21 triplát dobott a Rockets, megtört a Celtics vereségsorozata

Triplaparádét rendezett a Houston - a Clipperst verte a Boston - kikapott a Wolves Portlandben - megint nyert a Philly. 

Zsinórban négy vereség után tudott ismét nyerni a Boston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Kyrie Irvingék a Clippers otthonában győztek hajnalban. Szintén idegenben nyert a Houston, a San Antonio és a Toronto, a Minnesota viszont kikapott Portlandben, míg a Philadelphia látványos játékkal hozta a Bulls elleni hazai találkozóját. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Charlotte Hornets - New Orleans Pelicans 96-101

Howard helyét támadta a Pelicans. Remekül védekezett a Hornets, nagyon megnehezítették Davis és Cousins dolgát is a hazaiak, Dwight Howard pedig villogott (22 pont, 16 lepattanó, 3 blokk), végül mégis az ő helyén nyerte meg a meccset a New Orleans. Cousins ugyanis felhívta a hátvédek figyelmét arra, hogy Howard egyáltalán nem segít be a betöréseknél, mert csak rá figyel, úgyhogy egy-egyben meg kell verni az embert a periméteren és szabad az út a gyűrűig - ez jól is működött, főleg Jrue Holiday volt ebből eredményes. A hajrában kulcspillanatban is dobott ebből két kosarat, így végül egy nem túl magas színvonalú meccsen, nem igazán jól játszva, de a Pelicans hozta nyolcadik sikerét is az utóbbi 11 találkozójából.

A végén vesztette el a Hornets. Három perccel a vége előtt még egálra álltak a felek, egyik gárda sem remekelt igazán, inkább csak erőlködött, így érkeztünk meg a meccs döntő szakaszához. Itt jött aztán fél perc alatt Holiday említett két kosara, Cousins kiosztott két clutch blokkot és a vendégek kellően jól büntetőztek már ahhoz, hogy innen ne rontsák el, míg a Charlotte hibát hibára halmozott: a két kapott blokk mellett három (!) labdát adtak el Batumék ebben az időszakban, így nem nagyon lehettek vérmes reményeik. Azt még azért vitatták, hogy Walker egyik betörésénél az irányító nem kapott faultot, de a lényegen ez már nem változtat, újabb hazai vereséget szenvedtek, szombat hajnalban az Atlantát fogadják. 

A Hornets legjobb dobói: Howard 22, Walker 20/9, Kaminsky 16/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 19, Holiday 19, Cousins 16/6

Detroit Pistons - Utah Jazz 95-98 - hosszabbítás után

Ezt is elrontotta a Pistons. Nagyon közel járt a sikerhez a Detroit, de végül ezúttal sem tudott győztesen lejönni a pályáról, zsinórban hatodszor is kikapott Stan Van Gundy legénysége. Pedig Andre Drummond bődületes (30 pont, 24 lepattanó, 6 blokk) estével üzent azoknak, akik szerint nem All-Star szint, ráadásul ő lett a legfiatalabb a liga történetében (Dwight Howard és Moses Malone előtt), aki elérte a kétezer támadópattanót, de hiába vezettek még kilenc ponttal három perccel a vége előtt, nem tudták megtartani az előnyt - ugyan éppen Drummond osztott ki egy blokkot öt másodperccel az órán, de az oldalbedobás után üresen hagyták Joe Inglest, aki hosszabbításra mentett. A félig már megnyert, majd elrontott rendes játékidő után a hosszabbításban már a Jazz volt mentális fölényben, elkapták a fonalat kintről a vendégek, a Pistons pedig nem tudott válaszolni - egyelőre nincs kiút a gödörből, talán majd hétvégén, az OKC ellen.

Ingles nyerőember lett. Ugyan nem játszott igazán jól ezen a meccsen Ingles, de a teljes Jazz-támadójáték elég szenvedősre sikerült, Donovan Mitchell rengeteget hibázott, másban pedig nem nagyon volt pont, így nehézkesen haladt előre a társaság. A negyedik negyed végén bemutatott feltámadást viszont Ingles koronázta meg az utolsó pillanatokban dobott duplájával, majd miután hosszabbításra mentett, a ráadásban döntő faktor lett: egymás után két triplát bombázott be, aztán ellopott egy labdát, amelyből pedig Mitchell talált be kintről, ezzel a 9-0-s rohammal döntötték el a találkozót a vendégek. A nagy győzelem után Torontóba utaznak Rubióék, akik nagyon kapaszkodnak azért, hogy látótávolságon belül maradjon a playoff...

A Pistons legjobb dobói: Drummond 30, Smith 14/3, Harris 13/3
A Jazz legjobb dobói: Gobert 15, Mitchell 15/3, Ingles 13/9

Indiana Pacers - Phoenix Suns 116-101

Nem forgott veszélyben a Pacers sikere. A végeredmény nem mutatja meg, hogy mekkora fölényben voltak a hazaiak, ugyanis úgy lett tizenöt pont közte, hogy az utolsó negyedet 36-17-re megnyerte a Suns, előtte valósággal földbe döngölte ellenfelét az Indiana. Az sem számított, hogy Myles Turner mellett Darren Collison is hiányzott a kezdőből, szépen járt a labda, több fokozattal gyorsabban játszottak, mint a Phoenix, Oladipo és Young is villogott, csapatszinten 56,3%-os mezőnymutatóval és 32 gólpasszal zártak, ráadásul a második félidőben már pihenhettek is. Nagy formában van Nate McMillan legénysége, az utóbbi tíz meccséből ez volt a hetedik győzelme, következőleg pedig ahhoz a Clevelandhez látogat, amelyet már háromszor is legyőzött a szezon során.

Menjünk haza. Körülbelül ez az érzés sugárzott a Suns játékosaiból, akik az idegenbeli túra végén mindenféle energia, akarat, vagy bármi egyéb harciasság nélkül adták meg magukat - az első negyed végén 14, félidőben 19, a harmadik játékrészt követően pedig 34 pont volt közte, de volt ez 39 is és még bő négy perccel a vége előtt is húsz felett járt. A botrányos produkciót végül sikerült vállalható végeredményre menteni, de ez tulajdonképpen nem számít, az utóbbi hat meccsükből ötödször szenvedtek vereséget, most viszont hazatérhetnek és a Knicks ellen javíthatnak. 

A Pacers legjobb dobói: Young 22/6, Oladipo 21/6, Sabonis 19/3
A Suns legjobb dobói: Jackson 20/6, Booker 19, Daniels 19/15

Philadelphia 76ers - Chicago Bulls 115-101

Most villogtak a Philly sztárjai. A Memphis elleni vereség után Brett Brown Joel Embiidet és Ben Simmonst is elővette, szerinte egyáltalán nem úgy játszottak, ahogy kellett volna, a mostani győzelmet követően viszont már csak dicsérni tudta két fiatalját. Simmons ízekre szedte a védekezést és idei ötödik tripla-duplájával (19 pont, 17 lepattanó, 14 gólpassz) jelentkezett, Embiid lett a gárda legjobb pontszerzője (22 pont, 10/17 mezőnyből), melléjük pedig a szintén remeklő Dario Saric (21 pont, 10 lepattanó, 4/5 tripla) is felnőtt - sőt, Simmons kiosztásai után Luwawu-Cabarrot és Covington is megszórta magát kintről, végül 16/32 hármast süllyesztettek el csapatszinten. Összességében végig kézben is tartották a találkozót, a nagyszünetben már 14 ponttal vezettek a hazaiak, majd a harmadik negyedben még rátettek egy lapáttal és a 25 pontos fórt beosztották a végéig - magabiztos győzelemmel tartották magukat a keleti hetedik helyen.

LaVine-nek lehet örülni, másnak nem nagyon. Kris Dunn ezúttal sem léphetett pályára a Bullsnál és most a kezdőcsapat többi része sem villogott igazán, Zach LaVine-t leszámítva - a 11 hónapos kihagyás után nemrég visszatérő hátvéd 21 pontot szórt (8/15 mezőnyből, 3/5 tripla, 7 lepattanó, 3 gólpassz) 24 perc alatt, az ő teljesítményével elégedettek lehetnek a klubnál. A többiekével viszont nem igazán, tulajdonképpen végig alárendelt szerepet játszottak és képtelenek voltak lelassítani a Philly fő playmakereit, miközben ők 40% alatt dobtak mezőnyből, így nem volt reális esélyük a sikerre. 

A 76ers legjobb dobói: Embiid 22/3, Saric 21/12, Simmons 19
A Bulls legjobb dobói: Portis 22/3, LaVine 21/9, Mirotic 15/6

Atlanta Hawks - Toronto Raptors 93-108

Könnyedén hozta a kötelezőt a Raptors. Nem is igazán izzadtak meg a vendégek, már az első negyedben tíz pont feletti előnybe kerültek és onnantól kényelmesen tartották is azt, a nagyszünetben 18, három játékrész után pedig húsz egység volt közte. Ehhez ráadásul egyáltalán nem kellett extra, sőt, még csak átlagos meccs sem a Lowry-DeRozan párostól, az irányító még a tíz pontot sem érte el, de DeRozan is megállt 14-nél, bevert viszont 19-et a padról beszálló VanVleet, Valanciunas (16 pont, 13 lepattanó, 3 blokk, 24 perc) pedig szintén élvezte a több lehetőséget. Összességében beoszthatta a játékidőt Dwane Casey, ennek megfelelően tizenegyen kaptak tíz percnél többet és Lowry 28 perce volt a legtöbb, tükörsima győzelemmel próbáltak közelebb zárkózni a Bostonhoz.

A Toronto ellen megint becsődölt az Atlanta. A kifejezetten jó formában lévő Hawksnak ezúttal esélye sem volt, csak a John Collins által húzott cseresor tudott valamelyest kozmetikázni a végeredményen, egyébként nem voltak egy súlycsoportban a felek. Érdekes, hogy az Atlanta az előző két Raptors elleni meccsét átlagban 23,5 ponttal vesztette el és most is ez volt a realitás, Mike Budenholzer szerint DeRozanék valamiért mindig nagyon jól játszanak ellenük - ezúttal elsősorban a vendégek védekezése volt kiváló (10 labdaszerzés, 12 blokk), Schröderék nem tudtak vele mit kezdeni. Különösebb gond persze nincs a Hawksnál, most Charlotte-ban folytatják a szezont. 

A Hawks legjobb dobói: Schröder 20/6, Bazemore 13, Collins 13
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 19/12, Valanciunas 16, DeRozan 14/3

Dallas Mavericks - Houston Rockets 97-104

Bekezdett a Houston. Elképesztő triplabemutatót tartott az első negyedben a Rockets, csak ebben a játékrészben 10/14 (!) hármast küldtek a helyére a vendégek, itt a bedobott és a ráemelt kísérletek száma is óriási - volt olyan időszak, amikor négy egymást követő támadást fejeztek be jó triplával, szétlőtték a Dallast. A folytatásban természetesen azért visszaesett ez a hatékonyság, a második negyedben is hasonlót próbáltak, de akkor már csak 2/15 esett be, igaz, végül 21/51-gyel zártak, végig ez volt az első opciójuk. A második játékrészben bekövetkezett hullámvölgyet (csak 13 pontot dobtak) leszámítva uralták is a találkozót, csak a végén jött vissza húsz pont körüli hátrányából a Mavs, az is belefért, hogy Chris Paul most gyengébb estét produkáljon, így zsinórban negyedik győzelmével továbbra is tartja ligamásodik helyét a társaság.

Pedig a Dallas is becsülettel tüzelt kintről. Wesley Matthews és Yogi Ferrell együtt 11/19 triplát vágott be, ez a duó megpróbálta tartani a lépést a Houstonnal, de a vendégek tűzerejét nem tudták ellensúlyozni, főleg, hogy a palánk alatt teljesen elvesztek - a Nowitzki-Kleber-Mejri-Powell négyes összesen 17 pontot tett hozzá, így azért elég nehéz dolguk volt. Ezúttal Harrison Barnes sem találta magát, ezt pedig még ingadozó dobóformával is kihasználta a Houston, így a Mavs az utóbbi tíz meccsből a hetediket vesztette el és csak a Kings-Hawks-Magic triót előzi meg a ligában.

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 29/21, Ferrell 19/12, Smith 11/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 25/18, Ariza 23/15, Gordon 17/12

Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 85-108

Evans nélkül kevés volt a Grizzlies. Fő playmakere nélkül nem nagyon talált utat a gyűrűig a hazai csapat, Andrew Harrisonnak és Mario Chalmersnek kellett kreálnia, ami azért nem egy életbiztosítás, főleg a Spurs védekezésével szemben - ezt jól mutatja a csapatszinten bedobott 2/18 hárompontos is. Ugyan az első és a harmadik negyedben nagyjából egált hoztak ellenfelükkel, a másodikban tíz pont feletti hátrányt szedtek össze, majd a negyedikben tovább nyílt az olló - egyszer még visszajöttek tízen belülre, de ahogy feljebb kapcsolt a San Antonio, úgy úszott el számukra végleg a találkozó. 

Még Aldridge hiánya is belefért. Leonard, Gay és Ginobili mellett ezúttal fő pontszerzőjét is nélkülözte a Spurs, Gregg Popovich pihenőt adott LaMarcus Aldridge-nek, így még jobban eloszlottak a terhek és a labdák. Pau Gasol állt a támadójáték középpontjában, a magasember 14 ponttal, 15 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt, jól bontotta a védelmet Murray és Parker is, összesen pedig nyolc játékos jutott el 10 és 15 pont közé - a két percnél többet játszók közül csak Kyle Anderson nem ért el ebbe a tartományba. A gyakorlatilag sima győzelem után ismét harmadik a gárda Nyugaton, szombat hajnalban a Philadelphiát fogadja. 

A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 18/3, Davis 12, Brooks 10
A Spurs legjobb dobói: Mills 15/9, Forbes 14/6, Green 14/6, P. Gasol 14

Portland Trail Blazers - Minnesota Timberwolves 123-114

A harmadik negyedben úszott el a hajó. A Timberwolves jó formában volt a találkozó előtt, nyugati 3. helyen álltak (ezt most vissza kellett adniuk a Spursnek), és Jamal Crawford vissza is tért sérüléséből. Az első félidőben nem is volt különösebb probléma, egál körül csordogált a meccs, fordulás után viszont nagyon hiányzott az All-Starra meghívott Jimmy Butler a védekezésből: 43 pontot kaptak ebben a periódusban, különösen a Lillard-McCollum hátvédpárral nem tudtak mit kezdeni. Hiába dobott sokat Wiggins és a padról beszálló Crawford, Towns ma keveset vállalt, Teague rosszul dobott és nem nagyon tudott fazont szabni a támadásoknak, így hiába kapaszkodtak a negyedik negyedben, reális esélyük nem volt a győzelemre. Jamal Crawford annak örülhet, hogy karrierje 52. négypontos játékát hozta össze, amivel egyébként messze-messze örökranglista-vezető – a Wolves most back-to-back megy a Warriorshoz, az nem lesz sétagalopp…

Damian Lillard üzent. Vannak, akik addig beszélnek a kimaradásukról, amíg végül meg nem hívják őket – mondta Russell Westbrook tegnap, amikor az All-Star meghívásokról kérdezték, ezt Lillard kicsit magára vette, a mérkőzés után el is mondta, hogy az elmúlt két évben is megérdemelte volna a részvételt. A harmadjára meghívott irányító előtte azért a pályán is tett azért, hogy szavainak súlya legyen: végig remekül játszott, 31 pontot és 6 gólpasszt jegyzett, és a harmadik negyedben bemutatott elszakadásnál ő játszotta a főszerepet. Mellette McCollum is 60 százalékkal tüzelt, őket végig csak nyomozni tudták a Wolves védői, ráadásul a meccs előtt Aminu, Connaughton és Ed Davis is megihatta a célzóvizet – a Portland azt is elbírta, hogy meccs közben egy időre Jusuf Nurkic kiszálljon könyöksérülés miatt. A Portland a borzasztó sűrű Nyugaton csak hetedik, de mindössze három győzelemre a Minny-től...

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/18, McCollum 28/12, Aminu 15.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 24/6, Crawford 19/3, Towns 16/6.

Los Angeles Clippers - Boston Celtics 102-113

Jordan visszatérése sem segített. Ötmeccses kihagyást követően újra pályán volt DeAndre Jordan, aki egyrészt beállította a klubrekordot és most már Randy Smith-szel holtversenyben övé a legtöbb Clippers-meccs (715), másrészt komolyabb haszna nem volt egyelőre: hiába jutott 15 pontig és 14 pattanóig, 7/13-mal büntetőzött (közte egy „homállyal” is…) és nem tudta megakadályozni, hogy a Celtics közel 20 ponttal is vezessen a negyedik negyedben. Az első félidőben 62 pontot kaptak, három negyed után 14 volt közte, ez gyorsan felkúszott 19-re, és ott vége is volt a meccs érdemi részének. Persze nem csak Jordan volt a hunyó, mert Blake Griffin és Lou Williams 2/14-et szórt a triplavonal mögül, Teodoszics 2 pontig jutott, a vezérek kollektíve mondtak csődöt támadásban. Zsinórban harmadszor bukott a LAC, már meccshátránnyal állnak a playoff-vonal alatt. 

Horford és Smart hiánya sem okozott gondot. Back-to-back játszott a Celtics, de várost nem kellett váltaniuk, így meg tudták oldani Horford és Smart hiányát – előbbi a fejére kapott a Lakers ellen, utóbbi viszont a szállodában vágta el a kezét egy ajtó üvegével, utóbbit a csapat vizsgálja, valószínűleg büntetés vár majd rá. Nélkülük nem játszott szemet gyönyörködtető kosárlabdát a Boston, de ma nem is a villogás, hanem a győzelem volt a cél, mert előtte zsinórban négyszer buktak. Irving 28 perc alatt 20 pontot és 7 gólpasszt tett a táblára, cseréje, Rozier 15 pontot és 4 gólpasszt, de Shane Larkin is jól osztogatott, így rendre megvoltak az üres kinti dobók: Irving mellett Morris, Tatum, Ojeleye és Theis is legalább két triplát szórt be. Védekezésben végig stabilan álltak, az utóbbi időszak negatívumai után erre a meccsre végre építhetnek. 
 
A Clippers legjobb dobói: Griffin 23/3, Williams 20/3, Jordan 15.
A Celtics legjobb dobói: Irving 20/6, Tatum 18/6, Morris 15/9, Rozier 15/3.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus