22 ponttal kapott ki a Cavs New Orleansban

Cousinsék nem adtak esélyt Jameséknek - a Pistons elvette a Clippers veretlenségét - kikapott Memphisben a Houston. 

Négy extra egyéni teljesítménnyel és kiváló támadójátékkal, magabiztosan győzte le a Clevelandet a Pelicans az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában - LeBron Jamesék harmadik vereségüket szenvedték el. Veretlen csapat egyébként már nincs a ligában, miután a Pistons nyerni tudott a Clippers otthonában, a Memphis másodszor is legyőzte a Houstont, kiütötte a Chicagót az OKC, a Sixers pedig Dallasból távozott győztesen.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

New Orleans Pelicans - Cleveland Cavaliers 123-101

Parádézott a New Orleans. Eddigi legjobb teljesítményét hozta idén a Pelicans, amelyben a két magasember mellett ezúttal a periméterről is extra produkciók érkeztek - egy megingástól eltekintve végig uralták is a mérkőzést és nagy győzelmet arattak a Clevelanddel szemben. DeMarcus Cousins (29 pont, 12 lepattanó, 10 gólpassz, 3 labdaszerzés) tarthatatlan volt a festékben, Anthony Davis (30 pont, 14 lepattanó, 3 blokk) középtávolról, belépésből, leütésből és leindításból is feladta a leckét, de Jrue Holiday (29 pont, 12/17 mezőnyből, 4/7 tripla, 7 gólpassz) és E'Twaun Moore (24 pont, 10/13 mezőnyből, 4/5 tripla) is olyan estét hozott, amire nem lehetett válasza a Cavsnek - a festékből 70-38-ra (!) győztek a hazaiak és abszolút dominálni tudtak LeBron Jamesék ellen.

Most ennyi volt a Cavsben. A Love-Thompson páros nem igazán tudta felvenni a kesztyűt a Pelicans magasembereivel, Frye és Green pedig igazából fel sem érte őket, így nagyon nehéz dolguk volt a vendégeknek. A csapatvédekezés egyáltalán nem működött, ráadásul most támadásban sem voltak annyira jók, hogy ezt ellensúlyozni tudják, LeBron James sem villogott igazán, az 5/6 triplát beverő Love-on kívül nem volt stabil fegyverük. Az első negyedben beszedett tíz pont feletti hátrányból azért még felálltak a második félidőben, sőt, egy 21-7-es rohammal át is vették a vezetést, de ezzel ellőtték minden puskaporukat: egy 12-2-vel válaszolt a Pelicans, innentől pedig már csak növelte az előnyét a vendéglátó. A Thomast és Rose-t nélkülöző, Jamest ismét irányítóként használó Cavs így 3-3-ra áll, most pedig back-to-backet játszik a Knicks ellen. 

A Pelicans legjobb dobói: Davis 30/6, Cousins 29/6, Holiday 29/12
A Cavaliers legjobb dobói: Love 26/15, James 18/3, Wade 15/3

Miami Heat - Boston Celtics 90-96

Irving döntött a végén. Az első negyedet még megnyerte a Miami, utána viszont egyértelműen fölénybe került a Boston, amely kiváló védekezésével tíz pont feletti előnyt szedett össze a záró etapra. Innen még rohamozott egyet a Heat, felzárkózott 88-86-ra, de az utolsó két perc Kyrie Irvingről szólt: egymaga kilenc pontot dobott ebben az időszakban, volt betörés, akrobatikus befejezés, hárompontos, mindent előhúzott az eszköztárából és igazi vezérként játszva megnyerte a meccset. Addig nem dobott egyébként jól, de most ez is éppen elégnek bizonyult, mellette pedig érdemes kiemelni az újonc Jayson Tatumot, aki húsz ponttal (6/9 mezőnyből, 2/2 tripla) tolta meg a Boston szekerét - Brad Stevens alakulata zsinórban negyedszer nyert és most a Spurst fogadja. 

Vannak gondok a Heatnél. Nem kezdte jól a szezont a floridai együttes, bár hozzá kell tenni, hogy Hassan Whiteside sorozatban negyedszer sem léphetett pályára, ő pedig tulajdonképpen pótolhatatlan láncszeme a gépezetnek. Ennek ellenére Erik Spoelstra nem volt elégedetlen csapatával, 21-9-re kikaptak a második esélyből szerzett pontokat tekintve és el is adtak 21 labdát, a két középső negyedben 40% alatt dobtak mezőnyből és a szezon során most először maradtak száz pont alatt. Hátul most többnyire rendben voltak, de elöl nem nagyon tudtak úrrá lenni saját magukon, a negyedik negyedben Dion Waiterst már pályára sem küldte Spoelstra, de most Ellington és Tyler Johnson sem tudott hozzátenni. A gárda 2-3-mal folytatja, méghozzá kedd hajnalban, a Minnesota ellen. 

A Heat legjobb dobói: Dragic 22/3, J. Johnson 16/3, Richardson 16/6
A Celtics legjobb dobói: Irving 24/6, Tatum 20/6, Smart 16/6

Chicago Bulls - Oklahoma City Thunder 69-101

Mi történt a Bullsszal? Az első győzelem megszerzése nem adott olyan lendületet a Chicagónak, amit át tudtak volna menteni erre a találkozóra Lopezék, csak az első negyedben voltak partiban - ott hat triplát is elsüllyesztettek, így közel maradtak az OKC-hez, a második játékrészben viszont gyakorlatilag el is dőlt a meccs. A hazaiak összesen nyolc pontot tudtak dobni ebben a tizenkét percben, képtelenek voltak mit kezdeni az OKC aktív védekezésével és sorra adták el a labdákat - végül 30% alatt maradtak mezőnyből a teljes mérkőzésre vetítve, nem jöttek ki a hetven pontból, Fred Hoiberg szerint pedig ezután az év legnehezebb edzése vár csapatára...

Westbrook újabb mérföldköve. Ugyan nem dobott jól a regnáló MVP, de hozott egy újabb tripla-duplát (12 pont, 5/13 mezőnyből, 13 lepattanó, 13 gólpassz), ezzel pedig már nincs olyan csapat (kivéve persze a Thundert) az NBA-ben, aki ellen ne hozta volna össze ezt a statisztikai bravúrt - ezt rajta kívül még senki nem csinálta meg a ligában. A szükséges pontokat egyébként most könnyedén hozta Carmelo Anthony (5/9 tripla) és Paul George (4/5 tripla), a gárda védekezését pedig jól jellemzi a 16 labdaszerzés és a nyolc blokk - végül senki nem játszott még harminc percet sem, sikerült kicsit pihenniük is a Wolves elleni vereségből érkező és első idegenbeli sikerüket arató vendégeknek. 

A Bulls legjobb dobói: Markkanen 15/9, Holiday 11/9, Lopez 10
A Thunder legjobb dobói: Anthony 21/15, George 20/12, Adams 12, Westbrook 12, Felton 12/6

Memphis Grizzlies - Houston Rockets 103-89

Oktatott a memphisi cseresor. A hazai kezdőötös egyáltalán nem állt a helyzet magaslatán, sem Marc Gasol, sem Mike Conley (a kezdőből senki nem jutott el tíz pontig) nem tudott most úgy érvényesülni a Rockets ellen, ahogy korábban, ám némileg váratlanul olyan dolgok érkeztek a cseresorból, amelyek eldöntötték a mérkőzést. A nemrég még pfújolt Chandler Parsons (19 perc, 24 pont, 6/8 tripla) eddigi messze legjobb memphisi meccsét játszotta, Mario Chalmers és Tyreke Evans is jól bontotta a houstoni védekezést, de Dillon Brooks mezőnymunkája is nagyon hasznosnak bizonyult - négy perccel a vége előtt adta fel a meccset Mike D'Antoni, addig 62-15-re nyerte a második sorok csatáját a Grizzlies. Az agresszív és fegyelmezett csapatvédekezés mellett így pontokat is találtak a hazaiak, ezzel idén másodszor is megverték a Houstont, méghozzá úgy, hogy egyszer sem engedték kilencven pont fölé - 5-1-es mérleggel fogadhatják kedd hajnalban a Charlotte-ot.

Elfáradt a Houston. Nem tudott kiszabadulni a szorításból a Rockets, Mike D'Antoni szerint pedig azért, mert az utóbbi meccseken túl sokat játszottak a kezdők a rövid rotáció miatt, egyszerűen elfáradtak a kulcsemberek - James Harden 6/18-as mezőnymutatója valóban betudható ennek, igaz, ezúttal Trevor Ariza és Nené is pályára léphetett már. Az első negyedben még nem is volt gond, dobtak 32 pontot a vendégek és vezettek, de a második játékrészben a hazai cserék megfordították a találkozót, majd a harmadik negyed végétől már nem is adtak esélyt Capeláéknak. Egyébként bár Ariza és Nené már játszott, Chris Paul mellett ezúttal Eric Gordon is hiányzott, az ő tűzerejét pedig senki nem tudta pótolni. 

A Grizzlies legjobb dobói: Parsons 24/18, Chalmers 15/6, Evans 14/6
A Rockets legjobb dobói: Anderson 22/21, Harden 20/6, Capela 12

Dallas Mavericks - Philadelphia 76ers 110-112

Ferrell kezében maradt a hosszabbítás. Mindkét gárda erősen épített (a hazaiak 19/40-et, a vendégek 16/35-öt hajítottak) a kinti dobásokra és bár a Mavs nem tudta megfogni a Philly kulcsembereit, a 25 pontos, 7/12 hármast elsüllyesztő Harrison Barnes vezetésével többször is vissza tudott kapaszkodni tíz pont feletti hátrányból. Az utolsó negyedben is megtették ezt Matthewsék, nyolc másodpercel a vége előtt Barnes utolsó hármasával 111-110-re zárkóztak (az előző támadásból is ő dobott triplát), majd mivel Bayless elrontott egy büntetőt, esélyük nyílt egyenlíteni. A labda Yogi Ferrellhez került, aki az utolsó pillanatban faultot harcolt ki, de hiába dobott be addig 25/26 büntetőt, a legrosszabbkor hibázott - a másodikat már szándékosan hagyta ki, de nem tudott pontot szerezni csapata a támadópattanóból, így vereség lett a vége. 

Ben Simmons nem tűnik újoncnak. A fiatal mindenes ezúttal is gyönyörű dolgokat produkált a pályán, 23 pontját 10/15-ös mezőnymutatóval szerezte, leszedett hét lepattanót, kiosztott nyolc gólpasszt, ellopott három labdát, miközben csak egyet adott el, rendkívül éretten és pontosan kosárlabdázott - csapattársai, köztük Joel Embiid és TJ McConnell is nagyon dicsérték. Pedig most abszolút egyest játszott, JJ Redick hiányában Dario Saric került be a kezdőbe négyesként és a Simmons-Bayless hátvédpárral rohamozott a Philly, ami jó támadójátékot, sok kinti dobóhelyzetet eredményezett, ezt egészítette ki 23 ponttal centerként Embiid - ő egyébként abszolút lejátszotta a dallasi Nerlens Noelt, akinek a helyét tavaly elfoglalta a Sixers kezdőjében. A gárda idei második győzelmét aratta és a texasi utazást Houstonban fejezi be kedd hajnalban. 

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 25/21, Matthews 19/9, Ferrell 17/6
A 76ers legjobb dobói:  Embiid 23/9, Simmons 23, McConnell 15/3

Utah Jazz - Los Angeles Lakers 96-81

Elit védekezés ellen nehezebb. Az új Lakers túl van már néhány pontzáporos mérkőzésen, most viszont a liga egyik legkeményebb védelme jött szembe – már az első negyedben 15 pontos hátrányba kerültek a vendégek, ahonnan ugyan többször is visszakapaszkodtak, de reális győzelmi esélyeik nem lehetettek. Nem elsősorban a támadás miatt, mert egyébként a második negyedtől kezdve felvették a ritmust, hanem mert védekezésben sokszor teljesen elcsúsztak – a Utah 13 beszórt hármasa jelzi, hogy milyen minőségű volt a periméter-védekezésük. Ballt (9 pont, 4 gólpassz, 5 eladott labda) lejátszotta Rubio, a kezdőötösben teljes elsötétülés volt hátul, a padról beszálló Kuzma-Clarkson duó tudta megtolni a szekeret, de kettejük jó napja nem lehetett elég.

Donovan Mitchell leparkolta a kamiont. Az újonc dobóhátvéd karriercsúcsot jelentő 22 pontot hintett, és nem is a "mennyi", hanem a "hogyan" a lényeges: a fontos pillanatokban végig lehetett rá számítani. Mellette támadásban remekelt a 4 triplát is beszóró Rubio, de Hood és Ingles is élt kintről. Palánk alatt Favors dupla-dupázott, Gobert pedig nem hozott űrszámokat, de puszta jelenléte lenullázta a Lakers palánk alatti támadójátékát. Összességében rutinból hozta a meccset a Jazz, és Mitchell remélt áttörésének is örülhetnek. 

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 22/9, Rubio 21/12, Favors 14.
A Lakers legjobb dobói: Ingram 16/3, Clarkson 15, Ball 9/9, Kuzma 9/3.

Portland Trail Blazers - Phoenix Suns 114-107

Ez már egy másik Suns. A hazai szezonnyitón éppen a Portland döngölte földbe a Phoenixet, akik azóta átestek egy edzőváltáson és Bledsoe kiültetésén, így kezdenek NBA-csapatra hasonlítani. Devin Booker ma már tavalyi önmagát idézően vert be 34 pontot, és 6-6 lepattanó és gólpassz is került a neve mellé, a kiszolgáló-személyzet pedig igyekezett menni utána. A kezdőcsapatnak ez nem igazán sikerült, a padról viszont a Bender-Jackson-Len-Ulis kvartettnek igen, összesen 38 pontig, 23 pattanóig és 9 szerzett labdáig jutottak. Folyamatosan ott voltak egy nyugati középcsapat nyakán, erre mondta az új mester, Jay Triano, hogy jó úton haladnak. 

A második félidőre megjöttek a húzóemberek is. Az első 24 percben a végül a 9 ezer pontos határt átlépő Lillard, valamint Nurkic is szenvedett rendesen támadásban, az irányítónál ráadásul ez már visszatérő probléma, az utóbbi 3 meccsen 30 százalékkal dob – nem rajtuk múlt, hogy 61 pontnál állt a Portland. A nagyszünetet követően viszont a következő 18 pontból 16-ot ez a páros szórt be, onnantól kezdve a Blazersen múlott, hogy megnyeri-e ezt a meccset. Ez végül sikerült, mivel a kezdőötösből mindenki, illetve a padról Connaughton és Turner is kétszámjegyű pontot dobott, és a negyedik negyedben, amikor többször felzárkózott a Suns, mindig akadt valaki, akire lehetett számítani. Meyers Leonard miatt aggódhatnak, az edzésen megsérülő magasember 4-6 hétre kidőlt bokaficam miatt. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/9, McCollum 23/3, Nurkic 17.
A Suns legjobb dobói: Booker 34/12, Len, Warren 12-12.

Los Angeles Clippers - Detroit Pistons 87-95

Stan Van Gundy végre azt kapta, amit szeretne. A vendégek az első pillanattól kezdve borzasztó keményen védekeztek, a periméteren nagy nyomást helyeztek a Clippersre, hátul pedig Andre Drummond (15 pont, 17 pattanó, 3 blokk, 2 szerzett labda) tömködte be a lyukakat – ennek eredménye a hazaiak 19 eladott labdája. De nem csak az eladott labdák jelzik, hogy gond volt a LAC-nál, a Pistons ugyanis kitolta Griffint és Gallinarit a komfortzónáikból, innentől kezdve Austin Rivers dobálhatott nyugodtan, a két húzóembert sikeresen lehűtötték. A második félidőben összesen 32 pontot engedtek a LAC-nak és beszórtak kerek ötvenet, mindezt remek csapatjátékkal - 4-2-es mérlegükkel 2-3. helyen állnak Keleten!

Doc Riverst bevitték az erdőbe. Az utolsóként veretlen Clippers nem tudta érvényesíteni az esélyeket, a korábban már sokszor látott forgatókönyv valósult meg, csak új mellékszereplőkkel: Austin Rivers szép számokat hozott (20 pont, 4 pattanó, 4 szerzett labda), de egy jól védekező ellenfél könnyen lebontotta körülötte a csapatjátékot. Az már régen rossz, amikor Beverley-nek kell berúgnia a támadójátékot (8 gólpassz) és Lou Williamsre várna a feladat, hogy segítsen neki – egy félidőig nem volt gond, fordulás után viszont csak abban bízhattak, hogy a Pistons nem pörög fel támadásban. Felpörgött, Riversnek pedig nem volt eszköz a kezében, hogy megállítsa a zuhanást. 

A Clippers legjobb dobói: Rivers 20/18, Griffin 19/6, Gallinari 13/9.
A Pistons legjobb dobói: Jackson 15/3, Drummond 15, Galloway 13/9.

A tabella ide kattintva olvasható!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus