Veteránminimum - feltámadt a Spanyol Armada

Újra Bulls-játékossal kezdődik az NBA szépkorúinak rangsora, A Fekete Mamba visszakúszott, a texasi fenegyerekek kicsúsztak a Top3-ból

 

10. Steve Blake

A Portland csereirányítója nem találta a dobásait a héten (2/17), ám a Philadelphia ellen 8 gólpasszt, a Minnesota ellen hetet kézbesített, összességében 5.5 gólpasszt osztott ki négy meccsen – átlag 22 perc alatt. Ami fontosabb, a négyből mindössze a listavezető Grizzlies ellen hasalt el a Trail Blazers.

9. Kevin Garnett

Mindössze két összecsapáson láthattuk a mélyrepülésben lévő Nets nagyemberét, aki azonban hozta magát: a Philly ellen 9 pontot és 9 pattanót, a Bulls ellen (Joakim Noah megharapásának kísérletén túl) 7 pontot és 7 pattanót szállított. Ezek a számsorok önmagukban nem érnének Top10-et – viszont a két meccsen összesen 6 gólpasszt adott, valamint 7 (!) labdát szerzett. 

8. Luis Scola

A liga egyik argentin veteránja négy meccsen játszott, háromszor elérte a 10 pontos határt, a Dallas ellen pedig dupla-duplázott (14 pont, 11 pattanó). 10.5 pont, 7.5 pattanó, 2 gólpassz és 1.5 labdalopás a termése – a listán viszont hamarosan felválthatja csapat- és poszttársa, a sérülésből visszatérő David West. 
 
7. Manu Ginobili

Egyedül talán a Spurs bostoni vendégjátéka nem sikerült az argentinnak (2/6 mezőnyből, 2 gólpassz, 5 labdaeladás), de ott is gond nélkül győzött csapata. A Kings ellen 7 pontja mellett 8 gólpasszt adott, nem nagyon tudtak vele mit kezdeni az ellenfél védői, a Pacers ellen pedig rendesen kiszakadt nála a zsák. 28 egységet termelt be 10/18-as mezőnnyel, mellette 3 pattanó, 4 gólpassz és 2 labdalopás került a statisztikai lapjára – sokat tett azért, hogy az elsőbálozó európai edzőlegenda, Ettore Messina ne idegeskedjen sokat a kispadon. 
 
6. Paul Pierce

Az előző, Bucks elleni ponteső után a mögöttünk hagyott héten csak szemerkélt a kiscsatár, de így is mindhárom meccsén elérte a 10 pontos határt, és tette mindezt 50 százalék feletti mezőnymutatóval – mindezt úgy, hogy 26-27 perceket volt a pályán. A kerek 13 pontos átlag mellett a többi statisztikai mutatóban most nem nagyon villogott – kivéve Pelicans elleni meccset, ahol 3 blokkot is bemutatott. Ugyanakkor védekezésben továbbra is meglepően jól pótolja az ebben nála sokkal többre taksált Trevor Arizát – nem szerez tonnaszámra labdákat, de nem is lóg ki a csapatból. 
 
5. Dirk Nowitzki

A Pacers ellen nem lehetett panasz Nowóra (22 pont 53%-os hatékonysággal, 11 pattanó), és a Knicks ellen is 11/24-es mezőnymutatót hozott össze 6 pattanóval és 3 labdalopással. Azonban már ezen a meccsen is érződött a fáradtság a Dallas ikonján, a triplákat 1/8-cal dobta – a Raptors elleni mérkőzésen már nem csak a vonalon túlról nem találta a dobásait (6/19). Ha nincs az utolsó meccs gyengébb formája, akkor sokkal előrébb is állhatna, így viszont csak az ötödik helyre érhetett oda.
 
4. Tim Duncan

Három meccs, három győzelem, 16.3 pont 50 százalék feletti hatékonysággal, 7.3 lepattanó, 2 blokk, 2.7 gólpassz – kiváló mutatók a San Antonio magasemberétől. Az előző heti listavezetőnknek ez most a 4. helyre volt elegendő, de továbbra is messze a legmegbízhatóbb teljesítményt nyújtja a veteránok között. 
 
3. Jamal Crawford

Nagyon magára talált az eddig néha bukdácsoló Clippers és vele együtt a triplavető Crawford is (aki egyébként már a 10. legtöbb hármast értékesítő játékos az NBA történetében). Nem volt 20 pont alatti meccse (21, 25, 21,22 – átlagban 22.3), bőven 50 százalék felett szórt, valamint 20 triplát pörkölt be. Emellett adott néhány gólpasszt, szerzett pár labdát, leszedett pár pattanót – azonban neki a pontszerzés a feladata a Clippersben, és ezt hibátlanul teljesítette. 
 
2. Kobe Bryant

A Lakers ásza a héten megszerezte 6000. gólpasszát is, és úgy tűnik, ebben az időszakban csapatjátékot akar játszani. A Grizzlies betonvédekezése ellen nem mentek a dobások (de nem vállalt sokat, 5/15), de 10/10-et teljesített a vonalról. A Minnesota ellen egy nyert meccset dobott el a csapat - igaz a végén ő hibázta el a meccsfordító hármast, illetve két büntetőt, de az már csak a veszett fejsze nyele volt. Az északiak ellen 10/18-at dobott, volt 5 -5 pattanója, gólpassza és labdaszerzése is. A vasárnap esti Raptors elleni meccsen viszont pályafutása 20. tripla-duplájával tolta meg a gárda szekerét (31 pont, 12 gólpassz, 11 pattanó). Ha nincsenek a Minny ellen meccs végén bemutatott hibák, akkor listavezető lehetne. 
 
1. Pau Gasol
 
8 napot pihent a spanyol, de ez láthatóan jót tett neki – négy bevetéséből hármon dupla-duplázott. Menjünk sorban: a Jazz ellen nagyon sokoldalú volt (23 pont, 9 pattanó, 4 gólpassz, 3 labdalopás, 2 blokk), a Nuggets ellen 22 pont, 11 pattanó és 3 gólpassz, a Boston ellen 15 pont és 15 pattanó volt a mérlege. A Brooklyn elleni rangadón aztán átérezte a két csapat közötti rivalizálást: szó szerint terrorizálta a Brook Lopez és Kevin Garnett alkotta palánk alatti Nets-egységet. 25 pontját 9/12-es mezőnnyel szerezte, kiharcolt 8 büntetőt – emellett 13 pattanóval és 2 blokkal oktatott. Összességében 21.3 pont, kerek 12 pattanó, 2.7 gólpassz és 1 blokk a heti termése. Nem elhanyagolható, hogy a Bulls csak idegenben játszott, de így is három meccset nyert, és csak a Denver elleni back-to-backet vesztette el pár ponttal. Gasol jelenleg majdnem 20/10-et átlagol, ami a gyengélkedő keleti nagyember-mezőnyben sima All-Star tagságot ér.

 

Aki lehetőséget kapott: Jason Terry

Négy meccset játszott a Rockets veterán hátvédje, ebből az első hármon a szokásos percmennyiséget kapta – nem is váltotta meg a világot. A Bucks elleni 4. összecsapáson viszont gyakorlatilag irányító nélkül maradt a Houston (Beverley mellé Isaiah Canaan is a sérültlistára került), így Kevin McHale kénytelen volt 35 perces bevetésre küldeni Terry-t. Nem is okozott csalódást, 18 pontot (közte 4 triplát) rámolt be, emellett 6 pattanóval és 5 gólpasszal adott tartást a csapatnak.

Aki nem sokáig lesz itt: David West

Sérülése után visszatérhetett az All-Star erőcsatár a Pacersbe: az Orlando ellen 18, a Cavaliers ellen 14 egységet szerzett, és mindkét meccsen 6 lepattanót is megkaparintott. Rohamléptekkel épül vissza a csapatba, ahol hamarosan első-második opció lehet – egészségesen gond nélkül Top10-es lehet a veterán-rangsorban. 
 
Aki érdemben megkezdte a szezont: Elton Brand

Az évnyitón, október 29-én már pályára lépett a Hawks egykori 1/1-es nagyembere, de utána egészségügyi gondjai voltak, ami miatt a múlt heti, Hornets elleni mérkőzése még csak a harmadik volt a szezonban. Ugyanakkor nem látszott rajta a rozsda, 28 perc alatt 9 pont, 9 pattanó, 3 gólpassz és 1 blokk került a statlapjára. A magas posztokon kicsit vékony Atlantában nagyon sokat számít a jelenléte, valószínűleg kapni fog bőven játékperceket. 
 
Akinek elsült a keze: Rasual Butler

Jobbára már csak sima meccseken kap markáns perceket a hátvéd-kiscsatár a Wizardsban, de idén nem először (és nem utoljára) szakadt ki nála a pofonláda. A Cavaliers ellen 26 ponttal elvesztett mérkőzésen 28 perc alatt 23 pontot hozott. Nem árulunk zsákbamacskát, ugyanígy be fog kerülni a jövő heti összefoglalóba is, hiszen a mai hajnali Heat elleni meccsen szintén 23 pontot termelt – apró különbség, hogy ott a Wizards gálázott…

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus