Van-e több a Clippersben, mint amit eddig mutattak?

A nyáron lényegi változtatást alig húzó Los Angeles Clippersnél adódik a kérdés, idén vajon tovább tudnak menni a rájátszás második körén? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a következő idényre.

Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawksWizardsHornetsMagic
Northwest: TrailBlazersThunderJazzTimberwolvesNuggets
Pacific: KingsWarriors, Lakers

 

A Clippers off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már - azóta még leigazolták Alan Andersont, két játékost az edzőtáborra szerződtettek, de már ki is tették őket a keretből, úgyhogy gyakorlatilag megvan az állomány, amellyel nekivágnak az idénynek.

A korábban tárgyalt csapatokhoz képest Doc Riverséknél nem sok kérdőjel van, de ezt éppen negatívumnak is fel lehet fogni, hiszen egy egyértelműen bajnoki címre pályázó gárda még főcsoportdöntőt se játszott eddig, nemhogy finálét nyerjen.

A kezdőötösben a Paul-Griffin-Jordan hármas sok újdonságot valószínűleg nem fog hozni, esetleg Jordan lehet még egy fokkal jobb védő, illetve szó volt arról az ősz folyamán, hogy Griffin több triplát fog vállalni, így még sokoldalúbb kosaras lesz. Az erőcsatárban nagy lehet a bizonyítási vágy egyébként is az elmúlt idénye után, ahol sérült is volt, aztán a saját butasága miatt hagyott ki még hónapokat, hogy a PO-ban is rásérüljön az eredeti combizom-szakadására. Griffin azért nem egy vasember, nála benne van a kérdőjel, hogy mennyit is bír pontosan, de azt már bizonyította a gárda, hogy tudja pótolni (főleg az alapszakaszban), Paul Jordanből is egész jó játékost képes faragni, úgyhogy ezen nem sok múlik. JJ Redick tökéletesen illik melléjük a ligaelit triplázásával, mellettük pedig akár Anderson, akár Wesley Johnson, akár Luc Mbah a Moute lesz a kezdő, nagy kárt nem okozhat, a célnak tökéletesen megfelelnek. Az már más kérdés, hogy ezzel a paddal mire mehet ez a továbbra is pofás kezdő...

Cole Aldrich hiánya és Marreese Speigths önzősége ront majd az összképen, vagy a mélységgel és a támadójátékkal kompenzálják a védekezés visszaesését?

... a padról ugyanis távozott az a Cole Aldrich, akinek az 5.5 pontjára, 4.8 pattanójára, 1.1 blokkjára és 13.3 percére alapvetően nem mondanánk, hogy perdöntő volt, viszont borzasztóan hasznosan kosarazott a center tavaly, főleg védekezésben, Defensive Real Plus Minusban (100 támadásra vetített kapott pontok, ha az illető a pályán van és ha nincs) a liga harmadik legjobbja volt, a centerek között a második. A 2013/14-ben és 2014/15-ben ligaelső támadójátékkal rendelkező Clippers tavaly csak a 8. volt ilyen tekintetben, viszont a 6. legjobb védelemmel birtak, ami Jordan mellett annak volt leginkább köszönhető, hogy ha a center ült, akkor Aldrich volt bent helyette, aki legalább olyan munkát végzett hátul, mint a DPOY díjnál sokszor emlegetett ex-csapattársa.

Aldrich-ot azonban a nyáron elvitte a Minnesota Timberwolves, a Clippers pedig olyan játékosokkal pótolta, mint Marreese Speights és Brandon Bass, de a draftról is érkezett Brice Johnson és Diamond Stone - megközelítőleg nincsenek olyan védők, mint Aldrich, kis túlzással összeadva sem. Bass még úgy ahogy elkaristol hátul, ráadásul ő hasznos energy guy, ott fog segíteni, ahol tud, és Jeff Greenhez képest előrelépés lesz, mert tőle legalább minden meccsen ugyanarra lehet számítani, de Aldrich kiesésével a védekezés összeomolhat nagyon hamar, ha Jordan nincs a pályán.

Speights leigazolása egy másik problémát is felhoz, méghozzá azt, hogy a pad kis túlzással csak streetball-játékosokból áll - Austin Rivers, Jamal Crawford és Speights se törődik semmi mással, csak a pontszerzéssel, utóbbi ráadásul egy igazi fekete lyuk, akitől fényévente egyszer kapja vissza a labdát az ember, ha egyszer odapasszolta neki. Támadásban ez egy potensebb keret lesz, mint az előző (Green pocsék hatékonyságát hozni fogja Bass is), viszont abból lehetnek még gondok, ha egymás elöl fogják eldobálni a labdát az emberek, és Speights ebben az élen jár, a Warriorsnél is rengeteg labdát használt el.

Átesett-e a tapasztalat szerzés/túlzott öregedés határon a Clippers, és fel tudják-e ébreszteni a hibernálásból Paul Pierce-t?

A csapat egyik gondja az lehet, hogy kezd nem rutinos, hanem öreg lenni. Persze a San Antonio Spurs példájából tudjuk, hogy ez a határvonal mindenhol más, de a Clippers nagyon nem a Spurs, és Crawford például már 37 éves múlt - ha tőle nem jön jó teljesítmény, akkor vagy Riversben, vagy Raymond Feltonban lehet reménykedni, és az nem életbiztosítás. Nála is idősebb a tegnap 39. születésnapját ünneplő Paul Pierce, aki az előző szezonban mintha jelen sem lett volna, azt sem tudta hozni, amit a Washington Wizardsnál igen - hogy a fontos pillanatokban előlépjen 1-2 kosár erejéig. A Clippersben továbbra sem nagyon van olyan vezér, aki ezt meg tudná tenni - Paul a korábbiakban sokszor besült ilyen helyzetben, de a többiek sem bizonyítottak semmit Pierce-t leszámítva, úgyhogy ha ennyit ki tudnak belőle hozni, az rengeteget számíthatna, leginkább a rájátszásban, hiszen nagyjából ezért igazolták le tavaly nyáron.

A legjobb esetben a kezdő hozza azt, amit az előző idényben, a padon pedig a visszaeső védekezést azzal pótolják, hogy Speights hatékonyan szerzi a pontjait. Bass sokkal jobb glue guy, mint volt Green, a mélység (Felton és Anderson Prigioni helyett, Speights, Bass és a két újonc Aldrich és Green helyett) miatt pedig átvészelnek minden kisebb vagy nagyobb sérülést úgy, hogy senkit nem kell túljátszatniuk.

A legrosszabb esetben Crawford aláírta utolsó nagy szerződését, így csúnyán kezd el öregedni, Feltonból ezúttal a gyengébbik énje jön elő, Rivers pedig nem tudja átvenni Crawford szerepét is. Bass ugyan kiegyensúlyozottabb, mint Green, de semmi lényegi dolgot nem tud hozzátenni a csapathoz, mert hátul teljesen szétesnek, ha nincs a pályán Jordan, Speights és Crawford pedig eldobál előle mindent, rossz hatásfokkal. A kezdőknek ezért sokat kell játszaniuk, ami miatt vagy sérülés jön be megint a PO előtt, vagy egyszerűen sokkal frissebbek lesznek az ellenfelek a rájátszásra.

Doc Riversnek sok lehetősége nem volt, anyagilag meg volt kötve a keze, úgyhogy emiatt nem lehet most bántani. Ettől függetlenül a Clippers talán kezd egy kicsit befásulni, hiszen a három nagy sztár fizetése miatt nem lehet normálisan erősíteni (most már Crawfordot is melléjük írhatjuk), úgyhogy gyakorlatilag kimaxolta magát a csapat, csak a jelenlegi keret fejlődésében lehet bízni. Nyáron Paul és Griffin is kiléphetnek szerződéseikből, és ha bármelyikük távozik, elindulhatnak egy elég meredek lejtőn... Ebben kulcs lesz az idei szereplésük, mert egy újabb PO-lebőgés után Paul elgondolkodhat, hogy pályafutása azon szakaszába lépett, ahol már meg kell próbálni egy, ha nem is jobb, de a lehetőségek szintjén nem ennyire behatárolt csapathoz igazolni - Griffin talán még elég fiatal ahhoz, hogy azt mondja, most a pénz számít, majd következőleg már lehet, hogy más. Az alapszakasszal nem nagyon lehet azért gondjuk, a rájátszást pedig áprilisban meglátjuk.

Tipp: Nyugat 3-4.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus