznek velük kapcsolatban arról, hogy feljebb cserélnek az idei kettő és a jövőbeli több első köröseiket, illetve a Philly idei második körösét felhasználva, célpontjuk pedig Willie Cauley-Stein lenne, aki elit védekező center. Alapvetően is minden csapatnak nagy szüksége van egy ilyen játékosra, náluk Sullinger és Olynyk mellé elengedhetetlen lenne - Zellernél sokkal markánsabb védő válhat belőle. Azt azonban nem tudni, hogy hova kellene előrecserélniük érte, mert könnyen lehet, hogy már az ötödik helyen kiválasztja WCS-t az Orlando Magic, akkor pedig ennél lejjebb lévő picket hiába szereznek. Szerintem ebben az esetben is lenne értelme annak, hogy a Top7-8 környékére hozzák be magukat, mert ott olyan minőségű embert tudnak választani (Mario Hezonja, Justise Winslow, Stanley Johnson), aki hosszútávon a mostani swingmanjeikhez képest előrelépés lehet.


Szabadügynökpiac

Ha a várható forgatókönyv szerint alakul minden - Babb és Pressey opciói nem lesznek lehívva, Datome nem kapja meg a QO-t, Crowder igen -, akkor 41 millió dolláron áll a Boston 10 fővel, tehát nagyjából 25 millió dollárnyi sapka alatti helyük lesz. Ez gyakorlatilag bárkire elég lehet, ennek megfelelően az összes nagyobb szabadügynököt szóba hozták már velük, főleg a magasembereket, hiszen óriási szükségük lenne a festékben egy meghatározó emberre akár támadásban, de legfőképp védekezésben. LaMarcus Aldridge és Kevin Love neve merült fel náluk a legtöbbet, de előbbi listáján sincsenek elöl, utóbbi megszerzésében pedig egyre kevésbé hisznek a hírek szerint.

A centerek közül Marc Gasolnak ugyanúgy nincs sok értelme ide igazolni, mint ahogy Aldridge-nek, pályafutásuk azon szakaszában vannak, ahol bajnokesélyeshez van értelme menniük, de még jelenlegi csapataikkal is jobban járnak. DeAndre Jordannel már más a helyzet, rá viszont legalább három csapat mozdulni fog, és szerintem hasonló helyzetben vannak ilyen szempontból, mint a Milwaukee Bucks, akik nem igazán bíznak abban, hogy Jordan megfontolja őket a Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers duó melllett. Tyson Chandler talán kicsit idős ahhoz, hogy vele a Bostonnál tervezzenek még 3-4 évre, Roy Hibbert pedig pont illene a keresett védekező center szerepkörbe, de Sullingerrel összerakni nem egy életbiztosítás, együtt nemhogy a fogyás és az erősítés lenne a reális forgatókönyv, de elég jó esély van rá, hogy mindketten tovább puhulnának/elhíznának.

Akinek szerintem lehetne értelme az Ömer Asik, mert bár nem a legnagyobb név és nem is lesz húzóember, viszont jó védő, nem kerülne olyan sokba és maradna még elég helye a Celticsnek arra, hogy mellette behúzzon egy nagy nevet is - így két posztot oldhatnának meg. Wallace lejáróját és Smarton kívül akármelyik fiatalt összetéve szerintem elég komoly cseréket is összehozhatnak akár, ebben is sokat segíthet, hogy kifejezetten sok sapka alatti helyük van, hiszen így több fizetést tudnak átvenni, mint amennyit adnak - Ainge szinte biztosan erre utazik, a szabadügynökök közül az igazi sztárokra ugyanis nem sok esélyük van. Smarton kívül szerintem senki nincs biztonságban, úgyhogy bármelyik posztra érkezhet erősítés, nemcsak a magasemberekhez - kettes és hármas poszton sincs olyan minőség, hogy ne lehetne jobb embereket találni, még ha a most keretben lévők hasznosak is.


Összességében nézve nagyban hasonlít ez a nyár is a tavalyira, Danny Ainge a nagy dobásra készül és jogosan. Nagyon szimpatikus csapat lett idén a Boston, Brad Stevens talán több mint 100%-ot hozott ki az adott állományból, de a keretben lévő potenciál erősen véges, és úgy tűnik, hogy közel járnak már a maximumhoz. Gyakorlatilag Smart és Sullinger az a két emberük, akikben megvan a lehetőség, hogy egy komoly csapat húzóemberei legyenek, de Sullingernek a hozzáállásán (és ezzel párhuzamosan a testsúlyán) változtatnia kellene nagyon sokat ahhoz, hogy ez meg is történjen.

Nem véletlen, hogy a 16. helyről is feljebb akarnak cserélni a drafton. Nagyon sok sapka alatti helyük van, de azt sincs értelme középszerű emberekre elpazarolniuk, mint ahogy a drafton sincs már szükségük egy újabb jó kiegészítőre - kivéve ha az egy jól védekező center... Lényegében a most rendelkezésükre álló állomány hozta idén a keleti 7. helyet - foltozgatásra nincs szükség, új alapokra a nagyobb eredmények érdekében szerintem igen. Az a 25 millió dollárnyi hely, illetve Wallace 10 milliós lejárója lehet a kulcs egy-két cserében, így ugyanis szerintem jóval nagyobb esélyük van meghatározó játékosokat szerezni, mint a szabadügynökök közül.

Nagyon érdekes kérdés lesz, mit csinál majd Ainge, az off-szezon egyik legizgalmasabb csapata lehet a Celtics, mert egészen biztosan mindenbe próbálnak majd beszállni, minden együttesnél próbálkozni fognak majd. Ha megint nem sikerül, akkor sincs nagy gond, szerintem egy rájátszásra most is jók lehetnek, jövő nyáron pedig alig van 23 millió dollárjuk lekötve. Az is igaz viszont, hogy ha nem sikerül valaki komoly nevet szerezniük vagy teljesítményben nem tudnak előrelépni - a Heat előretörésével, esetleg egy összeszedettebb Pistonsszal erre azért van esély -, akkor lényegesen nem lesznek vonzóbb célpont 2016-ban sem.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus