Van-e kiút a középszerűségből a Raptors számára?

A Toronto a divíziógyőzelme ellenére teljesen megrekedni látszik egy erősen közepes szinten, de vajon meddig húzza még Dwane Casey?

(A korábbi részek:

Atlantic: SixersKnicksCeltics
Central: PistonsPacers, Bucks, Bulls
Southeast: MagicHornetsHeatHawks, Wizards
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzThunder
Pacific: LakersKingsSuns
Southwest: RocketsMavericks)


A Toronto Raptors kitűnően kezdte az előző idényt, majd ahogy előrelépett a többi csapat, úgy süllyedtek ők középszerűségbe, ez csúcsosodott ki a Washington elleni első körös söprésben. Dwane Casey vezetőedzőt valamilyen érthetetlen oknál fogva nem tette még lapátra Masai Ujiri GM, bár egyelőre nem teljesen biztos, hogy marad a posztján. Lássuk, milyen keret adott számára!


Két fontos kiegészítő vár hosszabbításra

A Raptors egyik legnagyobb gondja az szerintem, hogy a vezetőedzőn kívül a keret sem fog sokat változni, ha mégis, azt sem előnyére teszi majd. Casey rendszerének keresztje az, hogy a hátvédek gyakorlatilag szabadon garázdálkodhatnak, se figurát nem kell játszaniuk, se hatékonynak nem kell lenniük, minden esetben korlátlan labda áll rendelkezésükre. Amennyire jól hangzik ez elsőre, annyira nincs "teteje" a dolognak, és ezt szerintem Kyle Lowry játéka is megérzi már. All-Star szinten kezdte az idényt, de aztán sérült is volt, el is ment szerintem kicsit a kedve a fejetlenségtől, év végére pedig teljesen leállt szinte. Hatékonysága nagyot zuhant (56.7%-os TS-ről 52.7%-ra), és bár rá lehetett talán a legkevesebb panasz, egyáltalán nem játszott jól az idény végén.

Két igazi labdatemető is van a keretben, ráadásul mindketten szerződéssel. DeMar Derozan úgy is 51%-os TS-t tud felmutatni, hogy a liga egyik legjobb büntetőkiharcolója (7.2/meccs, 83.2%-os hatékonyság). Ha nem egy méteren belülről kell befejezni az akciót, nincs olyan távolság, ahonnan elérné a 40%-ot - Derrick Rose-zal szerintem az All-Brick első csapat hátvédei ők ketten. Teljesen megállt a fejlődésben, védekezésben szinte semmit nem mutat - vagy kellene neki egy teljesen másik rendszer, vagy lassan kezdi magát kiírni a komolyan vehető kezdőjátékosok közül 20.1 pontos átlaga ellenére is. Greivis Vasquez összességében ugyanilyen scorer (51.4% TS), másrészt viszont sokkal jobban dob DeRozannál kintről és középtávolról is, ráadásul a társakat is ki tudja néha szolgálni - legnagyobb előnye, hogy vele viszont csereként számolnak csak.

Egy fontos hátvédnek nincs szerződése, Lou Williams kontraktusa ugyanis lejárt. Bár Lowry-t jóval jobb játékosnak tartom, Williams ligaszinten is elit hatodik ember, ő nyerte a díjat idén úgy, hogy 15.5 pontot átlagolt 56.4%-os TS-sel, tehát messze a leghatékonyabb volt a négy ember közül, számtalan clutch kosarat is dobott negyedek, meccsek végén. Állítólag 3 évre 27 milliót vagy 4 évre 35 milliót szeretne - ezt azért sokallom, de szerintem maradni fog, hiszen Vasqueznek 6.6 millió dollárt fizetnek évente úgy, hogy sokkal kevesebbet tett le az asztalra. Ujiri egyébként is rendszeresen túlfizet mindenkit hosszabbításoknál, Denverben is megtörtént ez nem egyszer.

Mindenki más gyakorlatilag kiegészítőembernek tekinthető. A két kiscsatár közül James Johnson legalább védekezésben hasznos, nagyon kemény játékos, cserébe Casey fogta és a szezon végén nem is játszatta, nehogy megzavarja a hátvédeket... Terrence Ross fejlődése teljesen megrekedt, mert bár legalább tripladobásban még hasznos, semmiben nem tudott előrelépni harmadik évében. Védekezésben egyre többet pihen, pedig neki ebben és a távoli dobásokban lenne leginkább szerepe, a gyorsindítások befejezésén kívül sok mindenre nem jó - vagy nem használják. Nem az ő elpazarlása azonban a legnagyobb gond a kanadaiaknál.

Ott van ugyanis Jonas Valanciunas, aki Rosshoz hasonlóan egy centimétert nem lépett előre. 8.2 mezőnykísérlete van meccsenként úgy, hogy 62.3%-os TS-sel dolgozik - a magas értékhez hozzájárul, hogy szinte csak a saját támadópattanóit vagy az ajtó-ablak ziccerbe lepasszolt labdákat dobja rá, de Valanciunas nagyon képzett támadóoldalon, ez is közerejátszik ebben a mutatóban. Alig használják elzárás-leválás játékokra és post upban, a festékben is, pedig már ligába kerülésekor is látszódott rajta az európai iskola. Lehetne talán kicsit agresszívebb a labdák elkérésénél, de a Raptors jelenlegi rendszerében szinte halálra van ítélve, Casey sokszor akkor is ültette, amikor se faultgondjai, se sérülése nem volt, negyedekre volt képes a padon hagyni.

Vele ellentétben Patrick Patterson illik ebbe a rendszerbe, hiszen szeret triplát dobni és tud is (37.1%), ezzel nem zavarja a hátvédek betörési sávjait, ráadásul ha nagy a gond, ki lehet neki passzolni a labdát. Ugyancsak nagyon jó keze van Amir Johnsonnak, aki középtávolról is nagyon pontos, ráadásul a keret talán legjobb védője és legnagyobb energiákkal játszó játékosa. Két gond van vele: egyrészt üvegbokái vannak, folyamatosan sérült velük most már évek óta és most kell neki új szerződést adni. Szerintem Ujiri ki fogja tömni őt is, de (szó szerint) borzasztóan instabil lábakon áll így a Raptors, mert rá nem nagyon lehet építeni, hiába csupaszív és egyébként hasznos ember is.

A hármasoknál Bruno Caboclót lehet még megemlíteni, de ő valószínűleg jövőre is a D-Ligában fog még játszani, Landry Fieldset pedig szépen elengedik, rá semmi szükségük nincs, ahogy minden bizonnyal csak a veterán minimumért érdekes számukra Chuck Hayes is, aki szintén lejárt. Lucas Noguiera az ő távozásával nyerhet teret, ha a nyár folyamán fejlődni tud - ha nem, Casey nem fogja pályára küldeni, az echte centereket amúgy sem kedveli a tréner -, Tyler Hansbrough pedig Hayeshez hasonlóan szerintem egy minimum közeli kontraktusért maradhat, ha szeretnének vele hosszabbítani és ő is maradni akar - 2-3 milliónál többet szerintem nem ér meg és Ujirinek sem fog.


Draft

A Raptors a 20. helyen húz és több eset is lehetséges, hiszen a magasembereknél és a hátvédeknél is lehet egy távozójuk, mindkettőre felkészülhetnek. Casey egyébként is szeret 3 hátvéddel játszani, úgyhogy kellhet az utánpótlás - Jerian Grant, Tyus Jones mellett náluk is Rondae Hollis-Jefferson lehet a kinézett személy. A Torontónak nagyon kellene a jó perimétervédő, a Ross-projekt kezd megbukni, de Hollis-Jefferson annyira gyatra kintről, hogy abba a rendszerbe biztosan nem illik, amit idén erőltettek - ha változtatnak, akkor szerintem nagyon hasznos lehet nekik. Ha magasember érkezik, akkor a Montrezl Harrell, Kevon Looney duó valamelyikét választhatják, és mivel innen több távozójuk is lesz valószínűleg, így erre talán több esély is van, mint arra, hogy kisembert draftolnak.


Szabadügynökpiac

49 millió dolláron állnak 10 igazolt játékossal, tehát elvileg van nagyjából 15 millió dollárnyi sapka alatti helyük. Ez azonban azonnal el is tűnik, ha marad Williams és Amir Johnson, ennél valószínűleg csak többért tudják majd megtartani a két játékost. Rengeteg lehetőség van előttük, ha mégis más irányba indulnak, de szerintem Williamst pótolni nem tudják - Vasquez alkalmatlan erre és a piacon sem lesz hasonló minőségű cserehátvéd -, Johnsont pedig ezek után nem szabad elengedniük, nagyjából 5-6 millió dollárból nem fognak tudni olyan magasembert hozni, aki az ő szintjét megütné, Patterson pedig nem lehet kezdő szerintem egy olyan gárdánál, amelyik azt szeretné, hogy komolyan vegyék, úgyhogy szerintem mindketten maradni fognak.

Az 5.5 milliós MLE-t így elkölthetik majd, abból érdemes lenne hármast hozniuk, mert ha James Johnsont nem használja Casey, Ross pedig nem jó - márpedig nem az jelenleg -, akkor az egy teljesen lyukas posztjuk.


Összességében nézve nem értem, Casey miért maradhatott a padon, egy teljesen elvetélt játékrendszert erőltet, amihez nincs meg az eredeti és a helyi Kevin Durant és Russell Westbrook sem - ilyen kaliberű játékosokkal megy a "nyugodtan csináljatok bármit" taktika, Lowry-ékkal nem. Az alapszakaszban ebből lehet megint egy jobb eredmény, talán egy PO, hiszen egyelőre nem úgy tűnik, hogy az Atlantic csapatai szignifikánsan jobbak lehetnének a következő idényben, de rájátszás szempontjából ennek a csapatnak nagyon maximum a második körben vége van.

Valanciunas fejlődése miatt sincs értelme itt tartani Casey-t, csak a center térnyerésével juthatna ez a csapat komolyabb magasságokba, de amíg meccsenként 8 labdája van, annak egy jó nagy része is csak a támadópattanók után, addig ő nem lesz és nem is lehet vezér. Szerintem amíg Casey van, addig halálra van ítélve ez a Raptors, utána pedig a Lowry-Valanciunas kettős köré kellene alakítaniuk az állományt, amelyből DeRozan teljesen felejtős, ha nem tanul meg dobni, és Ross is, ha nem fejlődik hátul és triplákban. Egyelőre Casey-vel kell főzniük, de ebből a levesből nem igazán fogyasztanék...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus