Vadiúj Pacers... már idén vagy csak jövőre?

Lelép David West és Roy Hibbert és egy teljesen új Indianát láthatunk, vagy még egy évig csúszik a nagy átalakulás a Pacersnél?

Egy nagy garnitúra utolsó éve jöhet, hiszen az elmúlt évek egyik legmasszívabb keleti csapata, az Indiana Pacers teljesen új arculatot kaphat. Az évek alatt szisztemtikusan felépített gárdából tavaly nyáron kivált Lance Stephenson, Paul George a Team USA edzőtáborában szenvedett horrorisztikus sérülést, több vagy kevesebb meccset pedig az egész keret hagyott ki rajta kívül is, így is épphogy lemaradtak csak a rájátszásról. Lássuk, milyen állapotok uralkodnak jelenleg a csapatnál és milyen kérdések állnak előttük!


A két kezdő magasember dönt, a csapat stílusa pedig nagyban változik

Két alapemberüknek van fix szerződése, ők George Hill és Paul George. Előbbire szerencsére egészen jól lehet építeni - bár nem emlegetik a nevét a legjobb irányítók között, kiváló védő, támadásban pedig általában a jó megoldást választja, ha kell, a többieket szolgálja ki, ha pedig az kell, akkor a pontszerzést helyezi előtérbe, nagyon jól össze tudja fogni a csapatot. George esete már érdekesebb, hiszen nyílt sípcsonttörés után mindig kérdés, lesz-e valaha az a játékos, aki korábban. Nagyon fogatkozik, vissza is tért az előző szezon végén, de azt még nem igazán láthattuk, fejben fel tudta-e dolgozni a tavalyi sérülését. Ha igen, nyilván ő az, aki köré kell és fognak is építkezni, ha nem, akkor érdekes kérdés, mit kezdenek vele és a még 3+1 évig tartó maximum szerződésével - ez viszont még a jövő zenéje nagyon.

Két másik kezdő, a két magasember, David West és Roy Hibbert azonban játékosopcióval rendelkeznek a következő idényre, döntésük pedig alapjaiban határozza meg az Indiana nyári mozgásterét, illetve azt is, merre és milyen gyorsan kezdhetnek el építkezni.

West maradására szerintem valamivel nagyobb esély van. 12.6 millió dollárt kereshet jövőre jelenlegi kontraktusával, ez szinte biztosan több, mint amit bárki ajánlana neki idén nyáron egy új szerződésnél. Szeret Indianában játszani és őt is kedvelik, Larry Bird elnök le is nyilatkozta, hogy szeretnék megtartani. Az egyetlen kényes pont az lehet, hogy a csapat saját bevallása szerint átmegy egy gyorsabb kosárlabdába a következő szezontól, sok small-ballt fognak játszani, ahol Westnek nyilván centerben kellene teljesíteni - ez az augusztusban 35 éves erőcsatár számára nem biztos, hogy olyan nagyon vonzó. Nála szerintem simán benne van, hogy kilép a kontraktusból és aláír kevesebb évi fizetésért, de hosszabb távra.

Hibbert helyzete merőben más, nála csak az a kérdés, hogy most távozik, szezon közben vagy legkésőbb jövő nyáron. A centert nagyon sok és egyre több kritika éri, pedig a számai úgy sem csökkentek, hogy a játékideje igen. A nagy baj az, hogy fejlődni sem fejlődött semmit az évek folyamán, pedig sokkal többet láttak bele, többet vártak volna tőle. Védekezésben szerintem hasznosabb, mint amennyire ezt kommunikálják, támadásban viszont inkább hagyjuk - centerekhez képest félelmetesen gyenge hatékonysággal hoz meccsenként 10 pontot. Mivel Frank Vogel vezetőedző megmondta, hogy a gyorsabb játék miatt jövőre még kevesebbet fog játszani, ezzel rávehetik, hogy kilépjen kontraktusából, de az is igaz, hogy 15.5 milliós pénzének közelében nem kereshet majd új szerződésével. Könnyen gondolhatja azt is, hogy ennél lejjebb megítélése már nem mehet, ennyi erővel nyugodtan lehet jövőre is szabadügynök. Lehetetlen szerintem megmondani, mit fog lépni.

A többiek közül a kifejezetten ingadozó teljesítményt nyújtó CJ Milesnak, illetve három "rotációjátékosnak", Damjan Rudeznek, Solomon Hillnek és Ian Mahinminek van szerződése, gyakorlatilag tehát biztos pontnak csak Hill és George tekinthetőek. Chris Copelandet nem sokkal a rájátszás kezdete előtt megkéselték, szerintem ő nem kapja meg a QO-t, szabadon mehet majd bárhova - 4 millióért akkor sem marasztalnák szerintem, ha teljesen egészséges lenne. Rodney Stuckey a vártnál jobb teljesítményt nyújtott ebben az idényben, így természetesen szeretnék megtartani, ahogy Luis Scolát is, de biztosan nem az ő újraszerződtetésük lesz a Pacers legfontosabb nyári teendője, ha West és Hibbert is lelépnek.


Draft

11. helyen húznak és az irányítóposztot leszámítva gyakorlatilag bárhova érkezhet játékos - Vogel szerint sokat fogják használni George-ot négyesként, így szerintem kiscsatárt, főleg swingmant is könnyen választhatnak. Ha óriási mázlijuk van, akkor Stanley Johnson lecsúszhat hozzájuk, ő kifejezetten durva védekezőtriót alkothatna Hill-lel és George-dzsal. Devin Booker a kinti dobások miatt nagyon is illene kettes posztra, Frank Kaminsky pedig szintén a spacing miatt lehetne hasznos.

Vele állítólag szemeznek is, de szerintem a George-Kaminsky kettős nem lenne jó védekezésben, ha pedig négyesként használnák, akkor pont egy Hibbert-szintű védő kellene mellé, és egyrészt ilyet nem könnyű szerezni, másrészt épp távolodni szeretnének Hibberttől akkor is, ha marad még a keretben. Kelly Oubre is opció lehet náluk, bár az előbb említett három embert valószínűbbnek tartom, mint a Kansas kiscsatárát. A Kaminsky-féle erőcsatár vonulatba tartozik a nagyon sokoldalú Trey Liles is, ha pedig Hibberték távoznak, akár Myles Turnerben is láthatját a jövő centerét. Náluk egyrészt draftpozíciójuk, másrészt a "szükségleteik" miatt sem egyszerű már jósolni.


Szabadügynökpiac

Természetesen nagyban függnek Hibbert és West döntésétől. Ha mindketten távoznak, akkor 36 millió dollár lesz az összfizetésük, tehát nagyjából 26-27 milliót költhetenk (a 67 milliós fizetési sapka alatt lesznek 31 millióval, de le kell számolni az első körös draftolt fizetését, illetve hatszor a veterán minimumot, hiszen csak 6+1 játékosuk van jelenleg a draftee-val is). Ha West marad csak (jelenlegi szerződésével), akkor 14 milliónyi költőpénzük lesz, ha Hibbert, akkor 11-12 millió, ha pedig mindketten maradnak, akkor sapka fölött lesz a Pacers. Ez utóbbi esetben nyilvánvalóan megpróbálják majd elcserélni a centert egy olyan helyre, ahol át tudjuk és át is akarják venni a fizetését ellenérték nélkül. Ha ez nem megy (és valószínűleg nem fog), akkor marad az MLE egy kezdő kettesre, ez nem túl jó kilátás.

Ha West marad csak, akkor szerintem centert nem hoznak, hanem West kezd ötösben és George négyesben. Ebben az esetben az SG-SF posztok közül az egyiket a draftról, a másikat biztos, hogy a szabadügynökök közül próbálják megoldani, a 14 milliónyi hely pedig már elég lehet akár egy komolyabb swingman leigazolására is. A Jimmy Butler-Kawhi Leonard vonulatra szerintem sok esélyük nincs, Monta Ellist szerintem ebben az esetben sem vállalják be, de az Arron Afflalo, Wes Matthews, Khris Middleton, DeMarre Carroll, Danny Green vonulat szerintem kifejezetten illik a Pacersnél tapasztalható kultúrába - two-way játékosok, akiknek a pályán kívül sincsenek ügyeik.

Minden attól függ, George milyen állapotban lesz, hiszen annak alapján kell vagy nem kell majd mellé egy első számú ballhandler. Egyelőre szerintem úgy számolnak, hogy George teljesen felépül és ugyanazt a szerepet be tudja majd tölteni, amit sérülése előtt, ebben az esetben pedig az ilyen hasznos kiegészítők begyűjtése a feladat.

Ha Hibbert lép le, akkor is nagyjából hasonló a forgatókönyv azzal a megkötéssel, hogy mégis sokat fogják játszatni a centert, small-ball ide vagy oda - ez lehet neki egyébként a legjobb forgatókönyv, ha ő marad, West pedig nem. Ha West és Hibbert is lelépnek, akkor nyilvánvalóan kell nekik egy center is, ebben az esetben szerintem Ömer Asik lehet esetleg a célpontjuk. Egyrészt ő olcsóbb lesz, mint a legjobbak, másrészt Marc Gasolra, DeAndre Jordanre nincs esélyük, harmadrészt Brook Lopez vagy Al Jefferson nem is kellene szerintem nekik, mert nem elsősorban a pontszerzés lesz a fontos ötösben, hanem a jó védekezés, pattanózás, negyedrészt Tyson Chandler szerint idős ahhoz, hogy egy félig-meddig újjáépülő keretnél vele számoljanak (Asik mellett ettől függetlenül szerintem benne gondolkodhatnak leginkább).


Az látszik, hogy rengeteg lehetőség van a Pacersnél, teljes mértékben függnek idei nyári lehetőségeik Hibbertéktől. Adott esetben egy teljesen más Indianát is láthatunk majd, hiszen nem elég, hogy az alapemberek közül csak Hill és George maradna, egy teljesen új rendszert is fognak próbálgatni. Ez az átállás lehet sokkal lassabb a két magasember maradásával, hiszen főleg anyagilag kötik a csapatot az off-szezonban, ha maradnak. Ebben az esetben a szükséges változtatásokat nem tudja megcsinálni az együttes, amik a gyorsabb játékhoz és a small-ball felálláshoz kellenek. Legkésőbb azonban jövő nyáron meglátjuk, hogyan képzeli el Bird a jövő Pacersét, ami a nyilatkozatokat nézve merőben más lehet, mint az elmúlt 4-5 évben látott Indiana.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus