Volt NBA-sek Kínában - 1. rész

Egyre több volt NBA-s játszik a kínai bajnokságban, így idén bizonyos időközönként az ő teljesítményeiket is sorra vesszük.

A kínai bajnokságban az ötödik fordulót rendezik a hétvégén, így azért még az erőviszonyok épphogy kezdenek körvonalazódni. Ebben a sorozatban leginkább az amerikai játékosokra, illetve az NBA-ből ismert kosarasokra koncentrálunk.


Az egyik listavezető Sichuan Blue Whalesnél (5-0) Justin Dentmon az egyik ismerős - az irányító megfordult korábban a San Antonio Spursnél, a Toronto Raptorsnál és a Dallas Mavericksnél is, volt egy nagyon jó éve a Zalgiris Kaunasban és már az előző idényt is Kínában töltötte. 10. jelenleg a pontlistán (28.4) és volt már egy 40 pontos meccse is. Nála jóval ismertebb és nagyobb név viszont Hamed Haddadi, az iráni center ugyanis az NBA-ben is jóval nagyobb szerepet töltött be (151+13 meccs a Memphis Grizzliesnél és a Phoenix Sunsnál, Dentmon összesen 8-nál megállt három csapatában), a Blue Whalesnek pedig ő a leghasznosabb játékosa (32.4 VAL), emellett a liga legjobb lepattanózója (17.4) és 8. legjobb blokkolója is (1.6).

A másik hibátlan együttesnél, a Xinjiang Flying Tigersnél (5-0) két nagyágyú van, Andray Blatche és Andrew Goudelock. Blatche rögtön egy 35 pontos meccsel nyitott, azóta azért halványabb, Goudelock sokkal stabilabb, de mindketten hoznak egy 19.5-es átlagot - tőlük nincs is szükség többre, a kínai részleg is elég jól termel a csapatnál egyelőre, feltűnően jól.

A harmadik jelenleg a kínai kosárlabda utóbbi 15 évének meghatározó csapata, a Guandong Southern Tigers (4-1), amely 2003/04 és 2012/13 között 10 szezon alatt 8-szor bajnok lett. Náluk a Xinjianghoz hasonlóan nem kell kiemelkedő produkció a két külfölditől, Will Bynumtól és Ike Diogutól - előbbi 22.5 pont mellett 5.8 gólpasszt termel, valamint 2.8 labdaszerzésével az 5. a ligában, utóbbi neve mellé pedig 16.3 pont és 9.7 pattanó kerül fel meccsenként. Ott van ugyanis a kínai állományban Ji Csianlian, a Milwaukee Bucks kudarcba fulladt próbálkozása, aki azért otthon meghatározó kosaras, 22.3 pont és 9.3 pattanó az átlagai. Ő egyszer 30 fölé került, Bynumék egyszer sem.

A negyedik helyezett Liaoning Jiebao Huntersnél (4-1) ezzel szemben a két légiós viszi a prímet. A sokoldalú Lester Hudson itt is bizonyítja, mennyi mindenben lehet rá számítani (28.5 pont, 7.8 pattanó, 6.0 gólpassz, 3.5 szerzett labda), a pontlista 9., a gólpasszlista 4. és a steallista 3. helyezettje. Shavlik Randolph is jóval dominánsabb, mint amire Amerikában esélye van (21.0 pont, 10.5 pattanó). Az ötödik helyezett Zhejiang Guangsha Lionsnál Jeremy Pargót lehet kiemelni, aki a Memphisnél, a Clevelandnél és a Philadelphia Sixersnél sem tudott anno megragadni, itt azonban Hudsonhöz hasonlóan mindenben benne van a keze (20.5 pont, 7.8 gólpassz, 5.3 pattanó), ő vezeti az asszisztlistát és két dupla-duplája is van már négy forduló alatt. 

A négy darab 3-2-vel álló együttesnél jönnek az igazi nagy sztárok. A Shandong Flaming Bullsnál Michael Beasley az ász. Nagyon megy egyelőre a játék az egykori 1/2-esnek, volt már 48 és 49 pontos meccse is (utóbbi szezoncsúcs), 36.5 pontot és 11.8 pattanót átlagol - előbbivel második, utóbbival hatodik a ligában, de 2.5 szerzett labdájával és 1.5 blokkjával is Top10-es, tehát a gólpasszokat leszámítva minden listán ott van a legjobbak között. Az egykor Sacramentóban egy szezon erejéig próbálkozó, már ukrán válogatott Pooh Jeter a másik húzóembere az együttesnek, ő 25.5 pontot tesz a közösbe meccsenként, 2.8 szerzett labdájával pedig 8. a ligában.

A Shougang Beijing Ducks az utóbbi négy évből háromszor végső győztes lett, kétszeres címvédők, és náluk van a bajnokság történetének valószínűleg legnagyobb játékosa, a Kínában félistenként tisztelt Stephon Marbury. Starbury eddig 24.0 pontot és 5.5 gólpasszt átlagol - utóbbival Top10-es a gólpasszlistán. A Fujian Quanzhou Bank legjobbja eddig Dwight Buycks, akit a Toronto Raptors és a Los Angeles Lakers mellett a Gravelines Dunkerque-ből is ismerhetnek a magyar nézők - pocsékul játszott anno a Szolnok ellen a EuroChallenge-ben. Most 29.5 pontot és 7.3 pattanót átlagol a hátvéd, amivel a pontlista 8. helyen tanyázik jelenleg. A Shanghai Dongfang Sharksnál AJ Price eddig jó (27.5 pont, 5.8 pattanó, 4.3 gólpassz), Bernard James viszont csak a blokkokban jeleskedik, ott hatodik a ligában (12.3 pont, 8.0 pattanó, 2.3 blokk).

Szintén pozitív mérlege van, de még csak három meccset játszott a DongGuan New Century Leopards, ahol Bobby Brown a sztár 25.8 pontjával és 5.5 gólpasszával - utóbbival 9. a vonatkozó listán. Mellette megemlíthető még Dominic McGuire, de 10.0 pontja és 8.5 pattanója nem olyan számok, amiket az amerikaiaktól itt megszokhattunk - más kérdés, hogy védekezésben elit, 3.3 blokkjával ugyanis 3., 2.5 szerzett labdájával pedig 9. a ligában az egykori Wizards-játékos. A Los Angeles Clippers mellett a Szolnoki Olaj KK-ból ismerős Willie Warren a 2-3-mal a 14. helyen tanyázó Zhejiang Chouzhou Banknál van jelenleg. A nem kicsit megosztó személyiség egyelőre jól játszik, 26.3 pontja mellett van 6.5 gólpassza és 5.5 pattanója is - az asszisztoknál a második Pargo mögött.

Az utolsó 5 csapatnál is találunk még érdekes neveket. Az eddig még nyeretlen és utolsó előtti Jiangsu Nangang Dragons Nanjing (0-4) játékosa Marshon Brooks, aki a pontlista vezetője 38.5 pontos átlagával, emellett van 6.8 pattanója. 5.0 gólpassza és 2.3 szerzett labdája is - volt már egy 49 pontos meccse 20/26-os mezőnymutatóval (7/12 tripla), ez Beasley 49-esével együtt a szezoncsúcs eddig. Az 1-4-es TianJin Steelnél ott van a fiatal Casper Ware, aki megfordult a Sixernél egy rövid ideig (25.6 pont, 5.0 gólpassz, 5.6 pattanó), mellette pedig a rutinos Jason Maxiell is, aki 20.8 pontja mellett 11.4 pattanót átlagol eddig, utóbbival 9. a ligában. A csontutolsó Foshan Long Lionsnél (0-5) Jerrelle Benimon (26 pont, 11.5 pattanó, utóbbival 8. a ligában) és Scotty Hopson (21.5 pont), két 2 meccses, egykori NBA peremember a vezérek.

Nem meglepő módon egyébként a Jiangsu Tongxinél játszó Greg Oden még nem lépett pályára 1.2 millió dolláros szerződéséért, kézsérülés miatt október végétől háromhetes kihagyásra kényszerült, valószínűleg a következő fordulóban játszhat majd először tétmeccsen is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus