Vonleh-projekt és egy kis szenvedés Portlandben

Egy hónap múlva kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Portland TrailBlazerst vizsgáljuk.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons, Pacers, Cavaliers, Bulls, Bucks
Northwest: Timberwolves


A TrailBlazers off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Akkor kimaradt, de benne voltak a Brendan Haywood-féle cserében - a centert természetesen azonnan kitették a keretből, a szintén érkező Mike Millert pedig a napokban vásárolták ki. Három edzőtábor szerződést kötöttek azóta: Phil Pressey, Cliff Alexander és Omari Johnson közül az elsőnek van leginkább esélye arra, hogy beverekedje magát a keretbe, mint 2-3. számú irányító.


Jelenlegi keret:
Lillard - Henderson - Aminu - Plumlee - Davis
Frazier (nem garantált) - McCollum - Harkless - Vonleh - Kaman
Pressey (ng) - Montero - Crabbe - Connaughton - Leonard
Johnson (ng) - Alexander (ng)


A Portland van túl a legnehezebb nyáron, hiszen négy kezdőjük és Arron Afflalo is távozott, nyugodt szívvel kijelenthető, hogy teljesen új csapatot építenek. Hogy hogyan kezdtek neki, a megfelelő lépéseket húzták-e meg, az már szerintem erősen vita tárgya lehet, de az irányt LaMarcus Aldridge távozása kijelölte számukra.

Alapvetően az a legnagyobb probléma, hogy rövidtávon nincs is túl sok kérdés a gárdával kapcsolatban, egész egyszerűen ebből az állományból működőképes ötösöket a pályára rakni szerintem majdnem lehetetlen. Damian Lillardnek lesznek nehéz napjai, ugyanis támadásban főleg érdekes lehet a Blazers helyzete: egy kicsit (Gerald Henderson) és egy borzasztóan (Al-Farouq Aminu) fakezű játékos van mellette, ráadásul a Brooklyn Netstől szerzett Mason Plumlee és a Los Angeles Lakerstől igazolt Ed Davis is leginkább az energiáikból élnek, nem a képzettségükből és egyikük sem jó kinti dobó. Ez az ötös spacing szempontjából egészen borzalmas, úgyhogy szinte biztos vagyok benne, hogy vagy Noah Vonleh vagy Meyers Leonard bekerül a kezdőbe idővel, nagyon sokat javulni azonban ettől nem hiszem, hogy fognak.

A swingmaneknél különösen nagy probléma, hogy képtelenek dobni - Henderson egy jó, átlagos mindenes, de semmivel nem több, Aminu pedig védekezésben használható, a liga egyik legjobban pattanózó kiscsatára, de sír a kezében a labda. A padról Mo Harkless tehetséges kosaras, jót tehet neki a környezetváltozás, jó védő is, de szintén nem kell rajta védekezni, ha tempókat vállal. Egyedül CJ McCollum lehet segítség Lillard mellett, de ketten együtt meg védekezésben halálosak a saját csapatuk számára, ezzel a két játékossal egymás mellett szerintem hosszútávon nem számolhatnak - amíg a liga leggyengébb csapatai között vannak, addig persze igen. Allen Crabbe helyzete lehet érdekes, mert Harkless érkezésével azért eléggé kérdőjeles, mennyi játékideje lesz, pedig ő támadásban pont használható lenne.

Védekezésben azért stabilabbnak tűnik a dolog, mert Aminu és Henderson is segíthet Lillardnek, Davis alul-, cserébe Plumlee szerintem egy kicsit túlértékelt védő, ezzel alapjáraton nem lenne akkora gond szerintem - jóval kevesebb legalábbis, mint támadásban. Az már más kérdés, hogy padról Harkless jó védő, de sem Crabbe, sem Vonleh, sem Chris Kaman, sem Leonard nem az, nem sok variálási lehetősége lesz tehát Terry Stottsnak, ha azt szeretné, hogy valamennyire legalább a hátsó részleg szinten maradjon.

Őszintén szólva egyetlen dolgot tudok kiemelni Lillard játékán kívül, amit érdemes lesz figyelni - illetve emellett még talán plusz egyet. Én Ed Davisben egy nagyon jó cserecenternél többet nem látok, szerintem 30-35 perc alatt nem tudja majd hozni arányaiban ugyanazokat a statisztikákat, amiket 15-20 perc alatt, teljesen más kihívások elé fog most kerülni, mint csereként. Aminu annyira fakezű, hogy ebben fejlődést csak remélni lehet, várni nem, Henderson jottányit nem lépett előre ligába kerülése óta és Plumlee is ugyanazt a szintet hozza folyamatosan. Harkless sem mutatott eddig semmilyen fejlődést még annál az Orlandónál sem, ahol szintén nem egy PO-rotációba kellett volna beférkőznie. Van viszont egy McCollumja és egy Vonleh-ja az együttesnek, akik hosszútávon meghatározó emberek, 1-2. opciók vagy első cserék lehetnek.

A nyári ligában látható volt, hogy Vonleh amellett, hogy potenciális 20/10-es játékos és állandó dupla-dupla veszély, nagyon jó keze van kintről is, abszolút megfelel a mai NBA magasember-követelményeinek, benne van a lehetőség, hogy a csapat "következő LaMarcus Aldridge-e", Lillard jobb keze legyen. Szerintem alapvetően azon múlik, "sikeres" szezont fut-e a Blazers, hogy belőle mit sikerül kihozni, mert Lillard és kismillió iparos kevés lesz az üdvösséghez évek múlva is. Az előző szezonját tönkretette egy sérv, utána sem kapott lehetőséget, így most új fejezetet nyithat ő is a csapat mellett. Ő és McCollum az, akikben megvan a tehetség arra, hogy kiteljesedjenek most, hogy egyáltalán nincs a csapaton nyomás, így Terry Stotts vezetőedző nyugodtan küldheti harcba mindkettőt.

Ha Vonleh-ból például sikerül kihozni, amit a drafton képzeltek bele (Chris Bosh...), akkor jelentősen megkönnyíti majd a további építkezést is. Davis ugyanis mellette lehet az aktuális Robin Lopez, és legalább már egy használhatónak tűnő magas rotációja lesz is a Blazersnek - Plumlee-t szerintem értelme nem volt megszerezni, de harmadik, vagy még inkább negyedik számú magasnak elfér. Henderson keleten sem volt elég egy PO-csapat kezdőjébe, az pedig, hogy Aminut lehet-e bármikor kezdőként szerepeltetni, szerintem nagyban függ attól, hogy mennyire tud megtanulni dobni - hiába pattanózik jól, védekezésben nem egy Tony Allen azért, így meg nem fér bele, hogy támadásban mínusz egy ember. A mai NBA-ben ennyire gyengén dobó periméter-játékos vagy ligaelit védő vagy nem rotációtag.

Lesz azonban egy csinos kis draftcetlije a Portlandnek, a jelenlegi 2016-os mock draftokban pedig három kiscsatár is található a Top4-ben. Ha Aminut csak csereként lehet bevetni, bizonyos időszakokra, akkor is lehet egy Lillard - Ben Simmons/Jaylen Brown/Brandon Ingram - Vonleh hármas jövőre, az pedig már jóval jobban fest, ha az erőcsatár idén robbant. Összességében nézve nincs sok kérdés az idei szezonjukkal kapcsolatban. Vonleh fejlődésének rendelnék alá mindent, mert a rájátszás borzasztóan messze van ennek a csapatnak. Ha az erőcsatár kibontakozik és sikerül úgy manőverezni, hogy Top5-ben maradjanak a drafton, akkor szerintem a nagyobb jó érdekében sikeresnek nevezhető a szezon, ha nem - a gyenge mérleg nem akarat kérdése lesz, azt szerintem hozni fogják -, akkor azért nehéz lesz a Blazers-meccseket nézni idén, mert látványos játékra egy jó Vonleh-val sem számítok, nélküle pedig még annyira se.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus