Végleg vége egy korszaknak a Spursnél?

Átalakulás előtt áll a Spurs, de hogyan teszi meg mindezt a 2014-es bajnok? Visszavonul-e Tim Duncan és Manu Ginobili, ki lesz helyettük?

Atlantic: SixersKnicksCelticsRaptors
Central: PistonsPacers, BucksBulls, Cavaliers
Southeast: MagicHornetsHeatHawks, Wizards
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzThunderBlazers
Pacific: LakersKingsSuns
Southwest: RocketsMavericks


Az előző év nagyon viszontagságosan indult a 2014-es bajnoknak, Kawhi Leonard több hetet, hónapot kihagyott kézsérülése miatt és nem nagyon állt össze a játék. Az alapszakasz végére összekapták magukat, de egy sokáig emlékezetes első körös párharcban kikaptak a Los Angeles Clipperstől. Vajon mennyire és hogyan alakul át keretük a következő idényre? Ezt vizsgáljuk most.


Öt garantált szerződés és számtalan megválaszolandó kérdés

Összesen öt ember maradása biztos a csapatnál, közülük sem túl sok a biztos pont. Az egyik ilyen Tony Parker lenne, de a francia irányítón kezd egyre jobban meglátszani a kor, egyáltalán nem futott jó idényt, mert - nem meglepő módon - folyamatosan sérülésekkel bajlódott, akkor is volt valami baja, amikor pályára tudott lépni. Esett a pontátlaga és a hatékonysága is, és bár továbbra is nagyon figyel a labdára, Parker játékában pont nem az óvatosság az erős pont, hanem a kiszámíthatatlanság, amiből keveset láttunk idén. Megy a franciákkal az Eb-re is, sokkal pihentebb szerintem emiatt nem lesz jövőre sem. Mögötte megvan Patty Mills, aki vállsérülése és műtétje után nagyon lassan vette fel a ritmust, összességében pocsék szezont hozott, de a PO-ban néha már láthattunk tőle életjeleket.

Kyle Andersont tavaly húzták az első körben, de sokat szerintem a következő idényben sem fog játszani annak ellenére sem, hogy több távozó is lehet előle, hiszen négy hátvédnek is lejárt a szerződése.

A magasemberek közül Tiago Splitter esete nagyon érdekes. Támadásban egyáltalán nincsenek rossz számai - mondjuk rá figyelnek talán a legkevésbé az ellenfelek -, kevesebb mint 20 perc alatt hoz 8.2 pontot 60% fölötti TS-sel, de ebből a sokat mondó adat a kevesebb mint 20 perc. Akármennyire is illik a Spursbe, valószínűleg az ő 8.5 milliós szerződését megpróbálják elcserélni, hogy fontosabb embereket tudjanak megtartani és igazolni. Boris Diaw hatékonysága visszaesett, de egyébként a tőle megszokott számokat és játékot hozta. Egyrészt szerződése barátibb, mint Splitteré - jövőre még garantált, aztán két évig csak részlegesen -, másrészt annak ellenére, hogy őt a szezon bizonyos részein szerintem fölösleges játszatni - nem tud már végig pörögni egy egész szezont -, amikor igazán számít, sokkal többféleképpen tud segíteni a Spursnek, mint a brazil.

A szabadügynökök közül Kawhi Leonard biztosan marad, a csapat közölte vele is, hogy meg akarják tartani, de előtte szeretnének igazolni egy nagyobb nevet, utána ajánlják be neki az ötéves maximumot, hiszen a Bird-jogok segítségével ezt megtehetik a sapka fölött is, a sapka alatti helyet erre fölösleges ellőni.

Tim Duncan és Manu Ginobili esete már más, hiszen két visszavonulás előtt álló ikonról beszélünk. Az argentinen látszódott leginkább a három nagy sztár közül a kor (4-5 éve várja már ezt mindenki nagyjából). Még mindig 54.4%-os TS-sel dolgozik, másnál jónak mondanánk, de nem nála, már alig átlagolt 10 pont fölött és rengetegszer fordult elő, hogy inkább hátrány volt a csapatnak, mint hasznos tag. Duncan vele ellentétben egészen félelmetes még 38-39 évesen is, 56%-os TS-re visszatornázta hatékonyságát, All-NBA harmadik és All-Defensive második csapattag volt, ráadásul a rájátszásban (talán) a legjobb az egész csapatból - ha nem is olyan mértékben, mint korábban, de még mindig lehet rá építeni. Ha Duncan marad, akkor szinte biztosan Ginobili is - előbbi évi 6-7 millióért, utóbbi pedig szerintem maximum 2-3 milliót fog kapni, nem többet.

Van még egy nagyon fontos szabadügynökük, Danny Green, aki a liga egyik legjobb 3&D játékosává fejlődött. Tovább javult triplaszázaléka (41.8%) és elég jó éve volt, de a Clippers elleni sorozatban csődöt mondott. Megtartása nagyon nehéz lesz, valószínűleg Splitter távozása árán fog csak sikerülni. Marco Belinellinek pont a PO jött össze és szerintem Ginobili sorsától nagyban függ az, mennyire szeretnék megtartani, mert bár kosárIQ-ban messze nem ér fel az argentin legendához, külső dobásaival legalább tudná pótolni pontjait a padról. Cory Joseph-nek és Aron Baynesnek QO-ja van, de nem lepődnék meg azon, ha nem adnák meg egyikőjüknek sem, ugyanis a Spursnek szüksége lesz minden sapka alatti helyre. Joseph egyébként egy szívós védő lett, akit Mills helyett/mellett szépen lehetett használni a cserepadról, Baynes pedig egy hasznos 15 perces csere, viszont kettejük QO-ja összesen több mint 5.6 millió dollárt visz el a sapka alól.

Reggie Williamsnek van egy csapatopciója, szerintem biztosan nem hívják le, Jeff Ayres és Matt Bonner pedig abszolút pótolható vagy ha nagyon szükségesek, minimumért visszaigazolható emberek.


Draft

A 27. helyen húz a Spurs, és bár legyintenénk, hogy itt úgyse húznak meghatározó embert, azért Parker és Ginobili óta tudja, hogy rájuk figyelni kell ilyen magasságban is. Elég sok lyuk van a rosteren jelenleg, úgyhogy szinte bárhova érkezhet erősítés - akár folytatja Duncan és Ginobili, akár nem, a hátvédeknél és a magasembereknél is mindenképpen kell majd a frissítés.


Szabadügynökpiac

Ez már sokkal érdekesebb a Spurs esetében, hiszen Parker, Splitter, Diaw, Mills és Anderson 5 garantált szerződése és Leonard QO-ja összesen 38.5 millió dollárt foglalnak a sapka alól. Ebbe tehát belefér Duncan 6-7 milliós szerződése és még egy 20 millió dollár környékén induló maximum kontraktus is. Két nevet emlegetnek velük kapcsolatban: egyrészt LaMarcus Aldridge-et, másrészt Marc Gasolt, készülnek tehát már a Duncan-éra utáni időszakra is.

A két említett közül LMA listáján állítólag nincsenek túlságosan elöl - ellentétben a másik texasi csapattal, a Dallasszal - és szerintem nem is ő lenne a jobb választás, túl sok egy-egyet játszik, megakasztaná a Spurs sokpasszos játékát és védekezésben sem a legjobb. Ezzel szemben Gasol elit passzoló és a liga egyik legjobb védője centerposzton, tökéletes alap lehetne arra az időre, ha Duncan visszavonul és fel kell húzni egy új csapatot - köré meg lehet ezt tenni. Azt nem tudni, mennyi esélye van annak, hogy otthagyja Memphist - ott is jó a csapat, nagyon megszokta már a környezetet és szeretik is -, de ha megteszi, szerintem sanszos, hogy a San Antonio kedvéért, mert a spanyol valószínűleg újjáépülő és félkész csapatokba (Lakers, Knicks) 30 évesen már nem igazán akar menni, itt pedig egyből nyugati elitgárdához igazolhat, utána pedig a csapat arca lehet.


Összességében nézve nem néz egyszerű nyár elé a csapat, hiszen egy 20 milliós maximum szerződésű játékos és Duncan újraigazolása után nem lesz túl sok helyük a sapka alatt, márpedig Danny Green megtartása vagy hasonló kaliberű emberrel - Wes Matthews például - való pótlása létfontosságú lenne, a periméteren nagyon kiürülhetnek, ha csak a magasemberekre koncentrálnak. Splitter elpasszolása oldhat meg mindent, de nem tudni, ki mennyi fantáziát lát a magasemberben, aki jó számokat hoz, de limitált játékidő alatt, ez közel sem biztos, hogy bármelyik másik együttesnek megér évi 8.5 millió dollárt.

Duncanék maradására szerintem nagyobb az esély, mint a visszavonulásukra, egy "átvezető" év szerintem még benne van a legendában, de az szinte biztosnak tűnik, hogy vagy elérkeztünk egy korszak végére a Clippers elleni párharccal, vagy jövő tavasszal/nyáron tesszük majd meg mindezt. Középtávon Gasol vagy Aldridge leigazolása kulcsfontosságú, de hogy milyen játékerőt képviselhetnek jövőre, azt tényleg csak akkor lehet megmondani, ha Splitter el tudják cserélni - ha nem, akkor szerintem Gasol ide vagy oda, rövidtávon nagyon könnyen vissza is léphetnek összességében.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus