45 pontos GSW-győzelem, hatalmas houstoni mentés

Lemosta a Portlandet a Warriors - megmenekült a Rockets Minnesotában - Westbrook megállíthatatlan volt - győzött a Cleveland.

135 pontig jutott a Golden State a Portland ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így kiütéses győzelemmel folytatta menetelését. Hatalmas hajrával, hosszabbítás után született meg a Rockets sorozatban tizedik győzelme, Russell Westbrook újabb óriási tripla-duplával vezette sikerre a Thundert, a Cleveland a vártnál nehezebben, de legyőzte a Lakerst, míg a Denver újra parádés támadójátékot mutatott be - közben megszakadt a Hornets és a Pistons sorozata is.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetők!

Oklahoma City Thunder – Phoenix Suns 114-101

Westbrook őrült napja. Az utóbbi találkozókon kevésbé ment a játék az OKC vezérének, de ezen az estén tökéletesen olvasta a Suns védekezését és karriercsúcsot jelentő 22 gólpasszt osztott ki – csapattársai összesen hat asszisztot jegyeztek. Westbrook ezen felül pontszerzésben is feljebb kapcsolt a harmadik negyedben és egymaga berámolt 17-et, végül idei 13., illetve karrierje 50. tripla-dupláját (26 pont, 11 lepattanó, 22 gólpassz) szállította – csapata végig uralta a találkozót, az első negyed után tíz, félidőben tizenöt, a harmadik játékrész végén húsz pont volt közte. Az Oladipót továbbra is nélkülöző Thunder így két vereség után ismét győzni tudott és 16-11-gyel fogadja az Atlantát kedd hajnalban.

Csak Bookert lehet dicsérni. Esélytelennek bizonyult a Suns, ahogy a korábbi, OKC elleni meccsükön sem tudták megállítani Westbrookot (akkor hozta 51 pontos tripla-dupláját), úgy most sem volt rá ellenszerük – az történt a pályán, amit ő akart. Egyedül Devin Booker emelhető ki a vendégektől, aki 31 pontig jutott és ebből húsz érkezett a harmadik negyedben, vezérletével megpróbált visszakapaszkodni a Phoenix, de Westbrook is ekkor szegte le igazán a fejét, így ez nem sikerült. Annak azért örülhetnek a Sunsnál, hogy 13 kihagyott találkozó után visszatért TJ Warren és játszott 14 percet, igaz, egyelőre elég rozsdásan mozgott.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 26/3, Adams 19, Kanter 12
A Suns legjobb dobói: Booker 31/9, Bledsoe 12/3, Chandler 10

Detroit Pistons – Indiana Pacers 90-105

Most egyben volt a Pacers. Elég ingadozó teljesítményt nyújt az Indiana, de ezúttal elöl-hátul jól tette a dolgát a gárda: keményen védekeztek, nem adtak könnyű kosarakat a Pistonsnak, Drummond ellenére megnyerték a lepattanózást, uralták a festéket, a fazont pedig a George-Teague kettős szabta. Előbbi 26 egységig jutott és végig nyomás alatt tartotta a Detroit védekezését, utóbbi közelített egy tripla-duplához (6/10 mezőnyből, 9 pattanó, 8 gólpassz), így nem tűnt fel Ellis és Stuckey hiánya sem – a második negyedben meglépett a gárda tíz ponttal, ezt a fórt pedig beosztotta, sőt, növelte a fordulás után. A Pacers így jó szájízzel térhet haza és kedd hajnalban a Washingtont fogadja.

Gödörben a Pistons? Az utóbbi időben minden győzelem után kikapott és minden vereség után győzött a Detroit, most megtört ez a széria, méghozzá a rosszabbik verzióval – ráadásul az 5-0-s kezdés óta otthon is már csak 8-5-re áll a csapat. A hazaiak 40% alatt dobtak mezőnyből, nem ültek a tripláik és Drummond 15 lepattanójából sem tudtak előnyt kovácsolni, gyakorlatilag végig futottak az eredmény után. Ezúttal azonban nem volt igazán átütőerő a támadójátékban, így a szokatlanul puha védekezés (idén először kaptak száz pont felett otthon) nem fért bele, egyszer tudtak visszakapaszkodni 19 pontról 11-re, de itt el is lőtték minden puskaporukat.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 20/15, Jackson 19/3, Harris 13/3
A Pacers legjobb dobói: George 26/6, Teague 19/3, Young 12, Robinson 12

Atlanta Hawks – Charlotte Hornets 99-107

Megtört a jég. Sorozatban négy vereséget szenvedett idegenbeli túráján a Hornets, de végül egy fordulatos találkozón sikerült győzelemmel zárnia a kirándulást. Kemba Walker ismét ott lehetett pályán, de így is gyengén kezdtek, amíg az első negyed végén el nem kapták a fonalat – egy 30-10-es időszakkal aztán magabiztos előnyt építettek ki. A második félidőben feljött a Hawks és igazi ki-ki meccs lett belőle, még fél perccel a vége előtt is csak két pont volt közte, de Marvin Williams negyedik triplája a legjobbkor jött a vendégek szempontjából – innentől már „csak” büntetőzni kellett a győzelemért. Walker rögtön dupla-duplázott és bár Batumnak nem ment, a padról 19 ponttal, közte több nagyon fontos kosárral beszálló Belinelli ezt ellensúlyozni tudta – most hazamehet a társaság, legközelebb szerda hajnalban a Lakers ellen lép pályára.

Most nem ment. Egy nappal a Toronto legyőzése után közel sem működött olyan gördülékenyen a támadójáték, Schröder (12 pont 12 dobásból, hat gólpassz, négy eladott) kevésbé mozgatta jól a társaságot, bár a „fegyverek” nem voltak rosszak: Millsap, Hardaway és a padról Bazemore is hozzátette a magáét. Azonban ez és Dwight Howard szezoncsúcsot jelentő 23 lepattanója sem ért győzelmet, Schröder kritikus pillanatban adott el labdát, rontott dobásokat és hagyott ki két büntetőt is, az utolsó nyolc támadásból hatot pont nélkül zárt a gárda, ez pedig nem fért bele.

A Hawks legjobb dobói: Hardaway 21/12, Millsap 20/6, Bazemore 17/3
A Hornets legjobb dobói: Williams 19/12, Belinelli 19/9, Walker 18/12

Cleveland Cavaliers – Los Angeles Lakers 119-108

A végét LeBron intézte. Hiába játszott ismét a Cavs nagy hármasa és hiába villogott Love (27 pont, 17 pattanó), valamint Irving (21 pont, 12 gólpassz), végig partiban volt a Lakers – az első negyedet meg is nyerte a vendégcsapat, de később is ott loholt a bajnok nyakán. A záró etapban aztán kézbe vette a dolgokat LeBron James: egymaga beszórt 16 pontot, közte több nagyon fontos kosárral, például egy döntő triplával, ez pedig már sok volt a Los Angelesnek. Az 50% felett tüzelő, tizenöt hármast és harminc gólpasszt jegyző bajnok a vártnál nehezebben, de hozta a kötelezőt, így továbbra is vezeti Keletet – szerda és csütörtök hajnalban a Milwaukee-val vívnak oda-vissza csatát Smith-ék.

Nem lehet elégedetlen a Lakers. D’Angelo Russell hiányában megint irányító nélkül kezdtek a vendégek, de a helyére bekerülő Ingram 9 pontja és tíz pattanója mellett kiosztott kilenc gólpasszt – ehhez Randle hozzátett még hetet, Luke Walton rendszere remekül működött. Meg is volt a lendület és ők is harminc assziszttal zártak, ráadásul Nick Young (12/29 mezőnyből, 8/14 tripla) révén egy extra teljesítmény is akadt náluk, így szűk négy perccel a vége előtt még csak három pont volt a hátrányuk. Itt azonban sorozatban hat dobást hibáztak, míg a túloldalon főleg büntetőkkel és egy James-triplával ellépett a Cleveland, visszakapaszkodni pedig már nem volt esély – Randle szerint jól játszottak a bajnok ellen, ezzel nem lehetnek elégedetlenek.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 27/9, James 26/6, Irving 21/6
A Lakers legjobb dobói: Young 32/24, Clarkson 20/12, Randle 16

Minnesota Timberwolves – Houston Rockets 109-111 – hosszabbítás után

Hatalmas mentés a Houstontól. Egyáltalán nem játszott jól a vendégcsapat, Hardennek sem igazán ültek a megoldásai és a megszokotthoz képest nagyon akadozott a játék, csak a triplahajigálás ment – végül 17/51 hármassal zárt a társaság. A negyedik negyedet tizenhárom pont hátrányból kezdhették meg, de még bő két perccel a vége előtt is közte tizenegy volt – az utolsó percben azonban előbb Ariza, majd Anderson, végül hat másodperccel az órán megint Ariza pörkölt be egy hármast, amivel hosszabbításra mentett. A már vesztett meccsből visszajövő Rockets innentől érthetően fölénybe került, a hosszabbításban ritmust váltott Harden, aki villámgyorsan bevert hét, összességében tíz pontot ebben a periódusban – a végén Ariza szerzett labdát clutch helyzetben, amelyből Gordon bedobta a találkozót lezáró hármast. Pontosabban innentől még jó pár büntetőt el kellett süllyeszteni D’Antoni csapatának, de ezt megtette, így óriási csatában szerezte meg sorozatban 10. győzelmét.

Hogy lehetett ezt elveszíteni? Mindent jól csinált a Minnesota nagyjából 46, de lehet, hogy 47 percen keresztül, mégsem tudott nyerni, ezt a problémát továbbra sem tudja megoldani Tom Thibodeau – igaz, ez most megint teljesen érthetetlen leolvadás volt csapatától. Védekezésben megállították a fáradtabb Houstont, jól szívták Harden vérét, limitálták a lehetőségeit, támadásban pedig a hatalmasat játszó (41 pont, 15 pattanó) Karl-Anthony Towns vezérletével haladtak előre, gyakorlatilag már meg is nyerték az összecsapást. Hogy a meccs utolsó két percében hogy lehetett elveszíteni a tíz pont feletti előnyt, arra választ kell találniuk a gárdánál – négy hármast kaptak ez idő alatt, miközben lefagytak elöl és összességében 22 eladott labdával zártak.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 41/3, LaVine 24/9, Wiggins 13
A Rockets legjobb dobói: Harden 28/9, Anderson 28/21, Gordon 20/12

Denver Nuggets – New York Knicks 127-114

Belendült a Denver. Az előző találkozón is parádés támadójátékot mutatott be a gárda és most is 55,6%-kal dobtak mezőnyből Jokicsék – Mudiay nagyon érezte a ritmust, de a padról beszálló Faried (25 pont, 10/11 mezőnyből) és Barton is sokat tett hozzá. A védekezésre ugyan nem fordítottak sok energiát, de így is szinte végig vezettek, a harmadik negyedben egy 15-3-as futással pedig látótávolságon kívülre is kerültek, innentől kézben tartották a találkozót. A remek formát mutató csapat így jelenleg ugyanannyi vereséggel áll, mint a nyugati nyolcadik Portland és következőleg a Dallast fogadja – kérdés, hogy a gépezet meddig tud ennyire hatékonyan működni.

Hazatérhet a Knicks. Sorozatban három vereséggel zárta nyugati túráját a New York, Derrick Rose ezúttal sem léphetett pályára, de Carmelo Anthony játszott, sőt, remekelt (29 pont, 10/14 mezőnyből) volt csapata ellen. Náluk azonban közel sem járt úgy a labda, nem jöttek ki olyan jó dobóhelyzetek és nem is céloztak annyira pontosan, mint a Denver, a festékben 68-32-re kaptak ki, amit nem tudtak ellensúlyozni – főleg, hogy védekezésben sem sokat szóltak hozzá. Abban bízhatnak, hogy otthon majd más lesz, két szünnap után fogadják a Pacerst.

A Nuggets legjobb dobói: Faried 25, Mudiay 22/6, Barton 17/6
A Knicks legjobb dobói: Anthony 29/6, Porzingis 22/3, Hernangomez 17

Golden State Warriors – Portland Trail Blazers 135-90

Más szint. Mintha nem is egy ligában játszottak volna a felek, akkora fölényben volt a Golden State, a listavezető már az első negyedben eldöntötte a mérkőzés sorsát és rendkívül könnyedén aratott kiütéses győzelmet. Csapatszinten 58,6%-kal tüzeltek mezőnyből, kiosztottak 36 gólpasszt, Kevin Durant pedig nem nagyon akart hibázni: a kiscsatár 11/13-as mezőnymutatóval jutott el 34 pontig. Félóránál többet nem is töltött rajta kívül senki a pályán (ő is csak 31 percet), a záró etapban Ian Clark (23 pont, 9/11 mezőnyből, 4 gólpassz) vitte a prímet, de úgy is eljutottak 135 egységig, hogy nem erőltették meg magukat - két nap pihenő után a Jazzt fogadják.

Húzós lesz az a playoff. Újabb teljesen reménytelen estén van túl a Blazers, a ligautolsó védekezés ennyire volt képes a GSW ellen - ráadásul a túloldalon egy másodpercig sem tudták tartani a lépést. Ezzel a vereséggel 13-16-ra romlott Lillardék mérlege és közelebb van hozzájuk a 13. Suns, mint a hetedik Thunder, mindenképpen kategóriákat kell javulniuk hátul, különben a nyolcadik helyért lesznek óriási harcban.

A Warriors legjobb dobói: Durant 34/12, Clark 23/9, Curry 19/15
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 20/3, Harkless 17/9, McCollum 10

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus