WWE-NBA

Az NBA köztudottan egy cirkusz, üzleti vállalkozás és maximum ezek mellett sport - kérdés, hol van a határ, amíg ez élvezhető.

Senkinek nem újdonság szerintem, mekkora cirkusz, show az NBA - ezt a meccsek körítéséből, a ligában forgó pénzekből, gyakorlatilag mindenből érezni lehet. Az is biztos, hogy mindenkinek van egy határ, ameddig ezt az egészet élvezni tudja, nekem személy szerint az, ameddig a körítés nem szorítja teljesen háttérbe a pályán látott produkciót. Azt a "sportot" is feltalálták már ugyanis, amiben a különböző mellékszálak messze sokkal lényegesebbek a csarnokban történő dolgoknál: ez a WWE vagy más néven pankráció. De ha erre vagyok kíváncsi, ezt nézek és nem NBA-t.

Az idei döntő négy meccsig szerintem erősen pályázott minden idők legrosszabb/legunalmasabb/legszínvonaltalanabb fináléjára. Négy találkozóból egyen egyetlen egyszer sem változott a vezető csapat kiléte (a harmadikon a Cavs), egyszer a második félidőben vezetett végig az egyik gárda, és volt végig legalább 8 pontos előnye (a másodikon a Warriors), a másik két meccsen meg összesen 6 alkalommal változott a vezető együttes a harmadik és a negyedik negyedekben, de a Golden State az első meccsen egy 15-0-val 11 perccel a vége előtt lezárt minden lényegi kérdést, a negyedik meccsen pedig a negyedik negyed közepén szintén behúzták a sikert.

Ez szerintem pont nulla izgalom, és szakmai dolgokban sem volt szerintem ez egy kiemelkedő valami. Steve Kerrnek gyakorlatilag semmit nem kellett csinálni a Death Lineup beküldésén kívül (a harmadik meccs előtt nem tudta felrázni a társaságot, a negyedik előtt igen), Tyronn Lue pedig Egervári-díjas szakember lett a "minden rendben, kevesebb labdát kell eladnunk, gyorsabban kell támadnunk, több pattanót kell szereznünk, illetve a legfontosabb, gyerekek, hogy több pontot dobjunk, akkor nyerünk, gyerünk, csináljuk meg" motivációs nyilatkozatokkal. Emellett azért elhagyta a száját egy "LeBron James egyáltalán nem kap fújásokat", a nagy húzása pedig annyi volt, hogy rábízott mindent LeBronra...

Ha már a kosárlabda részleg nem ment, akkor beindult a "szerető, gyerek, gyilkosság" szappanopera-vonal. Jamest lekurvázta Draymond Green, a Cavs-játékosok szerint pedig ilyen sosem történik a pályán. Greennek annyi esze sem volt, mint egy marék szárított lepkének, egy Flagrant-pontra az eltiltástól csinált egy ütő mozdulatot LeBron ágyéka felé. A Warriors-játékosok is nyomták a mantrát, hogy James egy picsa, majd a később megsérülő Bogut szerint JR Smith a levegőben eldöntötte, hogy majd jól nekiesik az ő térdének, és sérülést okoz neki. Ezek azok a mellékzöngék szerintem, amik megadhatják egy sorozat savát-borsát, de igazán jó pályán mutatott játék nélkül ez így egy Szomszédok szintű mese, nem több.

Aki szerintem megmenti eddig az egész döntőt az LeBron James. Kyrie Irving felé is hajlok, de James utolsó két meccse az, amiért leülsz kosármeccset nézni - az izgalom miatt is leülnék, de az első négy kitárgyalt meccs után a hatodik összecsapáson végig vezet a Cavs, 7 pont a legkisebb különbség az egész második félidőben, az ötödik meccsen meg a harmadik negyedben eldönti Irving és LeBron, így ez a faktor nekem teljesen hiányzik az idei döntőből, tökéletesen függetlenül attól, hogy összesen 610-610 ponttal áll a két klub jelenleg.

41 pont (30 mezőnykísérletből és 8 büntetőből), 16 pattanó, 7 gólpassz, 3 szerzett labda, 3 blokk. 41 pont (27 mezőnykísérletből és 8 büntetőből), 8 pattanó, 11 gólpassz, 4 szerzett labda, 3 blokk, valamint összesen 3 eladott labda a két mérkőzésen. Egy döntőben. Két olyan meccsen, amin ha kikapsz, mehetsz nyaralni. Két dolog dőlt el szerintem ezzel. Egyrészt az, hogy ha ki is kapnak, Steph Curry biztosan nem veszi át a trónját, hiába írtam még a második meccs után ezt - sérülések ide vagy oda, Curry két döntőből másodjára non-faktor gyakorlatilag, míg James tavaly gyenge hatékonysággal dolgozott, de a D-Ligás csapatát kellett cipelnie, és már tavaly se volt gyengébb a triplakirálynál, most pedig nem egy ligában játszanak az év legfontosabb meccsein.

Másrészt az, hogy szerintem nem lehet más a Finals MVP, mint LeBron. Alapvetően én ezt a győztes csapat legjobbjának adnám, de az most kicsoda, ha a Warriors nyer? A döntő sok minden más dolog mellett attól hétmeccses, hogy LeBron azt nyújtotta az előző két meccsen, amit, és ha a statisztika önmagában nem is elég egy döntő MVP díjra (az első négy meccsen is jó statisztikái voltak, mégsem volt szinte semmilyen befolyása a meccsekre, ahogy Currynél is gyakorlatilag ugyanez elmondható talán a negyedik találkozót leszámítva), ez az előző két mérkőzés, ami szerintem minden idők legjobb PO-teljesítményei közé simán bemehet, már az kell, hogy legyen.

A GM-i tevékenységét továbbra sem nézem sokba, akármi lesz a végeredmény, bár lassan azon a forgatókönyvön is el lehet gondolkodni, hogy Lue-t direkt ültette be a vezetőedzői székbe, hogy megmutassa, így is elég sokra tudja vinni. Játékosként azonban akkor bizonyít, amikor leginkább kell - ezzel a jelenlegi trónját és az All-Time megítélését is nem kis mértékben segíti.

Ha LeBron letol még egy ilyen meccset, az változtathat szerintem az egész döntő megítélésén, de nálam így is a rengeteg mellékzönge, vinnyogás, egymásra mutogatás, nyilatkozatok maradnak meg egyelőre ebből a fináléból. A konteógyártással sincs baj, ez ugyanúgy adhatna egy plusz színt, lehetne ebből rivalizálás, de James két nagy meccsét is lábjegyzetbe rakja lassan, hogy kinek hogyan fújnak, kit miért tiltanak el és miért nem, a liga mennyire nyúlt bele ebbe az egészbe, hogy hét meccs legyen és mennyire nem. Nekem, mint kívülállónak, ez inkább teszi már fárasztóvá ezt a finálét, mint élvezetessé, mert a szájtépésé a főszerep és nagyon nem a játéké.

Ez persze valószínűleg kicsit sem érdekli a Cavs- vagy a Warriors-drukkereket, engem se érdekelne, ha a Bulls játszaná a döntőt - nyerünk vagy nem nyerünk, csak ez számít. A semleges szurkolók is találhatnak benne szépséget, függően attól, kinél hol húzódik meg az a határ, amit élvez még. Számomra viszont kicsit megnyugvás is lesz, hogy hétfőn hajnalban vége van ennek az egésznek, és jöhet az az egy hónap, ami a legmeghatározóbb egy-egy franchise sikeressége szempontjából: a draft és a szabadügynök piac. Itt sem a pályán történnek majd az érdekességek, lesz rengeteg pletyka most is, de egyrészt újra 30 csapat izgulhat, másrészt garantált, hogy történni is fog valami lényeges - ez az, ami nekem hiányzik, vagy legalábbis kevés ebben a döntőben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus