141-et dobott a GSW, Bostonban is bukott a Spurs

Visszavágott a Houstonnak a Philly - győzött Memphisben a Hornets - ismét remekelt a Knicks - túlórában nyert a Wolves.

Egy nappal az újabb hazai vereség után összeszedte magát a címvédő Warriors és parádés játékkal, 141 dobott ponttal aratott győzelmet a Los Angeles Clippers otthonában - eközben a Spurs sorozatban harmadszor is kikapott, a nagy formában lévő Boston is nagy falatnak bizonyult. Visszavágott a Houstonnak a fiataljai által húzott Sixers, hatpontos negyedének köszönhetően alulmaradt a Portland, ismét remekelt a Knicks, hosszabbításban nyert a Wolves, Memphisben győzött a Hornets - nézzük, hogy mi történt hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

Boston Celtics - San Antonio Spurs 108-94

Nincs megállás. Zsinórban ötödik sikerét könyvelhette el a Boston, a Spurs ellen sorozatban tíz vereség után tudott nyerni a társaság, méghozzá úgy, hogy végig kontrollálta a találkozót. Ebben nagy szerepe volt az ismét kiválóan játszó (24 pont, 10/16 mezőnyből, 6 gólpassz, 3 szerzett, 1 eladott labda) Kyrie Irvingnek, akit Brad Stevens és Gregg Popovich is dicsért a mérkőzés után, a megint nagyon szervezett csapatvédekezésnek és a kiegészítőknek is - Irving a negyedik negyed nagy részét már ki is ülhette, nem forgott veszélyben a Celtics győzelme. Sokat tett hozzá Horford, a pontszerzésből Brown (18 egység, 6/11), a mezőnymunkából Tatum (7 pont, 11 lepattanó, 2 gólpassz, 3 blokk) is kivette a részét, 54-40-re megnyerték a lepattanózást, levették a Spurs két magasemberét és ezzel a sikerrel Kelet élére álltak. 

Mélyrepülésben a Spurs. A 4-0-s szezonrajt óta 0-3-ra áll a San Antonio, a támadójáték pedig ezúttal is borzasztóan akadozott, minden kosárért meg kellett szenvedniük a vendégeknek - most már LaMarcus Aldridge sem volt stabil opció, ő sem találta magát Horfordék mellett. Az elég beszédes, hogy Brandon Paul a gárda legjobb pontszerzője és az is, hogy bár nem voltak nagy hátrányban, mégsem érezte úgy senki, hogy lehet esélyük a győzelemre - a félidei ötpontos lemaradásra jött még egy 10-2-es bostoni futás, de ennél sokkal nagyobb bajt jelentett, hogy nem volt bennük átütőerő. A kezdők összesen 44 pontot szereztek és mivel Leonard és Parker mellett most Ginobili is hiányzott, a kispadról sem érkezett semmi sorsfordító - most ugyan hazatérhet a társaság az idegenbeli túráról, de a Golden State-et fogadja...

A Celtics legjobb dobói: Irving 24/9, Brown 18/3, Horford 14 
A Spurs legjobb dobói: Paul 18/9, Gasol 11/3, Aldridge 11

Miami Heat - Minnesota Timberwolves 122-125 - hosszabbítás után

Hosszabbítás döntött. A szorosan alakuló találkozó negyedik negyedében már végképp nem tudott meglépni egyik csapat sem, de ekkor már folyamatosan a Minnesota járt előrébb és a Miami kapaszkodott, majd az utolsó másodpercekben végül ki is tudtak egyenlíteni a floridaiak. Wiggins két kosarával ugyan 110-106-os Wolves-vezetésről indult a rendes játékidő utolsó fél perce, de jött Waiters, majd Wiggins elrontott egy ziccert, a lepattanó után pedig megint Waiters villant, aki hosszabbításra mentett. Itt aztán majdnem három perc eltelt, mire ismét hozzá tudott szólni a Heat, a vendégeknél viszont előlépett Jeff Teague, 119-112 után pedig már nem lehetett kérdés: alaposan megszenvedett ezért a győzelemért a Minnesota, de végül nagyot küzdve behúzta a találkozót Tom Thibodeau legénysége.

Túl sokat hibázott a Miami. A nyolc elrontott büntető, a 24 eladott labda és a 7/27-es triplamutató sem segítette a hazaiak dolgát, a hosszabbításban pedig már nem tudták ezeket kijavítani. Rögtön két eladott labdával nyitották ezt az öt percet, majd eladtak még kettőt, kaptak egy blokkot, így hiába esett be a végén két triplájuk is, túl sok előnyt adtak a Minnesotának - sem Waiters karriercsúcsa (33 pont, 14/28 mezőnyből), sem Olynyk remeklése (23 pont, 3/5 tripla) nem ért győzelmet, Hassan Whiteside nélkül ismét kikaptak, sorozatban már harmadszor. 

A Heat legjobb dobói: Waiters 33/3, Olynyk 23/9, Dragic 18/3
A Timberwolves legjobb dobói: Teague 23/9, Wiggins 22/3, Towns 20/9

New York Knicks - Denver Nuggets 116-110

Egy megingás belefért. Sorozatban harmadik mérkőzését is megnyerte a New York, méghozzá ismét kiváló játékkal, legalábbis ami a meccs túlnyomó részét illeti. Az első félidőben abszolút domináltak a hazaiak, a végül 38 pontos (14/26 mezőnyből, 4/7 tripla, 3 blokk) karriercsúcsot hozó Kristaps Porzingis vezérletével messze a Denver fölé nőttek és 65 egységet szórtak a nagyszünetig úgy, hogy 22-vel vezettek, átgázoltak ellenfelükön. A fordulás után azonban jött egy komoly rövidzárlat tőlük, 69-46 után egy 27-2-es (!) rohamot intézett a Nuggets és átvette a vezetést, a Knicks tíz labdát adott el eben az időszakban és teljesen szétesett. Aztán a negyedik negyedre sikerült visszatalálniuk a helyes útra, Tim Hardaway Jr. egymaga beszórt sorozatban tizenegy pontot és a gárda lemenedzselte a végjátékot - ezzel a sikerrel már 50%-on vannak, szombat hajnalban a Houstont fogadják.

Több kell a Denvertől. Ugyan az említett 27-2-es futás miatt szoros lett az utolsó másfél negyed, ez nem fedheti el teljesen, hogy milyen szörnyű első félidőt játszottak a vendégek és hogy végül vereséget szenvedtek annak ellenére, hogy dobtak száztíz pontot. Porzingist kicsit sem tudták lassítani, a nagyon szenvedő (kétpontosból 0/10) Millsap ki is pontozódott és bár Jokics (28 pont, 8 lepattanó, 6/10 tripla) támadásban csillogott, hátul ő sem tudott segíteni. Hiába volt meg a tűzerő (18/41 tripla, öt játékos tíz pont felett), a gyűrű közeléből nem dolgoztak elég hatékonyan, elvesztették a lepattanózást 49-36-ra, elrontottak kilenc büntetőt, de leginkább gyengén védekeztek - Michael Malone szerint fejben nem voltak ott, a negyedik negyedben adtak Hardawaynek három triplát egymás után, ez is jelezte, hogy képtelenek koncentrálni. 

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 38/12, O'Quinn 15, Hardaway Jr. 13/9
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 28/18, Murray 20/6, Harris 18/12

Houston Rockets - Philadelphia 76ers 107-115

Ennyire nem lehet behúzódni Simmonsról. Újabb parádés mérkőzést játszott a Sixers újonca, akiről most mélyen behúzódtak a hazaiak, hadd dobjon kintről, hiszen bár 51%-kal célzott eddig mezőnyből, pontjai jelentős részét a festékből szerezte. Most azonban távolabbról is megbüntette a Houstont, triplát ugyan nem dobott, de a középtávolikat sorra süllyesztette el, így végül 10/15-ös mezőnymutatóval szórt be 24 pontot (karriercsúcs), leszedett hét lepattanót és kiosztott kilenc gólpasszt is - a behúzódás sem jelentett megoldást ellene, ezúttal is vezére volt csapatának. Mellette legalább ilyen hatékony volt Joel Embiid (22 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 25 perc), de a többiek is hozzátették a magukét - sőt, kulcshelyzetekben ezúttal a védekezés is remekül működött, Brett Brown szerint hátul, méghozzá a periméteren nyerték meg a meccset. A Houstont 40% alatt tartani valóban dicséretes dolog és bár az első, valamint a harmadik negyedben remekül támadtak, a záró etapban nagyon kellett is nekik az extra védekezés, hogy elvegyék a Rockets dobásait - ez maximálisan sikerült, így az utóbbi négy meccsből hármat nyerve fogadhatják az Atlantát.

Gödörben a Houston. Energia és koncentráció nélkül játszotta le ezt a mérkőzést a Houston, támadásban pocsék dolgokat műveltek Hardenék, 27,7%-kal tripláztak (pedig megint több hármast dobtak rá, mint kettest...), egyáltalán nem működött a játékuk - csak erőlködtek végig, ráadásul az első és a harmadik negyedben a labdákat is sorra adták el. Emellett védekezésben is hiányzott az agresszivitás és a fegyelem, nagyon sokat hibáztak hátul, kész csoda, hogy szoros végjátékot tudtak játszani - itt azonban Capela elrontott egy alley-oopot, Harden kapott egy blokkot, majd az utolsó két percben mellédobtak hat hárompontost... Egyértelműen gödörben vannak a játékot és most már az eredményességet tekintve is, nagyon kellene nekik Chris Paul. 

A Rockets legjobb dobói: Harden 29/9, Gordon 25/15, Capela 12
A 76ers legjobb dobói: Simmons 24, Embiid 22, Luwawu-Cabarrot 17/6

Memphis Grizzlies - Charlotte Hornets 99-104

Az utolsó negyedben összeomlott a Memphis. Izgalmas és élvezetes meccset vívtak a felek, ki lehet emelni a két center párharcát, hiszen Marc Gasol és Dwight Howard abszolút kioltotta egymást támadásban, sokáig a két irányító küzdelméről is beszélhettünk, ám összességében mégis a Grizzlies került fölénybe. Nyolc perccel a vége előtt még tíz ponttal vezettek a hazaiak, ám innentől jött egy totális összeomlás: 6/27 dobásukat értékesítettek ebben a játékrészben, közte 2/11 triplával, szétesett az addig stabil védekezésük is és 31-17-re alulmaradtak a negyedben, így elvesztették a meccset. Conley borzalmas (4/18 mezőnyből, 0/7 tripla) estéje és a térdsérüléssel együtt játszó Gasol szenvedése nem fért bele, hiába remekelt megint a kispad, a hajrá a Charlotte-é volt - érdemes egyébként megemlíteni, hogy bár 5-2-vel áll a Grizzlies, az utóbbi négy hazai meccsén back-to-backből érkező ellenfelekkel játszott.

Nagy győzelem. Komoly sikerként könyvelheti el ezt a találkozót a Hornets, hiszen egyrészt idei első idegenbeli győzelmét aratta a társaság, másrészt a Memphis még nem kapott ki senkitől otthon ebben az idényben. Ezúttal elbírták azt is, hogy Howard ne nagyon tudjon hozzátenni támadásban, sőt, lepattanózásban sem, viszont a gárda élére tudott állni Kemba Walker (27 pont, 7/15 mezőnyből, 6 gólpassz), mellette hozta még a pontokat Jeremy Lamb is, ez pedig most éppen elégnek bizonyult - kőkeményen védekeztek és a hajrára is "tiszták" tudtak maradni fejben. A negyedik negyedben bevitt rohamot Walker vezényelte le, aki ugyan csak 29 percet játszott, de így is a mérkőzés legjobbja volt - a Magic és a Grizzlies legyőzése után 4-3-as mérleggel készülhetnek a Bucks elleni újabb rangadóra. 

A Grizzlies legjobb dobói: Evans 19/6, Conley 16, Ennis 11/3, Brooks 11/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 27/3, Lamb 17/3, Monk 13/9

New Orleans Pelicans - Orlando Magic 99-115

Speights eldöntötte. Egyébként is jobban játszott az Orlando és bár a második negyedben nagyon felszívta magát a New Orleans, összességében inkább a vendégek akarata érvényesült, de a padról beszálló Marreese Speights volt az X-faktor ezen az összecsapáson. A magasember a harmadik negyed végén kapta el a fonalat, majd a negyedik negyed elején folytatta: hat játékperc alatt hat triplát pörkölt be, vezetésével egy 22-6-os rohamot intézett csapata, ezzel pedig el is döntötte a mérkőzést. Érdekes módon a harmadik-negyedik hármasa után is hagyta őt üresen dobni a New Orleans, ez pedig a mérkőzésbe került a hazaiak számára - a Fournier-Vucsevics-Simmons trió egyébként is berámolt hatvan pontot, a Magic jó támadójátékkal javította a Charlotte elleni kisiklást.

Davis egyedül maradt. Ezúttal gyenge meccset játszott DeMarcus Cousins, a magasember több labdát adott el, mint ahány kosarat szerzett és végül megállt 12 pontnál - a periméterről sem sikerült őt pótolni, így hiába szórt 39 egységet Anthony Davis, egymaga kevésnek bizonyult az orlandói hengerrel szemben. A parádés második negyednek köszönhetően így is sokáig partiban voltak, de a pocsék triplázás és az eladott labdákból kapott rengeteg pont miatt fokozatosan föléjük nőtt a Magic, majd érkezett Speights - tovább kell várni arra, hogy pozitív mérleggel álljanak, erre a 2014/2015-ös szezon vége óta nem volt példa...

A Pelicans legjobb dobói: Davis 39, Cousins 12/6, Holiday 11
A Magic legjobb dobói: Fournier 20/12, Simmons 20/3, Vucsevics 20/3

Utah Jazz - Dallas Mavericks 104-89

A harmadik negyed döntött. Az első félidőben nem találta a ritmust a Jazz sem támadásban, sem védekezésben, ennek köszönhetően kilenc ponttal vezetett is a Dallas a nagyszünetben - a fordulás után azonban összekapták magukat a hazaiak és megfordították a meccset. A harmadik negyedet 17 ponttal nyerték, nagyon összeállt a védekezés, elöl pedig a faultgondok miatt addig kevesebbet játszó Rodney Hood lépett előre: 15 pontot szórt ebben az etapban, vele nem tudtak mit kezdeni a vendégek. Az itt megszerzett előny és lendület aztán előkészítette a negyedik negyedet is, ahol szintén a Utah maradt fölényben, teljesen elvették a texasiak kinti dobásait és végül magabiztos győzelmet arattak - csak 36 pontot kaptak a nagyszünet után, ez már az a Jazz volt, amely bárkit képes megfogni, főleg otthon.

Amíg voltak triplák, volt Dallas is. Az első félidőben a betörés-kiosztásokból voltak nagyon eredményesek a vendégek, 9/14 hármast pörköltek be a nagyszünetig, ennek köszönhetően vezettek - ám ahogy a Jazz levédekezte ezeket, elfogyott a kakaó Harrisékből. A fordulás után már csak szenvedtek támadásban és bár volt egy jobb időszakuk még a negyedik negyedben, arra is egy 11-0-lal feleltek a hazaiak, ez volt az utolsó szög - 1-7-tel áll Rick Carlisle csapata és most a Clippershez utazik. 

A Jazz legjobb dobói: Hood 25/15, Rubio 20/12, Gobert 17
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 18/12, Barea 17/9, Harris 15/3

Portland Trail Blazers - Toronto Raptors 85-99

Mi történt a második negyedben? Az első játékrész 29-29-cel zárult, a hazaiaknál Damian Lillard, a vendégeknél DeMar DeRozan villogott, semmi sem utalt arra, ami ezután következett. A második negyedben ugyanis az első tizenhat (!) mezőnydobását elrontotta a hazai alakulat, egészen hihetetlen lefagyást produkáltak Nurkicék és végül egyetlen (!) mezőnykosárral zárták ezt a tizenkét percet - öt másodperccel a vége előtt Evan Turner talált be, így 25-6-ra bukták ezt az időszakot. Ez nem férhetett bele, hiába találtak magukra a fordulás után, hiába jutott el 36 pontig Lillard, ezt a hátrányt nem lehetett eltüntetni, így vereség lett a vége - érdekes módon ez a hat pont nem negatív franchise-rekord, volt már olyan negyedük, amikor csak ötöt dobtak...

Két magasember nélkül is ment. Jonas Valanciunas és Serge Ibaka sem volt ott a Raptorsban, de a Siakam-Nogueira páros is megoldotta a feladatot, legalábbis ami a védekezést illeti - utóbbi azért támadásban is villogott, öt blokkja mellett nyolcból hét dobását is értékesítette. A többit intézte Lowry (19 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) és DeRozan, a második negyed után már semmi extra nem kellett a csapattól támadásban, csak kontrollálni kellett a mérkőzést és menedzselni a komoly előnyt - ez sikerült, ezzel 4-2-re állnak, így utaznak tovább Denverbe.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/9, McCollum 16/9, Nurkic 8
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25, Lowry 19/9, Nogueira 17/3

Los Angeles Clippers - Golden State Warriors 113-141

Jelentkezett a bajnok. Hatottak Steve Kerr szavai és az újabb hazai vereség, ezen a mérkőzésen koncentrált, összeszedett és fegyelmezett játékot mutatott be a Warriors elöl-hátul, aminek kiütéses győzelem lett az eredménye. A mérkőzés elejétől kezdve próbálták kivenni a labdát Blake Griffin kezéből, ami sikerült is, eközben támadásban befűzték az oktatófilmet: 61%-kal dobtak az első félidőben 74 pontot, a gyors és hatékony kosárlabda mintapéldáját láthattuk. A fordulás után egyszer jött közelebb a LAC, de a 31 pontos (30 perc, 7/11 tripla) Steph Curry vezetésével hamar helyretették ellenfelüket a vendégek és végül úgy jutottak 140 pont fölé (37 gólpasszal), hogy a meghatározó játékosoknak pihenni is jutott idejük.

Ennyit a Clippers védekezéséről. Az első négy mérkőzésen nagyszerűen zártak hátul Beverley-ék, most azonban csak nyomozták a labdát és a Warriors támadásait - hiába kaptak eddig átlagban mindössze 92,4 pontot (ligaelső) és tartották ellenfeleiket 40,4%-os mezőnymutatón (ligamásodik), most teljesen esélytelennek bizonyultak. Minden negyedben kaptak legalább harminc pontot, még a cseresor ellen sem tudtak érdemi védekezést összerakni, így nem lehetett reális esélyük a győzelemre - a 4-0-s rajt után most kétszer is kikaptak, csütörtök hajnalban a Dallas ellen javíthatnak. 

A Clippers legjobb dobói: Gallinari 19/6, Williams 17/3, Griffin 16/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 31/21, Durant 19/6, Green 16/3

A tabella ide kattintva megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus