46 pontos GSW-győzelem a Clippers ellen, Curry-parádéval

Tavalyi önmagát idézte az MVP – sorozatban hetedszer nyert a Miami – hosszabbításban győzött a Boston – a Jazzt verte a Memphis.

Steph Curry tavalyi félelmetes önmagát idézve rombolta szét a Los Angeles Clipperst, a Golden State pedig 46 pontos, megsemmisítő verést mért egyik nyugati riválisára az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Memphis szoros rangadót nyert meg a Jazz otthonában, a Kings Charlotte-ban is győzött, zsinórban hetedik sikerét könyvelhette el a Miami, Jokics nélkül is megverte a Phoenixet a Denver, a Minnesota hozta a kötelezőt, a Boston pedig Milwaukee-ban húzott be egy hosszabbítást.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Charlotte Hornets – Sacramento Kings 106-109

Cousins dominált. A palánk alatt egyértelmű fölényben voltak a vendégek, DeMarcus Cousins tarthatatlannak bizonyult: végül 35 ponttal (13/22 mezőnyből, 2/2 tripla), 18 lepattanóval és négy gólpasszal zárta az estét. Vezérletével szinte végig vezetett a Kings, a harmadik negyedben volt közte 13 pont is, de a záró etapban még egyszer felfújta magát a Charlotte és kiegyenlített – sőt, az utolsó percekben már váltott vezetéssel haladtak a csapatok. 14 másodperccel a vége előtt aztán ismét érkezett Cousins, 106-106-nál dobott egy kulcsfontosságú duplát, majd Kaminsky homálya után leszedte a lepattanót és értékesített egy büntetőt is – mellette elsősorban Collison és Tolliver emelhető ki, de Afflalo és Cauley-Stein is tíz pont fölé jutott. A Sacramento ezzel úgy fest, hogy tényleg maga mögött hagyta a hullámvölgyet, az utóbbi négy meccséből hármat megnyert, igaz, még nincs vége az idegenbeli túrának – most Philadelphiába látogat a társaság.

Egy negyednyi Kemba. Az első félidőben nem igazán működött a Hornets támadójátéka, ebben pedig nagy szerepe volt annak, hogy Kemba Walker mindössze hat pontot szerzett – sikeresen vették el a helyzeteit Collisonék. A harmadik negyedben aztán fordult a kocka, Walker egymaga berámolt húsz pontot ebben a periódusban, de Cousins vezérletével tartotta a lépést a Kings, hogy aztán a záró etapra ismét összeszedjék magukat hátul és pont nélkül tartsák a Hornets irányítóját. Ez a védekezés nagyon kellett a végén is, bár a playmaker szerepet átvállalta Batum (19 pont, 7 pattanó, 7 gólpassz), ő egyedül nem tudta megnyerni a meccset a hazaiaknak – a végén ráadásul Kaminsky kulcspillanatban a gyűrűt sem találta el, ez volt az utolsó szó. A Charlotte így megint elindult lefelé, most már sorozatban négy vereségnél tart ismét, igaz, a körülöttük lévő Chicago-Milwaukee-Detroit trió is hasonló formában van.

A Hornets legjobb dobói: Walker 26/9, Batum 19/9, Williams 14/6
A Kings legjobb dobói: Cousins 35/6, Collison 17/6, Tolliver 14/12

Miami Heat – Detroit Pistons 116-103

 A negyedik negyedben feljebb kapcsolt a Heat. Három játékrészen keresztül nem találta a fogást a Miami, védekezésben képtelen volt mit kezdeni a Pistons játékával – félidőben 60, a harmadik játékrész végén 91 kapott pontnál tartott a társaság. A záró etapban aztán sikerült váltani, jóval keményebben, fizikálisabban játszottak a hazaiak és megfogták a Detroitot – előlépett Hassan Whiteside a palánk alatt és mindössze 12 pontot engedélyeztek a vendégeknek. Ezen felül Goran Dragichoz felnőtt Wayne Ellington is, aki kevesebb, mint két perc alatt beszórt három triplát, ezzel végleg megtörte a Pistons ellenállását – összességében 14 hármassal zárt Erik Spoelstra csapata, kintről rombolta szét ellenfelét. Ezzel a sikerrel tovább folytatódott a kissé hihetetlen széria, a floridaiak sorozatban hetedik győzelmüket aratták, amely az NBA leghosszabb ilyen jellegű időszaka jelenleg – igaz, még így is öt meccsre vannak a playofftól.

Hiába volt pihentebb a Pistons. Utoljára magyar idő szerint kedd hajnalban lépett pályára a Detroit, tehát extra sok ideje volt pihenni, felkészülni és rendezni a sorokat, míg a Miami back-to-backet játszott – ez azonban nem látszott meg a meccsen, sőt, a hazaiak voltak frissebbek a hajrában. A Pistonsból megint hiányzott némi energia és akarat, a palánk alatt ugyan villogott Drummond (17 pont, 20 lepattanó), de a negyedik negyedben ő is eltűnt, ahogy a 24 pontos Reggie Jackson is – Stan Van Gundy szerint szörnyű dolgokat csináltak a pályán és ő, valamint Jackson is elsősorban a védekezést emelte ki problémaként. A periméterre valóban nem nagyon értek oda, ennek is köszönhető a Miami extra kinti dobóformája, de a végén támadásban is teljesen megálltak – igaz, a vereségüknek nincs különösebb következménye, körülöttük mindenki hasonló problémákkal küzd.

A Heat legjobb dobói: Dragic 23/6, Ellington 19/15, J. Johnson 18
A Pistons legjobb dobói: Jackson 24/6, Drummond 17, Harris 16

Milwaukee Bucks – Boston Celtics 108-112 – hosszabbítás után

Leadta nagy előnyét, mégis nyert a Boston. Az első negyedben átrohant ellenfelén a vendégcsapat, 42-27-re nyerte a játékrészt a gárda, amely idei legtöbb dobott pontjukat jelentette egy negyed alatt. Még a második félidőben is 16 pontos előnyben volt a Celtics, de aztán ez fokozatosan eltűnt, váltani tudott a Bucks és Antetokounmpo vezérletével a vezetést is átvette – fellépett Greg Monroe (tíz pont a negyedik negyedben) is és szorosan alakult a végjáték. A rendes játékidő végén Thomas pörkölt be egy triplát, majd mindkét fél sorra követte el a hibákat és senki nem tudta eldönteni a találkozót, így erre csak a hosszabbításban került sor – itt is hullámzó volt a játék, végül Crowder 4/4 büntetője jelentette az utolsó szót. Ezek között Antetokounmpo hibázott clutch dobást, hiába vert be előtte 2/2 triplát Snell, így a Boston sorozatban harmadszor nyert, míg a Bucks sorozatban harmadszor kapott ki.

Center nélkül. Mindkét oldalon hiányzott a kezdő középjátékos, Plumlee-t és Horfordot azonban egyik fél sem másik centerrel pótolta, hanem szerkezetváltással – a Milwaukee a Dellavedova-Snell-Antetokounmpo-Maker-Parker, a Celtics pedig a Thomas-Brown-Jerebko-Crowder-Johnson ötössel kezdett. Ezzel aztán maradéktalanul sem a hazaiak, sem a vendégek nem voltak elégedettek, így Monroe 35, míg a túloldalon Olynyk 36 percet kapott a padról beszállva, de a különbséget leginkább a kinti tűzerő jelentette: amíg a Celtics 14, addig a Bucks csak 9 triplát süllyesztett el. Jabari Parker nem találta magát (4 pont, 2/13 mezőnyből) és bár most a megszokottnál jóval több lábon állt a Milwaukee, az ezúttal is brillírozó (37 pont, 8 gólpassz, 11/21 mezőnyből, 6/11 tripla) Isaiah Thomasszal nem tudtak mit kezdeni, így ha csak egy hajszállal is, de megint kikapott Jason Kidd legénysége.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 21/6, Beasley 17/3, Dellavedova 14/3, Monroe 14
A Celtics legjobb dobói: Thomas 37/18, Crowder 20/12, Olynyk 17/3

Golden State Warriors – Los Angeles Clippers 144-98

Ez a tavalyi Curry volt. Az idei szezonban hátralépett a kétszeres MVP, hogy tökéletesen ki tudják aknázni a megérkező Kevin Durant képességeit, kevesebbet vállal, kisebb szerepe van, mint tavaly – ezúttal azonban megmutatta, hogy miért dobott tőle hátast az NBA az előző idényben. Végig uralta a pályát és szórakozott a Clippers védekezésével, rendkívül látványosan játszott és végül 43 ponttal, közte 9/15 triplával zárt – a harmadik negyedben egyedül túldobta a vendégeket 25-23-ra, a másodikat pedig egy félpályás buzzerrel zárta le. Steve Kerr nem akart tőle többet, 29 percnyi játék után leültette, de a Warriors így sem állt meg 144 pontig, amelyet 35 gólpasszal és félelmetes, 62%-os mezőnymutatóval ért el – brutális erődemonstrációt tartott a listavezető és 46 pontos verésben részesítette a Clipperst.

Ez nehezen felejthető. Chris Paul nélkül nyilvánvalóan kevés esélye volt a sikerre a vendégcsapatnak, hiába játszott Blake Griffin, de a tisztes helytállás talán elvárható lett volna így is Doc Rivers együttesétől. Erre azonban ma nem kaptak lehetőséget, a Curry-vezette Warriors megsemmisítette őket, Austin Rivers szerint az országos tv-n szégyenültek meg, édesapja pedig a GSW mentális fölényére tért ki, ugyanis a hazaiak sorozatban nyolcadszor verték egyik nyugati riválisukat. Az egyetlen, akinek kevésbé fájt ez az összecsapás, Mo Speights volt, akit hangos ovációval köszöntött az Oracle közönsége, hiszen tavaly még a Golden State-ben termelte a pontokat. Egy ekkora mélyütésből nehezen lehet felállni, elfelejteni pedig pláne, bár most csütörtökig pihenhet a Los Angeles, akkor játszik csak Phoenixben.

A Warriors legjobb dobói: Curry 43/27, Durant 23/9, Thompson 16/6
A Clippers legjobb dobói: Griffin 20, Redick 13/9, Rivers 10/3, Felton 10/6

Utah Jazz – Memphis Grizzlies 95-102

Randolph bentről, Gasol kintről. Mindkét magasember remekül játszott ezen az estén és felosztották egymás között a területet – az erőcsatár a palánk alatt dolgozott erőből, a gyűrűnek háttal, Gasol ellenben kihúzódott és próbálta magával vinni Gobert-t is. Randolph végül 28 ponttal és 9 lepattanóval, a spanyol pedig 4/5 triplával zárt, melléjük elég volt Mike Conley jó játéka ahhoz, hogy a második negyedtől végig kontrollálják az összecsapást – akkor nagyon megfogták a Jazzt, onnantól pedig végig vezettek. A csapatvédekezés ezúttal remekül működött, lelassították Gordon Haywardot és nem hagyták belendülni a hazaiakat, így idén már harmadszor verték meg a Utah-t – ezzel a fontos sikerrel két meccsre csökkent a különbség a csapatok között.

Előzés elnapolva. A Clippers veresége miatt győzelem esetén fellépett volna a nyugati negyedik helyre a Jazz, de ez ezúttal elmaradt, nem tudtak ugyanis mit kezdeni a Memphis játékával. Védekezésben nem tudtak válaszolni a vendégek magasembereire, támadásban pedig a második negyedben omlottak össze, amikor csak 26,3%-kal dobtak mezőnyből, innentől csak futottak az eredmény után – de nem túl gyorsan, összesen négy pontot szereztek leindításból. A festékben uralkodni tudott a Grizzlies (48-32), ezt pedig nem tudták ellensúlyozni kintről – vereségükkel sűrűsödik a nyugati középmezőny, igaz, a Jazznél csak a GSW van jobb formában az előző tíz meccset figyelembe véve.

A Jazz legjobb dobói: Hood 20/12, Hill 16/3, Gobert 15, Burks 15/6
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 28, Conley 23/9, Gasol 18/12

Phoenix Suns – Denver Nuggets 112-123

Büntetőparádé. Nem túlzás azt állítani, hogy a vonalról nyerte meg ezt a meccset a Denver, Nikola Jokics hiányában kevésbé volt parádés a játék, de a 32 pontos Gallinari vezérletével így is megszórták ellenfelüket a vendégek. A igazi mélyütést a harmadik negyedben vitte be a gárda, amikor a Suns hibáit kihasználva 18/19 (!) büntetőt süllyesztettek el Fariedék, összességében 37/42-vel zártak a vonalról és ez végül győzelmet ért számukra – az itt kiharcolt 19 pontos előnyt beosztották a meccs végéig. Érdekesség, hogy a Jokics helyére bekerülő Nurkic csak 15 percet játszott, inkább small-ballozott a társaság, főleg a padról 18 ponttal beszálló Murray villogott, így sorozatban hatodszor, idén negyedszer verték meg a Sunst – az utóbbi kilenc meccsből összességében a hetediket húzták be és menekülnek a Portland elől.

Bledsoe karriercsúcsa sem volt elég. Az irányító ellenállhatatlan volt ezen az estén, igaz, néha kicsit túlpörgött – végül 12/27-es mezőnymutatóval, nyolc gólpasszal és karriercsúcsot jelentő 41 ponttal zárt. Vezérletével és az ismét húsz egység fölé jutó Bookerrel az első félidőben szinte végig vezettek a hazaiak, de a harmadik negyedben annyi hibát követtek el és annyi faultot ütöttek be, hogy az nem maradhatott büntetlenül – innentől hiába kapaszkodtak, hét pontnál közelebb egyszer sem tudtak kerülni. Csak az említett időszakban öt-öt faultot ütött be Warren és Chriss, Booker pedig négyet, bár érdekes módon végül egyikük sem pontozódott ki, ezzel olyan hátrányba hozták csapatukat, amit nem lehetett ellensúlyozni – zsinórban harmadszor is vereséget szenvedtek, a Denvertől pedig idén mind a négy meccsen kaptak legalább 120 pontot.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 41/9, Booker 23, Chandler 15
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 32/9, Faried 21, Murray 18/3

Minnesota Timberwolves – Brooklyn Nets 129-109

Towns betegen is dominált. A Wolves centere komoly megfázással küszködött és amíg a többiek melegítettek, ő betakarózva igyekezett összeszedni magát a meccsre – utólag kiderült, hogy ez remekül sikerült. Towns 37 ponttal (15/26 mezőnyből), 14 lepattanóval és négy blokkal vezette sikerre csapatát, egész este tarthatatlan volt, folyamatosan rombolta szét a Nets védekezését, uralkodott a palánk alatt és 2/3 triplát is a helyére küldött – igaz, utána nagyon örült, hogy vége van a meccsnek, elmondása szerint nagyon közel volt ahhoz, hogy kihagyja az összecsapást. A Minnesota győzelme mindenesetre nem forgott veszélyben, a második negyedben már tíz pont fölé kúszott a különbség, a záró etapot pedig 14 pontos előnyből kezdhették meg a hazaiak – remek támadójátékkal hozták a kötelezőt és igyekeznek tovább zárkózni a nyugati playoff felé.

Ennyi van a Brooklynban. Brook Lopez ugyan beszórt 25 pontot és 3/6 triplát, de védekezésben nem volt meg a sebessége Towns ellen, Justin Hamilton nem volt elég erős, Trevor Booker pedig nem volt elég magas ahhoz, hogy lassítsa a Wolves klasszisát. Kenny Atkinson azt mondta a meccs után, hogy egyszerűen dominált felettük a Minnesota, nem voltak elég kemények és agresszívek – a tréner szerint változások jönnek a csapatnál, mert már jó ideje nem védekeznek, ez pedig elfogadhatatlan. A gárda egyébként az utóbbi 23 meccséből 21-et elveszített…

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 37/6, Wiggins 23/3, LaVine 20/9
A Nets legjobb dobói: Lopez 25/9, Kilpatrick 14, Dinwiddie 13

Az aktuális tabella itt megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus