A Blazers átlépett a Clevelanden, újabb Lakers-vereség

Lillardék jó húsz ponttal múlták felül a gyengén játszó Jameséket. A Rockets a Heatet  is könnyedén legyőzte, Rose-ék nélkül nyert a Bulls.

LeBron James és a Cleveland simán kapitulált Portlandben az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság aktuális játéknapján. James Hardenék hasonlóan könnyedén nyertek Miamiban, továbbra is hibátlanok, a Lakers viszont még mindig nyeretlen. Rose és Noah sem játszott a Bullsban, de így is megverték az Orlandót, az ezúttal Torontóban elbukó Thundernél viszont hat bevethető játékos maradt. Nézzük a részleteket! 

A nap legfontosabb jeleneteit összessítő videós cikkünket itt találjátok!

Indiana Pacers – Milwaukee Bucks 81-87

Botrányosan dobó kezdők. A Bucksnál az Ilyasova-Sanders-Dudley trió együttesen 3/22-es mezőnymutatót szenvedett össze hét pontért, de Jabari Parker 12 dobásból összekapart tíz pontja sem túl épületes teljesítmény. Szerencséjükre a kispad javította a hibákat, Antetokounmpo, Bayless, Pachulia, Mayo és Middleton is 50% felett dobott, együtt 47 ponttal zártak.

Botrányosan dobó mindenki. A Pacers támadójátéka továbbra is borzalom, ha nincsenek egyéni villanások, nincs igazán jó dobóhelyzet. Ma Hibbert dolgozott egyedül hatékonyan (16 pont, 7 pattanó, 5 blokk), Miles 0/8-cal, Stuckey 3/11-gyel célzott, az eddig vezérként funkcionáló Sloan alig vállalt (öt pont, 2/7), ráadásul a 19-et szóró Copeland is sokat hibázott. Összességében végül megint 40% alatt maradtak, így hiába zárkóztak a hajrában (háromra jöttek fel az utolsó percben), fordítani nem volt esélyük.

Brandon Knight utolsó esélye. Már többször lemondtak róla, mint egyes, idénre még megkapta a lehetőséget – eddig mindenesetre él vele. Ma 23 pontot rámolt be, közte kulcsfontosságú kosarakkal, jó mezőnymutatóval és bár csak két gólpasszt osztott ki, összességében mozgatta, irányította csapatát, akik végül húsz asszisztot szórtak szét és a második sorral már eredményesek is tudtak lenni.

A Pacers legjobb dobói: Copeland 19/12, Hibbert 16, S. Hill 12/3
A Bucks legjobb dobói: Knight 23/6, Antetokounmpo 11/3, Bayless 10/6, Parker 10

Miami Heat – Houston Rockets 91-108

A végén szaladt el a Houston. Az utolsó negyedre még csak hatpontos fórral érkeztek meg a vendégek, amit az első félidő végén futott 17-5-ös etapjuknak köszönhettek. A záró játékrészben aztán egy 15-0-s rohanást produkált a Houston Ariza vezérletével és bár egy 10-0-s etappal tudott még felelni a Heat, Ariza, Harden és Beverley is betalált, az utolsó négy és fél percben 18 egységet rámolt be a Rockets.

Nagyon megtalálta az ideálist a Rockets. James Hardennek egyetlen lepattanó hiányzott a tripla-duplához (25-9-10), hibátlanul büntetőzött és egészen parádésan kosarazott. Mellette Howard is idei legjobb meccsét hozta (26 pont, 10 pattanó), Beverley is a legjobbkor talált be (15 pont, kulcstriplák), Ariza pedig egyszerűen kihasználta az adódó lehetőségeket – így jutott 19 pontig. Nagyon megy a Houstonnak, 213 pontot szereztek hármasból már idén, több pontot szereztek ebből, mint kettesekből – ma éppen 17 triplát pörköltek be.

Hamilton jó úton. Justin Hamilton, a Heat újonc centere ezúttal markáns perceket kapott, fél órát töltött parketten – ez alatt három triplát (!) süllyesztett el, 9 pontja mellé 7 lepattanót gyűjtött be, érdekes tagja lehet a rotációnak. Spoelstra ma nem erőltette a kezdőit, Wade 31 perce volt a legtöbb, amit bármelyik hazai játékos a pályán töltött.

A Heat legjobb dobói: Bosh 21/6, Wade 19, S. Williams 14/9
A Rockets legjobb dobói: Howard 26, Harden 25/9, Ariza 19/15

New York Knicks – Washington Wizards 83-98

A második félidőben összeomlott a Knicks. A nagyszünetig még egálközeli meccset láthattunk, aztán a fordulás után elszaladt a Washington, produkáltak egy 14-0-s futást és 32-15-re hozták a harmadik negyedet. Ugyan az utolsó játékrészben megint jobban megtalálták magukat a hazaiak, jelentős javulást nem tudtak felmutatni, Pierce-ék remekül játszva hozták le a derbit.

Ha Anthony-nak nem megy, a Knicksnek sem megy. A dobógép az utóbbi meccseken hatékonyan és eredményesen kosarazott és nyert is két meccset csapata – ma viszont 8/23-as mezőnymutatóval dolgozott, nem volt kérdés, hogy mi lesz a végeredmény. Nem csak a nehéz, a végén már a könnyű kosarai sem estek be, így hiába volt nagy meccse Iman Shumpertnek (19 pont, 4/4 tripla), ez ebben a New Yorkban most kevés.

Járt a labda a Wizardsnál. Most mindenki megcsinálta az extrapasszt, a még jobb dobóhelyzetet keresték, így senki nem vállalt 11 dobásnál többet, de tízet öten is – szétosztottak 26 gólpasszt és majdnem 50%-kal tüzeltek mezőnyből. Wall kiosztásaiból Temple és Pierce hét hármast dobott, a padról Andre Miller, Gooden és Seraphin is elérte a tíz egységet.

A Knicks legjobb dobói: Shumpert 19/12, Anthony 18/3, Ja. Smith 9
A Wizards legjobb dobói: Pierce 17/9, Temple 17/12, Seraphin 15

Toronto Raptors – Oklahoma City Thunder 100-88

Nincs új a nap alatt: Perry Jones is megsérült. Az OKC nyolc aktív játékossal kezdte meg a találkozót és mindössze hat bevethető maradt a végére. Perry Jones, a Durant hiányában előlépő kiscsatár már a Brooklyn ellen is fájlalta a térdét, most ütközött Patrick Pattersonnal, lent maradt – majd be kellett kísérni az öltözőbe és nem tudta folytatni a játékot. Telfair ugyanakkor flagrant 2-t kapott a hajrában egy Hansbrough-val történt kakaskodás után, így mindössze egyetlen elérhető játékos maradt a padon. Ráadásul Reggie Jackson is lent maradt pár pillanatra, de ő végül folytatta…

Megint a büntetők segítettek a Raptorsnak. Negyven szabaddobást átlagolnak meccsenként eddig, ami brutális szám – ma 33-at dobhattak rá, ez pedig ismét kompenzálta az alig 40%-os mezőnymutatójukat. Lowry-nak ma nem ment, Valanciunast röntgenezni kellett meccs közben (nem mutattak ki sérülést), így a kispadnak kellett beszállni a pontgyártásba.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 16/3, Patterson 14/6, Hansbrough 12, L. Williams 12/6
A Thunder legjobb dobói: Ibaka 25/9, Thomas 14, Jackson 13

Chicago Bulls – Orlando Magic 98-90

A végén húzta be a Chicago. A Rose és Noah nélküli Bullst jól menedzselte az Orlando és három negyed után egálról feszültek neki az utolsó játékrésznek. Sőt, Vucsevics hármasa után itt is vezettek a vendégek, majd Aaron Brooks nagy játékaival az utolsó percekben ellépett tőlük a Chicago, a Magic elrontotta a lehetőségeit – akárcsak a korábbi meccseiken, most is a negyedik negyedben tették semmissé az addig remek játékukat.

Nagyon mély ez a Bulls. Két kezdőjátékosukat is gond nélkül pótolták, a Hinrich-Brooks páros remekül megoldja Rose hiányát, most utóbbi vitte a show-t (13 pont, 8 gólpassz, 3 blokk), centerben pedig Pau Gasol hozott izmos dupla-duplát remek passzokkal fűszerezve. Ugyanakkor négyesben Mirotic és McDermott is elő tudott lépni a kezdőbe kerülő  Gibson mellett, Jimmy Butler pedig 21 ponttal jelezte, hogy komolyan gondolja  azt, hogy támadásban is igazi fegyverré akar válni.

A Bulls legjobb dobói: Butler 21, Gibson 16, Gasol 16
A Magic legjobb dobói: Harris 21. Vucsevics 19/3, Fournier 13/6

New Orleans Pelicans - Charlotte Hornets 100-91

Anthony Davis újabb remek estéje. 24 pont 10/17-es hatékonysággal, 4/4 büntető, 13 pattanó, 3 blokk – a Pelicans erőcsatára ma is stabilan hozta azt, amit tud, meg is kapta a közönségtől az MVP, MVP! kórust. A New Orleans egyébként Eric Gordon rossz napját leszámítva összekapta magát, hatan értek el legalább 10 pontot, Asik 11 pattanóig, Holiday 9 gólpasszig jutott, a kispadról pedig Rivers és Anderson is 50 százalék felett célzott.

A kritikus harmadik negyed. Az első félidőben egálban tartotta magát a Hornets, Al Jefferson (20 pont, 5 pattanó) és Gary Neal (21 pont, 60 százalékos mezőnymutató) mellett azonban nem érkezett több kiemelkedő teljesítmény. A harmadik játékrészben Anthony Davis beindult, a túloldalon pedig mindössze 17 pontra volt képes a Charlotte, utána már csak szaladtak az eredmény után.

Kidd-Gilchrist hiányzott, Stephenson szenvedett. A fiatal kiscsatár a Hornets betonvédelmének alapja, azonban sérülés miatt nem lehetett a pályán – ez meg is látszott a lepattanózáson. A Pelicansben Davis, Asik és Tyreke Evans is legalább 10 lecsorgót szedett össze, összességében 47-34-re hozták ezt a különcsatát. Lance Stephenson továbbra is keresi a helyét a rendszerben, ma annyira rossz volt támadásban (1/6 mezőnyből, 5 eladott labda, 2 kapott blokk), hogy edzője alig 23 perc játékidőt adott neki.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 24, Anderson, Evans 16/6-16/6, Holiday 16/3.
A Hornets legjobb dobói: Neal 21/6, Jefferson 20, Walker 11/9.

Portland Trail Blazers - Cleveland Cavaliers 101-82

Eddig tartott Lillard előszezonja. Kifejezetten gyengén kezdte az évet a Trail Blazers irányítója, de a negyedik meccsen úgy becsapta az ajtót, hogy mindenki meghallotta a ligában. Egyrészt beszórt 27 pontot (közte 5 hármast és 10/10 büntetőt), és kiosztott 7 gólpasszt, másrészt szedett 6 pattanót, szerzett labdát és adott blokkot – de ami a leglényegesebb, Wes Matthews-zal párban eltüntette a pályáról Kyrie Irvinget (3/17 mezőnyből, 5 gólpassz) és Dion Waiterst (3/11).

Villogtak a nagyemberek. Az inkább védekezéséről ismert Robin Lopez 19 pontot szórt be, 6 pattanót és 3 szerzett labdát tett mellé, a cserék közül pedig Kaman és Thomas Robinson összesen 15 pattanóval segített. LaMarcus Aldridge egy kicsit haloványabb volt a megszokottnál, de bőven belefért.

LeBron szenvedett. James hiába tett fel a statisztikai lapjára 7-7 gólpasszt és pattanót, nagyon kevés mezőnykísérletét rossz hatékonysággal használta ki (4/12). Nicolas Batum idén már eltüntette egyszer Russell Westbrookot a pályáról, most nagyszerűen limitálta Jamest – így egyedül Kevin Love maradt a vártán (22 pont, 5 tripla, 10 pattanó), de ez ellen a Portland ellen ez nagyon kevés.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/15, Matthews 21/9, Lopez 19.
A Cavaliers legjobb dobói: Love 22/15, James 11/6, Thompson 10.

Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 106-112

Kobe Bryant csak tüzelt. Szépen mutatott a 39 pont a Lakers ikonjának lőlapján, de mindezt borzalmas hatékonysággal hozta össze (14/37, 38%). Pedig ma Jeremy Lin és Carlos Boozer is használható volt támadásban, mégsem ment rá erre a csapat. A negyedik negyedben ugyan csináltak egy nagyobb futást, miután felfedezték Jordan Hillt a festékben, de a csapat védekezése továbbra sem NBA-szintű, újra 110 pont felett kaptak – emiatt még mindig várniuk kell első győzelmükre, miközben vereségből ez volt az ötödik.

Gerald Green elkezdte az évet. Eddig halovány volt a tavaly nagyot robbantó hátvéd-kiscsatár, de úgy tűnik, kezdi megtalálni a helyét a rotációban. A kispadról beszállva jutott 26 pontig, és a másik cserével, Isaiah Thomas-szal párban (22 pont, 9 gólpassz) a különbséget jelentették a LAL ellen. Bledsoe és Dragic ma nem villogott, Markieff Morris viszont igen: 23 pontos, 10 pattanós dupla-duplát hozott össze, míg a kezdő pozícióért harcoló két center, Miles Plumlee 2, Alex Len 3 blokkal jelezte, hogy igényt tart a helyre. Szinte minden poszton versenyhelyzet van a 3-1-gyel álló Sunsnál, ami alaposan megkönnyíti Jeff Hornacek mester dolgát, aki egyelőre jól kezeli a szituációt.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 39/9, Lin 18/3, Hill 15.
A Suns legjobb dobói: Green 26/6, Mark. Morris 23/3, Thomas 22/3. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus