22 pontos hátrányból nyert San Antonióban a Warriors

Egy negyednyi előnyt adott a Spursnek a GSW - Westbrook ismét történelmet írt - elvesztette keleti első helyét a Boston. 

Úgy tűnt, hogy már az első negyedben kiütötte a Warriorst a Spurs az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali rangadóján, ám a listavezető felállt a padlóról, visszajött 22 pontos hátrányból és remek védekezéssel megverte legnagyobb riválisát annak hazai pályáján – ezzel lehet, hogy el is dőlt az alapszakasz első helyének sorsa. Russell Westbrook újabb történelmi estével vezette sikerre a Thundert Orlandóban, otthon kapott ki a Boston, így ismét a Cavs vezet Keleten, remek játékot produkált a New Orleans, fontos lépést tett a Miami, míg a Clippers két vállra fektette a Washingtont – nézzük, hogy mi történt a hajnali tíz mérkőzésen!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Philadelphia 76ers – Atlanta Hawks 92-99

Söpörtek a vendégek. Szezonbeli negyedik összecsapásuk is a Hawks sikerét hozta, 4-0-val végeztek a 76ers ellen Howardék. Nem okozott tehát gondot a back-to-back az Atlanta számára, bár akadtak nehéz részek a találkozón, de a végig stabilan játszó és mély dupla-duplát szállító D12 (8/17 mezőnyből, 20 lepattanó) biztos kulcsa volt a sikernek. Amikor a negyedik negyed elején feljövőben volt a hazai csapat, akkor Hardaway Jr. és Schröder (aki ma sem villogott, 6/16 mezőnyből, 9 eladott labda) biztosították be a vendégek győzelmét - bár hozzá kell tenni, hogy Bazemore-t leszámítva két árva pont érkezett csak a padról.

A körülmények áldozatai. A sérülések nem kegyelmeznek a 76ers-nek, de még így is kihozták a hazaiak a mérkőzésből, amit lehetett. Elismerésre méltó, hogy 36 mezőnykosarukra 30 (!) gólpassz jutott, de Saric, Holmes és McConnell kevés volt ahhoz, hogy csodát tegyen, főleg úgy, hogy hazai pályán katasztrofális, 11/39-es mutatót dobtak össze a hárompontos-vonalon túlról. 

A 76ers legjobb dobói: Holmes 25/3, Saric 15/6, McConnell 13/3
A Hawks legjobb dobói: Howard 22, Bazemore 19/12, Hardaway Jr. 19/6

Orlando Magic – Oklahoma City Thunder 106-114 – hosszabbítás után

Westbrook nem adja fel. Annak ellenére, hogy akadt olyan pont a találkozón, amikor húsz ponttal égett a Thunder, Westbrook és társai úgy gondolták, hogy van még visszaút ebből a helyzetből. A tripla-dupla ma is összejött, 13 lepattanója és 11 gólpassza mellé a csapat ponttermésének felét dobta össze, 50%-os mezőnymutatóval - ráadásul újabb NBA-rekordot állított fel, soha senki nem produkált még 57 pontos tripla-duplát. Pedig az első félidőben hét eladott labdát vétett, ám utána egyet sem, majd az ő triplája mentette hosszabbításra a mérkőzést, melyet már uralt az OKC - a gárda az utolsó tíz találkozójából nyolcadik alkalommal hagyta el győztesen a parkettet.

Ilyet nem illik hazai pályán. Kissé ugyan bent ragadt az öltözőben a hazai gárda, ám 4-12-ről feljöttek Ross-ék és lépésről lépésre építették előnyüket, mely már 21 pontra is rúgott. Itt viszont nem tudták lelassítani Westbrookot, aki kis túlzással egymaga fordította meg a találkozót, s Vucsevics kulcsfontosságú helyzetben kihagyott büntetője lehetővé tette a vendégek számára a hosszabbítás kiharcolását - közel álltak a bravúrhoz a hazaiak, de végül ilyen előnyből is ki tudtak kapni.

A Magic legjobb dobói: Fournier 24/9, Ross 23/15, Gordon 13/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 57/18, Kanter 17, Oladipo 13/3

Boston Celtics – Milwaukee Bucks 100-103

Brogdon is fontos láncszem lett. Az újonc hátvédre egyre nagyobb szerep hárul a Milwaukee-nál és a játéka ezen az estén is kulcsfontosságúnak bizonyult: az utolsó szűk három percben hat pontot és két gólpasszt jegyzett, gyakorlatilag ő lépett elő vezérré, miután a Boston komoly erőfeszítéseket téve kiegyenlített. Végül 16 ponttal és kilenc gólpasszal zárt, remekül kiegészítette Antetokounmpót (22 pont, 9 pattanó, 3-3 gólpassz, labdaszerzés és blokk), illetve Middletont (19 pont, 3/3 tripla, 5 gólpassz), vezérletükkel (megemlíthetjük még Monroe-t is) pedig nagyszerűen működött a vendégek támadógépezete – 50% felett dolgoztak mezőnyből és a mérkőzés nagy részében vezettek is. Érdekes, hogy a végén az újonc volt a mérleg nyelve, mindenesetre a legutóbbi kisiklás után ismét nagyszerűen játszott a Bucks és továbbra is tapad az Atlantára.

Sokáig nem volt első a Boston. Ugyan legutóbb végre átvehette a keleti első helyet a Celtics, sokáig nem örülhetett neki, ezúttal ugyanis a megszokotthoz képest jóval gyengébb támadójátékkal rukkoltak elő Bradley-ék: 40% alatt dobtak mezőnyből és csak Isaiah Thomas tudta stabilan befejezni az akciókat. Éppen ezért szinte végig kapaszkodtak, ugyan egyszer-egyszer átvették a vezetést, de hamar visszaszerezte a kezdeményezést és az előnyt a Milwaukee, majd kezdhették újra a rohanást a hazaiak – bár az utolsó fél percben megint csak egy pontra voltak, de Brogdon elsüllyesztette a győztesnek bizonyuló dobást. A fájó hazai bukást a Magic elleni kötelezővel feledtetheti a Boston szombat hajnalban.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 32/15, Crowder 13, Bradley 12/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 22/3, Middleton 19/9, Brogdon 16, Monroe 16

Toronto Raptors – Charlotte Hornets 106-110

Triplazápor. Steve Clifford már korábban is elmondta, hogy a Hornets játéka alapvetően a hárompontos dobásokra épül és többször láttuk, hogy akkor igazán eredményesek, amikor jó százalékkal beesnek ezek – most ennek köszönhetően arattak komoly győzelmet Torontóban. Az első három negyed során sem dobtak rosszul kintről, de a záró etapban kiszakadt a zsák és 8/10 (!) triplát süllyesztettek el, összesen 44 pontot dobtak és megfordították a meccset – az utolsó két percben Kemba Walker rámolt be két clutch hármast, ez volt a döntő momentum. A vendégek összesen 16 sikeres kinti kísérlettel zártak, az is belefért, hogy Kemba Walker csak erőlködjön (7/25 mezőnyből), ezzel a bravúrral pedig megőrizték reményeiket a rájátszással kapcsolatban – igaz, ezek már inkább csak álmok, mint valós remények.

Megszakadt a széria. Sorozatban hat győzelem után kapott ki a Toronto és került ismét kisebb lépéshátrányba a Washingtonnal szemben, de ezúttal nem nagyon tudtak mit kezdeni a hazaiak a Hornets dobóformájával – nem váltottak védekezést, nem kezdtek el mást csinálni, Walkerék pedig szétlőtték őket kintről. Pedig a harmadik negyedben 23%-os mezőnymutatón és 16 ponton tartották a vendégeket, úgy tűnt, hogy átvették az irányítást, közben elöl DeRozan (28 pont, 6 pattanó, 8 gólpassz) és Joseph (18 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) vezérletével ismét jól dolgoztak – a hajrában azonban ez már nem ért semmit, most a Pacers ellen lehet javítani.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28, Joseph 18/6, Ibaka 15/12
A Hornets legjobb dobói: Belinelli 21/6, Walker 19/9, Williams 18/12

New York Knicks – Miami Heat 88-105

Újabb nagyon fontos siker. Egy nappal a Detroitban dudaszóra megnyert rangadó után végig kontrollálta a mérkőzést a Miami, bár az előny csak a negyedik negyedben lett megnyugtató – a védekezésükre azonban addig sem lehetett panasz, Carmelo Anthony-t például pont nélkül tartották az első félidőben. A második negyedben már megléptek pár ponttal és végig vezettek is, a fordulás után pedig már nem volt kérdés, Goran Dragic (20 pont, 7 pattanó, 9 gólpassz) vezérletével remekül tripláztak, fegyelmezetten védekeztek és végül gond nélkül hozták a kötelezőt. Ezzel a sikerrel egyébként utolérték, sőt, jelen pillanatban meg is előzték az Indianát és két győzelemmel járnak a kilencedik Chicago előtt – szoros lesz a hajrá, de jól állnak most a floridaiak.

Csak Porzingis maradt. Derrick Rose térdfájdalmak miatt nem lépett pályára a hazaiaknál, Carmelo Anthony pedig több kárt csinált, mint hasznot, igaz, az első félidőt 0/2-es mezőnymutatóval zárta – nem nagyon emlékezhetünk hasonló passzivitásra tőle. A legutóbb remeklő trióból így csak Kristaps Porzingis volt ténylegesen hasznos, ő be is vert húsz pontot nyolc lepattanóval és három blokkal megspékelve, de egymaga nem tudott mit kezdeni a Miamival és nem volt sok esélyük a győzelemre – az utóbbi tizenegy találkozóból kilencedszer kapott ki a gárda, szombat hajnalban pedig ismét a Heattel találkozik Miamiban.

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 20/3, Hernangomez 12, Lee 10/3
A Heat legjobb dobói: Dragic 20/3, J. Johnson 18/6, Richardson 17/9

Memphis Grizzlies – Indiana Pacers 110-97

Ha nincs Gasol, akkor dobjunk kintről. Ezt a meccset is kihagyta a spanyol center, de hazai pályán már talált megoldást a hiányára a Grizzlies, egészen extra kinti dobóformával, simán hozta a találkozót. Mike Conley tarthatatlannak bizonyult (36 pont, 7/12 tripla), mellette Vince Carter (21 pont, 4/6 tripla) is nagyon élt, a gárda pedig 10/17 hármassal zárta az első félidőt – ezzel el is dőlt a győztes kiléte, már ekkor húsz pont körüli előnyben voltak Randolph-ék. Ugyan később közelebb zárkózott a Pacers, de igazán nem forgott veszélyben a hazai siker, igaz, a kezdők így sem kaptak pihenőt – sorozatban négy vereség után tért vissza a helyes útra a Memphis, bár előrébb már aligha tud kerülni a tabellán.

Bajban a Pacers? Az utóbbi öt találkozóból negyedszer kapott ki az Indiana, hosszú hetek óta nem tudott győzelmi sorozatot produkálni és már csak nyolcadik Keleten, másfél meccsel a Bulls előtt – stabilizálniuk kell magukat Teague-éknek, vagy kicsúszhatnak a rájátszásból. Ezúttal elöl-hátul gondban voltak, Paul George ugyan hozta magát, de Teague és Turner is eléggé elveszett és bár Young, illetve a padról 7/12 triplával beszálló Brooks-Miles kettős igyekezett hozzátenni, ez közel sem volt elég a sikerhez. Nem dobtak túl jól csapatszinten, védekezésben képtelenek voltak megállítani a memphisi ágyúzást, amely így a meccsbe került számukra, ráadásul szombat hajnalban Torontóba látogatnak, ott sem lesz egyszerű dolguk.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 36/21, Carter 21/12, Randolph 17
A Pacers legjobb dobói: George 22/9, Brooks 18/12, Young 16

New Orleans Pelicans – Dallas Mavericks 121-118

Működik a duó. 20/40-es mezőnymutatóval 59 pontot termelt ezúttal Anthony Davis és DeMarcus Cousins, értékesítettek 18/20 büntetőt, leszedtek 29 lepattanót és kiosztottak nyolc gólpasszt is – vezérletükkel a Pelicans az utóbbi tíz meccsből hetedszer nyert, ha sikerül köréjük felépíteni valamit nyáron, nagyon izgalmas szezont futhatnak jövőre. Ezúttal a Holiday-Cunningham-Crawford trió is hozzátette a magáét a periméterről, így nagyszerűen működött a hazai támadójáték, 50%-kal céloztak mezőnyből, 40%-kal tripláztak és csak hat labdát adtak el – igaz, a Mavs így is nagy kihívást jelentett, de végül behúzták a ki-ki meccset Davisék. A hajrá izgalmasan alakult, szinte végig egy kosár volt a távolság a felek között, de az utolsó percben Crawford elsüllyesztett egy clutch duplát, az utolsó támadásnál pedig lejött Matthews hármasa, így a felek helyet cseréltek a tabellán.

Kifulladt a Mavs. Sorozatban harmadszor is kikapott a texasi alakulat, ezúttal kénytelen volt belemenni egy pontháborúba, mert védekezésben nem tudott mit kezdeni a hatékonyan működő hazai támadójátékkal – tartották is magukat becsülettel Nowitzkiék, de egy kosárral „rövidnek” bizonyultak. A végén a kisebb sérüléssel együtt játszó Seth Curry villogott, de ez már késeinek bizonyult, hiába szórtak be 14 triplát 50% feletti hatékonysággal, hiába zártak mindössze öt eladott labdával, a palánk alatt komoly gondban voltak – 16-tal kevesebb büntetőt harcoltak ki és nem tudtak mit kezdeni a két magasemberrel. Nekik kellett alkalmazkodni az ellenfél stílusához és ebből nem jöttek ki jól, igaz, tétje igazából már egyik fél számára sem volt a találkozónak.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 30, Cousins 29/3, Holiday 18/6
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 23/6, Barnes 19/6, Curry 18/6

San Antonio Spurs – Golden State Warriors 98-110

Egy negyednyi Spurs-előadás. Brutálisan kezdték a meccset a hazaiak, a Houston elleni rangadó másnapján játszó Warriors képtelen volt rendezni a sorait és Leonardék átrohantak ellenfelükön – 15-0-s rohammal kezdtek, de ez később 23-3-ra is módosult. Hét támadópattanót szerzett meg ebben a játékrészben Gregg Popovich csapata, Draymond Green üvöltött társaival, hogy zárják már ki a Spurs játékosait, de Curry-ék a labdával is óvatlanul bántak, amelyet könnyedén megbüntetett a texasi alakulat – 22 pont volt a különbség és úgy érezhettük, hogy idén harmadszor is kiüti legnagyobb riválisát a San Antonio. De a GSW felállt a padlóról…

Warriors-dominancia. Már az első negyed hajrájában, a cserék érkezésével összekapta magát a vendégcsapat, Livingston, Iguodala, West és Clark is remekül szállt be, stabilizálódott a Golden State játéka – ez elég volt ahhoz, hogy megtörje a meccs addigi menetét és a folytatásban a ligaelső szájíze szerint alakuljanak a dolgok. Curry-ék visszatértével folyamatosan apadt a távolság, a nagyszünet előtt utol is érte ellenfelét Steve Kerr csapata és a fordulás után már egyértelműen az ő akaratuk érvényesült – több fokozattal feljebb kapcsoltak védekezésben, a lepattanózásuk összeállt és abszolút a Spurs fölé nőttek. Steph Curry végül 29 ponttal és 11 gólpasszal állt a GSW élére, Thompson mellett az említett West-Iguodala páros is remekelt, a csapatvédekezés pedig szenzációsan működött, így a 22 pontos hátrány ellenére végül tulajdonképpen domináns sikert aratott a gárda – ezzel 3,5 meccsre nőtt a felek közötti távolság, tehát gyakorlatilag eldőlt az alapszakasz-elsőség kérdése.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 19, Gasol 18/3, Aldridge 17/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 29/12, Thompson 23/12, West 15/3

Los Angeles Clippers – Washington Wizards 133-124

Minden klappolt a Clippersnél. A Kings elleni blama után most elképesztő támadójátékot mutatott be a Los Angeles, mindenki tökéletesen és összehangoltan tette a dolgát. JJ Redick 31 ponttal, közte szezoncsúcs-beállítást jelentő hét triplával jelentkezett, Chris Paul (27 pont, 13 gólpassz, 1 eladott labda) hozta a "szokásost", Blake Griffin (26 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) és DeAndre Jordan (23 pont, 8/9 mezőnyből, 18 lepattanó) pedig uralta a négyes-ötös posztot. Először fordult elő, hogy mind a négy játékos egyszerre érje el a húszpontos határt és vezérletükkel végig rohantak is a Wizards elől - a harmadik negyedben 19 egység is volt a különbség, de a záró etapban is végig ők voltak "felül". A pontzáporos győzelem miatt megőrizték ötödik helyüket, menekülnek a Thunder elől és még van esélyük utolérni a Jazzt - most elutaznak Phoenixbe az idei utolsó back-to-backjükre.

Los Angelesben nem megy. Sorozatban négy győzelem után kapott ki a Wizards, de ezt tekinthetük papírformának, hiszen kilenc éve, 2008 februárjában verték meg utoljára a Clipperst ebben a csarnokban a fővárosiak. John Wall újabb elképesztő estét produkált (41 pont, 16/23 mezőnyből, 7 pattanó, 8 gólpassz) és Bradley Beal is felnőtt mellé, de a hazaiak brutális tűzerejével nem tudtak mit kezdeni - végig nyomás alatt tartották őket, ennyi volt a legtöbb, amit most tehettek. 

A Clippers legjobb dobói: Redick 31/21, Paul 27/6, Griffin 26, Jordan 23
A Wizards legjobb dobói: Wall 41/3, Beal 27/15, Morris 14/6, Smith 14/12

Sacramento Kings – Utah Jazz 82-112

Kiütés lett a vége. Nagyon korán került tetemes előnybe a Jazz, az első negyedet mindjárt húsz ponttal nyerte meg a vendégcsapat, de lezárni nem tudta az összecsapást, sőt, a második játékrészben a fór nagy részét le is adta a gárda. A fordulás után aztán ismét felszívták magukat Exumék, "odacsaptak" és a negyedik negyedet megint 19 egységgel húzták be, végül kiütéses győzelmet arattak - a visszatérő Hayward mellett dicsérhető az 5/5 triplát beverő Hood, a dupla-duplázó Gobert és a remekül beszálló kispad is. George Hill nélkül is hozták tehát a kötelezőt, így maradt másfél meccs az előnyük a Clippers előtt.

Sok lett volna a jóból. Két bravúros győzelem után ezúttal is úgy tűnt a második negyedben, hogy meglepetést okozhat a Sacramento, de a fordulás után azért kijött a két csapat közti különbség - semmilyen tekintetben nem voltak egy szinten a felek. A Kingsnél a padról beszálló McLemore dicsérhető leginkább, de amikor rákapcsolt a Jazz, akkor mindegy volt, hogy ki mit csinál hazai oldalon - következőleg kiemelt meccset játszik a gárda, hiszen DeMarcus Cousinsszal és a New Orleansszal találkozik majd.

A Kings legjobb dobói: McLemore 22/3, Collison 12, Lawson 11
A Jazz legjobb dobói: Hayward 20/9, Hood 18/15, Gobert 16

Az aktuális tabella itt elérhető

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus