Veteránminimum – Gasol és Nowitzki mérföldkövei

Dirk Nowitzki előzte Olajuwont, Pau Gasol illusztris társaságban - Kobe Bryant egy negatív rekordlista élén. NBA-élet 33 felett. 

 

10. Jamal Crawford

Az első napok szárnyalása után a Clippers klasszis cserejátékosa alaposan visszaesett: az elmúlt héten két meccsen 9.5 pontot hozott össze, tőle nagyon szokatlan 2/11-es triplázással (viszont hibátlan büntetőzéssel). Bár kiosztott 3-3 gólpasszt és 1-1 labdát is lopott, 65 percnyi játékidő alatt ő ennél sokkal hatékonyabb szokott lenni. 

9. Luis Scola

A Jazz ellen már nem volt rossz az argentin klasszis (8 pont, 8 pattanó, 3 gólpassz), a Heat és a Denver ellen összesen kapott 32 percet, ami alatt nem okozott csalódást – de a nagy durranás a Chicagóban bemutatott Pacers-győzelem alkalmával jött el. Pau Gasollal és Joakim Noah-val szemben Scola 10/12-es mezőnymutatóval szórt 21 pontot, mellé lekapott 11 pattanót, akadt 2 blokkja és egy labdalopása – nem túlzás, hogy oroszlánrésze volt a lélektanilag nagyon fontos sikerben. 

8. Steve Blake

Továbbra sem vele van tele a sajtó, de a Trail Blazers csereirányítója is nagy szerepet játszott abban, hogy csapata lábon kihordta Nicolas Batum sérülését és a héten mindhárom meccsét megnyerte. Blake a Charlotte ellen szépen védekezett (4 pattanó, 2 labdalopás, 1 blokk), a Denver ellen 6 pont, 5 pattanó és 5 gólpassz került a neve mellé, míg a Nets ellen 7 pont, 7 gólpassz és 3 labdalopás fűződött a nevéhez – utóbbi alig 16 perc alatt!

7. Kevin Garnett

A 38. évét taposó KG a Warriors ellen faultgondok miatt mindössze 13 percet játszhatott (4 pont, 4 pattanó), viszont a Phoenix Suns (12 pont, 10 pattanó) és a Trail Blazers (12 pont, 12 pattanó) ellen is dupla-duplázott – tette mindezt mindkétszer 5/8-as mezőnymutatóval és 2/2-es büntetőzéssel. Nem rajta múlt a Nets hármas vereségsorozata. 

6. Paul Pierce

Pierce továbbra is gondban van a kinti dobásaival (ezen a héten 1/8), azonban ezt leszámítva nagyon hasznosan teszi a dolgát a Washingtonban. Ez már messze nem az ő csapata, de a 11.5 pont, 7 pattanó és 3 gólpassz még így is nagyon szépen mutat. A Wizards ráadásul mindkét meccsét megnyerte a héten, és 7-2-es mérlegével második helyen áll Keleten!

5. Kobe Bryant

A hét legnagyobb zuhanója címet a Lakers legendája kapja – nagyon nem is kell magyarázni, miért (nem azért, mert John Havliceket megelőzve most már övé a legtöbb elhibázott mezőnykísérlet...). Hiába volt 44, 33 és 28 pontos meccse is, 102 mezőnykísérletéből mindössze 36 talált utat a gyűrűbe (35.3 százalék). A Spurs elleni 1/14-e igazi mélypont volt, de a többi meccsen is többet vállalt, mint amennyit kellett volna. Nem lehet egy személyben a nyakába varrni a vereségeket, 5-5 lepattanót és gólpasszt is a pontok mellé tett – de a héten a hatékonyság (vagy annak hiánya) miatt nem kerülhetett előbbre. Mondhatni, hogy király volt, de félszeműként a vakok között.

4. Manu Ginobili

A padról beszállva 15.7 pontot, illetve irányítókat megszégyenítő kerek 6 gólpasszt átlagolt és majdnem 2 labdát lopott meccsenként – mindezt úgy, hogy 25-26 perceket töltött fent. A Lakers ellen csak 9 pontot szerzett, de adott 8 asszisztot, a Kings elleni vesztes összecsapáson 21 pontot termelt, a GSW ellen 17-et, így mindig volt extra a játékában. Mezőnyből nem volt annyira jó, a büntetőket viszont jól (10/12) dobta. 

3. Tim Duncan

A Spurs nagyembere az állandóság mintaképe – ezen a listán is, hiszen egy hete is a dobogó alsó fokán tanyázott. 13.3 pont, 10.7 pattanó, a Sacramento elleni vesztes meccsen 5 blokk voltak a számai, a Spurs pedig három idegenbeli meccsből kettőt megnyert. A büntetőket meglepően jól (10/12), a mezőnykosarakat elfogadhatóan (15/32) dobta, így bőven itt a helye. 

2. Dirk Nowitzki

Ha csak a dobásokat néznénk, a német óriás toronymagasan vezetné ezt a rangsort - ráadásul ponttermésben megelőzte Hakeem Olajuwont és már 9. az örökranglistán. Csak azért nem érte el a 20 pontos átlagot (egyetlen pontocska hiányzott neki), mert a Philadelphia ellen mindössze 20 percig kellett pályán lennie – mezőnymutatója egészen hihetetlen a héten: 69.9 százalék! A Mavericks erősségét mutatja, hogy másban (4.4 pattanó, 2.7 gólpassz, egyetlen blokkolt dobás) nem is nagyon kell csipkednie magát – ugyanakkor emiatt itt nem előzheti meg Pau Gasolt. 

1. Pau Gasol

A spanyol nagyember előző héten is majdnem első volt, a mögöttünk hagyott 7 nap alapján viszont ezt már nem lehet elvenni tőle. A Pistons ellen dupla-duplázott (17 pont, 15 pattanó, 4-4 assziszt és blokk!), a Toronto ellen gálázott (27 pont 12/19-es mezőnnyel, 11 pattanó, 3 blokk, 2 gólpassz). A Pacers ellen ő sem brillírozott (12 pont 4/15-ös mezőnnyel, 6 pattanó), de itt is kiosztott 3 sapkát, összességében megint dupla-duplát (18.7 pont, 10.7 pattanó) hozott, ami mellé parádés 3.3 blokkot tett. Történelmi tettet is végrehajtott a legutóbbi meccsen: elérte a 16 000 pontos, 8 000 pattanós, 3 000 gólpasszos és 1500 blokkos határt. Erre korábban öt játékos volt képes, ízlelgessük: Shaq, Olajuwon, Duncan, Garnett és Abdul-Jabbar…

 


Aki kiesett a Top10-ből: Mike Dunleavy Jr.

Tovább folytatja hullámzó teljesítményét a Bulls triplavetője – ezen a héten sajnos rossz-jó-rossz volt meccseinek sormintája, így kikerült a Top10-ből. A Raptors ellen 14 pontot szórt be 50 százalékos pontossággal, 5 pattanóval és 2 gólpasszal, a Pistons és a Pacers ellen viszont 30 százalék alatt dobott. 

Aki majdnem befért: Rasual Butler

A Wizards egyik veteránja két egészen nagyszerű meccset hozott le a héten. Előbb a Detroitnak dobott 18 pontot úgy, hogy mindössze egy rontott dobása volt, majd ugyanígy szerzett 10 egységet az Orlando ellen. Szedett néhány pattanót, adott 1-2 gólpasszt – ha játszott volna még egyszer a héten, Top10-ben lenne. 

Aki adós a jó játékkal: Matt Barnes

A Clippers kiscsatára hiába szerezte vissza a helyét a kezdőben, egyelőre nem találja a játékát. Bár a heti két összecsapásán 8, illetve 12 pontot dobott és a triplák már elkezdtek ülni, a mezőnymunkában (amiben Barnes mindig is jó volt) még komoly gondjai vannak. Az összesen 4 lepattanó és 1 labdalopás még édeskevés a Top10-hez. 

Aki túl keveset támadja a gyűrűt: Andre Miller

A veteránok között is idősnek számító assziszt-király a két Wizards-mérkőzésen összesen 12 gólpasszt osztott ki, ami kiváló – de a játék többi elemében (pontszerzés, védekezés) nem igazán jeleskedik. Védekezésben ez nem is elvárás, triplát világ életében nem tudott dobni, a betörést pedig érthető okokból már nem nagyon erőlteti – összességében azt csinálja, amit kérnek tőle, ez azonban a Top10-hez nem elég. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus