A Boston sem bírt a Houstonnal, sorozatban 15 sikernél jár a ligaelső

A végén múlta felül a Bostont a Rockets - a Cavs a Denvertől, a Spurs a Lakerstől kapott ki - fontos Heat- és Blazers-győzelem. 

Látványos rangadót vívott egymással a ligaelső és a keleti kihívó az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, de a hajrát a Rockets jobban bírta a Celticsnél és sorozatban tizenötödik győzelmét is behúzta. Újabb hazai vereséget szenvedett viszont a Cleveland és a San Antonio is, előbbit a Denver, utóbbit nagy hajrával a Lakers nyomta le, így mindkét sztárcsapat egyre mélyebb gödörben van - közben kulcsmeccset nyert a Heat és sorozatban hatodszor is győzött a Portland. 

Visszajátszás: mi kellene még LeBron Jamestől?

Orlando Magic - Memphis Grizzlies 107-100

A végjáték a Magicé volt. A negyedik negyedben gyakorlatilag végig a Memphis vezetett, de az utolsó négy percben utolérte ellenfelét a hazai alakulat és végül a maga javára tudta eldönteni a találkozót. Simmons hármasára és Augustin kettesére is válaszolt még a Grizzlies, de 22,6 másodperccel az órán Fournier is berámolt még egy triplát 100-100-nál, ez pedig már "megtorlatlan" maradt, Martin válaszkísérletét blokkolta az újonc Jonathan Isaac és ezzel lezárult az összecsapás. Az 50%-kal dobó Orlando ezzel sorozatban második sikerét könyvelhette el, egyénileg Fournier, Vucsevics és Gordon is kiemelhető, de érdekes módon a csapattagok az említett Isaacet méltatták, aki bár nem szerzett pontot, védekezésével és három blokkjával sokat tett hozzá a mérkőzéshez. 

A tizenharmadik. Zsinórban tizenharmadszor is kikapott a Grizzlies, ezzel már abszolút ligautolsóvá vált, fél meccsel "előzi meg" a keleti sereghajtó Atlantát és bár eggyel kevesebb veresége van, mint a Sunsnak, de az eggyel kevesebb győzelem miatt Bookerékkel szemben is jobban áll a tankversenyben. Ezúttal egyébként már Marc Gasol sem játszott és olyanok vezérletével nyertek kis híján, mint Ben McLemore (20 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), Jarell Martin (19 pont, 11 lepattanó), valamint JaMychal Green (10 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk), de az utolsó fél percet végül nem tudták már megoldani - kedd hajnalban Salt Lake Cityben játsszák a következő mérkőzésüket. 

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 19/3, Fournier 19/3, Augustin 16/6, Hezonja 16/6
A Grizzlies legjobb dobói: McLemore 20/6, Martin 19/3, Chalmers 15/9

Cleveland Cavaliers - Denver Nuggets 117-126

Szétdobta ellenfelét a Denver. A back-to-back ellenére borzasztó éles volt a Nuggets már a mérkőzés elejétől kezdve, szépen járatták a labdát a vendégek és kiválóan dobtak, ráadásul két remek egyéni teljesítmény is akadt náluk: a Harris-Barton páros 55 ponttal és 10/20 triplával szórta meg a Clevelandet. Ennek köszönhetően tíz pont feletti előnyben voltak a nagyszünetben, de a fordulás után elkezdett csökkenni a különbség, az utolsó negyedre pedig kicsit el is fáradtak már, de amikor igazán kellett, mindig találtak megoldást: az utolsó két és fél percben, 115-114-es vezetés után még három triplát süllyesztettek el, ezzel megnyerték a találkozót. Összességében végül 19 bedobott hármassal (54,3%-os hatékonyság) és 35 gólpasszal (csak kilenc eladott labda) zártak, parádésan dolgoztak támadásban, mindig megcsinálták az extra passzt, így végül nagyon fontos sikert könyvelhettek el vendégként. Érdekesség: február 1-je óta 9-3-ra állnak és ez idő alatt megverték a Warriorst, a Thundert, a Clevelandet, a Spurst pedig már kétszer is. 

Egyre nagyobb a baj. Egy fáradt, ráadásul idegenben kevésbé meggyőző ellenfél ellen muszáj lett volna most nyernie a Cavsnek, de egyszerűen képtelen erre mostanában a társaság és az utóbbi öt meccsből negyedszer kapott ki hazai pályán. LeBron James idei 13. tripla-duplája (25 pont, 10 lepattanó, 15 gólpassz) szép, a második félidőben már fellépett mellé JR Smith is (mind a 19 pontját ekkor dobta), de hiába közelítettek a Denverhez, ezúttal a védekezésük volt reménytelen: Tyronn Lue szerint pedig mindent kipróbáltak, csapdáztak, dupláztak, váltottak, de semmi sem működött, alaposan szétdobták őket. Az újabb kellemetlen pofon után ugyan továbbra is harmadikak Keleten, de csak másfél meccsel előzik meg a hatodik Phillyt és jelen formájukat elnézve most már azért aggódhatnak Clevelandben...

A Cavaliers legjobb dobói: James 25/3, Smith 19/6, Hill 17/9
A Nuggets legjobb dobói: Harris 32/18, Barton 23/12, Murray 16/9, Chandler 16/6

Miami Heat - Detroit Pistons 105-96

Mint egy falat kenyér. Kulcsfontosságú volt ez a mérkőzés mindkét csapat számára és a Heat jött ki belőle jobban, így 19 találkozóval az alapszakasz vége előtt négy meccs az előnye a Detroittal szemben a keleti nyolcadik-kilencedik helyen - egyáltalán nem dőlt még el a küzdelem, de az tény, hogy javított helyzetén a floridai alakulat. Pedig ezúttal sem játszott igazán jól, de voltak időszakok, amikor annyira hatékony volt a védekezés, hogy így is meg tudtak lépni Wade-ék: az első félidőben vezettek már például 18 ponttal és később is tudtak reagálni a Pistons rohamaira. A negyedik negyedben kellettek is a jó megoldások, mert nagyon jöttek a vendégek, de McGruder és Olynyk is bevert egy-egy rendkívül fontos hármast, így a kiegyensúlyozott támadójátéknak (nyolcan dobtak 8 és 17 pont között), valamint a harcos védekezésnek köszönhetően újabb kulcsmeccset húztak be. Ezzel ráadásul a Pistons elleni alapszakasz-mérlegüket is egálra hozták, ami plusz adalék, kedd hajnalban a Sunst fogadják, nyugodtabban készülhetnek a szezonhajrára.

Griffin nélkül becsődölt a Detroit. Amikor a szezon közben megszerzett erőcsatár a pályán volt, hét pontot vert ellenfelére a Pistons, amikor viszont leült (és ez összesen 12 perc volt), 16-tal kikapott, óriási volt a differencia. Griffin végül 31 pontot szórt és dominálni tudott James Johnsonék ellen, de a utolsó negyedben ennél több kellett volna a sikerhez - a gárda oda-vissza kikapott a back-to-back mindkét felén, az utóbbi tíz találkozójából nyolcat elbukott és vendégként az elmúlt 14 összecsapásából csak egyet nyert meg. Így pokoli nehéz lesz ledolgozni ezt a négymeccses hátrányát a hátralévő időben, főleg, hogy a következő hét mérkőzésből hatszor egy aktuális playoff-helyen álló csapat lesz az ellenfél.

A Heat legjobb dobói: Richardson 17/3, Olynyk 17/9, J. Johnson 14/6
A Pistons legjobb dobói: Griffin 31/9, Drummond 22, Bullock 11/3

Houston Rockets - Boston Celtics 123-120

A Houston bírta jobban a végét. A várt szoros, színvonalas és látványos mérkőzést hozta a két élcsapat csatája, melyből a végjátékban a hazai pályán játszó Rockets jött ki jobban. A találkozó nagyobb részében a Celtics járt előrébb, a záró etapban is szinte végig a vendégek vezettek pár ponttal, de az utolsó három perc a texasiaké lett: egy 10-2-es rohammal fordítottak, Tucker és Ariza is berámolt egy-egy hármast, míg a Celtics majdnem négy perc alatt csak egyetlen Horford-kosárra volt képes. Az utolsó tizenöt másodperc már a büntetőpárbajról szólt, de a Boston ebben nem tudta lenyomni ellenfelét, az utolsó triplakísérlet pedig kimaradt, így behúzta a rangadót a Houston - Hardenék ugyan összességében gyengébben dobtak, de 19/39 triplát küldtek a helyére és kilenccel több büntetőt harcoltak ki, igazán döntő faktornak pedig a leindításból szerzett pontok 20-2-es aránya bizonyult.

15-nél jár a ligaelső. Sorozatban tizenötödik győzelmét pipálhatta ki a Rockets, ezzel túlszárnyalták a november-decemberben futott 14-es szériát és ennél jobbat csak 2007-2008-ban produkált a franchise, akkor meg sem állt 22-ig. Ezúttal James Harden (26 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 5 labdaszerzés), Eric Gordon (29 pont, 7/11 tripla) és Trevor Ariza (21 pont, 3 labdaszerzés) is remek játékkal jelentkezett, de Chris Paul és Clint Capela is elvégezte a feladatát, ráadásul védekezésben sikerült limitálniuk a Boston két fő playmakerét, Kyrie Irvinget (18 pont, 6/17 mezőnyből) és Al Horfordot (10 pont, 4/12 mezőnyből) is. Érdekesség, hogy mindkét gárda megmutatta a kerete mélységét és kiváló teljesítmények érkeztek a kispadokról, de a végjáték a Rockets szájíze szerint alakult, így négy győzelem után most vereséget szenvedett a Celtics. 

A Rockets legjobb dobói: Gordon 29/21, Harden 26/9, Ariza 21/12
A Celtics legjobb dobói: Morris 21/15, Irving 18/6, Monroe 18

San Antonio Spurs - Los Angeles Lakers 112-116

Elrontotta a Spurs. Igaz ez a mondat erre a mérkőzésre, de igaz lehet még a csapat szezonjára is, hiszen nagyon komoly hullámvölgyben van az együttes azok után, hogy sokáig a GSW-Rockets duó mögött állt a tabellán. Ezúttal Kawhi Leonard és LaMarcus Aldridge nélkül küzdöttek Ginobiliék, de ennek ellenére ők diktáltak és vezettek már 17 ponttal, sőt, még a negyedik negyedben is volt 13 pontos előnyük, innen tudtak újabb vereséget begyűjteni. Még öt perccel az órán is megvolt a közte tíz, de a hajrára teljesen kifulladt Gregg Popovich együttese, két perccel a vége előtt fordított a Lakers, Parkerék sorra kapták a triplákat Lonzo Balltól és végül hiába a nagy előny, elrontották - az utóbbi tíz meccsből nyolcadszor (!) kaptak ki és már csak hatodikak Nyugaton, Ginobili szerint nincs mese, a playoffért küzdenek.

Nagy Lakers-győzelem. A vendégeknél is hiányzott egy meghatározó játékos Brandon Ingram személyében, de végül megoldották az ő hiányát, a hajrában több fokozattal feljebb tudtak kapcsolni elöl-hátul. A 25 pontos Julius Randle mellett a parádézó (18 pont, 6/10 tripla, 7 lepattanó, 11 gólpassz, 2 blokk) Lonzo Ballt kell kiemelnünk, aki az utolsó három percben három triplát is berámolt és az ő vezérletével fordított a Los Angeles, tarthatatlannak bizonyult a clutch időszakban - rajtuk kívül még Isaiah Thomas (21 pont, 7 gólpassz) és Kentavious Caldwell-Pope (18 pont, 13 lepattanó, 43 perc) is remekül játszott, így újabb nagy győzelmet jegyzett Luke Walton csapata. A LAL ezzel sorozatban ötödször nyert és 4-0-val hozta le idegenbeli túráját, utóbbira pedig utoljára 2009-ben volt példa, ráadásul 2-0-ra vezeti az egymás elleni szériát a Spurs ellen...

A Spurs legjobb dobói: Gasol 19, Gay 15/6, Mills 14/3
A Lakers legjobb dobói: Randle 25, Thomas 21/3, Ball 18/18, Caldwell-Pope 18/9

Portland Trail Blazers - Oklahoma City Thunder 108-100

Már a hatodikat húzta be a Blazers. Sorozatban hatodik meccsét nyerte meg a Portland és ennek köszönhetően egy fokkal kiemelkedett a nyugati playoff-tömegből, fél mérkőzés előnnyel a harmadik helyen áll jelen pillanatban. A közvetlen rivális Thunder legyőzése újabb fontos lépés volt a hazaiak számára, ehhez pedig Damian Lillard (20 pont, 7 gólpassz) és főleg CJ McCollum (28 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) játéka mellett a 14-9-re megnyert támadópattanózásra is nagy szükségük volt, majd a hajrában a védekezésükön is szigorítani tudtak, amikor nagyon kellett. A záró etapban három-négy pontra is felzárkózott az OKC, de mindig érkezett portlandi válasz egy-egy fontos dobás, a túloldalon pedig labdaszerzések, vagy éppen blokkok formájában - saját közönségük előtt most már hosszú hetek óta szenzációsak, következőleg viszont el kell menniük Los Angelesbe, a Lakers elleni mérkőzésre. 

Érett már. Az elmúlt meccseken nagyon szenvedett az OKC, de a liga legrosszabb csapatai ellen végül valahogy mindig behúzta a győzelmet, most viszont egy ilyen szintű ellenféllel szemben, idegenben, egy back-to-back második felén, ráadásul a pihenőt kapó Carmelo Anthony nélkül erősen benne volt a pakliban a vereség. Voltak jó időszakaik, de összességében sem Russell Westbrook (30 pont, 12/31 mezőnyből, 11 lepattanó, 6 gólpassz), sem Paul George (21 pont, 8/19 mezőnyből, 0/7 tripla) nem tudta húzni az együttest, mindketten gyengén céloztak és eléggé erőlködtek, kinti dobása abszolút nem volt a csapatnak (6/27), így most be kellett érniük a vereséggel - fel kell szívniuk magukat, mert szerda hajnalban a Houstont látják vendégül. 

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 28/6, Lillard 20/6, Turner 17/9
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 30/3, George 21, Grant 13/3

Sacramento Kings - Utah Jazz 91-98

Beosztotta az előnyét a Jazz. A back-to-back ellenére erősen kezdett a Utah és már az első negyedet behúzta nyolc ponttal, innentől pedig szépen menedzselte a mérkőzést, elsősorban a védekezésre építve - arra figyeltek Rubióék, hogy hátul rendben legyenek és kőkeményen megdolgoztassák a Sacramentót, elöl pedig nem kellett tőlük már különösebb extra ezek után. A harmadik negyedben volt 18 pont is a távolság a két csapat között, de innen még egyszer nekiveselkedett a felzárkózásnak a Kings és hat egységnyire kapaszkodott vissza az utolsó percben, így a végeredmény szoros lett, de összességében nem forgott veszélyben a Utah sikere. Donovan Mitchell ismét remek teljesítményt nyújtott, 27 pontot szórt 7/15-ös mezőnymutatóval, 5 lepattanóval és 5 gólpasszal, de Gobert (16 pont, 12 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 blokk), Rubio (10 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Crowder (14 pont, 3/5 tripla) is kiemelendő - ezzel a sikerrel az All-Star óta először nyertek egymás után két meccset és továbbra is harcban vannak a rájátszásért.

Már-már európai rotáció. Megszokhattuk idén, hogy Dave Joerger előszeretettel variálja a Kings rotációját, ezúttal az "európai mintát" kapta elő és kilenc játékosa is 21-29 perc között töltött a parketten, közülük ráadásul hatan is legalább tíz mezőnykísérlettel zártak. Összességében viszont elég gyengén játszottak és nem tudták feltörni a Jazz védekezését, 40% alatt dobtak, csak 30%-kal tripláztak és megálltak 15 gólpassznál, annyi volt a maximum tőlük, hogy szorossá tegyék a végét. Ez sikerült, ezzel a vereséggel pedig "tartják a lépést a tankoló csoporttal", benne vannak abban a négyesben Nyugaton, amely fél meccsen belül van egymáshoz képest a mezőny végén. 

A Kings legjobb dobói: Fox 17, Bogdanovics 15/9, Randolph 12/3, Labissiere 12/3
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 27/9, Gobert 16, Favors 15/3

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus