Vége a kényelmes életnek Orlandóban

Edzőváltás, 5. draftjog, korlátozott szabadügynök húzóember - nagy változások és nagy döntések előtt az Orlando Magic.

Az Orlando nyara a szokásosnál korábban indult, hiszen a múlt héten új vezetőedzőt neveztek ki, a klub korábbi játékosát, Scott Skilest. A fénykorát a Magicnél élő, az NBA egymeccses gólpasszrekordját (30) a floridaiaknál felállító, 1991-ben az év legtöbbet fejlődött játékosának választott szakember feladata a fiatal csapat gatyába rázása, erre pedig pont megfelelő lehet. A nagyon tehetséges, de nagyon tapasztalatlan keretnek elöl-hátul voltak problémái ebben az idényben, hiszen hátulról a negyedikek voltak támadásban, hátulról pedig a hetedikek védekezésben.

Túl sok fegyelmezettségnek, tudatosságnak jelét nem lehetett látni a játékukban sem az idény közben menesztett Jacque Vaughn, sem a helyére ideiglenesen kinevezett James Borrego irányítása alatt. Ha valamire képes Skiles, akkor az pont a fegyelmezettség meghonosítása lehet, főleg védekezésben. Négyéves szerződése szerintem pont megfelelő, nagyjából ennyi idő alatt szoktak kiégni tőle a játékosok, és ez szerintem most sem lesz másképp, ha nem változtatott stílusán. A jelenlegi Magic mellé viszont nem egy olyan edző kellett, akit szeretnek a játékosok, hanem olyan, aki ráveszi őket a kemény és tudatos munkára, játékra. Nézzük, mi adott számára!


Csak a fiatalok

Szinte kivétel nélkül zöldfülűekből áll az Orlando jelenlegi kerete. A három alapkő szerintem Elfrid Payton, Victor Oladipo és Nikola Vucevic. Bár Skiles kinevezése után elmondta, mindenkinek meg kell dolgoznia majd a játékpercekért - ez az a mentalitás, amellyel tehetséges játékosokból komoly kosaras lehet -, szerintem ők hárman játékukkal is biztosították és biztosítani is fogják a kezdőben helyüket.

Hármójuk mellett adott még a tavalyi 1/4-es Aaron Gordon, Evan Fournier, Mo Harkless, Andrew Nicholson és a két nem garantált szerződésű kosaras, Devyn Marble és Dewayne Dedmon. Ők azok, akik közül szerintem bárki cserélhető státuszba kerülhet nagyon hamar, teljes mértékben attól függően, Skilesszal milyen munkakapcsolatot alakít ki az illető. Fournier egész hasznos hátvéd volt a cseréjét követően, Nicholson viszont megállt a középtávoli tempódobó erőcsatárnál, az sok jóval nem kecsegtet számára. Harkless fejlődése is mintha kicsit zátonyra futott volna, Gordonnak pedig hatalmas problémái lehetnek szerintem Skilesnál.

Alapvetően sokoldalú, de teljesen fakezű játékosként hármasban nem igazán használható, Skiles alatt pedig nem várható, hogy egy futóbolond ötössel játsszon a Magic, így a gyorsindításoknál is hiába hasznos, szerintem ez a mostani szakmai stáb alatt kevésbé lesz mérvadó. Négyesben alapvető hátrányai vannak - nem is magasságban, inkább játékban. Ha mégis be tud illeszkedni Skiles rendszerébe - itt főleg a támadásban elfoglalt helye kérdéses -, az szerintem neki hosszú távon hatalmas pozitívum lehet, mert olyan dolgok megtanulására lesz rákényszerítve, amit jelenleg messze nem tud.

Két veterán, Ben Gordon és Luke Ridnour szerződéséről a csapat dönthet, szerintem óriási butaság lenne megtartani bármelyiküket, utóbbi a visszavonulás gondolatával is kacérkodik. Rajtuk kívül összesen egy idősebb játékosa van a keretnek, Channing Frye, aki jó kinti dobó és az egykor a Sunsnál mutatott védekezése miatt Skilesnál jó is lehet. Tobias Harris jövője bizonytalan, vele Skilesnak voltak korábban problémái, ráadásul korlátozott szabadügynök lesz a nyáron. Kérdés, ki mekkora összeget hajlandó rááldozni, mert nem lenne meglepő, ha a Magic egy maximum közeli ajánlat esetén elengedné, akármennyire is hangoztatták, mindenképpen meg akarják tartani - van is erre helyük jócskán.


Draft

Az ötödik helyen fog "kinyílni" először a draft. Ha valami váratlan csoda folytán Emmanuel Mudiay-t vagy D'Angelo Russellt nem választották ki előttük, akkor az is elképzelhető, hogy Payton és Oladipo mellé/mögé behúzzák a lecsúszót, az 1/5-nél még posztfüggetlenül a tehetséget szokták és kell is nézni. Ha viszont a papírforma szerint alakul a játékosbörze, akkor Justise Winslow, Mario Hezonja, Willie Cauley-Stein, Stanley Johnson vagy Kristaps Porzingis is elképzelhető náluk, gyakorlatilag a Top10-ből bárki.

Winslow sok helyen az ötödik a draftlistákon, 41.4%-kal dobta a Duke-on a triplákat, nagyon atletikus játékos, aki védekezésben is sokat segíthet, ideális fit lehet a Magicnek hármas posztra - Harrist is meg lehet mellé tartani négyesbe. Johnson ugyanez valamivel gyengébb kiadásban, de hasonló, talán kicsivel jobb fizikai felépítéssel és védekezéssel. Hezonja a képzett európai, mindkét poszton bevethető csatár, Cauley-Stein egy több posztot is védeni képes, besegítő- és pick-and-roll védőként is jó magasember, Porzingis pedig egy gyűrűtől távolabb is jól használható magas - Vucevic mellé az utóbbi kettő keveréke kellene leginkább, mindkettő magyarázható és támadható pick is lenne.

Az is elképzelhető, hogy elcserélik a draftjogot, sapka alatti helyük ugyanis lesz benyelni egy kész játékost, ha valaki ilyet ajánl az ötödik választásért - szerintem Skiles kinevezése is inkább segíti a cserét, mint gátolja, és az sem biztos, hogy egy ilyen fiatal csapatnak nem egy tapasztaltabb kosarasra van inkább szüksége, mint egy újabb újoncra. Övék a lehetőség, hogy bedöntsék az első dominót, ha minden az előzetes várakozások szerint indul az első négyben, ez pedig még sokat érhet más együttesek számára is.


Szabadügynökök

A legelső dolog, hogy el kell dönteniük, mit akarnak Harrisszel. Az ő és Kyle O'Quinn összesen 5.6 milliós QO-ival, Gordon és Ridnour fizetését nem számolva is 46 millió dolláron áll a Magic, 21 millió dollárral a sapka alatt. Ha Harrist elengedik, akkor ez több mint 25 millió dollár lesz, de ha megtartják - nagyjából 15.5 millió dollár lesz a kezdőfizetése még maximum szerződés esetén is -, akkor is marad 10 millió dollárjuk.

Az más kérdés, hogy szerintem őt ennyiért nem éri meg tartani. Az egy dolog, hogy Skilesszal milyen volt a munkakapcsolata, de Payton kezébe is kell labda, Vucevic kezébe is kell labda, Harrisszel ezt a triót kicsit soknak érezném így a kezdőbe, főleg úgy, hogy a maximum szerződés esetében szerintem nagyon masszív túlfizetés - egy elfogadható  vagy annál kicsit jobb hatékonyságú scorerről beszélünk, nem másról. Ha a New York Knicks megkínálja egy maximummal, én Rob Henniganék helyében elengedném.

Szerintem jó esélye van egy-két cserének, akár a pick mellett is. Komoly szabadügynök nem igazol hozzájuk, tavaly Frye-t, Gordont és Ridnourt is rendesen túl kellett fizetniük, a jobb játékosoknak pedig lesznek jobb kérőik is, akik a Magichez hasonló pénzt tudnak majd adni. Ha nem tudják elkölteni a pénzt, de javulni akarnak, a csere a megoldás. Oladipo, Payton és Vucevic szerintem biztonságban vannak, azért azt az Orlando is tudja, hogy egy év alatt nem fognak bajnokesélyes csapatot felépíteni, márpedig akkor ez a három ember a jövőjük alapja, rajtuk kívül azonban bárki és bármi feláldozhatónak tűnik.

 

Összességében nézve a Magic-drukkerek érdekes szezon elé néznek. Az eddigi dolgokat, ha nem is lehet elfelejteni, de Skiles új lapokat fog osztani, más, karakteresebb rendszerben dolgozik (főleg védekezésben), mint az elődei. Többen kihullhatnak szerintem az eddig tehetségként kezelt játékosok közül, mindenkinek fel kell vennie a stílust, amit a tréner erőltet, mert aki nem, az menni fog.

Ez, ha nagyon rövidtávon nem is, középtávon szerintem eredményre fog vezetni. Hosszútávon Skiles szerintem egy csapat számára romboló hatású, ezért négyéves szerződése után nem nagyon fogják marasztalni, de ez még nagyon a jövő zenéje. Egy teljesen más stílusú Magicet várok a következő szezonban. Cserefüggően (1/5, Gordon, esetleg Harris sign-and-trade) azt sem zárom ki, hogy ezen a keleten még PO-esélyeik is lehetnek, ha a gárda nagy része vevő lesz Skiles stílusára - ha nem, hamar bukás lesz ez a projekt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus