Van-e még felfelé út ennek a Grizzliesnek?

A nyáron edzőt váltó Memphis Grizzliesnél eddig a tripladobás volt a fő gond - most átesnek a ló túlsó oldalára? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő idényre.

Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawksWizardsHornetsMagic
Northwest: TrailBlazersThunderJazzTimberwolvesNuggets
Pacific: KingsWarriorsLakersClippersSuns
Southwest: SpursRocketsMavericks, Pelicans

 

A Memphis off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már - azóta több edzőtábor-meghívottjuk is volt, most éppen JaKarr Sampson a soros, de szinte semmi esélye nincs bekerülni az alapszakaszkeretbe.

Kopik-e a védekezés a sérülések és a kor miatt?

A Grizzliest az utóbbi években egyértelműen a védekezéséről ismertük, ami a liga egyik legjobbja és legkellemetlenebbje volt a Mike Conley, Tony Allen, Marc Gasol hármasra építve - a spanyol center egészen kiválóan irányította a többieket hátulról, borzasztóan jól érzi a besegítéseket, így különösebb rim protection nélkül is volt az év védője nem is olyan rég, Conley és Allen pedig posztjaikon a nagyon szűken vett elitbe (Top3) tartoznak.

A gond az, hogy kezdenek fizikálisan elfogyni és talán kicsit kiöregedni is - bár utóbbi azért nem tűnt akkora problémának az eddigiekben. Allennél csak annyit lehet megemlíteni, hogy 35 lesz januárban, de a liga legjobb kettes posztos védője volt még az előző idényben is - a spacingre alapuló ligában nagyon limitált a szerepköre a támadójátéka miatt, de védekezésben így is akkora melót végez, hogy simán használható kosaras (nem sok ennyire fakezű játékos él meg a ligában rajta kívül). Conley és Gasol azonban súlyos sérülésekből épültek fel, az pedig kulcskérdés lesz, hogy milyen állapotban térnek vissza. A játékmesternek az utóbbi években voltak problémái, de a legutóbbi Achilles-sérülése volt messze a legaggasztóbb, míg a spanyolnak lábfejtörése volt, ami egy centernél sosem jelent jót - nagyobb testsúlyt kell cipelnie, nagyobb az esély, hogy újra eltörik egy csontja.

Gasol mögött ott van Brandan Wright biztosítéknak, de ő egy teljesen más típusú védekezőjátékos, sokkal kisebb a játékintelligenciája, ami hátul is számít, cserébe atletikusabb - valamilyen szinten tudja pótolni Gasolt, ha úgy adódik, de teljesen mégsem, ráadásul ő sem egy vasember. A magasrotáció egyébként jónak tűnik, mert a lelassult Zach Randolph előtt már JaMychal Green lesz a kezdő négyesben, aki bár nem kiemelkedő védő, de Z-Bónál jobb. A periméteren Conley-nak és Allennek James Ennis is segíthet, neki nagyon nem volt jó éve tavaly, ha a védekezést nézzük, de rendszertelenül kapott lehetőséget, és alapvetően megvannak az adottságai és a hozzáállása is ahhoz, hogy jó védő legyen. Conley és Allen mögött viszont ebben a gárdában nincsenek pótlékok, Chandler Parsons sem jó védő, Vince Carter szintén nem, Wade Baldwin pedig még csak újonc, úgyhogy a két kezdő hátvéd sem nagyon eshet ki

Ha Conley-ék teljesen rendbe jöttek, Allen pedig szinten tudja tartani magát (ilyen idős korban a gyorsaság már sokat kophat egy szezon alatt is, de szerződése utolsó évébe lép, jövő nyáron még talán kaphat nagyobb pénzt, ha most olyan produkciót nyújt, mint az előző idényben), akkor ez egy kifejezetten jó hátsó alakzat lehet megint - főleg hogy Green egy kis vérfrissítést is jelent majd a kezdőben, várhatóan jobb produkcióval, mint tette azt Randolph. Ha viszont megint jönnek a sérülések, akkor az idén szerintem a PO-jukba fog kerülni, mert jobbnak tűnik a nyugati mezőny, mint az előző idényben.

Tripladobó csapat lesz a Memphisből?

Mióta összeállt ez a garnitúra 6 évvel ezelőtt (Allen akkor érkezett, Randolph egy évvel korábban, Gasol 8, Conley pedig 9 éve Grizzlies-játékos), azóta a támadójáték a gárda gyenge pontja, illetve a sokszor azért kulturált előrejátékban leginkább a tripladobás. Conley hatékony, de mennyiségben nem vállal eleget, Allen borzasztóan fakezű, Gasolnak csak középtávolija van, igaz, az kiváló, Randolph szintén megáll a triplavonalon belül, míg a hármas posztot gyakorlatilag egyetlen egyszer sem sikerült megoldaniuk. Ebben azért változás állhat be idén.

Parsons pont ezért volt papíron óriási igazolás tőlük, mert egyszemélyben megoldhat több problémát is - az előző idényben 41.4%-kal dobott kintről, de előtte is hozta a 37-38%-okat, nagyjából két bedobott triplával meccsenként, emelett jobb egyéni támadójátékos, mint bárki a Memphis periméterjátékosai közül, így a meccsek végén is egy fegyverrel többjük van. Nem 20 pontos kosaras Parsons, de arra nincs is szükségük talán, hiszen Gasol és Conley vezetésével egy letisztult, mégis eredményes kosárlabdát játszanak, ebbe elvileg szépen illik a kiscsatár, van azonban egy gondja: ő is sérülékeny. Nála ráadásul azt sem lehet elmondani, amit Conley-éknál el lehetett, hogy nincsenek krónikus gondjai, mert a térdével most már rendszeresen vannak problémák, meg kellett műteni többször is, ami nem sok jót vetít előre.

Ha ő nincs, akkor gyakorlatilag ugyanazt inkább közepes támadójátékot várhatjuk majd a Memphistől, mert olyan rengeteg minden nem változott rajta kívül ebben a keretben. Wade Baldwintól újoncként túl sokat nem kell várni, ha ráadásul nincs Conley se, akkor nagyon nagy gondban vannak, mivel neki kellene irányítania. Carter, Ennis vagy a kezdőbe bekerülő Green nem sok mindenen fognak javítani elöl - Air Canadában van még benne, hogy néha a padról nyerőember lehet, de azért ez 5-10 meccsenként talán egyszer, ha elő fog fordulni. Gasol esetében hallani, hogy triplákat akar tőle látni az új vezetőedző, David Fizdale, de az szerintem csak mese - a klasszis center játékintelligenciáját szerintem kár lenne elvenni, sokkal jobb, ha osztogat a festék tetejéről, mintha ő is elkezdene hármasokat vállalni, ami a Memphis eddigi játékát nézve szerintem még komikus is lenne, főleg ha nem válik be (eddig az életükért sem tudtak volna bedobni egy-egy triplát, most majd a center is elkezd kintről dobálni?).

Zach Randolph viszont Parsons mellett az az új szín lehet, akire ennek a csapatnak szüksége van, hiszen ebben a szezonban csereként fogják használni, ami szerintem kifejezetten jó ötlet - a második sorban kevés volt a pontszerzésre képes ember, neki pedig nyugodtan oda lehet adni a labdát rendszeresen, hogy oldja meg egyedül. A hatékonysága más kérdés, de ő legalább képes helyzeteket teremteni, ami másnál azért kétséges a cserék között (Baldwint még ezen a szinten nem láttuk). Ha még ráadásul triplázni is tud (elvállalta és elég szépen be is dobálta a hármasokat az előszezonban), akkor egyrészt simán lehet az év hatodik embere, másrészt a Memphis támadójátéka egy időben javulhat jelentősen a kezdőknél Parsons miatt és a cseréknél miatta.

A legjobb esetben viszonylag egészségesen lehozza mindenki a szezont (egyenként legalább 70 meccset bír Conley, Allen, Gasol, Parsons és Randolph is), így a védekezés a tőlük megszokott szinten marad, sőt, az előző idényhez képest javul Green miatt, a támadójátékon pedig rettenetesen sokat dob Parsons érkezése és Randolph lerakása a padra. A cserék közül így Carterre is kevesebb felelősség hárul, hatékonyabb lesz és pihentebb a rájátszásra, míg Baldwin abszolút nyomás nélkül teljesíthet, ez segíti az eredményességét, ami tovább javít az előrejátékon.

A legrosszabb esetben valamelyik kulcsember (vagy több közülük) kiesik a szezon legalább negyedére, így hatalmas mínuszba kerülnek az ideális állapothoz képest (Conley helyére nincs kit berakni, Allen védekezését nem tudják pótolni, Gasol kihullásával elöl-hátul összeesnek, Parsons és/vagy Randolph kiesése miatt pedig a támadójáték nem nagyon lép előre). Baldwin egyáltalán nem válik be az első évében, de a mögötte lévő Andrew Harrison sem. Ennis és Green védekezése semmit nem javul ahhoz képest, amit a kevesebb játéklehetőségük alatt hoztak tavaly, így hátul sokat puhulnak még az előző szezonhoz képest is.

A Pelicanshez képest azért a Memphisnél nem akkora veszélyfaktor talán a sérülés, még akkor sem, ha tavaly ligarekordot állítottak fel az egy szezon alatt bevetett játékosok számában, de náluk is az egyik legkomolyabb kérdés az egészség, mert ég és föld a különbség a lehetőségek között, és többen veszélyeztetettek a keretből és a sztárok közül is. Ha kihúzzák az idényt nagyjából egészségesen, szerintem a pályaelőnyért fognak harcolni, de ha csak egy valaki kiszáll a fontosabb emberek közül 20-30 meccsre, akkor a rájátszásért is nagy csatát kell vívniuk - egyelőre azért előbbire látok nagyobb sanszot.

Tipp: Nyugat: 5-7.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus