146 pontot dobott a GSW, botlott a Bucks és a Sixers is

Az Antetokounmpo nélküli Milwaukee Washingtonban, az Embiidet hiányoló Philly pedig a Hawks ellen kapott ki - több kiütéses győzelmet és egy újabb Harden-parádét is hozott a játéknap.

Dobófesztivált rendezett a címvédő Warriors a Chicago ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában ma hajnalban, nyert a Toronto és az Indiana is, az élcsapatok közül viszont a vezérét nélkülöző Bucks és Sixers nem tudta hozni a győzelmet. James Harden ismét szenzációsan játszott, de simán nyert a Portland és a Jazz is.

Visszajátszás: biztos, hogy Doncic AS-meghívása nagy meglepetés lenne? - videók

Philadelphia 76ers - Atlanta Hawks 121-123

Kínos vereség. A legutóbbi washingtoni bukta után most otthon, a Hawks ellen, a visszatérő JJ Redickkel megerősödve mindenképpen elvárás lehetett volna a győzelem a Sixerstől, de ismét bebizonyosodott, hogy mekkora értéke ennek a csapatnak Joel Embiid: ezúttal a center nem lépett pályára bokafájdalmai miatt, a társaság pedig azonnal össze is zuhant védekezésben. Támadásban még megoldották a dolgot a többiek, Jimmy Butler harminc pontot szórt, Ben Simmons tripla-duplázott (23 pont, 10 lepattanó, 15 gólpassz), 50% felett dobtak mezőnyből, de mivel védekezésben teljesen súlytalannak bizonyultak és 62 pontot kaptak a festékből, ez nem ért sok mindent. A végén így is megnyerhették volna a meccset, egy perccel a vége előtt még 121-118-ra vezettek, de aztán jött a betli: Huerter dobott egy triplát, majd Butler elhagyta a labdát, amelyből Collins megfordította az eredményt. Butler még javíthatta volna súlyos hibáját, de két másodperccel az órán mindkét büntetőjét elrontotta, úgyhogy a Philly nagyon fájdalmas vereséget szenvedett otthon. 

Csillogott az Atlanta. A vendégek lubickoltak Embiid nélkül, a festékből szerzett 62 pont mellett a lepattanózást is megnyerték 44-30-ra, 56%-kal tüzeltek mezőnyből, egyénileg pedig Huerter (29 pont, 5/8 tripla), Collins (25 pont, 9 lepattanó), vagy Dedmon (19 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) is parádézott - a 48%-os triplamutató is sokat elárul, idei egyik legjobb támadóteljesítményét hozta a gárda. A végén szerencséje is volt, de tett is érte az együttes, Collins pedig nem hibázta el a győztes dobást - a Toronto megszorongatása után Philadelphiában nyertek, most a Milwaukee-val találkoznak és ilyen játékkal bizony ott is lehet keresnivalójuk...

A 76ers legjobb dobói: Butler 30, Simmons 23, Redick 20/12
A Hawks legjobb dobói: Huerter 29/15, Collins 25/3, Dedmon 19/9

Washington Wizards - Milwaukee Bucks 113-106

Antetokounmpo nélkül. Legjobb játékosa és MVP-jelöltje, Giannis Antetokounmpo nélkül állt ki erre a mérkőzésre a Milwaukee és a görög szupersztár hiánya ezúttal érződött a játékon - jóval lassabbak voltak, sokkal többet hezitáltak, keveset mozogtak labda nélkül és egyébként sem járatták úgy a játékszert, ahogy tőlük megszokhattuk. Emiatt kicsit döcögős volt a támadójáték és bár a gyenge kezdés (40 pont kaptak az első negyedben) után a védekezésüket többé-kevésbé összerakták, emiatt a tíz pont feletti hátrányukból kiegyenlítettek, de megfordítani végül nem tudták az eredményt - az első két percet leszámítva egyszer sem vezettek és a hajrában elbuktak a Wizardsszal szemben. Érdekesség, hogy Antetokounmpo harmadszor hiányzott idén és az előző két ilyet megnyerte a gárda, de most nem tudta ellensúlyozni a vezér hiányát - most Atlantában folytatják túrájukat Middletonék, ott is fel kell kötniük a felkötni valót.

Újabb nagy skalp. A Sixers legyőzése után a Bucks ellen is remekelt a Washington, a fővárosi alakulat hazai pályán az utóbbi időben bárkit képes elkapni - ezúttal amellett, hogy védekezésben nem voltak nagy kilengései, illetve a lepattanózása is rendben volt, főleg a támadójáték hozta meg a sikert. Tomas Satoransky eddigi talán legjobb NBA-meccsét és első tripla-duláját (18 pont, 7/10 mezőnyből, 12 lepattanó, 10  gólpassz) hozta, Bradley Beal volt a fő pontfelelős (32 pont, 11/21 mezőnyből, 7 gólpassz), a shooterek pedig könyörtelennek bizonyultak: az Ariza-Green duó 10/19 triplát süllyesztett el, csapatszinten pedig franchise-rekordnak számító 18 hármast küldtek a helyére 54,5%-os hatékonysággal. A társaság egyértelműen jobban játszik, mióta John Wall kidőlt, azóta 5-3-ra áll, gyorsan, jó ritmusban kosárlabdázik, jó a spacing, mindenkinek megvan a helye, Satoransky és Beal pedig élvezi a nagyobb szerepet - most a harmadik keleti nagyágyút, a Torontót fogadják, meglátjuk, hogy ezen a szinten tudják-e folytatni. 

A Wizards legjobb dobói: Beal 32/9, Ariza 20/18, Green 20/12
A Bucks legjobb dobói: Middleton 25/9, Bledsoe 18/6, Brogdon 15/3

New York Knicks - Indiana Pacers 106-121

A Pacers nem hibázott. A közvetlen riválisok közül a Philly és a Milwaukee is megégett idegenben, az Indiana viszont hozta a kötelezőt New Yorkban annak ellenére, hogy Myles Turner továbbra sem léphetett pályára. A center helyén kezdő Domantas Sabonis viszont ismét villogott, 22 ponttal, 15 lepattanóval és 3 gólpasszal állt a csapat élére, mellette nagyon hatékonyan játszott Victor Oladipo (19 pont, 8/13 mezőnyből, 6 gólpassz), Darren Collison tíz gólpasszt osztott szét és összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé - 52%-kal dobtak mezőnyből, 46%-kal tripláztak és minden egyes büntetőjüket értékesítették, nem adtak sok esélyt ellenfelüknek. Az alaphangot már a kilenc ponttal megnyert első negyedben megadták és onnantól különösebb hullámvölgy nélkül, kicsit talán takaréklángon is égve (nem szakadtak meg a kezdők, csak Sabonis játszott 30 perc felett) hozták az elvárt győzelmet - így 3-2-vel zárták idegenbeli túrájukat, most pedig hazamehetnek pihenni. 

Ez volt a maximum a Knickstől. Egyszer tudták igazán felszívni magukat a hazaiak, amikor még az első félidőben nagy erőket mozgósítva visszajöttek 13 pontos hátrányukból és egy pillanatra átvették a vezetést, de aztán a Pacers rögtön válaszolt egy 12-0-val és visszaállította a korábbi különbség nagy részét. A fordulás után már nem tudott veszélyeztetni a New York, 15-20 pontos hátrányból követte az Indianát és nem volt benne annyi erő, hogy újabb rohamot intézzen - Porzingis mellett Kanter, Ntilikina és Robinson is hiányzott, ráadásul a negyedik negyedben már Hardaway is kidőlt egy kisebb sérülés miatt, nem igazán volt kihez nyúlni.

A Knicks legjobb dobói: Mudiay 21/9, Dotson 15/9, Knox 14/6
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 22, Oladipo 19/9, Bogdanovic 15/9

Toronto Raptors - Brooklyn Nets 122-105

Nagy tempót diktált a Toronto. Beletelt némi időbe, mire felvette saját ritmusát a hazai csapat, az első negyedet még hét ponttal el is veszítette, de aztán a folytatásban már nem volt kérdés: szezoncsúcsot jelentő 105 mezőnykísérlettel zárt a Raptors, szétosztott 32 gólpasszt, volt tíz labdaszerzése és 35-10-re (!) nyert a gyorsindításokból szerzett pontokat tekintve - valósággal átrohant ellenfelét Nick Nurse csapata és ennek köszönhetően a két középső negyedet 31 ponttal nyerte meg. Ebben a periódusban el is dőlt a meccs, bőven lehetett rotálni, a kezdőknek pihenőt adni és használni a keretet, úgyhogy egyéni extrák nem is születtek (Lowry pl. csak 4 pontot dobott), viszont nyolcan is elérték náluk a tíz dobott pontot - jó játékkal hozták sorozatban negyedik győzelmüket és másfél meccsre növelték előnyüket a Milwaukee-val szemben. 

Ez most nem az a Nets volt. "Ritkán mondok ilyet erre a csapatra, de nem tetszett most ez a teljesítmény" - mondta Kenny Atkinson, a vendégek vezetőedzője a Brooklyn-játékosok akaratára, elszántságára utalva. Szerinte nem szántották fel úgy a pályát, ahogy egy torontói győzelemhez kellett volna és bár jól kezdték a találkozót (D'Angelo Russell 12 pontot szórt az első negyedben), ezt követően totálisan átgázolt rajtuk a Raptors - Atkinson is úgy fogalmazott, hogy maximálisan dominálta őket a hazai együttes, úgyhogy hiába voltak jó formában (17-ből 13 győzelem), erről most beszélniük kell. Valóban nem volt igazából semmi, amiben felvették volna a kesztyűt, sem támadásban, sem védekezésben nem álltak a helyzet magaslatán, egyénileg többen is nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak, úgyhogy össze kell szedniük magukat a következő, Boston elleni hazai mérkőzésükre.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 20/6, Siakam 16, Ibaka 14
A Nets legjobb dobói: Russell 24/6, Napier 15/9, Allen 9, Pinson 9/3

Houston Rockets - Cleveland Cavaliers 141-113

A Harden-show újabb epizódja. Újabb hihetetlen produkciót tett le az asztalra James Harden, aki stílusosan vezette csapatát erre a kötelező győzelemre: dobott 43 pontot 12/24-es mezőnymutatóval, közte 8/16 triplával, hozzátett még 11 büntetőt, leszedett 10 lepattanót, kiosztott 12 gólpasszt, védekezésben pedig két-két labdaszerzéssel és blokkal vétette észre magát - mindezt ráadásul kevesebb, mint harminc játékperc alatt, mert nagyon hamar eldöntötték a küzdelmet. Az ő elképesztő teljesítménye mellett a többieknek már nem is akadt sok dolga, csak a helyére kellett tenni az ő labdáit, védekezésben pedig megtenni, amit a Cavs ellen meg kellett, de már az első negyedet kereken húsz ponttal nyerték meg és a folytatásban sem vettek vissza, úgyhogy egy pillanatig sem volt kérdéses a győzelmük. 40 pontos tripla-duplát ilyen kevés idő alatt egyébként még senki sem csinált az NBA történetében, az elmúlt kilenc találkozójából hetedszer dobott legalább 40 pontot és zsinórban tizenötödször jutott el minimum 30-ig, már csak egy kell neki, hogy beállítsa Kobe Bryant erre vonatkozó ligarekordját...

Csak "áldozat" volt a Cavs. A vendégcsapatnak ezen az estén az a szerep jutott, hogy asszisztáljon Harden és a Rockets parádéjához, de különösebb ellenállást nem tudott kifejteni - hiába tért vissza Rodney Hood, nem volt hatása a meccsre sem neki, sem a komplett csapatának. A 141 kapott pont negatív szezoncsúcs részükről és bár mondjuk Ante Zizic szép számokat hozott (18 pont, 8 lepattanó, 6/8 mezőnyből), egy ilyen vereség után kínos dolog pozitívumokról beszélni...

A Rockets legjobb dobói: Harden 43/24, Capela 19, House Jr. 14/9
A Cavaliers legjobb dobói: Zizic 18, Osman 15, Sexton 14/3

Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks 115-119

Doncic eldöntötte. Ismét nagyon élt a Mavericks szlovén újonca, aki Dennis Smith Jr. hiányában ezúttal is irányítóként tevékenykedett és ez nagyon jól állt neki: dobott 29 pontot, leszedett 8 lepattanót, kiosztott 12 gólpasszt és mindössze egyetlen egy labdát adott el, abszolút ő volt csapata vezére. Ezt pedig a végjátékban is bizonyította, a Dallas utolsó kilenc pontjából hetet ő szerzett, egyértelműen neki kellett megnyernie a meccset, amit végül meg is tett: 24 másodperccel az órán egy nagy triplával szerezte vissza a vezetést, ezzel zárta le nagy rohamát és mivel az ellentámadásból Derrick Rose eladta a labdát, így sikerült kiharcolniuk a sikert. Ez már csak azért is nagyon fontos volt számukra, mert az elmúlt 15 meccsükből csak négyet nyertek meg és idegenben összességében is csak 3-18-ra álltak - borzasztóan kellett nekik ez a győzelem, így még továbbra is látótávolságon belül van számukra a playoff.

Nem tudta lehajrázni ellenfelét a Wolves. A mérkőzés nagy részében hátrányban volt a hazai csapat, az első félidőben csak 36%-kal dobott, de aztán a negyedik negyedben egy 12-2-es futással utolérte ellenfelét és igazi ki-ki meccset csinált a végjátékra. Szűk két perccel a vége előtt az első negyed óta először vezetni is tudott a Minnesota, de Donciccsal nem tudtak mit kezdeni a clutch játékoknál, három nagyon fontos kosarat is dobott a fiatal, ők pedig az utolsóra nem tudtak válaszolni - kétszer is az egyébként jól játszó (21 pont, 8/16 mezőnyből, 5 gólpassz) Rose kezébe került a labda, ám mindkétszer hibázott, így nem sikerült jól Ryan Saunders vezetőedző hazai debütálása. Pedig a végére egész jó statisztikáik lettek, Karl-Anthony Towns például eljutott 30 pontig, 42%-kal tripláztak, leszedtek 17 támadópattanót, de ezeket mind kidobhatták a kukába - nekik is nagyon kellett volna ez a győzelem, így viszont a Pelicans ellen kell javítaniuk. 

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 30/3, Rose 21/9, Wiggins 17/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 29/6, Barnes 23/12, Barea 16/3

Utah Jazz - Los Angeles Lakers 113-95

Most betliztek a fiatalok. Két jó meccs után ezúttal nagyon rossz napot fogott ki a Lakers fiatal magja, Kyle Kuzma 4/18-at, Lonzo Ball 3/13-at dobott mezőnyből és különösebb hatása Brandon Ingramnek sem volt a játékra. Így pedig természetesen a kiegészítők sem tudtak megélni, ha a fő playmakerek ennyire formán kívül játszottak, úgyhogy csapatszinten 36%-kal dobtak mezőnyből és 18,5%-kal tripláztak, amelyek következményeként nagyon sima vereséget szenvedtek - a nagyszünetben már 21 pontos hátrányban voltak és bár innen egyszer visszajöttek még tízre, ezúttal ez volt a legtöbb, amire képesek voltak. A pocsék teljesítmény után 3-6-ra állnak LeBron James kidőlése óta és a két biztató mérkőzésüket nagyon csúnyán felülírták ezzel a mostanival - egyetlen meccsre csökkent az előnyük a nyugati nyolcadik helyen, következőleg a Cavs ellen nem hibázhatnak. 

"Hatpontos" győzelem. Magabiztos játékkal hozta a közvetlenül előtte álló csapat elleni mérkőzést a Ricky Rubiót, Dante Exumot és Raul Netót is nélkülöző hazai alakulat, Donovan Mitchell parádésan megoldotta az egyes posztot (33 pont és karriercsúcsnak számító 9 gólpassz, 4/5 tripla), a kezdőből mindenki eljutott legalább 12 pontig, a Gobert-Favors-Ingles trió 43 lepattanót húzott le, O'Neale pedig 5/12 triplát tett a közösbe. Úgy nyerték simán a találkozót, hogy a második félidőben már eléggé kiengedtek és összességében 40%-os mezőnymutató alá csúsztak, de ezúttal ez is belefért és az utóbbi öt összecsapásukból a negyedik sikerüket húzták be - egyre közelebb vannak a playoff-helyekhez, jó formában várhatják a folytatást. 

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 33/12, O'Neale 17/15, Favors 15
A Lakers legjobb dobói: Beasley 17, Ingram 15/3, Caldwell-Pope 12/3

Portland Trail Blazers - Charlotte Hornets 127-96

Így kell hozni az ilyen meccseket. Ellentmondást nem tűrően pipálta ki a kötelező győzelmet a Portland, a hazai csapat tíz ponttal vezetett az első negyed után, 21-gyel félidőben és 33-mal a harmadik negyedet követően, hogy aztán a záró etapot már a cseresor vigye el - a húzóemberek megtették a magukét, majd jól megérdemelt pihenőjüket töltötték a kispadon. CJ McCollum így is beszórt 30 pontot, Jusuf Nurkic extra sokoldalú volt (11 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 6 blokk) és Damian Lillard is feltöltötte a statlapját (20 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 4 blokk), úgyhogy csapatszinten 10 labdaszerzéssel, 16 kiosztott blokkal és 55%-os mezőnymutatóval zártak - kiszolgálták a közönségüket és a lehető legkisebb energiabefektetéssel hozták a tükörsima győzelmet. Ezzel egyébként zsinórban negyedszer nyertek és utolérték a nyugati harmadik helyezett OKC-t.

Reménytelen Hornets. Egyrészt az utóbbi öt meccsből ez volt a negyedik veresége a Charlotte-nak, másrészt idegenben csak 5-14-re áll, harmadrészt 2008 óta nem nyert mérkőzést Portlandben - több szempontból is reménytelen a társaság helyzete. Ezen az estén nem volt esélye semmire, védekezésben mintha pályán se lett volna a gárda, támadásban pedig teljesen hitehagyottnak tűnt, reménytelen dolgokkal próbálkozott - nincs olyan faktor, amit elég jól csináltak volna Kemba Walkerék, úgyhogy kíváncsian várjuk, hogy az idegenbeli túra utolsó állomásán, Sacramentóban mire lesznek képesek. 

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 30/15, Lillard 20/6, Turner 15/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 18/9, Lamb 15, Batum 8/6

Golden State Warriors - Chicago Bulls 146-109

Thompson ott folytatta, ahol abbahagyta. A két csapat idei első találkozásakor 14 triplát és 52 pontot jegyzett Klay Thompson, ennek örömére ezen az összecsapáson az első hetven másodpercben három hármast is a helyére küldött - ezzel megadta az alaphangot és a Warriors végül egy igazi gálaesttel szórakoztatta a közönségét. Thompson 30 pontig és 7/11 tripláig jutott 25 perc alatt, mellette Curry (28 pont, 5/11 tripla, 8 gólpassz, 27 perc) és Durant (22 pont, 7/11 mezőnyből, 28 perc) is jól használta ki csökkentett játékidejét, 58%-kal dobtak mezőnyből és 38 gólpasszt osztottak szét - a 43-17-re megnyert első negyeddel elég hamar eldöntötték a győztes kilétét, de azért a 40-21-re hozott harmadik játékrésszel még megfejelték kicsit az estét. A bajnok ezzel a produkcióval zsinórban harmadik győzelmét húzta be és egyetlen meccs lemaradással követi a nyugati első Denvert, ráadásul hamarosan bemutatkozhat DeMarcus Cousins is, tovább erősödik a keret - Curry pedig közben megelőzte Jason Terryt az NBA örökranglistáján a bedobott triplákat tekintve, már csak Ray Allen és Reggie Miller van előtte. 

Triplagondok. Túl sokat nem érdemes beszélni a Chicago mai teljesítményéről, a végeredmény mindent elárul, két statisztikát viszont azért kiemelhetünk velük kapcsolatban: a franchise történetének legnagyobb első negyedes hátrányát sikerült felmutatniuk, illetve ismét kétszer annyi triplát kaptak, mint amennyit dobtak. Ez utóbbi területen -103-mal állnak az egész szezont tekintve, ami a liga legrosszabb mutatója. 

A Warriors legjobb dobói: Thompson 30/21, Curry 28/15, Durant 22/6
A Bulls legjobb dobói: LaVine 29/9, Portis 16/3, Blakeney 12/3

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus