14 mérkőzés jön az NBA-ben

Javítana a GSW, a Spurs és a Wizards - tovább szárnyalna a Cavs - nyugaton Clippers-Memphis és Blazers-Thunder rangadó

Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 01:00

A Cavs szép lassan a liga legjobb csapatának tekinthető, tegnap LeBron James 42 pontos estéjével a Golden State-et is lenyomták és az utóbbi hat hétben szinte verhetetlenek – viszont az a szinte éppen az Indiana miatt került be a mondatba. Jamesék átlagosan 19 ponttal nyerik a meccseiket az All-Star szünet óta, ugyanakkor ma nem utazott el a csapattal Kyrie Irving, így George Hill szabadabban játszhat – márpedig a két csapat februári összecsapásán ő döntött a Pacers javára. A hazaiaknál CJ Miles nem teljesen egészséges, de a hírek szerint pályára tud lépni, így a jó védekezéssel és a feljavult támadójátékkal lehet keresnivalójuk – bár egyértelműen a Cleveland az esélyes, a back-to-backek második felén csak 8-7-es mérleget produkáltak eddig.

Philadelphia 76ers – Washington Wizards 01:00

Jó hír a Wizards-szurkolók számára, hogy jó eséllyel visszatérhet ma Bradley Beal – az ő játékára akkora szüksége van a csapatnak, mint egy falat kenyérre. A Washington zsinórban öt mérkőzést veszített el, többet megalázó különbséggel, teljesen szétesett játékkal, viszont Beal visszatérte megszilárdíthatja a periméter-védekezést, helyet adhat a szenvedő John Wallnak, valamint javíthat a 23%-os triplamutatón is. Persze hét kihagyott meccs aligha lesz top formában a dobóhátvéd, a Sixers ellen így is kötelező megszakítani a bukósorozatot, a hazaiak 90 pont körül átlagolnak támadóoldalon és bár a védekezésük kifejezetten jó, egyszerűen nincs meg bennük jelenleg a kellő potenciál – ha ma sem nyernek a fővárosiak, hivatalosan is „krízishelyzet” van.

Atlanta Hawks – Orlando Magic 01:30

Az Atlanta kezd visszatalálni korábbi játékához és sikerességéhez, legutóbb magabiztosan gyűrték le a Dallast és nem kérdés, hogy ők az esélyesek a Magic ellen is – nyolc meccsel vezetik jelenleg Keletet. Az Orlando jóval stabilabb Borrego irányítása alatt, mint korábban, egyrészt védekezésben óriásit léptek előre, másrészt a támadójátékuk is egyre letisztultabb, igaz, ez nem akadályozta meg őket abban, hogy nyert meccset bukjanak el a Heat ellen. Döntő faktor lehet Vucsevics, a Hawks az utóbbi időben általában szenved a palánkok alatt, főleg védekezésben és lepattanózásban, a vendégek centere lubickolhat ma. Az Atlanta az utóbbi kilenc hazai meccséből nyolcat hozott az Orlandóval szemben és egyébként is bombaerősek otthon, de megvan a Magic fegyvere a meglepetéshez.

Boston Celtics – Charlotte Hornets 01:30

A folyamatos keretváltozások után most úgy néz ki, hogy egyben van a Boston, Sullinger nélkül is megtalálták az egyensúlyt, vállalható védekezés mellé főleg a periméterre építő támadójátékkal operálnak – utóbbi kilenc meccsükből hatot meg is tudtak nyerni. Komoly harcban vannak a keleti playoffért, akárcsak a Hornets, így komoly harc várható – a Celtics szezonbeli leghosszabb hazai győzelmi sorozatát produkálja éppen. A Charlotte sincs azonban rossz formában, legutóbb Chicagóban is nyerni tudtak, a fizikális védekezésük mellé megtalálták az ideális Walker-pótlékot Mo Williams személyében. Ő óriási harcot vívhat a hasonló stílusú Thomasszal, a Boston új egyese 20,3 pontot átlagol 56,4%-kal eddigi három Celtics-meccsén, Williams pedig 21 egységet szór be átlagban. Alapvetően jobb formában vannak a hazaiak, de nagy kérdés, hogy a Hornets stílusa ellen mihez tudnak kezdeni, illetve hogy mit tudnak tenni Al Jeffersonnal szemben –idén mindkét meccsüket a Charlotte nyerte és a center általában dominálni tudott.

Detroit Pistons – New York Knicks 01:30

A zsinórban nyolcat bukó New York ellen manapság mindenki esélyesnek számít, Derek Fisher csapata sem támadásban, sem védekezésben nem üti meg az NBA szintjét, a kimondottan jól játszó Detroit számára így kötelező a győzelem. A Pistons az utóbbi 11 meccsből hetet behúzott, az érkező Reggie Jackson is jól illeszkedik a csapatba és Tayshaun Prince visszatérése is jól jött ennek a keretnek. A periméteren óriási fölényben lesznek a hazaiak, hiszen Caldwell-Pope is húsz pont körül hoz az utóbbi időben, itt pedig minimális védekezést sem mutatnak a vendégek – az már csak hab a tortán, hogy a Drummond-Monroe páros ellen kellene érvényesülnie Bargnaninak…

Toronto Raptors – Golden State Warriors 01:30

A Cavs elleni, üzenetjellegű vereség után rögtön másnap újabb rangadót kell lejátszaniuk Curry-éknek – hatmeccses idegenbeli túrájuk negyedik állomásához érkeznek. Saját pályájuktól távol általában jóval gyengébben teljesítenek, jelenleg is 1-2-re állnak a túrájukon és Klay Thompson gyenge dobóformája sem mellettük szól. A Toronto már lezárta a maga túráját, méghozzá nem túl fényesen, utolsó két ellenfelük 65%-kal dobott ellenük az utolsó negyedekben és elég fáradtnak tűntek, most viszont hazai pályán újult erővel vethetik bele magukat a küzdelembe. Viszont Curry-vel mindenképpen kezdeniük kell valamit, a GSW irányítója a Raptors ellen dob a legjobban bármelyik csapat közül, a hazaiak periméter-védekezése pedig nem áll jelenleg a helyzet magaslatán. Steve Kerr elmondása szerint Iguodalát és Bogutot is pihentetni fogja ma, ez lehet a Raptors nagy esélye – ha otthon javulni tudnak a tripladobásban és kicsit aktívabban védekeznek, komoly esélyük lehet.

Chicago Bulls – Minnesota Timberwolves 02:00

Kulcsfontosságú meccs lehet ez a Bulls számára, hiszen ha nem nyernek, stabilan beszorulhatnak a Cavs mögé. Rose sérülése után egy mentálisan összeomlott csapatot láthattunk a Charlotte ellen és a Minnesota sem lesz könnyű dió, Kevin Garnett jelenléte már rövid távon is meglátszik a csapaton, a támadójátékkal pedig eddig sem volt probléma – nagyon össze kell kapniuk magukat mindkét oldalon. Pau Gasol döntő faktor lehet, de azt láttuk, hogy ő egyedül nagyon kevés, ha a periméterről nem érkezik támogatás, a Wolves túl fogja dobni őket – kulcsfontosságú lesz Butler és Brooks játéka a hazaiaknál. Nem fér bele számukra még egy hullámvölgy azok után, hogy újra remek formába lendültek, Joakim Noah szerint sokkal keményebben kell játszaniuk és az meghozhatja számukra a sikert – ez főleg az 50% alatti csapatok ellen hiányzott eddig, rendszeresen kikapnak tőlük hazai pályán.

Houston Rockets – Brooklyn Nets 02:00

James Harden játéka kérdéses a mai találkozón, a liga jelenlegi pontkirályának jobb bokája sérült meg legutóbb, a feldobás előtt derül majd ki, hogy pályára léphet-e. Legjobb pontszerzője nélkül nem fest túl jól a hazai támadójáték, főleg hogy Howard biztosan és valószínűleg Beverley is kihagyja a találkozót – a pontszerzés Arizára, Jonesra, Josh Smith-re, Motiejunasra marad. A Brooklyn a négy hátvéd+Plumlee-s kezdőötöst erőltette az előző két meccsen és többnyire jól is működött ez a mix, a hátvédek lubickoltak ebben a rendszerben és sok üres dobóhelyzetet tudtak kialakítani – kérdés, hogy a fizikális, de fejben néha komoly üresjáratokkal küzdő Rockets ellen mire mennek ezzel. Nem sűrűn láttuk még a Houstont Harden nélkül, a Nets képes lehet ezt kihasználni, de ehhez Plumlee-nak nem fér bele még egy pont nélküli mérkőzés.

Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers 02:00

Blake Griffin hiányát egyelőre megoldja a Clippers, DeAndre Jordan dominál a palánk alatt, Crawford 21 pontot átlagol és a csapat jelenleg több egységet szerez meccsenként, mint a klasszis erőcsatárral a soraiban. Ma egyetlen dolog fog dönteni: melyik fél tudja ráerőltetni a másikra a saját stílusát. A Clippers az egyik leggyorsabban játszó gárda jelenleg, a Grizzlies viszont majdnem a leglassabb, Marc Gasol és DeAndre Jordan csatája pedig alapjaiban határozhatja meg a találkozót – ahogy Conley és Paul párharca is fontos szerepet játszhat. A Memphis gyengélkedett idegenben az utóbbi időben, de az elmúlt 12 hazai meccsükből 11-et megnyertek úgy, hogy 88 pontos átlagon tartották ellenfeleiket – ennyivel biztos, hogy nem fog ma nyerni a LAC, márpedig Paulék 91,5-et átlagolnak Gasolék ellen az utóbbi időszakban.

New Orleans Pelicans – Miami Heat 02:00

Norris Cole-t még csak egy hete cserélte el a Heat és került New Orleansba, de már másodszor találkozik volt társaival tétmérkőzésen – legutóbb 12 pontot rámolt be és a sérülésekkel sújtott Pelicans nyerni is tudott a Miami ellen. Davis, Holiday és Anderson ma sem bevethető, de ennek ellenére jól működik a NOP, a padról mindig jön valaki, aki megtolja a csapat szekerét, így ezek mellé Evans gyengébb formája is belefért eddig. A Miami Dragic érkezése óta nem sokat javult, de két mérkőzést már nyert, legutóbb óriási hajrával gyűrték le az Orlandót, de esélyesnek ma sem nevezhetők. A periméteren határozottan jól néznek ki a vendégek, Luol Deng mintha megtalálta volna magát most, hogy kapott egy igazi irányítót és Whiteside is hozza a dupla-dupláit, de jelenleg jobb formában van a New Orleans – kérdés, hogy meddig tartható ez a lendület három kulcsjátékosuk nélkül.

Denver Nuggets – Utah Jazz 03:00

A Jazz erőssége pontosan rímel a Denver gyengeségéhez, így akkor is egyértelműen a vendégek lennének az esélyesek, ha nem lenne ennyire tragikus formában a Nuggets. Lawsonék január 16-a óta az NBA legrosszabb mérlegét hozzák, 0-8-ra állnak otthon, 2-17-re egyébként és 111 pontot kapnak átlagban – emellett támadóoldalon is teljességgel reménytelenek. Legnagyobb hibájuk a festékbeli védekezés totális hiánya, amit tökéletesen ki tud használni a palánk alatt ligaelit Utah Gobert és Favors révén. Haywardék meglepetésre kikaptak a Lakerstől legutóbb, ami jelzi, hogy nem tudnak még stabilan jól teljesíteni, de előtte például a Spurst is elkapták és egyetlen dolog akadályozhatja meg őket ma a győzelemben: a nyugati csapatok elleni rémes mérlegük, csupán 3-13-ra állnak ellenük. Ezt leszámítva minden mellettük szól…

Sacramento Kings – San Antonio Spurs 04:00

A maratoni idegenbeli túra alaposan megviseli az amúgy is gondokkal küzdő címvédőt, jelenleg 14-16-ra állnak saját pályájuktól távol és zsinórban öt meccset buktak vendégként – az All-Star szünet óta még nyeretlenek. Átlagosan 107,5 pontot kapnak ez idő alatt, Tony Parker összesen (!) kilenc pontot jegyzett az elmúlt három találkozón és egyre frusztráltabb a társaság – balszerencséjükre pont most kezd magára találni a Kings Georg Karl alatt. Legalábbis jóval harcosabbnak tűnnek Cousinsék, mint Corbin regnálása idején, legutóbb „túlizmozták” a Memphist, ami óriási fegyverténynek számít, erre pedig ma is építhetnek. A vendégeknél Leonard is komoly gödörben van (9,6 pont, 32%), viszont védekezésben komoly feladata lesz, neki kell megfognia Rudy Gay-t, ez nagyon fontos lesz a bajnok számára.

Los Angeles Lakers – Milwaukee Bucks 04:30

Carter-Williams „nagyot szólt” bemutatkozásképpen a Milwaukee-nál, azonnal látszott, hogy mekkora lökést képes adni ennek a támadójátéknak – viszont hozzá kell tenni, hogy volt csapata, a liga egyik leggyengébbjének számító Philadelphia volt az ellenfél. Igaz, a Lakers védekezése sem tekinthető jobbnak, de Jordan Clarkson vezérletével sorozatban két mérkőzést is meg tudtak nyerni és a hátvéd 15 pontos átlaga az utóbbi négy meccsen sokat jelent a gárda számára – ő és Jeremy Lin jól irányítják az együttest. Az arany-lilák 107 pontot átlagolnak az elmúlt három ütközetükön, de a Bucks atletikus védői ellen aligha lesznek sikeresek még akkor sem, ha a hírek szerint ma visszatérhet Nick Young is a parkettre. A Milwaukee összehasonlíthatatlanul jobban összerakott csapat jelenleg, érdekes lesz látni, hogy MCW mennyi szerepet kap ma és mekkora hatása lesz a játékra.

Portland Trail Blazers – Oklahoma City Thunder 04:30

A Blazers mutatott némi életjelet legutóbb támadóoldalon a Spurs ellen – 50%-kal tüzeltek, miután az előző találkozókon csak 38%-kal értékesítették dobásaikat. A negyedik negyedekben is voltak problémáik korábban, de a címvédőt 30-24-re túldobták az utolsó tizenkét percben és ha ezt a formát tudják folytatni, akkor öt év után először megnyerhetik az alapszakasz-párbajt az OKC-vel szemben. A Thunder pazar formája tegnap kissé átfordult, Westbrook 32 dobást vállalt mezőnyből borzalmas százalékkal és bár 39 egységet rámolt be, a csapat játéka eléggé egysíkúvá vált – így túlórában kikaptak a Phoenixtől. Westbrook félelmetes meccseket hozott az utóbbi időben, de vissza kell térnie az önzetlenebb formához, hogy nyerhessen az OKC – ma Matthews és Afflalo veheti kezelésbe. Általában remekel a Portland ellen, de Aldridge is hasonló számokat hoz a Thunder ellen – egy érdekesség: Scott Brooks csapata utóbbi nyolc back-to-back második meccsét behúzta…

A mérkőzésekhez élőképes streameket itt találtok!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus