Veteránminimum – Bryant és Gasol elkapta a szezonrajtot

Heti rovatunkban az 1981. január 1. előtt született játékosok teljesítményeit rangsoroljuk – két ex-csapattárs uralja az év elejét. 

 

10. Steve Blake

Évek óta probléma, hogy nincs egy megbízható csereirányító Portlandben – most úgy tűnik, sikerült megtalálni azt, aki azt tudja a legjobban, amire szükség van: tempódiktálás, gólpasszok és viszonylag jó védekezés. Steve Blake már harmadjára lett Trail Blazers-játékos (2005-06, 2007-2010 között kosarazott itt), ismeri tehát a közeget, és őt is ismerik. Nem hoz űrszámokat (4.6 pont, 2 lepattanó, 3.4 gólpassz nagyjából 20 perc alatt), de nagyon kellett ő Lillard mögé. 

9. Mike Dunleavy Jr.

Bár 11.1 pontja, 3.6 lepattanója és 2.8 gólpassza okán előrébb is lehetne a rangsorban, egyelőre nagyon hullámzó a játéka. 0 pontos első meccsre 14 pontos második, 27 pontos idénycsúcs kontra három mezőnykísérlet – széles skálán mozog a veterán kiscsatár teljesítménye. Úgy tűnik viszont, hogy az újonc Doug McDermottnak még várnia kell arra, hogy átvegye a helyét, egyelőre megnyerte ezt a szezon eleji kis különcsatát – várható, hogy a következő hetekben feljebb kúszik a veteránok ranglistáján. 

8. Kevin Garnett

Egészen érdekesen nyitotta az évet a Nets nagy öregje: pattanózásban extrát hozott, első négy meccsén 9-es átlaga volt – a dobásmutatója viszont fokozatosan csökkent le a kiválóról a katasztrofálisra (62.5-46.7-37.5-14.3). Utána kicsit pihentették, aminek meg is lett az eredménye: utolsó meccsén 8 pontot, 8 lepattanót és 7 asszisztot hozott össze. Összességében a 8 pont, 8.3 pattanó és 2.5 gólpassz remek a 38 éves erőcsatártól, aki a büntetőket eddig hibátlanul dobja (6/6). 

7. Manu Ginobili

Vasárnappal bezárólag négy meccset játszott a Spurs, ezek közül egyszer betlizett az argentin legenda (2 pont, 0/5 a Suns ellen), a Dallasnak 20 pontot, az Atlantának 12-t, a Pelicansnek 17 egységet rámolt be. 13.3 pontot, 2.3 pattanót, 2.8 gólpasszt hozott össze eddig, és figyelemreméltó 1.3 labdalopása is akadt. A Spurs eddig mélyaltatásban volt, de kezdenek felpörögni, ami Gino dolgát is megkönnyíti majd. 

6. Paul Pierce

Eddig remekül sült el Pierce csapatváltása, hét meccsén 11.9 pontot, 5 pattanót és 2.7 gólpasszt hozott össze, a Wizards pedig 5-2-es mérleggel áll. Bár mezőnymutatója nem túl acélos (33.3 mezőny, 29.2 tripla), nagyon sok büntetőt (4.3/meccs) harcol ki még mindig, amiket jó százalékkal be is hajigál (86.7), és meccsenként 1 labdalopása is van. Igazán kiemelkedő estéje nem volt, de hoz egy nagyon stabil átlagot - ami egyébként lehetne még magasabb is, ha a Bucks ellen nem állíttatja ki magát az első félidőben szövegelés miatt. 

5. Dirk Nowitzki

A német erőcsatárra nagyon vigyáznak Dallasban, 30 perc alatt játszik eddig átlagban – ugyanakkor a limitált percek nagyon nagyot dobtak a hatékonyságán. 20.6 pontot, 5.9 pattanót és 2.3 gólpasszt rántott össze, hét meccs alatt. A hatékonyság a dobásain is megmutatkozik, mezőnyből 52, a triplavonal mögül 46 (!) százalék felett tüzel, a büntetőket stabil 81%-kal értékesíti – ráadásul mindössze 1.4 labdát ad el. Bár több új arc is van a csapatban, az első másfél hét alapján még mindig Nowitzkin múlik a siker: a négy győzelem során 23 pontot átlagolt 50 százalék feletti mezőnnyel és triplázással, a három vesztes összecsapáson 17.3-ig jutott jóval rosszabb mutatókkal (44% mezőnyből, 36% a triplavonal mögül). 

4. Jamal Crawford

A liga évek óta legjobb hatodik embere bizony már a 35. életévét tapossa, de mindez nem nagyon látszott a szezon elején. 20.2 pontot szórt az első 5 meccsen (bár mindössze 13/33-as triplamutatót hozott össze). A gyűrűt még mindig remekül támadja, a Lakers ellen 10 büntetőt harcolt ki – és jól is dob a vonalról (24/28). Két meccsen is adott 5 gólpasszt, 1.4 labdát lop átlagban, továbbra is meghatározó a Clippersben. 

3. Tim Duncan

Az első másfél hét alatt csak 4 meccset játszott a Spurs, ezért is nem került Pau Gasol elé San Antonio hőse. Kicsit beragadt a rajtnál a címvédő, de ez legkevésbé Duncanen múlt: 14.5 pont, 11.3 pattanó, 2.3 blokk, és 1.3 labdaszerzés a termése ezeken a meccseken. A dobásai lehetnének valamivel pontosabbak (19/43 mezőnyből, 20/29 büntető), de ezt leszámítva nem látszik rajta, hogy a 18. szezonját tapossa. 

2. Pau Gasol

Sokan féltették a spanyolt, hogy mihez kezd majd a védekező felfogású Bullsban, de a Lakerst elhagyó nagyember ismét bizonyította, hogy egyrészt a legsokoldalúbb magasember, másrészt bármilyen stílusú gárdába képes beépülni. A ma hajnali Detroit elleni meccset nem számolva hét összecsapáson egyszer volt gyengébb estéje támadásban (6/18 a Cavaliers ellen) – de akkor mindezt 6 blokkal feledtette. Fiataloknak is becsületére váló, masszív dupla-duplát átlagolt (18.6 pont, 10.6 lepattanó), közel 2-2 blokkal és gólpasszal megspékelve. Gasolra egyáltalán nem jellemző az utolsó Lakers-es éveiben látott erőlködés, sokszor az az ember érzése, mintha évek óta Thibodeau rendszerében játszana – mondjuk aki napok alatt (!) képes volt magas szinten megtanulni a triangle offense-t, az nem ijed meg semmiféle taktikai felállástól. 

1. Kobe Bryant

A Lakers klasszisa már 37. évét tapossa, de a hétvége előtt még első helyen állt a pontlistán. Steph Curry azóta megelőzte, de a második Bryantnek így sincs oka szégyenkezni: 26.5 pont, 5.3 pattanó, 3 gólpassz és 1.5 labdaszerzés került a neve mellé eddig. Átlagban 34.4 percet tölt a pályán, ami viszont meg is látszik a dobásmutatóin (39.4 mezőnyből, 28.6 a triplavonal mögül, 76.5 a büntetővonalról) - ugyanakkor a vele egykorú mezőnyemberek közül nem igazán lóg ki. Érdekesség, hogy a hazai meccseken rosszabbul dob, de plusz-mínusz mutatója mindössze -4.5 (idegenben -28.5!), miközben idegenben kevesebbet van fent a pályán (35.7-31.9 perc). Egy biztos, Bryant továbbra is ugyanolyan intenzíven próbál játszani, mint korábban (legalábbis a Staples Centerben) – a hibák száma növekszik ugyan, de ameddig műtött Achilles-szel a második sorba is kiugrik egy szabad labdáért, addig ő lesz a király Los Angeles aranysárga-lila felében. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus