Végre elindult az igazi NBA szezon!

Bár a rendkívül izgalmas 2016/17-es évad véget ért, az események most pörögtek csak fel igazán - elkezdődött az offseason, és máris itt a Draft Day!

Az újoncbörzét, és a nap folyamán lezajló cseréket egész nap nyomon követjük ezen a linken, én pedig az elmúlt hét eseményeit próbálom összefoglalni, ha valaki lemaradt volna - mozgalmas időszak volt!

A szó elszáll, a link megmarad, így nem fukarkodtam velük, hogy egy-egy neves eseményt felidézzek - klikkeljenek bátran, csak 2 zsarolóvírust rejtettem el a hivatkozások között!

Ha csak az elmúlt két nap eseményeit vesszük alapul, már azok is több beszédtémát szolgáltatnak, mint nagyjából az egész mögöttünk hagyott idény - Kevin Durant versenyszellemét, kihívásokhoz való hozzáállását most nem firtatom, jórészt neki köszönhető ugyebár minden idők egyik legunalmasabb rájátszása. Komolyan, nekem a legemlékezetesebb momentum a PO-ból ez

Az alapszakasz még csak-csak elment szódával - ott volt ugye Westbrook One Man Show-ja, Harden brutális számai, a Davis - Cousins “házasítás”, Devin Booker 70-ese, Klay Thompson 29 perc alatt szórt 60-asa, Dion Waiters meccsnyerője a GSW ellen, LaVar Ball, de érdeklődve figyelhettük azt is, hány NBA-sztár gondolkozott el a kanadai állampolgárságon az elnökválasztás után

Természetesen nem maradhatott el az évi rendes Knicks-dráma sem, kezdve Rose eltűnésével, az Oakley-üggyel, Melo-lejárató cikkel - ma pedig Phil Jackson újra táptalajt adott azon konspirálóknak, miszerint titokban még mindig a Lakersnek dolgozik: a hírek szerint nem zárkózna el Kristaps Porzingis elcserélésétől. 

De ne szaladjunk ennyire előre, elvégre mozgalmas hetünk volt - nézzük sorjában a pletykákat, eseményeket!


LeBron újfent elhagyhatja a Cavalierst

A döntő után egyből beindultak a találgatások, miszerint LeBron James clevelandi életműve - az elbukott finálé ellenére is - készen van, elhozta a bajnoki címet a városba, így szabadon távozhat. Lehetséges célpontként fel is merült a Lakers, mondván üzleti érdekeltségei vannak Jamesnek az angyalok városában, és egyébként is szívesen játszana a patinás klubnál - Paul George prognosztizálható érkezésén kívül tehát van még miért szorítania az aranysárga-lila drukkereknek. Erre legkorábban a következő szezon után, vagyis egy év múlva kerülhet sor - George is akkor lesz szabadügynök, kérdés, megszerzik-e előbb Luke Waltonék.

Az sem egyszerűsíti a LeBron körüli helyzetet, ahogy a Cavs megvált David Griffin GM-től - Twitteren ki is fejezte nemtetszését a klublegenda, és valószínűleg más csatornákon is megtette ugyanezt. Griffin posztája jelenleg Chauncey Billups tűnik esélyesnek egyébként.

Hogy kicsit izgalmasabb legyen a dolog, szóba került még a szakmai stábját Jerry Westtel megerősítő Clippers is, mint lehetséges James-célállomás - ennek a vonalnak táptalajt szolgáltat a híresztelés, miszerint DeAndre Jordan mozdítható a klubtól.


Gazdát cserélt az 1/1

A nyár eddigi legnagyobb bombája nem James esetleges csapatváltása, hiszen arra most még biztosan nem kerül sor - bár amilyen tempóban pörögnek az események...

Szóval Sam Hinkie Process-e újabb mérföldkőhöz érkezett, a Sixers ugyanis megszerezte az első választás jogát a Bostontól, és jó eséllyel Markelle Fultz-ot fogja kiválasztani vele ma éjjel - így a zsinórban két 1/1-est jegyző Minnesota után a Philly is “back to back” választhat az újoncbörze legelején. Embiidék mellé remek fit lehet Fultz, a Celtics szemponjából azonban érdekes kérdéseket vet fel a csere, amiket csak a jövő fog megválaszolni: érdemes volt passzolni Fultz-ot, és tovább folytatni a draftcetlik gyűjtögetését? A következő három draftra 8 (!) darab elsőkörössel rendelkeznek a Kelták, jogos lehet a kérdés, hogy ezúttal nem lett volna-e jobb a minőség a mennyiség helyett. Na nem mintha a mostani 1/3-assal kutyaütő játékoshoz jutnának, de mint tudjuk, a fiataloknak játékidő kell, hogy fejlődjenek, ez a feltétel pedig nem igazán adott jelenleg a mély kerettel rendelkező Bostonnál - Jaylen Brown kárán okulva nem igazán kapkodnak az idei újoncok azért, hogy a Celticshez kerüljenek.   


Butler, George: Cavs, Celtics, vagy marad minden a régiben?

Természetesen nem csak LeBron James esetleges csapatváltásáról pletykálnak, a szokásosnál több nagy nevet emlegetnek mostanság cserére esélyesként.

A fentebb már említett Paul George megunta a köntörfalazást, és kerek perec kijelentette, hogy szívesen igazolna a Lakershez - erre akár ma este is sor kerülhet, de talán némileg esélyesebb a jövő nyár. A Cavs azért bekavarhat ebbe a tervbe, amennyiben egy értelmes csomagot tudnak Kevin Pritchard elé tolni - ebben az esetben akár licitháborúba is kezdhetnek Magic Johnsonék a Clevelanddel, ami jót tenne a Pacersnek is, felverné kicsit George árát.

Jimmy Butlerről is naponta jönnek infók, egyszer még szeretné, ha a Cavshez cserélnék, másnap már inkább maradna a Bullsnál, de a Celtics is játszik nála, csakúgy mint PG13 esetében. Egy biztos, a “Three Alphas” felállásból eleget láttak a Bullsnál, így amennyiben marad a helyén Butler, úgy csak a játékosopcióját lehívó Dwyane Wade-del kell osztoznia a vezérszerepen, Rajon Rondotól jó eséllyel elköszönnek a Bikák.


Ki járt jobban, a Lakers vagy a Nets?

Az idei offszezon másik komoly cseréje az 1/1 mellett a D’Angelo Russell - Brook Lopez üzlet volt, így megnyugodhatunk, ismét lesz orosz játékos a Nets keretében, ők ketten pedig csapattársak lesznek.

Ahogy Tóth kolléga is írta, mindkét csapat részéről volt értelme a cserének, én mégis inkább a Nets felé hajlok, szerintem ők jártak árnyalatnyival jobban.

A Lakersnek ugyanis ki kellett takarítania Mozgov szerződését - ezzel még nem lenne baj, láttunk már ilyet. Azonban az oroszért senkit nem kellett túllicitálniuk, mégis a tavalyi szabadügynök-piac nyitását követő harmadik percben már elé tolták a szerződést - kicsit Rashard Lewis-utánérzés (6 év, 118 millió dollár a Magictől 2007-ben) a dolog. Ennek a takarításnak a két évvel ezelőtti 1/2-es volt az ára, ami egy kicsit magasnak tűnik - persze lehet, hogy az a két év, amit láttak Russell-ből, elég is volt nekik, és könnyű szívvel intettek búcsút a spiclinek fiatal hátvédnek. Ilyet is láttunk már, nem feltétlen kell egy újoncnak kitöltenie a szerződését ahhoz, hogy nagyjából teljes képet kapjon csapata arról, mennyire használható az egyén (Adam Morrison esetében kellett 1-2 év, mire teljesen látszott, hogy kuka, míg Anthony Bennett esetében ez az időintervallum 2 perc 12 másodperc volt).

Utólag tehát benne van a pakliban, hogy mégis a Lakers nyeri a cserét, főleg, ha tényleg behúzzák a George-James kombót - ha azonban nem, és Russell kivirágzik Brooklynban, akkor végre egyszer a Nets jön ki jobban egy üzletből.

A Lakersnél azért nem mindenki volt vele tisztában, hogy Russell már nincs a klub kötelékében, vele hirdették a mai draftot, D’Angelo exbarátnője pedig sok szerencsét kívánt a játékosnak további pályafutásához


Howard: Három év, három csapat, 33 táncosnő

Ami öt éve még világszenzáció volt (vajon 82-0-val végez a Kobe-Gasol-Nash-Howard-féle Lakers?), az mára már csak néhány sort érdemel: Dwight Howard hazatérése Atlantába egy szezonig tartott, a Hawks néhány használt hálózsákért, három gombóc (olvadt) fagyiért és egy aláírt James Jones poszterért továbbadta a Charlotte Hornetsnek. Az üzlet 5 perccel azután jött létre, hogy Howard kérdezz-feleleket hirdetett a Twitterén, illetve 1 órával azután, hogy a két csapat Twitteren viccelődött egy esetleges twitt-cseréről.

A Hornets a jelek szerint meg kíván maradni abban a langyos középszerben, amiben gyakorlatilag az egész Jodan-érában voltak - a keleti 7-8. helynél komolyabb álmaik nemigen lehetnek, ahhoz viszont nem elég rosszak, hogy magasan draftoljanak. Howard egyébként dolgozott együtt Clifford edzővel még a Magicnél, és a Hornets drop védekezésébe jól is fog illeni - Michael Kidd-Gilchristtel jó kinti-benti védőpárost alkothatnak.

A Hawks megszabadult egy 20+ milliós szerződéstől, de az ő pontos terveiket még nem ismerjük - amint eldől Paul Millsap sorsa, okosabbak leszünk.


Phil Jackson titkos Lakers-ügynök?

Bár már évek teltek el a témában írt cikkem óta, a Knicks háza táján továbbra sincs nyugalom - a 2012/13-as idényben látványos kosárlabdával 54-28-as mérleget elérő klub 37, 17, 32 és 31 meccset húzott be az elmúlt négy idényben, ebből a legutóbbi három év már teljes egészében Phil Jackson irányítása alatt zajlott. Az, hogy a triangle elavult, senkinek nem újdonság már - csak az érdekesség kedvéért 1-2 meccsre megpróbálnám játszatni a mostani Golden State-tel, kiderülne, how’s it goink.

De ha a rossz rendszer nem lenne elég, a játékosokkal sem bánnak kesztyűs kézzel a Nagy Almában - Anthony kifúrása mellett most már úgy fest, a csapat egyetlen reménysége, Kristaps Porzingis rúdja is kifelé áll - a hírek szerint Top 4-es draftcetlit kér érte minimum a Knicks, Josh Jackson a kiszemeltjük. Evan Turner tud valamit?  

     
Bár Tóth úr úgyis részletesen kitér mindenre draft-követő cikkében, de azért végezetül jöjjön néhány cserepletyka:

A Suns árulja Eric Bledsoe-t, Brandon Knight mellé pedig még egy cheerleadert is adnának édesítőként.

A Spurs Danny Greentől és LaMarcus Aldridge-tól szabadulna, a Clippers pedig ezúttal már fogadja a DeAndre Jordan-re érkező hívásokat, nem zárták be a centert a házába (hja, azok voltak az idők!).

A Rockets Ryan “Lockdown-D” Andersont, Patrick Beverley-t és Lou Williamst is passzolná, Beverley tetszik is a Jazznek. Paul Millsapet a Denver, a Sacramento és a Phoenix is nézegeti. 


Most pedig jöjjön a draft!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus