Veteránminimum: Gregg Popovich szőrös szíve

Előző heti listavezetőnk kidőlt, egy ötszörös bajnok örökifjú került az ideiglenes trónra – megelőzve egy másik ötgyűrűst

 

10. Luis Scola

Az előző hetet egy 21-11-es meccsel zárta, ebben a hét napban csak két meccsen lépett pályára. A Hornets ellen ismét nagyszerűen dobott 15 pont, 6/9 mezőnyből, ¾ büntető), szedett 7 pattanót (ebből 4 támadó). A Suns elleni összecsapáson Roy Hibbert sérülése után gyakorlatilag csak rá kellett figyelnie a Phoenix nagyembereinek, nem is nagyon tudott dobást vállalni (0/4) – ugyanakkor 10 lepattanót kaparintott meg. 

9. Manu Ginobili

Négy meccset játszott le a Spurs a héten, ebből a 76ers ellenin gyakorlatilag csak azért került fel az argentin a pályára, nehogy megfázzon a kispadon (12 perc, 2 pont, 2 gólpassz). A másik három összecsapáson már értékelhető mennyiségű időt kapott, a Cavs elleni győztes meccsen 7 pont, 5 gólpassz és 3 pattanó került a neve mellé, a Minny ellen ismét csak 18 percet kapott (5 pont, 4 gólpassz) – végül a Brooklyn ellen már egy félidőnyi időt töltött a pályán. Utolsó meccsén volt a leghasznosabb, 5 pontot szerzett ugyan csak, de mindkét kísérletét bedobta, 4 gólpassz, 3 pattanó és 1 blokk került a neve mellé. Összességében Marco Belinelli felépülésével kevesebb időt is kap, és akkor sem neki kell a gyűrűt támadva megoldania a nehéz helyzeteket.

8. Caron Butler

Nem Caron Butleren múlt a Pistons sikeressége a mögöttünk hagyott héten. Az Orlando ellen remekelt (20 pont, 5/11 mezőnyből, három tripla, 7/7 büntető, 6 lepattanó), és az Atlanta ellen is igyekezett (10 pont, 4 lepattanó, 2 gólpassz). A Suns ellen kicsit haloványabb volt, ha ott egy kicsit jobban játszik, most előrébb lehetne. 

7. Kevin Garnett

Továbbra sem lövi a szét gyűrűt (ezen a héten összesen 12 pontot szerzett és 10 mezőnykísérlete volt…), de két meccsen is 9-9 pattanót kapkodott le, a Milwaukee elleni háromszori hosszabbításos meccsen ezt megfejelte még 3 gólpasszal és 2 labdalopással is. Átlagban 25 perceket tölt a pályán, hátul még mindig nagyon megbízható, elöl viszont nem nagyon játszanak rá a társak. 

6. Steve Blake

Hét meccses győzelmi sorozatban van a Portland, amiből vastagon kivette a részét a csereirányító is. Továbbra is nagyszerűen oldja meg a részfeladatát a csapaton belül, ami gyakorlatilag abból áll, hogy fenn kell tartania a ritmust, amikor Damian Lillard pihen. A Pelicans ellen 7, a Bulls ellen 4, a Boston ellen 5 gólpasszt osztott ki – és amikor nagyon kell, a keze is elsül. A Pelicans ellen mindkét dobását a helyére küldte, a Celtics ellen pedig 11 pontot szerzett. Nem kiemelkedő számok ezek, de Blake hasznossága a gólpasszokban és csapata mérlegében mutatkozik meg igazán. 

5. Dirk Nowitzki

Nem lehetett kérdés, hogy ilyen elképesztő dobásmutatókat hosszú távon senki nem tud tartani, de egy kicsit nagyobb mértékű volt a visszaesés, mint arra számítani lehetett a német legenda esetében. A Lakers elleni mészárszék (140-106) estéjén őt sem nagyon fogták (23 pont, 8/10 mezőnyből), a maradék három összecsapáson viszont mintha nem is Nowitzkit láttuk volna. A Charlotte elleni meccse (13 pont, 6/14 mezőnyből) még szódával elmegy, de a Wizards elleni 4/12, pláne a két kezdő magasemberét nélkülöző Houston elleni 4/18 (0/8 tripla) nem védhető. Nowo a játék többi elemében sem nyújtott kiemelkedőt, a 4.5 lepattanó és az 1.75 gólpassz akkor is nagyon vékony, ha csak átlagban 26-27 perceket tölt a pályán. 

4. Paul Pierce

Végre megérkeztek Pierce triplái – erről szólt a Wizards veteránjának hete. A Washington remek, 9-3-as mérleggel második Keleten, utolsó három meccséből kettőt nyert, és ehhez Pierce is nagyon sokat tett hozzá. Egyik meccsen sem esett 50 százalék alá a dobásmutatója, a hárompontosokat parádés hatékonysággal (8/13) lövöldözte a helyére. A Dallas ellen 17 pont és 5 pattanó, a Cavaliers ellen 9 pont, 5 pattanó és nagyon hasznos mezőnymunka jellemezte – végül a Milwaukee fiataljait részesítette alapos oktatásban és hozott össze egy szép dupla-duplát (25 pont, 10 lepattanó). 

3. Jamal Crawford

Egy gyengébb hét után újra 100-on pörgött a Clippers szupercseréje. A Chicago és az Orlando ellen nagyon mentek a dobásai: a Bullsnak 24 pontot pörkölt be 10/17-es mezőnnyel és 5 gólpasszal, a Magicnek 22-t 67 százalékos pontossággal. A Heat ellen nem találta a dobásait (1/6), de nem is nagyon erőltette – kiosztott viszont 9 gólpasszt. A Memphis ellen kicsit haloványabb volt (19 pont, 5/13), de kiharcolt és bedobott hét büntetőt. 

2. Kobe Bryant

Az Atlanta ellen nagyon összekapta magát a Lakers legendája, 10/18-as mutatóval 28 pontot rámolt be, nyert is csapata – majd a Rockets elleni, újabb győztes meccsen már közel sem volt ilyen pontos (10/28), de 7 gólpasszal valamelyest kompenzált. A Dallas elleni borzasztó dobáskiválasztásokat (6/22) az újabb hét gólpassz sem tudta ellensúlyozni, ráadásul a Los Angeles 140 pontot kapott. Ma hajnalban a Denver elleni hosszabbításos vereség alkalmával nehéz dobásokat értékesítve vezére volt a csapatnak – egészen a végjátékig, amikor nem tudta bedobni a győztes kosarat, majd a ráadásban újra rossz vállalásai voltak. Dicséretes, hogy 37. évében járva vezeti az NBA pontlistáját (27.6 pont), ugyanakkor a statisztikák sajnos azt mutatják, hogy amikor kevesebbet vállal, jobban működik a Lakers – ennek (nem) felismerése komoly súllyal esik latba egy veterán-rangsornál. 

1. Tim Duncan

A Spurs klasszisa olyan, mint egy Jolly Joker: bármikor és bárhol előkapható. Eddig is rettentő kiegyensúlyozottan hozta játékát és számait, ezekből a héten sem adott alább. A San Antonio 4 meccsből 4-et húzott be, és Duncan mindegyiken pont annyit játszott, amennyi kellett a győzelemhez. A Philly ellen 16 perc alatt 10 pont és 9 pattanó került a neve mellé, LeBron Jamesék legyőzéséhez 35 perc alatt 19 pont, 10 pattanó, 3 gólpassz, 2-2 blokk és labdalopás kellett. A Minny ifjoncai 23 percig közelről csodálhatták (9 pont 100 százalékos hatékonysággal, 10 pattanó, 4 blokk!) – majd zárásként a Brooklyn ellen az elveiből most nem engedő Gregg Popovich fosztotta meg a tripla-dupla vagy a nagyon ritka bravúr, az 5x5 (5 kategóriában is legalább 5 egység) lehetőségétől. Duncan 25 perc alatt eljutott 7 pontig, 10 pattanóig, 7 gólpasszig, 3 labdaszerzésig és 4 blokkig. 


Akitől egy kicsit több kellene: Matt Barnes

Hiába verekedte magát vissza a kezdőbe Barnes, egyelőre a csapatával együtt neki sem igazán megy. Nem vállal sok dobást (igaz, javul a hatékonysága), és a mezőnyben sem mutat kiemelkedőt. 

Akinek tisztázni kellene a szerepét: Vince Carter és Jason Terry

Kanadában nagy ovációt kapott a veterán ugrógép, akadnak is jó meccsei – de alapvetően biztonsági tartalék az eddig nagyon repesztő Grizzliesben. Ne legyen kétségünk, ha valaki kidől a mezőnyből, fel fog lépni a helyére. Terry 20-22 percet kap a Rocketsban, de egyelőre még csak keresi a helyét a rotációban. Pár hét múlva már bekerülhet a 10-es rangsorba, egyelőre még csak villanásai vannak.

Akinek adhatnának esélyt: Tayshaun Prince

Eddig jobbára csak epizódszerepeket kapott a Pistons egykori remek kiscsatára, de a Memphist sújtó járvány miatt a Raptors ellen 34 perc jutott neki. Nem is lazsált, 15 pontot termelt (6/8 mezőnyből), a Boston ellen pedig 7 pontot és 7 pattanót írtak a neve mellé – hogy aztán a Clippers elleni meccset végigülje a kispadon. 

Akinek egészség kellett volna: Pau Gasol

Lábikrasérülést szenvedett előző heti listavezetőnk, egyetlen meccsen sem állhatott csapata rendelkezésére. Szerencsére időközben visszatért, és úgy játszott, hogy már most helye van a jövő heti rangsorban...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus